Serbia şi Franţa au dominat prima zi de întrecere la Campionatul European de baschet 3x3, în timp ce România a ratat sferturile pe tabloul masculin. Programul de sâmbătă: când intră în concurs naţionala feminină

14 sep 2018 717 afişări Baschet
Serbia şi Franţa au dominat prima zi de întrecere la Campionatul European de baschet 3x3, în timp ce România a ratat sferturile pe tabloul masculin. Programul de sâmbătă: când intră în concurs naţionala feminină Foto: Sport Arena Streetball
  • Circul Metropolitan Bucureşti a găzduit, vineri, primele 12 partide din grupele Campionatului European de baschet 3x3, stabilind 8 sfertfinaliste ale ediţiei 2018 FIBA 3x3 Europe Cup.
  • România, într-o formulă foarte tânără, a ratat calificarea pe tabloul eliminatoriu, după două înfrângeri clare (14-19 cu Ungaria şi 10-21 în faţa deţinătoarei trofeului, Letonia).

Baschetul 3x3 a vibrat la prima sa vizită din istorie în arena unui circ. Derby-ul România - Ungaria (Grupa C, masculin), exploziva "Rae-Rae" Lin D'Alie şi colegele sale campioane mondiale din naţionala Italiei, numărul unu mondial Dusan Bulut şi nelipsiţii săi coechipieri Majstorovic, Savic, Zdero, au încins atmosfera din prima zi a celei de-a treia ediţii de Campionat European găzduite de România, smulgând cele mai multe aplauze.

Ana Maria Filip, pivotul de origine română din naţionala Franţei, a fost vedeta meciului de deschidere, încheiat înainte de expirarea timpului regulamentar, 22-5, în faţa Belarusului. Reprezentantele Franţei au făcut spectacol sub panou, înscriind maximul, de 44 de puncte, în două partide şi trimiţând două jucătoare în Top 5 cele mai eficiente marcatoare la European: pe Mamignan Touré, una dintre primele 8 jucătoare ale lumii, pe locul 1, cu 16 puncte reuşite şi pe Ana Maria Filip, pe locul 2, cu 14 puncte înscrise.

Franţa, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din luna iunie, s-a calificat, în sferturile de finală de pe primul loc în Grupa B şi va înfrunta pentru un loc în semifinale Belgia, trecută de grupe în ciuda faptului că, prin prisma punctelor din clasamentul mondial, era cea mai slabă echipă aflată la start. Belgia a supravieţuit unei grupe în care meciul zilei a fost oferit de Italia - campioana mondială în exerciţiu şi Ungaria - campioana europeană din 2016. Maghiarele au încheiat ambele partide la limită, cu marjă de un punct: au învins Italia, 13-12, fiind învinse de Belgia, 16-17 şi au ratat ieşirea din grupe, deşi, per total, toate echipele au încheiat la egalitate, cu câte o victorie. Celelalte două sfertfinaliste decise vineri, la feminin, au fost Italia şi Cehia.

  • Naţionala feminină a României va debuta în competiţie sâmbătă, de la ora 19:25, împotriva Serbiei. Apoi, Ancuţa Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu şi Gabriela Irimia îşi vor încheia evoluţia de la ora 21:25, împotriva Olandei.

Pe tabloul masculin, favoritele Serbia şi Spania şi-au respectat statutul în Grupa A, calificându-se în această ordine, după un derby spectaculos în penultima partidă a zilei, în care Bulut & Co, aflaţi în cursa pentru câştigarea unui prim aur european şi, implicit, completarea palmaresului, au preluat conducerea în primele secunde ale meciului, s-au văzut apoi conduşi cu 10-8, înainte de a apăsa acceleraţia, pentru o victorie la diferenţă de cinci puncte, 20-15. La capătul primelor două partide, Dusan Bulut împarte prima poziţie în topul scorerilor, cu letonii Edgars Krumins şi Karlis Lasmanis (câte 12 puncte).

Grupa C s-a încheiat cu un eşec pentru România, prima campioană europeană din istoria baschetului 3x3. Aliniind un cvartet tânăr şi fără experienţă competiţională, România a fost depăşită de actuala deţinătoare a trofeului, Letonia, dar şi de Ungaria, excelent propulsată de Tamas Ivosev (11 puncte înscrise) - cel mai nou membru al echipei numărul unu din 3x3-ul mondial, Novi Sad. Cele 11 puncte reuşite de Marius Ciotlăuş (22 ani) nu au reuşit să propulseze spre victorie naţionala României, care i-a mai avut în echipă pe Dragoş-Alin Andrieş (27 ani), Amedeo Casale (20 ani) şi Radu Petrescu (18 ani).

  • Serbia, Ungaria, Letonia şi Spania sunt primele patru echipe calificate în sferturi pe tabloul masculin.
  • Campionatul Europeand de baschet 3x3 continuă sâmbătă, de la ora 16:00. Intrarea publicului este gratuită, iar spectacolul va fi completat de majoretele de la Dracula's Girls şi de numere de acrobaţie ale artiştilor Circului Metropolitan. Programul complet îl găsiţi AICI.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.