Michael Schumacher ar putea rămâne în comă, leziunile cerebrale sunt mult prea grave! Ultimele detalii despre situaţia germanului

16 ian 2014 47413 afişări Auto-Moto
Michael Schumacher ar putea rămâne în comă, leziunile cerebrale sunt mult prea grave! Ultimele detalii despre situaţia germanului
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

PE SCURT

  • Michael Schumacher, septuplu campion mondial în Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), a suferit duminică un grav accident la schi pe o pârtie din staţiunea Meribel, acolo unde are o vilă. Germanul schia alături de fiul său de 14 ani, când s-a lovit de o stâncă
  • Imediat după impact, casca lui Schumi s-a spart. Germanul are leziuni pe ambele părţi ale creierului
  • Schumacher e internat la spitalul din Grenoble, acolo unde a suferit două operaţii pe creier
  • Medicii au confirmat că starea fostului pilot este critică, dar arată semne de ameliorare după a doua operaţie, suferită luni seară, 30 decembrie 2013
  • SPECIAL: Cât de periculos e să schiezi? Cazul Schumacher ne pune pe gânduri! În România sunt mai multe accidente la schi decât în alte ţări

UPDATE 16 ianuarie 10:20 Ultimele informaţii despre starea lui Michael Schumacher sunt îngrijorătoare. Potrivit presei germane, fostul pilot de Formula 1 nu ar mai putea fi trezit din comă. Bild informează că starea lui Schumacher este în continuare gravă, iar leziunile cerebrale suferite sunt suficient de puternice încât acesta să nu poată fi scos din starea în care se află.


UPDATE 15 ianuarie 13:45 Michael Schumacher se află în continuare într-o stare de comă indusă, starea sa fiind în continuare critică, dar stabilă la spitalul din Grenoble.

Tăcerea este absolută în acest caz, doctorii au primit indicaţi stricte să păstreze politica de confidenţialitate din partea familiei germanului. Cei de la Marca citează o sursă din Germania care anunţă că în zilele următoare fostul pilot de Formula 1 ar putea fi trezit din starea de comă, iar acest fapt ar putea aduce îmbunătăţirea stării sale de sănătate.

Heinz Peter Moecke, şeful unui spital de urgenţă din Hamburg, le-a spus celor de la Bild că trezirea germanului din starea de comă ar fi benefică

"Cu cât va ieşi mai rapid din starea de comă indusă, cu atât îi va fi mai uşor organismului să-şi reia funcţiile normale, în special cea de a respira fără ajutorul aparatelor", a spus doctorul.


UPDATE 14 ianuarie 11:00 Michael Schumacher (45 de ani) se află de 16 zile în comă indusă în spitalul din Grenoble, iar veştile despre starea lui de sănătate sunt tot mai rare odată cu trecerea timpului.

Cei de la The Telegraph anunţă că fostul pilot de Formula 1 a fost operat din nou pentru i se îndepărta o bucată din craniu, din cauza presiunii asupra creierului.

Britanicii mai notează, citând publicaţia Bild, că doctorii se tem ca starea lui Schumacher să nu dezvolte complicaţii precum hemoragie cereblală sau o infecţie.


UPDATE 12:20 Patrick Quincy, procurorul care anchetează accidentul în care a fost implicat Michael Schumacher, spune că accidentul a avut loc în afara pârtiei (la aproximativ 8 metri de pistă) şi că fostul pilot nu a încercat să reducă viteza în momentul în care a ieşit în afara traseului.

Conform anchetatorilor, căzătura a fost provocată de o piatră pe care Schumacher a lovit-o cu unul dintre schiuri.

"Am urmărit filmarea realizată cu camera fixată pe casca lui Michael Schumacher. Urmează să defalcăm clipul imagine cu imagine pentru a stabili locul exact al căzăturii, distanţa faţă de pârtie şi viteza (n.r. cu care se făcea coborârea).

Vreau însă să scot în evidenţă că nu viteza e cel mai important element pentru noi în această anchetă.

