Jocurile Europene de la Baku | Ziua a doua. Medaliile lipsesc, nu și finalele. Patru bărci și-au luat biletele pentru ultimul act la canoe și kaiac. Gimnastică, greu pe echipe: România, la limită în Top 10 la jumătatea calificărilor. Doar Iridon, în finală la paralele

Jocurile Europene de la Baku | Ziua a doua. Medaliile lipsesc, nu și finalele. Patru bărci și-au luat biletele pentru ultimul act la canoe și kaiac. Gimnastică, greu pe echipe: România, la limită în Top 10 la jumătatea calificărilor. Doar Iridon, în finală la paralele
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a încheiat și cea de-a doua zi de întreceri la Jocurilor Europene fără medalie, însă delegația „tricoloră” a punctat bine la capitolul calificări în finale, prin bărcile aflate în blockstarturi la kaiac și canoe. Campionii mondiali la canoe dublu pe 1.000 m, Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi, au evitat la limită o contraperformanță răsunătoare, nereușind calificarea directă din serii și adjudecându-și ultimul loc calificant în ultimul act, la capătul semifinalei. Leonid Carp, la canoe simplu, 1.000 m, precum și echipajele de kaiac 4 feminin, 500 m și kaiac 4 masculin, 1.000 m și-au câștigat biletele de finală, cu mai puține emoții.

Gimnastica nu a mai oferit la fel de multe satisfacții în această primă zi de întreceri pe echipe. Clasamentul la jumătatea concursului, nu ne dă speranțe pentru o calificare olimpică, însă la Mondiale, sunt așteptate întăriri, mai ales la feminin. Andreea Iridon (15 ani) este singura gimnastă calificată deocamdată în finalele pe aparate (cu mențiunea că nu s-a concurat încă la sol și bârnă la feminin – aparatele dominate de tricolore de regulă și nici la paralele – la masculin, acolo unde Marius Berbecar are o șansă importantă). Cu o notă de plecare a exercițiului de 5,600 însă, iridon pierde în duelul cu principalele două favorite ale finalei de sâmbătă, Mustafina și Scheder nu mai puțin de nouă zecimi, un handicap care arată clar stratificarea finalei.

26 de țări au cucerit deja cel puțin o medalie la ediția inaugurală a Jocurilor Europene, clasamentul distincțiilor fiind dominat de gazde, cu o zestre de 12 medalii, dintre care șase de aur.

 

UPDATE 18:40 Finală și la kaiac 4: Roxana Borha, Elena Meroniac, Iulian Țaran și Irina Lauric vor evolua în finala de la kaiac 4, pe distanța de 500 m, după ce au câștigat prima semifinală, în fața bărcii din Rusia, în 1:30.594. În finala de luni, „tricolorele” vor porni pe culoarul opt.


 

De notat, Dan Cristian Costea a ratat calificarea în finala de kaiac simplu, 1.000 metri, după ce a încheiat semifinala sa pe locul 7, iar Ciprian Bălănescu a fost depășit cu un tur în competiția de triatlon și este creditat cu antepenultimul abandon.


UPDATE 18:20 Cristian Bățagă a fost duminică „tricolorul” cel mai aproape de calificarea într-o finală pe aparate, la masculin. La cal cu mânere, Bățagă a încheiat al 12-lea, la 33 de sutimi de punctajul celei de-a treia rezerve a finalei de la Baku. Vlad Cotuna a semnat cel mai bun rezultat la sol – locul 24, dar și la inele – locul 18. Marius Berbecar a fost al 25-lea per total, la cal cu mânere.


UPDATE 17:50 Andreea Iridon, în finala de la paralele. Sportiva de 15 ani a terminat ziua de duminică cu a noua notă la paralele – 13,733, însă regula impusă de organizatori, care prevede că o țară poate fi reprezentată de o singură sportivă în finalele pe aparate, o ajută pe Andreea să prindă ultimul loc de titulară în finala de șase de la paralele. Toate medaliile pe aparate, la feminin și masculin, se decid sâmbătă, 20 iunie.


