„Visam să fiu Nadia, dar cam 40 cm era diferența. Când m-am dus la grădiniță, nu vorbeam franceza. Mă uitam la oameni, știam doar că eram singură…” Ana Maria Filip este centrul Franței la CE de 3×3, de la București. De ce e fan Ibrahimovic și cum o ajută noile tendințe în modă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 15 Sep. 2018, 08:20 Actualizat: 15 Sep. 2018, 08:21 Baschet

Mama s-a dus pentru baschet în Franța. După doi ani, am mers și eu”, povestește Ana Maria Filip. În 2005, a primit cetățenia franceză și a intrat, oficial, în anturajul loturilor naționale ale Franței. A adunat selecții, a venit la Eurosbasket în România, în 2015 pentru a juca chiar împotriva Acvilelor tricolore.

Vineri, la ora 16:00, ajunsă din nou la startul unei competiții pe teren românesc, a coborât scările tribunei de la Circul Globus, urmărită de raza unui reflector, pentru a-și ocupa poziția, chiar la primul meci oficial de la Campionatul European de baschet 3×3, Franța – Belarus, 22-5. Pur și simplu, este imposibil să nu o remarci pe cea mai înaltă jucătoare a competiției, o sportivă care, de la 1,95 m, vede altfel coșul de baschet și are avantaj sub panou. 14 dintre cele 44 de puncte înscrise de Franța, în cele două meciuri din grupă, câștigate cu multă lejeritate, i-au aparținut. Și doar trei fete au punctat mai mult ca ea.

Dacă privește înapoi, pivotul care a activat la cinci echipe de club franceze trage linie apăsat. „Așa a fost viața să fie. Am ajuns în Franța, știu că rădăcinile mele sunt aici, dar așa a fost. Toată formarea mea a fost în Franța, pentru mine a fost un drum deschis acolo. Și nu regret nimic. Asta a fost viața mea. Am aici familia, România este și țara mea, dar Franța mi-a oferit foarte multe când am ajuns acolo. Eram mică. Chiar că am uitat multe, dar țin minte, totuși, că atunci când m-am dus la grădiniță, nu vorbeam franceza. Mă uitam la oameni, știam doar că eram singură, pentru că nimeni nu vorbea limba mea. Dar, am învățat foarte repede. Și m-am obișnuit. Apoi, nu a mai fost nicio problemă„, spune Ana Maria, fiica fostei internaționale Camelia Filip și a unuia dintre membrii echipei care au adus singura medalie olimpică voleiului românesc, Marius Căta-Chițiga (la Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980).

Din Micul Paris, în inima Franței

Ce tabiet ai împrumutat de la francezi?

În Franța, trebuie să pupi pe toată lumea când spui Bună ziua! Chiar dacă sunt de mult timp în Franța, nu prea îmi place. Și despre români se spune că sunt pupăcioși, da, dar mai mult cu familia. Când nu îi cunoști, nu prea îi pupi… În sudul Franței sunt 3 sau 4 pupici – aoleu! Apoi, lor le place foarte mult vinul, cașcavalul. Eu pot să spun că asta am de la francezi – am gustat foarte multe feluri de cașcaval.

Acel procent de România, ce-ți dă? Ce e specific românesc și cum te-ai descrie pe tine, pe scurt?

Ce îmi dă România? Probabil un pic de mândrie și dorința aceea de a nu te lăsa călcată în picioare, un pic de dârzenie, sau mai bine spus – spiritul de luptătoare. Despre mine, cred că sunt mai zuzu la cap, îmi place să glumesc, să nu fiu prea serioasă. Sunt atentă, îmi place să ascult oamenii și cred că sunt prea bună, din când în când.

Cum e privită o româncă în Franța?
Au! Depinde. Oamenii, la început, înainte să vorbim de țigani sau de rommi, erau: aaa, vii din România. Toată lumea se gândește la comunism, la Ceaușeascu. După aia, când a fost toată actualitatea, că sunt foarte mulți în Franța, făceau glume, mai nepotrivite…


Ai tot timpul o ușă deschisă la noul ministru al sportului din Franța – care este tot o româncă (n.r. – Roxana Mărăcineanu)? Vă știți, frecventați aceleași cercuri?

Nu, nu, nu (n.r. – râde). Nu o cunosc. Adică, știu cine este, bineînțeles, dar nu am văzut-o niciodată. Sper că într-o zi… Să vorbim. Ar fi bine. Mă bucur că a ajuns acolo o româncă.

În Franța, cum percepi – au oamenii simțul umorului?

Depinde. Sunt unii foarte reci. Când îi cunoști, sunt foarte simpatifci. Mai ales în nordul Franței. Simțul umorului la ei este însă, clar, diferit de umorul din România. Oricum, ei sunt mai calmi, nu prea țipă. Noi mai țipăm.