Schumacher a părăsit traseul marcat al pârtiei de schi şi se afla la nouă metri distanţă de acesta. În acea zonă exista o pârtie roşie şi una albastră.  Este foarte dificil de stabilit viteza pe care Schumacher o avea în momentul în care a căzut. Un expert va analiza şi va putea spune circumstanţele nefericitei întâmplări.

Piatra de care s-a lovit este la 8 metri de pârtie, iar căzătura a fost provocată de faptul că unul din schiuri a lovit o piatră" Patrick Quincy, investigator oficial al accidentului lui Schumacher.

UPDATE 12:00 A început conferinţa de presă. În centrul atenţiei se va afla Patrick Quinci, anchetatorul principal al accidentului.


UPDATE 8 ianuarie 11:23 Chestionat de cotidianul german Bild, profesorul Heinz-Peter Moecke, şef al Departamentului de Medicină de Urgenţă al Clinicii Asklepios din Hamburg a răspuns la câteva întrebări privind şansele de recuperare ale lui Michael Schumacher. “Nu se ştie exact când un pacient revine din comă în mediul său. Când are starea de comă, el nu are ocupaţie. La astfel de pacienţi, recuperarea merge foarte încet. Coma artificială poate dura mai multe săptămâni. Se poate ca creierul să fie atât de deteriorat încât la trezire pacientul să fie într-o stare vegetativă. Iar aceasta poate persista ani, sau chiar zeci de ani”, a spus profesorul Heinz-Peter Moecke. De asemenea, acesta s-a referit şi la modul în care e îngrijit un pacient în comă: “În afară de ajutorul dat de echipament, pacientul trebuie tratat ca un om normal. De exemplu, el trebuie spălat şi bărbierit. În plus, trebuie să i se schimbe zilnic poziţia în pat, pentru a nu apărea inflamaţii. Acest lucru se face cu ajutorul unei saltele speciale.

În ceea ce priveşte consecinţele pe care le poate avea o comă, profesorul Heinz-Peter Moecke e tranşant: “Există riscul unei pneumonii. E posibil ca reflexele pacientului să nu mai funcţioneze, iar atunci plămânii se pot infecta. După comă, poate apărea chiar un delir provocat de eliminarea medicamentului. În plus, pot apărea chiar confuzii, deoarece creierul nu mai poate filtra şi îndepărtează toate substanţele.


UPDATE 14:45 Cotidianul francez Le Dauphine susţine pe surse: "camera fixată pe casca lui Michael Schumacher funcţiona în momentul accidentului fostului pilot, iar imaginile captate pot fi folosite in anchetă". Ziariştii francezi au aflat această informaţie de la unele surse din cadrul autoritatilor franceze care instrumentează acest caz. "Este un document important", a adaugăt sursa citată. Această cameră, despre existenţa căreia s-a aflat vineri, 3 ianuarie, la cinci zile de la accident, a fost oferită anchetatorilor de familia fostului pilot, aflat în comă indusă la spitalul din Grenoble.


UPDATE 14:24 Avocatul Edward Bourgin, specializat pe vătămare corporală, a vorbit azi în cotidianul francez Le Figaro despre consecinţele accindetului a cărui victimă este Michael Schumacher şi susţine că administratorii staţiunii Merbiel sunt direct răspunzători. “Zona în care nu se poate schia trebuie marcată fie printr-o coardă cu bile, fie prin plase sau prin semn triunghiular cu o pictogramă. Din imaginile pe care le-am văzut de la locul accidentului, niciunul dintre semne nu a fost prezent acolo. Staţiunile nu pot să scoată profit din practicarea sporturilor de iarnă, dar să nu asigure siguranţă schiorilor. Mă întreb dacă Schumacher şi ceilalţi membrii ai grupului său şi-au dat seama că se află într-o zonă din afara pârtiei. Obiectiv vorbind, familia Schumacher poate da în judecată administraţia staţiunii Meribel", a spus Edward Bourgin. Avocatul Edward Bourgin a câştigat pe 27 iunie 2013 un proces prin care a obligat compania Trei Văi să plătească despăgubiri consistente pentru un schior care s-a accidentat pe pârtia din Courchevel.