UPDATE 16:50 Marius Berbecar și Vlad Cotuna, cel care a făcut până acum toate cele trei rotații, au dus România în Top 10, la jumătatea concursului pe echipe, după exercițiile la cal. Ucraina este liderul momentului, în fața Rusiei și a reprezentanților gazdelor. România are avantajul că nu a trecut încă prin aparatul forte al liderului echipei – paralelele. Tot în top 10 se află și echipa feminină de gimnastică artistică, la jumătatea concursului, după două aparate. Jurca, Iridon și Zarzu vor relua concurusl, ca și colegii lor, luni.


UPDATE 16:30 Evoluție lipsită de strălucire și în startul concursului pe echipe al băieților: Marius Berbecar nu a prezentat exerciții nici la inele, nici la sol, iar Bățagă și Cotuna au o medie de opt la execuție la sol, în condițiile în care Bățagă a ieșit de două ori de pe covor, la diagonale.


UPDATE 16:10 Calificare la limtă în finala canoe dublu, 1.000 de metri pentru campionii mondiali Mihalachi și Dumitrescu! Cei doi au terminat penultimii în semifinala de patru și au prins ultimul loc al finalei de nouă, care se va disputa luni, la Baku. Obiectivul principal al celor doi rămân Campionatele Mondiale, care se vor desfășura în perioada 19-23 august, care le poate aduce calificarea directă la Rio, cu o prezență în Top 6.


UPDATE 14:50 Finală pentru barca de patru, kaiac, masculin, la 1.000 de metri: Nicolae Daniel Burciu, Dan Cristian Costea, Vlad Luca Georgescu și Constantin Mironescu au obținut calificarea directă din serii în finala de la kaiac, sărind, grație locului trei de la finalul cursei, emoțiile unei semifinale. Cei patru tricolori conduceau cursa la primul punct intermediar, la 250 de metri, au cedat inițiativa, ajungând pe patru, dar au forțat revenirea în Top 3, aducător al biletelor pentru finală, reușind cel mai bun timp și pe ultimii 250 de metri.


UPDATE 14:40 România, fără medalie la lupte, duminică: ca și colegul său de lot, de la 85 kg, Ionel Pușcașu reușește o singură victorie pe tabloul de racalificare, la categoria 75 kg. Pușcașu a trecut cu 3-1 de slovacul Richard Rigo, apoi a cedat 0-5 în fața rusului Chingiz Labazanov.


UPDATE 14:30 Culoarul unu în finală: Leonid Carp va ataca podiumul de la Jocurile Europene de pe culoarul unu. Iată lista de start a finalei, la canoe-simplu, 1.000 de metri.


UPDATE 14:20 Leonid Carp, în finala de canoe-simplu, pe distanța de 1.000 de metri. Sosit al doilea în prima semifinală a probei sale, sportivul de 18 ani și-a asigurat culoarul pentru finala de nouă programată luni. Românul a reușit o super-revenire pe ultimii 250 de metri, ajungând, de la locul 6, la ultimul punct intermediar, pe poziția a doua. carp a gestionat perfect, din punct de vedere tactic, cursa.


UPDATE 14:10 La Jocurile Europene, în calificările probei pe echipe se adună cele mai bune două note obținute de gimnastele sau gimnaștii țării respective la un aparat. Astfel, în cazul României, care are la start trei fete, o notă nu se contabilizează. După primele două evoluții, au punctat Jurcă la sărituri și Iridon la paralele, în timp ce Silvia Zarzu își aduce contribuția la ambele aparate, cu evoluții fără erori majore, dar și fără pretenții din punct de vedere al dificultății și al notelor de plecare.


UPDATE 14:03 Andreea Iridon punctează bine pentru România la paralele, la capătul unui exercițiu bun, fără ratare, care curge cursiv. Nota sa, 13,733 este cea mai mare la acest aparat, după ratările Laurei și un exercițiu din nou cu dificultate redusă, 4.800 și un total de 10.500 pentru Zarzu. România este pe șapte, după două rotații.