Cât de des revii „acasă în România”?
Cred că la fiecare 2-3 ani. Fiindcă mai am familia aici la București. Mai vin să-i văd, câte o săptămână, pentru că nu prea am timp cu baschetul, când sunt în campionat.

Citește și: „Să fii pregătită pentru o luptă desprinsă din junglă!” 3×3 cu Sonia Ursu, baschetbalista pe jumătate coreeană, cu tatuaje, povești despre modă și cum să treci peste hărțuire și bullying

Cutia cu amintiri din copilărie

Vii dintr-o familie de sportivi. Mama – baschetbalistă, tatăl – voleibalist. Cum ai făcut alegerea asta, între sporturile părinților?

Am început cu gimnastica. Eram cam înaltă, foarte înaltă! – de tânără. Apoi am făcut baschet, ca mama. Ea m-a antrenat. Așa am început, am zis să încercăm, dar nu prea îmi plăcea baschetul. Eu mă gândeam numai la gimnastică. Am urcat însă, am fost în centre de formare și am ajuns profesionistă. Visam, da, să fiu noua Nadia, dar cam 40 centimetri – atât era diferența. Aveam 7-8 ani și îmi plăcea tot: mă atrăgea solul, bârna. Îmi plăcea că era frumos, elegant.

Dintre poveștile tatălui tău, care este favorita ta și pe care ai auzit-o cel mai des? Medalia de la Jocurile Olimpice din 1980, Cupa Cupelor din 1979?

L-am văzut foarte puțin. Știu cine e, știu că a fost cineva, dar nu am nicio poveste… Vrei să îți spun mai bine o poveste de la mama?


Da! Te rog…
Știu! Că mi-a tot povestit. A fost la Edmonton. Era perioada comunistă, s-a dus să viziteze. Dar sportivii erau însoțiți de gărzi de corp. A trebuit să cam fugă, pentru că nu aveai voie să te plimbi. A fugit și, bineînțeles, au căutat-o. Când a ajuns în România, s-a dus în biroul lui Ceaușescu și a întrebat-o – Cum, cum, cum ai vrut să pleci? Dar ea nu a vrut decât să viziteze. Când au dus-o la Ceaușescu, i-au zis – Aoleu, ce-ai făcut? N-a vrut decât să viziteze, dar era frica asta – să nu plece din țară. Acum… dacă mi-ai spune că nu am voie să ies, că trebuie să merg cu o gardă de corp, aș spune – Pâi, de ce? Sunt liberă, fac ce vreau! Nu înțeleg cum s-ar fi putut așa… Dar este alt timp. Cu mama, este o relație foarte tare între noi, fiindcă am fost amândouă într-o altă țară, eram străine, a trebuit să începem totul de la zero. Dar asta este și a fost bine.

Provocarea din zilele de shopping: „Acum, moda s-a schimbat, poți să porți blugi mai scurți. Dar, înainte, când eram mică, dacă aveam blugii mai scurți, toată lumea râdea de mine – că îmi lipseau zece euro să cumpăr și restul de la blug”

Am văzut că ești cea mai înaltă la Campionatul ăsta. Cum este pentru o femeie să își găsească lucruri la 1,95m?

E foarte greu. Era foarte greu – acum, moda s-a schimbat, poți să porți pantaloni mai scurți, blugi mai scurți. Dar, înainte, când eram mică, dacă aveam blugii mai scurți, toată lumea râdea de mine – că îmi lipseau zece euro să cumpăr și restul de la blug (n.r. – râde). E mai bine acum, toată lumea poartă teniși, adidași. A fost foarte greu și mai e, când mă duc în magazine și… știu și eu că e prea mic, dar încerc (n.r. – râde).

Cum e în Franța când vine vorba de case? În România, știu că unele case mai vechi au tavanul foarte sus, mult mai sus. Blocurile noi, multe dintre ele au tavanul mai jos…

Acolo apartamentele și casele mai vechi sunt mult mai mici. De exemplu, când ajung la un club nou și caut un apartament, știu că la toate apartamentele mai vechi, ușa e mai joasă. Nici nu vizitez, n-are rost. Știu din start. Oricum, trebuie să fiu atentă când pun tocuri. Din când în când pot să mai dau cu capul, sus (n.r. – râde).

Și uriașii au modele. Iată de ce: Zlatan Ibrahimovic, Djokovic și LeBron James

Modelele tale în sport, care sunt?

Îmi place Zlatan Ibrahimovic. Fiindcă are o încredere în el care depășește tot.