UPDATE 13:30 Soţia lui Michael Schumacher, Corinna, a sosit la spitalul din Grenoble în jurul prânzului şi a solicitat în mod expres ca toţi jurnaliştii să plece. "Vă  rog frumos să plecaţi de la spitalul din Grenoble. Michael are nevoie de linişte. Şi noi la fel. Medicii vă vor anunţa în momentul în care vor fi noutăţi."


UPDATE 12:00 Marţi dimineaţa, forţele de ordine au montat o barieră (foto) în faţa spitalului din Grenoble. Este pentru prima dată când se trece la o astfel de măsură de când Michael Schumacher este internat în spitalul francez. Decizia a fost luată pentru a facilita accesul membrilor familiei fostului campion mondial de Formula 1 în cadrul unităţii medicale. Până marţi, intrarea a fost mereu blocată de zeci de jurnalişti care stau de pe 29 decembrie în faţa spitalului din Grenoble pentru a relata veşti despre starea lui Schumi.


UPDATE 11:45 Dublu campion olimpic la schi, Markus Meier, a comentat pentru Bild accidentul lui Michael Schumacher şi ia apărarea celor care întreţin pârtiile de schi în staţiunea Meribel. “Nu se pot pune balustrade în toate zonele unde există pietre. Ar însemna să încărcăm tot muntele cu balustrade. Pe pârtiile de schi amenajate există semne care indică pericolul la fiecare 50-80 de metri. La fel se întâmplă şi la Meribel. Realitatea este că un profesionist poate cădea oricând atunci când întâlneşte o piatră. În cazul în care ninge puţin, pietrele sunt ascunse”, a spus Meier în Bild.


UPDATE 7 ianuarie, 10:57 Managerul de imagine al lui Michael Schumacher, Sabine Kehm, a confirmat, printr-o scrisoare către reprezentanţii mass media, că starea de sănătate a fostului campion mondial de Formula 1 este stabilă. "Starea lui Michael este stabilă, dar doctorii îl ţin în continuare sub observaţie atentă". Acelaşi lucru a fost anunţat, printr-un comunicat de presă, şi de către reprezentanţii spitalului din Grenoble în cursul zilei de luni, 6 ianuarie.

Cotidianul Bild susţine că echipa medicală caută cea mai bună variantă de continuare a tratamentului, dar nu se poate pronunţa asupra momentului în care Michael Schumacher va fi scos din coma indusă. Pericolul este în continuare prezent, iar doctorii francezi sunt extrem de precauţi.

Michael Schumacher, septuplu campion mondial, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul a fost operat până acum de două ori.


UPDATE 22:34 Starea de sănătate a pilotului german Michael Schumacher "s-a ameliorat uşor", a anunţat, luni, un apropiat al septuplului campion mondial al Formula 1, informează AFP.

Potrivit medicilor de la spitalul din Grenoble, starea lui Schumacher arată "uşoare semne de îmbunătăţire", a precizat acest apropiat pentru agenţia Sid, adăugând că totuşi starea pilotului este critică.

Tot luni, spitalul din Grenoble anunţase că starea de sănătate a germanului Michael Schumacher este considerată tot "stabilă", dar "critică" de către echipa medicală.

"Starea clinică a lui Michael Schumacher este stabilă şi el este sub tratament. Totuşi, echipa medicală continuă să aprecieze că situaţia sa este critică. Apropiaţii pacientului ne solicită să nu oferim detalii despre tratamentul lui, iar din această cauză nu intenţionăm să susţinem o nouă conferinţă de presă, nici să difuzăm vreun comunicat scris în viitorul apropiat", se arată în comunicat dat publicităţii la opt zile după accidentul fostului pilot.