UPDATE 13:55 Jurcă ratează la paralele! Laura cade de două ori de pe aparat, are probleme și la menținerea poziției corecte. 10.433 este nota primită de tricolora de doar 15 ani, exceuția fiind notată doar cu 5,033


UPDATE 13:40 România trece cu bine de prima rotație, la sărituri, ajungând la baza podiumului, în clasamentul pe echipe cu un total de 29,133 puncte. Laura Jurca, cea mai experimentată, obține cea mai mare notă – 14,800 cu 9,000 pentru exectuție, în timp ce Andreea Iridon plătește prețul unei sărituri simple alese pentru concurs, cu o notă de plecare ne-competitivă, de 4.00. Tricolorele vor evolua în continuare la paralele.

 


UPDATE 13:20 Cu ochii pe gimnastică: Concursul feminin de gimastică artistică ajunge la subdiviziunea a cincea, în care le vom vedea pe Laura Jurca, Silvia Zarzu și Andreea Iridon. Fără principalele sportive de top ale actualei generații, Larisa Iordache și Didi Bulimar, accidentate, dar și fără recent-revenitele în sală Sandra Izbașa și Cătălina Ponor, șansele unor medalii la Jocurile Europene pentru gimnastica românească scad simțitor, mai ales în condițiile în care Rusia a venit cu o super-garnitură, condusă de Aliya Mustafina, revenită la nivel aproape maxim, după accidentarea care a ținut-o pe tușă în 2014. Victoria Komova a revenit și ea după trei competiții majore ratate din cauza problemelor fizice (Mondialele din 2013 și 2014 și Europenele din 2015) în lotul Rusiei. Interesant este că în finalele pe aparate se califică șase sportive, însă o țară nu poate înscrie în finală decât o singură sportivă. Înainte de startul subdiviziunii româncelor, Mustafina este lider detașat, având un avans de aproape un punct pe prima treaptă a unui podium provizoriu sută-la-sută rusesc, după două aparate.


UPDATE 12:50 Attila Tamaș, fără medalie la lupte greco-romane. Românul a cedat în turul doi al tabloului de racalificare, 1-3 în fața turcului Basar. Iulian Pușcașu, la categoria 75 de kilograme, așteaptă rezultatul semifinalei a doua pentru a afla dacă prinde sau nu tabloul pentru bronz.


UPDATE 12:30 Marian Drăgulescu a revenit în sala de antrenament, având ca obiectiv prezența la Rio, dar chiar dacă nu se află în lotul pentru Baku, își susține coechipierii, care vor intra în concurs în ultima subdiviziune pentru calificările de la Individual compus.

Primele două grupe au fost marcate de evoluțiile gimnaștilor din Marea Britanie, Rusia și Germania – singurele națiuni care au urcat sportivi pe podiumul mondial, la Individual compus, începând din 2006. Fără Max Whitlock, vicecampion mondial în 2014, dar cu Nile Wilson, al doilea insular calificat în finala mondială, dar scos din finală de antrenori, pentru a-i face loc coechipierului său cotat cu șanse mai bune la medalie, Marea Britanie a fost dominată de Rusia, cea care are doi sportivi pe primele două locuri. Iată clasamentul intermediar al calificărilor pentru individual compus, după evoluțiile din primele două diviziuni.


UPDATE 12:10 Încă o șansă pentru Atilla Tamaș, în concursul de lupte, categoria 85 kg. Învingătorul românului din faza optimilor, campionul european Zhan Beleniuk (Ucraina) va disputa finala Jocurilor Europene, împotriva rusului Davit Chakvetadze, iar românul de 24 de ani va evolua în recalificări, cu șansă la medalia de bronz. Se impune 5-0 în fața primului său adversar, sârbul Dejan Franjkovic, iar turul doi i-l aduce ca adversar pe turcul Metehan Basar. Practic, sportivii învinși pe parcurs de fiecare dintre cei doi finaliști se luptă între ei pentru calificarea în finala pentru bronz.


UPDATE 12:00 Eliminare și la karate: într-o zi în care se acordă șase seturi de medalii în concursul de karate, singurul tricolor aflat pe lista de start a acestei forme de arte marțiale japoneze, în proba de kata, Adrian Guță a fost eliminat după un parcurs fără victorie. Guță a pierdut cu scor identic, 0-5 în fața francezului Minha Dack, apoi la turcul Mehmet Yakan și în final, 0-5 în fața azerului Tural Baljanli, terminând astfel pe ultimul loc Grupa B.


