Dănuţ Dumbravă, Wilkinson de România! Va fi decisiv cu Uruguayul?

12 nov 2010 65 afişări Comentează şi tu Rugby
Dănuţ Dumbravă, Wilkinson de România! Va fi decisiv cu Uruguayul? Wilkinson de România

Naţionala de rugby a României întâlneşte mâine (ora 20:00 / GSPTV), la Montevideo, Uruguayul, în prima manşă a barajului decisivpentru calificarea la Cupa Mondială 2011. Meci cu o miză uriaşă, încare "stejarii" vizează victoria pentru a bifa a şaptea prezenţăconsecutivă la această competiţie.

Însă dincolo de calculele hârtiei care îi dau favoriţi pe eleviilui McDowell şi Gontineac, calificarea României va sta în piciorulunui singur jucător: Dănuţ Dumbravă. Bucureşteanul esteresponsabilul cu precizia transformărilor, acel detaliu de fineţeşi precizie care poate câştiga sau pierde un meci, în funcţie detalentul şi "nervii tari" ai celui care şutează. Cu un procentaj deaproape 100% în toate meciurile României din acest an, Dumbravă afost cel care a dat încredere echipei în momentele grele."Sunt conştient că uneori transformarea poate fi decisivăîn ultimul minut de joc, dar niciodată nu mă gândesc la ce seîntâmplă dacă nu reuşesc să o dau. Mă concentrez, sunt doar eu faţăîn faţă cu buturile şi îmi spun că trebuie să fie un şut perfect.În plus, băieţii sunt lângă mine şi mă încurajează de fiecaredată", mărturiseşte el.

Normăde 60 de transformări

Însă cum se obţine perfecţiunea la transformări? Prin sute deore suplimentare de antrenament, când jucătorul exersează artaşutului, prin care urmăreşte să îşi dezvolte precizia şi tehnica."Încep de marţi cu repetările şi pot să am o precizie de60-70%, urmând ca spre sfârşitul săptămânii să urc la 90-100%.Pentru tehnică lucrez pe lovituri din acelaşi loc, în jur de 15-20.În momentul în care din zece lovituri, opt cel puţin sunt bune,este acceptabil şi schimb locul. Zilnic sunt cam 60 detransformări", zâmbeşte el. În vârstă de 29 ani, stelistulexersează această tehnică de un deceniu şi jumătate, de lajuniorat. O trecere peste ani, în care a adunat experienţă, iar cutimpul şi-a dezvoltat şi un stil propriu: "Mă dau trei paşiîn spate, apoi stau şi mă concentrez, îmi iau un reper de la balonşi un reper din spatele butului şi vizualizez în minte cum balonultrece printre buturi. Stau puţin mai mult la transformare, amnevoie de 10-20 de secunde în plus faţă deceilalţi".

"Putembate Uruguayul"

Jucătorul descoperit de Mihai Stoica îşi doreşte să finalizezesezonul bun cu naţionala, în care se distinge victoria, după patruani, în faţa Georgiei (22-10), cu obţinerea calificării la CupaMondială din Noua Zeelandă.
"Visul fiecărui jucător este să joace la o Cupă Mondialăpentru că e o senzaţie unică, e incredibil să joci cu 80.000 deoameni în tribună. Trebuie să batem Uruguayul, va fi greu, darsuntem încrezători în noi şi mergem la victorie în ambelemeciuri", conchide Dumbravă, care are în palmaresparticiparea la alte două Cupe Mondiale, Australia 2003 şi Franţa2007.

Pe urmele lui Jonny

Pe lângă transformări, Dănuţ Dumbravă (foto, jos) estespecialist şi în alte lovituri cu piciorul, dropgolul. De altfel,printre modelele sale se numără românul Virgil Popişteanu, dar şienglezul Jonny Wilkinson (foto, sus), cel care prin dropgolulreuşit în minutele de prelungire ale finalei Cupei Mondiale din2003, Anglia - Australia, a adus în premieră trofeul în Europa."Întotdeauna stau şi mă gândesc cum ar fi să câştigăm cu oechipă puternică printr-un dropgol sau o transformare în ultimulminut dată de mine. Cred că ar fi o senzaţie incredibilă",zâmbeşte Dumbravă.

La fel ca şi naţionala feminină de handbal, "stejarii" n-au ratatpână acum nicio ediţie a Cupei Mondiale


Tricolorii au ajuns aseară de la Montevideo la BuenosAires. Ei au câştigat o oră în ceea ce priveşte fusul orar(Montevideo are +1 faţă de Buneos Aires şi -4 faţă deBucureşti)

21 de gradeCelsius se anunţă sâmbătă la ora partidei cu Uruguay.

Returul e programat la Bucureşti, pe 27 noiembrie

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.