Michael Schumacher, septuplu campion mondial, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul a fost operat până acum de două ori.


UPDATE 16:42 Doctorii din spitalului din Grenoble au dat publicităţii, luni după-amiază, un comunicat referitor la starea de sănătate a lui Michael Schumacher. “Starea sănătăţii lui Michael Schumacher este stabilă. El este în continuare sub atenta supraveghere a medicilor noştri. Cu toate acestea, echipa medicală atrage atenţia asupra faptului că Michael se află într-o situaţie critică. Pentru că repectăm intimitatea pacientului, nu putem oferi mai multe detalii referitoare la sănătatea lui Schumacher”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului din Grenoble.

Michael Schumacher a suferit pe 29 decembrie un accident de schi în staţiunea franceză Merivel, tot în aceeaşi zi fiind internat în spitalul din Grenoble, unde e în comă de opt zile.


UPDATE 13:26 Michael Schumacher a intrat în a opta zi în care este în comă indusă în urma accidentului de schi din staţiunea franceză Merivel. Schumi este internat la terapie intensivă în cadrul secţiei de neurologie. Aceasta din urmă are 13 paturi, iar în vecinătatea rezervei unde se află fostul pilot de Formula 1 există o cameră unde stau reprezentanţii familiei germanului. Intrarea de la rezerva lui Schumacher este păzită non-stop de către un bodyguard, iar cei care intră la el trebuie să poate un halat special şi să-şi dezinfecteze mâinile. Deşi s-a zvonit în mai multe rânduri, Schumacher nu va fi transferat din Grenoble. Secţia de neurologie are o reputaţie excelentă, iar oraşul Grenoble este situat la doar 170 de kilometri de localitatea elveţiană Gland, acolo unde se află reşedinţa familiei Schumacher.


UPDATE 6 ianuarie, 13:00 Procurorul Patrick Quincy a anunţat luni la prânz că autorităţile care anchetează accidentul lui Michael Schumacher vor susţine miercuri, 8 ianuarie, o conferinţă de presă, la ora 12:00, ora României. Schumi este în continuare internat în spitalul din Grenoble, fiind în comă, în urma accidentului de schi din staţiunea Merivel, din 29 decembrie 2013.


UPDATE 17:48 Preşedintele Baroului din Albertville, Laure Sauthier, i-a criticat la postul de televiziune France 2 pe cei care se ocupă de întreţinerea pârtiilor de schi din Merivel: “Nu cred că este normal ca un loc aşa de periculos precum cel în care s-a produs accidentul să nu fie închis cu o plasă. În cele din urmă, aici este problema. Nu există o definiţie exactă a pârtiilor, mai ales că acestea se află departe de staţiunea de schi”.


UPDATE 14:10 Tatăl Rolf şi fratele Ralf au ajuns în jurul ore 13:00 la spitalul din Grenoble pentru a fi şi azi alături de Michael Schumacher. Fostul pilot de F1 se află de o săptămână în comă în urma accidentului de schi din staţiunea franceză Meribel.


UPDATE 13:45 Parchetul şi anchetatorii în cazul accidentului de schi suferit de Michael Schumacher în Alpii francezi vor oferi informaţii "la mijlocul săptămânii viitoare".

"Vom susţine o conferinţă de presă referitoare la stadiul procedurii săptămâna viitoare, la o dată ce va fi comunicată în 24 de ore. Conferinţa va avea loc la palatul de justiţie din Albertville şi probabil va fi la mijlocul săptămânii. Până atunci cerem să nu mai fie difuzate informaţii false despre elementele anchetei. Membrii familiei Schumacher solicită să le fie respectată intimitatea, precum şi natura discuţiilor cu apropiaţii lor", a declarat procurorul Patrick Quincy.


UPDATE 12:00 Ziarul german "Bild" susţine că, în noapte de sâmbătă spre duminică, mai multe maşini ale unor televiziuni care transmit din faţa spitalului din Grenoble au fost sparte. Hoţii au furat camere de filmat şi aparatură scumpă, dar valoarea pagubelor nu a fost încă stabilită. Poliţia franceză va deschide o anchetă.