Mulți spun că e nebun și arogant…

Exact. Cred că ai nevoie de asta în sport. Să fii așa, bătăios. Apoi, bineînțeles, îmi place Djokovic, LeBron James – cum lucrează, chiar dacă e cel mai tare. Asta aș spune.

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 15 Sep. 2018, 08:20 Actualizat: 15 Sep. 2018, 08:21 Baschet
Pe aceeași temă
Gina Pistol a făcut ravagii pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat TOT la vedere
Gina Pistol a făcut ravagii pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat TOT la vedere
„Purtaţi masca şi în casă!“: Experţii arată când e nevoie de această măsură extremă
„Purtaţi masca şi în casă!“: Experţii arată când e nevoie de această măsură extremă
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Aroganta lui MM Stoica dupa ce Craiova a PIERDUT titlul in fata CFR-ului! Ce a putut sa posteze pe Facebook
Aroganta lui MM Stoica dupa ce Craiova a PIERDUT titlul in fata CFR-ului! Ce a putut sa posteze pe Facebook
Fructul comun cu cele mai multe pesticide. 10 alimente care nu trebuie mâncate fără să le speli înainte
Fructul comun cu cele mai multe pesticide. 10 alimente care nu trebuie mâncate fără să le speli înainte
ŞOC în lumea interlopă! Emi Pian A MURIT! A fost ucis în bătaie în urmă cu puţin timp! Detalii IREALE
ŞOC în lumea interlopă! Emi Pian A MURIT! A fost ucis în bătaie în urmă cu puţin timp! Detalii IREALE
Maşina
de făcut bani cu teste COVID-19 neconcludente. Clauze abuzive şi ameninţări pentru eventualii clienţi nemulţumiţi
Maşina de făcut bani cu teste COVID-19 neconcludente. Clauze abuzive şi ameninţări pentru eventualii clienţi nemulţumiţi
Familie din București stă cu mortul în casă de teama COVID-19! Strigătul disperat de ajutor
Familie din București stă cu mortul în casă de teama COVID-19! Strigătul disperat de ajutor
Într-o regiune din Africa există un REACTOR nuclear vechi de peste 2 miliarde de ani. Ce se ÎNTÂMPLĂ acolo
Într-o regiune din Africa există un REACTOR nuclear vechi de peste 2 miliarde de ani. Ce se ÎNTÂMPLĂ acolo
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena la volan! / PAPARAZZI
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena ...
Unul dintre cei mai periculoși interlopi din România a fost executat în stil mafiot. Oamenii legii oferă detalii
Unul dintre cei mai periculoși interlopi din România a fost executat în stil mafiot. Oamenii legii oferă detalii
Simona Halep, anunț BOMBĂ! I-a șocat pe toți! Vestea uluitoare dată ACUM
Simona Halep, anunț BOMBĂ! I-a șocat pe toți! Vestea uluitoare dată ACUM
S-A AFLAT: Câte doze primeşte România din medicamentul „vedetă” împotriva Covid? Cine primeşte cele mai multe
S-A AFLAT: Câte doze primeşte România din medicamentul „vedetă” împotriva Covid? Cine primeşte cele mai multe
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la stomac
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la stomac
Un șofer a rămas fără permis din cauza ștergătoarelor de parbriz. Motivul incredibil pentru care a fost sancționat!
Un șofer a rămas fără permis din cauza ștergătoarelor de parbriz. Motivul incredibil pentru care a fost sancționat!
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e
Reacţia PSD după ce Nicuşor Dan a circulat cu ITP expirat: Guvernul PNL îl pune mai presus de lege
Reacţia PSD după ce Nicuşor Dan a circulat cu ITP expirat: Guvernul PNL îl pune mai presus de lege
A devenit părinte în secret. Vedeta PRO TV e în culmea fericirii. Prima poză cu fiul său
A devenit părinte în secret. Vedeta PRO TV e în culmea fericirii. Prima poză cu fiul său
Dezbrăcate și cu limba scoasă! Topul celor mai obraznice femei din România
Dezbrăcate și cu limba scoasă! Topul celor mai obraznice femei din România
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au îndrăgostit cele două staruri pe timp de pandemie
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au ...
ULTIMĂ ORĂ. Schimbare fulger de la ţara în care trăiesc 500.000 de români. Toate regulile au fost schimbate
ULTIMĂ ORĂ. Schimbare fulger de la ţara în care trăiesc 500.000 de români. Toate regulile au fost schimbate
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii au rămas mască
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii ...
Horoscop 2021 Cristina Demetrescu: „Va fi un an excepțional pentru această zodie!”
Horoscop 2021 Cristina Demetrescu: „Va fi un an excepțional pentru această zodie!”
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani