Halterofila Loredada Toma ridică în jur de 10 tone pe zi şi are gânduri mari pentru Campionatele Europene: ”Vreau să-mi bat recordul!”

25 feb 2019 299 afişări Alte Sporturi
Halterofila Loredada Toma ridică în jur de 10 tone pe zi şi are gânduri mari pentru Campionatele Europene: ”Vreau să-mi bat recordul!”
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Halterofila Loredana Toma concurează la categoria 64 de kilograme, face câte două antrenamente pe zi şi ridică în jur de zece tone, iar pregătirea durează 12 luni pe an! Nu are vacanţă şi renunţă la orice ar face o tânără de vârsta ei pentru cel mai mare vis: o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Loredana face parte, alături de câţiva zeci de sportivi de la mai multe discipline, în ”Programul Samurai”, un proiect al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de susţinere a celor cu potenţial de a cuceri medalii la JO.

 • Loredana Toma are 23 de ani, este triplă campioană mondială şi de şase ori cea mai bună din Europa la seniori, multiplă medaliată cu aur în întrecerile juniorilor, şi de la 12 ani se ”luptă” cu greutăţile!

”Pentru mine antrenament sau concurs este acelaşi lucru din punctul de vedere al pregătirii, trag foarte tare la fiecare, ridic tone zilnic, tocmai de aceea sunt zombi după fiecare antrenament. Ştiu că asta presupune munca pentru cea mai importantă medalie, la Jocurile Olimpice”, spune eleva tehnicianului Constantin Urdaş.

Până la JO, Loredana are primul concurs important în aprilie, în Georgia Campionatele Europene (Batumi 6-13 aprilie), unde spune că se duelează ea cu ea. Sportiva deţine recordul continental (110 kilograme la smuls, la categoria 64 de kilograme), performanţă pe care speră să o depăşească.

”Vreau să bat recordul european la smuls, iar la aruncat 135 kilograme este obiectivul meu. Campionatele Europene reprezintă criteriu de calificare la Olimpiadă şi îmi doresc să merg cât mai bine în competiţie” - Loredana Toma, halterofilă România.

Se menţine în limitele categoriei

Loredana nu are probleme cu greutatea corporală şi reuşeşte să-şi ajusteze silueta în preajma competiţiilor fără diete extreme sau zile în care nu mănâncă. ”Acum am câteva kilograme în plus faţă de limita categoriei, dar nu sunt probleme. Reuşesc să slăbesc la timp. Nu sunt adepta înfometării...când am de slăbit ceva mai mult, o iau treptat, din timp, şi mereu am grijă să mănânc ceva, chit că e vorba doar despre o friptură de pui, salată şi apă. Sauna ne ajută mult la slăbit, dar în rest nu folosesc alte metode să scap de kilogramele în plus” - Loredana Toma, halterofilă România.

N-are voie să meargă mult

Forţa în picioare joacă un rol extrem de important în haltere. Tocmai de aceea, sportivii de la această disciplină nu-şi obosesc foarte mult muşchii în afara sălii. ”Nu avem voie să mergem pe jos mult, ne protejăm picioarele. Cu tocuri mă încalţ o dată, de două ori pe ani, la cine ştie ce festivităţi. Nici în mall când mă duc, destul de rar, ce-i drept, nu merg prea mult la plimbare prin magazine că ştie că nu-mi face bine...oricum, de trei săptămâni încerc să ajung în mall, dar nu sunt în stare din cauza oboselii” - Loredana Toma, halterofilă România.

Băieţii nu îndrăznesc să se pună cu ea

Deşi nu are un fizic impozant, sportiva care concurează la categoria 63 de kilograme are o forţă incredibilă şi mărturiseşte că nimeni nu îndrăzneşte să o provoace.”Băieţii cu care mă antrenez la sală nu îndrăznesc să-mi spună ceva, iar cu cei care nu ştiu că fac sport nu fac pariuri, pentru că nu are rost, le-aş câştiga pe toate detaşat. Este foarte greu pentru un sprotiv care nu face haltere să se poată compara cu noi, cei care ridicăm greutăţi. Nu cred că ar face vreunul faţă unei asemenea pregătiri, la fel cum sunt convinsă că nu m-aş descurca nici eu la gimnastică sau handbal” – Loredana Toma, halterofilă România.

Palmares Loredana Toma:

 • Campioană europeană de junioare Bucureşti 2011 la 58 kg
 • Campioană europeană de junioare Eilat 2012 la 58 kg
 • Campioană europeană tineret Bucureşti 2012 la 63 kg
 • Vicecampionă mondială tineret Kosice 2012 la 63 kg
 • 3 medalii (bronz smuls, argint la aruncat şi total) la CE Tirana 2013 la 58 kg
 • Triplă vicecampioană europeană (smuls, aruncat şi total) Tel Aviv 2014 la 58 kg
 • Triplă campioană europeană (smuls, aruncat şi total) Split 2017 la 63 kg
 • Triplă campioană mondială (smuls, aruncat şi total) Anaheim 2017 la 63 kg
 • Triplă campioană europeană (smuls, aruncat şi total) Bucureşti 2018 la 63 kg
 • Vicecampioană mondială smuls Ashgabat 2018 la 64 kg

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.