CITEŞTE AICI TOTUL DESPRE CAZUL MICHAEL SCHUMACHER.  LIVE UPDATE: cele mai importante evenimente petrecute în perioada 29 decembrie - 5 ianuarie


UPDATE 5 ianuarie, 11:50 Potrivit cotidianul “Spiegel” susţine că un turist german ar fi fost martor la accidentul lui Michael Schumacher şi ar fi filmat cu smartphone-ul său căzătura fostului campion mondial de F1. De fapt, martorul îşi filma prietena, care se afla pe aceeaşi pistă cu Schumi. Pe fundal s-ar vedea că un schior este dă peste o porţiune cu zăpadă moale după care cade. Martorul susţine că Schumacher ar fi schiat relative încet, cu o viteză de 20 de kilometric la oră. Aceeaşi sursă spune că martorul vrea să ofere înregistrarea biroului procuroruli francez care se ocupă de acest caz.


UPDATE 16:45 Rolf, tatăl lui Michael Schumacher, şi-a făcut apariţia, în jurul orei 16:00 (ora României), la spitalul de Grenoble cu 9 pizza pentru toţi membrii familiei care veghează la căpătâiul fostului mare campion de F1.


UPDATE 14:25 Managerul de imagine a lui Michael Schumacher, Sabine Kehm, a făcut o nouă declaraţie referitoare la starea de sănătate a fostului pilot de Formula 1: "Starea sa este în continuare critică, dar stabilă. Vrea să subliniez însă faptul că orice altă informaţie care nu vine de la medici este o pură speculaţie. Pe de altă parte, precizez faptul că familia a predat de bunăvoie casca lui Schumacher poliţiei care anchetează accidentul." Cel mai probabil, medicii de la spitalul din Grenoble vor susţine o nouă conferinţă de presă luni, 6 ianuarie.


UPDATE 14:00 Fostul pilot de Formula 1 Robert Kubica a declarat, sâmbătă, că s-a aflat într-o situaţie relativ similară cu Michael Schumacher şi că îi doreşte germanului toate cele bune, menţionând că accidentul de duminică arată că oricând şi oriunde se poate întâmpla ceva, informează espnf1.com.

"Am fost într-o situaţie relativ similară şi ştiu în astfel de cazuri presa poate fi dură într-o perioadă foarte dificilă pentru el, pentru familie şi apropiaţi. Cu siguranţă nu este cel mai uşor final de an şi cel mai uşor început de an pentru sporturile cu motor. Este o veste şocantă şi arată că se poate întâmpla ceva oricând şi oriunde. Când am suferit eu accidentul la raliu, oamenii s-au întrebat de ce fac asta, au spus că nu ar trebui. Însă un accident se poate întâmpla oriunde. Îi doresc lui Michael toate cele bune şi îi ţin pumnii ca să se recupereze şi ca totul să fie bine", a spus Kubica.

Robert Kubica s-a accidentat grav în februarie 2011, la un raliu, în timp ce era pilot de Formula 1 la Lotus. El a avut atunci parţial amputat antebraţul drept. Polonezul a fost supus la numeroase operaţii şi a urmat o îndelungată perioadă de refacere pentru a-şi recupera mobilitatea braţului drept.


UPDATE 4 ianuarie, ora 12:10 După ce în cursul zile de vineri, spitalul din Grenoble a fost asaltat de câteva sute de fani dornici să-i ureze "La Mulţi Ani!" lui Michael Schumacher, sâmbătă dimineaţa doar 10-15 suporteri Ferrari se mai aflau în faţa stabilimentului unde e internat fostul pilot german de Formula 1. Doctorii nu au decis încă dacă vor face declaraţii de presă, dar e bine de precizat că vineri seara aceştia au realizat o nouă scanare a creierului lui Schumi.


Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.