"Dispari de aici, vă împuşcă aştia!". Steaua şi-a comemorat sportivii-martiri. Marin Moţ povesteşte cum Radu Durbac le-a salvat viaţa la Revoluţie

19 dec 2014 1916 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
"Dispari de aici, vă împuşcă aştia!". Steaua şi-a comemorat sportivii-martiri. Marin Moţ povesteşte cum Radu Durbac le-a salvat viaţa la Revoluţie 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/13731914/2/mfx-8525-resize.jpg

În fiecare an, în apropierea Crăciunului, Clubul Sportiv al Armatei Steaua îi comemorează pe rugbiştii militari care au murit la Revoluţia din 1989. Radu Durbac şi Florică Murariu şi-au găsit sfârşitul în acel decembrie tulbure, jertfindu-se pentru un vis. Un vis de libertate plătit mult prea scump. Anul acesta, la 25 de ani de la Revoluţia care a schimbat România, evenimentul desfăşurat  la Monumentul Eroilor din incinta Complexului Sportiv “Steaua” din Bucureşti a fost unul special.


Marin Moţ, Andreea Chiţu şi Geoge Boroi au asistat la slujba de pomenire  FOTO: Bogdan Iordache

În prezenţa preşedintelui CS Steaua Gheorghe Boroi şi a urmaşilor celor dispăruţi, Bobby Durbac şi Costică Murariu, comemorarea a început cu o slujbă susţinută de un sobor de preoţi. Rând pe rând lumânările s-au aprins şi lumea şi-a dat mâna. Nume mari ale rugbyului românesc precum Marin Moţ, Nae Ionescu, Dodo Munteanu, Pompilie Borş, vicecampioana mondială la judo, Andreea Chiţu şi componenţii echipei de rugby “roş-albastre” juniori şi seniori s-au recules câteva minute. “Să nu ne uităm morţii pentru că aşa ne uităm pe noi. Să-i pomenim, să-i cinstim şi să-i avem tot timpul în suflet”, şi-a încheiat preotul predica din faţa Monumentului.

La finalul ceremoniei s-au depus coroane de flori şi s-au ţinut scurte cuvântări despre cei dispăruţi prematur dintre noi. “Particip la această comemorare de când Monumentul a fost amplasat în incinta clubului. De atunci, an de an, sunt aici. Am aflat că au fost împuşcaţi la Revoluţie şi s-au jertfit ca noi să avem libertate. Auzisem de ei, dar târziu când am venit la seniori, din poveştile şi din spusele celor mai bătrâni. Mă bucur că se fac aceste comemorări pentru că vor afla toţi de jertfa lor”, ne-a declarat jucătorul Stelei şi al naţionalei, Dănuţ Dumbravă.


Jucătorii echipei de rugby Steaua le-au adus un omagiu lui Radu Durbac şi Florică Murariu FOTO: Bogdan Iordache

“Dispari de aici că vă împuşcă aştia!”
Printre cei prezenţi la comemorare, Marin Moţ (58 ani) a avut o legătură specială cu cei doi. Dacă cu Florică Murariu a fost coleg şapte ani la Steaua şi la naţională, pe Radu Durbac, acesta l-a avut antrenor.”Pentru mine este Radu. Nu pot să-i spun nici Durbac, nici domnul antrenor pentru că era foarte apropiat de noi, era ca un tată pentru fiecare. Ştia foarte bine ce să ne spună, cum să ne motiveze, deşi era un antrenor tânăr. Avea o relaţie foarte bună cu jucătorii, după fiecare meci mergeam împreună la masă şi îi plăcea să mă pună să cânt”, îşi aminteşte Marin Moţ. Mai mult, antrenorul care în prezent se ocupă de juniorii Stelei îi este recunoscător lui Durbac că a încercat să îi ţină departe pe sportivi de evenimentele din 1989. “Când a fost Revoluţia aveam grad de căpitan şi eram obligaţi să purtăm uniformă. Când ne-a văzut Radu, ne-a luat tare: «ce să căutaţi voi aici? Voi sunteţi sportivi de valoare, iar anul viitor avem de câştigat campionatul. Căraţi-vă de aici ca să nu aveţi vreo problemă şi să vă împuşte cineva că vedeţi ce haos e!»”, rememorează fostul taloneur, acele vremuri. „A fost o chestie...mi-a zis «Dispari, dispari de aici! Lasă că rămân eu!» şi după aproximativ 24 de ore am aflat că a fost împuşcat!”, continuă acesta.


Marin Moţ (în centru) a jucat şapte ani alături de Florică Murariu FOTO: Bogdan Iordache


Murariu, un jucător excepţional
Cu Florică Murariu, Marin Moţ a fost coleg şi prieten. Au jucat împreună şapte ani şi erau nedespărţiţi pe teren. „Chiar şi după atâţia ani, îmi este greu să accept că nu mai este. Era un sportiv excepţional, cu o inteligenţă deosebită în joc, găsea tot felul de soluţii pentru a câştiga balonul, iar eu eram tot timpul în spatele lui pentru că ştiam că mingea va ajunge la mine. Cred că cel mai frumos meci al nostru a fost o întâlnire Steaua – Bârlad în care eu am marcat patru eseuri, toate din pasele lui. Chiar râdeam şi îmi zicea că e cazul să încep să îi dau şi eu pase de eseu. Uite, e bine că măcar rămân amintirile”, spune tehnicianul stelist.


Bobby Durbac a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor, în memoria tatălui său, Radu Durbac Foto: Bogdan Iordache

  • La Revoluţia din Decembrie 1989 au murit pe lângă cei doi rugbişti, angajaţi ai clubului Steaua, Radu Durbac şi Florică Murariu şi rugbiştii Petre Astafei (19 ani), Bogdan Stan (21 ani), Florin Butiri (21 ani) şi  Cristian Toporan (19 ani).
     
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.