UPDATE 11:20 Cei trei reprezentanți ai României din concursul de lupte greco-romane au părăsit lupta pentru aur: la categoria 66 kg, Georgian Carpen a fost învins în calificări, de reprezentantul Franței, Artak Margaryan, 1-3. La categoria 75 kg, Ionel Pușcașu a câștigat primul duel al zilei, 3-0 în fața polonezului Mateusz Wolny, însă a cedat în optimi, 1-3 cu reprezentantul gazdelor Elvin Mursaliyev – sportiv născut în Rusia, campion mondial la juniori în 2008 și medaliat atât la Europenele cât și la Mondialele de seniori, în 2014 (locul trei, în ambele concursuri). Un parcurs similar a avut și „greul” Attila Tamaș – victorie netă, 5-0, în calificări, cu elenul Dimitrios Papadopoulos și apoi eșec în optimi, în fața campionului european en-titre, Zhan Beleniuk (Ucraina), 0-3.

Tamaș păstrează șansa de a lupta în recalificări, în funcție de rezultatul final al învingătorului său.


UPDATE 09:05 S-au terminat și calificările la kaiac – canoe. Leonid Carp s-a calificat în semifinale la C1 1.000 m. El a terminat pe locul 5 seria 1, cu timpul de 4:05,710. Campionii mondiali, Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi s-au calificat în semifinale la canoe dublu pe 1.000 m, după ce au terminat seria a doua pe locul 4, cu timpul de 3:39,604.


Leonid Carp este în semifinală la canoe simplu, 1.000 m

Roxana Borha, Elena Meroniac, Iulian Țaran și Irina Lauric vor trage în semifinale la kaiac 4 pe 500m, după ce terminat pe locul 4 seria a doua, cu timpul de 1:35,836. Dan Costea a reușit și el calificarea în semfinale la  kaiac simplu pe 1.000m, după ce a terminat în seria 3, pe locul 3, cu timpul de 3:41,776. Urmează să concureze Valentin Cameneschi, Constantin Mironescu și Petruș Gavrilă  la kaiac 4 pe 1.000m. Duminică sunt programate seriile și semifinalele, iar luni, finalele.


UPDATE 08:55 A început la gimnastică și calificările fetelor. În prima subdiviziune concurează Marea Britanie, Ucraina, Rusia și Croația. România se află în subdiviziunea a cincea și va începe la sărituri, ca apoi să treacă la paralele, bârnă și sol.


Komova, Tutkhalyan și Mustafina luptă pentru aur cu echipa la Baku FOTO: www.sportgymrus.ru


UPDATE 08:50 Primul rezultat al zilei în ce privește delegația României. Naționala de polo, juniori a fost învinsă în Grupa B, de Germania cu 10-5 (2-0,4-3, 2-2, 2-0). Golurile echipei României auu fost înscrise de Richard Huber (1), Bogdan Remeș (1), Viktor Kovats (1), Victor Antipa (1), David Bota (1), iar pentru Germania au punctat Vincent Winkler (1), Denis Strelezkij (5), Efstratios Manolakis (1), Alexander Bayer (2), Philipp Dolff (1).
 


UPDATE 08:17 A început concursul de gimnastica artistică. La masculin, România se află în subdiviziunea a cincea și va începe la inele. În rotația a doua se va afla la sărituri, apoi la paralele, la bară fixă, sol și va închide concursul la cal cu mânere. În acest moment, în prima subdiviziune concurează Spania, Belgia, Cehia, Marea Britanie, Elveția și Austria.


 

Români în concurs, în ziua a doua:
Astfel, la gimnastica artistică, la individual, vor evolua Marius Berbecar, Cristian Bățagă și Vlad Cotuna, iar la feminin, Laura Jurcă, Silvia Zarzu și Andreea Iridon. De asemenea, evoluțiile lor contează și pentru concursul pe echipe, unde vor fi luate în considerare cele mai bune două note.

De asemenea, Ciprian Bălănescu va concura la triatlon, în timp ce concursul de lupte, stilul greco-romane continuă și duminică. Astfel, Ionel Pușcașu va concura la 75 kg, iar Attila Tamas la 85 kg.

Victorioși sâmbătă, în fața Azerbaidjanului, poloiștii juniori vor întâlni duminică, Germania.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…