"Mândrie, nu bani!"

13 oct 2011 3114 afişări Rugby
"Mândrie, nu bani!" "Mândrie, nu bani!"

România şi-a încheiat repede parcursul la Cupa Mondială de rugby din Noua Zeelandă, însă evoluţiile "stejarilor" continuă să aibă ecouri. Căpitanul Marius Tincu şi pilierul Mihăiţă Lazăr, două dintre piesele de bază ale pachetului de înaintare, au fost incluşi de publicaţia New Zealand Herald pe lista celor mai valoroşi 10 jucători din echipele eliminate la Cupa Mondială.

"Pot oricând să evolueze în Super Rugby", este complimentul care li se aduce celor doi români, această competiţie reunind cele mai puternice cluburi din Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud. De altfel, Tincu, campion al Franţei cu Perpignan în 2009, a fost inclus de britanicii de la Telegraph în cea mai bună echipă a grupelor. Marius a vorbit pentru ProSport despre aceste aprecieri şi despre ce reprezintă în cariera lui această Cupă Mondială.

Marius, cum e să faci parte dintre cei mai buni?

Mă bucură foarte mult faptul că lumea se gândeşte la echipa României şi după ce am plecat de acolo, în condiţiile în care ştim cu toţii cum a fost. Nu mă aşteptam deloc la aceste aprecieri, pentru că eu întotdeauna îmi propun să ajut echipa, să fiu acolo unde e nevoie de mine. Niciodată nu mi-am dorit să ies eu în evidenţă, ci echipa, sunt un om de echipă.

Totuşi, jocul bun din meciul cu Scoţia ţi-a adus titul de "Omul meciului"…
Sincer, nu a contat foarte mult. Pentru mine era mai importantă victoria cu Scoţia. Am apreciat atmosfera care a fost, lumea care ne-a încurajat tot timpul, jocul pe care l-au făcut băieţii pe teren. Fiecare dintre cei care au jucat în acel meci putea fi declarat "omul meciului".

Neozeelandezii spun că ai putea oricând juca în Super Rugby. Te-ar tenta?
Este o mare mândrie personală această apreciere. Normal că ar fi tentant, numai că e cam complicat, ar trebui să îmi iau şi familia, soţia, fetele cu mine. M-aş gândi de două ori înainte de a face această alegere.

Ţi se par mai fizice meciurile din Super Rugby faţă de cele din Top 14?
Deloc. Acolo nu se pune accent pe pachetul de înaintare, cum se întâmplă în Franţa. În Super Rugby trebuie să ţii bine în grămadă, să fii cât mai mobil, prezent în jocul deschis, pe când aici, în Europa, în general, dacă poţi să duci jumătate de teren grămada adversă, e bine. În plus, la nivel de joc, nu prea îi interesează scorul, joacă deschis, plimbă balonul de pe o parte pe alta, pentru că totul e vândut ca un superspectacol. La noi, tragem de scor, jocul nu e atât de frumos.

"Am câştigat respect în lume"

Cum ai caracteriza această Cupă Mondială?
Eu sunt foarte mulţumit de cum a fost, deşi nu am reuşit să câştigăm niciun meci. Cu Scoţia am fost foarte aproape, cu Argentina, scorul a fost mult prea mare, iar cu Anglia am stat în joc, iar eşecul cu Georgia... Pur şi simplu asta ne e valoarea. E greu, dar trebuie să acceptăm acest lucru.

Atunci, de unde vine această mulţumire?
Dacă luăm meciurile şi vedem ce jucători au fost pe teren, cât joacă, unde joacă, la ce nivel joacă, eu zic că a fost o Cupă Mondială bună. Am făcut parte dintr-o grupă grea, ordinea meciurilor nu ne-a ajutat prea mult, iar pentru Georgia a fost greu cu recuperarea unora dintre băieţi.

Recuperarea fizică?
Şi fizică, şi mentală, pentru că nu e uşor să intri în meci şi să câştigi duelul pentru balon după ce ai luat 70 de puncte în precedenta partidă. Nu avem toţi aceeaşi mentalitate. Aici, în Franţa, de opt-nouă ani de când joc, intri pe teren să câştigi toate meciurile. În fiecare săptămână ai o singură opţiune: victoria. De aici porneşte totul în rugby. Este greu să îi motivezi pe băieţi, am stat şi m-am gândit, însă nu am găsit o soluţie. Trebuie să ai spiritul ăsta de învingător meci de meci.

Ce crezi că ai câştigat după această Cupă Mondială?
Respect în ochii lumii, respect din toate punctele de vedere. Şi când zic asta mă gândesc şi la echipă, pentru că eu sunt mai puţin important. România contează în lumea rugby-ului, a arătat că poate juca bine, că merită să fie acolo. Avem o grămadă foarte bună, mobilă, în jurul căreia putem construi. Unii băieţi vor prinde contracte foarte bune afară, iar din toate astea tot echipa va câştiga.

Ce ai schimba la echipă, pe ce te-ai axa mai mult?
Personal îmi doresc să vorbim mai mult despre patriotism, despre mândrie, despre ce înseamnă să joci pentru
România. Atunci când eşti convocat să vii să joci pentru frunza de stejar, să te gândeşti că e o onoare să fii acolo pe teren, să auzi imnul. Îmi doresc ca aceia care vor ajunge la echipă să îşi dorească să fie acolo pentru mândrie, nu pentru bani.
Niciun rugbist nu s-a îmbogăţit din rugby, pentru că niciunul nu a jucat pentru a aduna bani, ci pentru a-şi asigura existenţa.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.