SPECIAL: Cât de periculos e să schiezi? Cazul Schumacher ne pune pe gânduri! În România sunt mai multe accidente la schi decât în alte ţări: "E ca pe şosele"

30 dec 2013 4584 afişări Special
SPECIAL: Cât de periculos e să schiezi? Cazul Schumacher ne pune pe gânduri! În România sunt mai multe accidente la schi decât în alte ţări: "E ca pe şosele"
  • 29 decembrie, o dată fatidică pentru practicanţii de schi
  • Specialiştii atenţionează: "La schi e ca la şofat!"
  • De ce sunt tentaţi oamenii să exagereze cu viteza atunci când sunt pe pârtie: nevoia de adrenalină îşi spune cuvântul!

Accidentul pilotului german Michael Schumacher lansează o temă de discuţie: cât de periculos este schiul? Conform datelor prezentate de BBC în 2009, 10.000 de britanici se accidentează în fiecare an pe pârtii, rata mortalităţii fiind de 34 de persoane. „Este un procent mic, ţinând cont că vorbim de milioane de practicanţi”, este concluzia specialiştilor chestionaţi de BBC.

În România, în numai două luni (decembrie 2010 - ianuarie 2011), 300 de pacienţi s-au prezentat la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie din Azuga în urma unor accidente de schi pe Valea Prahovei. Din fericire, niciunul nu a fost foarte grav. Totuşi, au existat şi decese înregistrate la noi în ţară. Ca o coincidenţă fatidică, pe 29 decembrie 2012, un tânăr de 19 ani şi-a pierdut viaţa pe pârtia Şuior din Maramureş. În aceeaşi zi, dar în ani diferiţi, s-au accidentat grav realizatorul TV Şerban Huidu (29 decembrie 2010, în Austria), dar şi Michael Schumacher (29 decembrie 2013, în Franţa).


Michael Kennedy, nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy, a murit în 1997, la vârsta de 39 de ani, în urma unui accident la schi petrecut în Colorado. Michael s-a izbit de un copac


 „E ca pe şosele, greşesc cei care nu respectă regulile”

ProSport a încercat să obţină o părere avizată pe această temă, iar răspunsurile au venit din partea secretarului general al FR de Schi şi Biatlon, Puiu Gaşpar. „Schiul nu este un sport periculos pentru cei care îi respectă regulile. Există un decalog al schiului, dar există şi regulile muntelui. Toţi cei care practică sporturile de iarnă ar trebui să le cunoască, aşa cum şoferii ştiu regulile de circulaţie. Nu am făcut o paralelă întâmplătoare, mai ales că vorbim de pilotul Schumacher. Ca şi pe şosele, accidentele sunt produse în general de cei care nu respectă regulile. De pildă, echipamentul de protecţie este obligatoriu. Îţi trebuie o cască bună, schiuri adecvate nivelului de pregătire, nu poţi să pui în picioare schiuri de avansaţi, când tu eşti începător”, spune Gaşpar.

HARTA SCHIULUI ÎN ROMÂNIA (CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI)


Actriţa americană Natasha Richardson a decedat în 2009, la vârsta de 45 de ani, după ce a căzut în timpul unor lecţii pentru începători la schi. Ea s-a lovit la cap şi a murit în urma unui hematon epidural


Nu avem monitori şi plase de protecţie

Şeful de la schi atinge şi câteva dintre problemele cu care se confruntă practicanţii sporturilor de iarnă din România, favorizante pentru accidente. „Noi nu avem monitori de schi, o meserie care nu e reglementată în România. De aceea vezi pe pârtii indivizi care nu ştiu bine să schieze, dar dau lecţii altora. De asemenea, mai este problema siguranţei. Pârtiile ar trebui să fie pline de plase de protecţie şi de saltele, pentru a-i proteja pe cei care se avântă prea mult. De aceea, la noi sunt mai multe accidente decât în alte ţări”.

Întrebat dacă există o beţie a vitezei şi pe pârtiile de schi, care poate duce la accidente, Puiu Gaşpar a explicat: „Sigur că există această tentaţie. Ca orice sport de viteză, şi schiul produce adrenalină. Cei care se avântă trebuie să ştie că uneori este greu să te opreşti la viteze mari, nu ai servo-frână ca la maşină. De pildă, la concursurile oficiale de coborâre, unde se ating viteze mari, există un spaţiu de protecţie de 60 de metri după linia de sosire”. Trebuie precizat că în momentul accidentului, Schumacher se afla pe un traseu în afara pârtiei.


În urma accidentului din 2010, Şerban Huidu a petrecut mai multe zile în comă indusă, iar mai apoi a avut nevoie de câteva săptămâni de recuperare. Repercusiunile loviturii la cap s-au resimţit însă luni bune după incident


Mulţi sportivi au interzis la schi prin contract

În sportul românesc sunt destul iubitori ai schiului. George Copos, Gică Popescu sau Ion Crăciunescu sunt câţiva dintre cei care îl practică de plăcere. „Schiul nu e un sport periculos dacă îl faci cu atenţie”, spune Gică Popescu. Există însă mulţi sportivi de performanţă care au interzis la schi. Alina Dumitru (campioană olimpică la judo) nu s-a apropiat de pârtie cât a fost sportivă de performanţă. La fel şi foarte mulţi fotbalişti, obligaţi prin contract să-şi protejeze picioarele.


Conform cercetătorilor din Noua Zeelandă, schiul nu se regăseşte între primele sporturi ca periculozitate. În opinia lor, cele mai expuse activităţi sunt călăria, alpinismul, mountainbiking şi surfingul


Studii pe această temă au fost întocmite şi de americani. American Sports Data Inc a calculat numărul de accidente la o mie de practicanţi, iar clasamentul este deschis de box (procentaj 5,2), fotbal american (3,8), snowboard (3,8), hochei pe gheaţă (3,7), schi alpin (3,0), fotbal (2,4), softball (2,2) şi baschet (1,9)


MICHAEL SCHUMACHER ESTE ÎN COMĂ INDUSĂ, DUPĂ OPERAŢIA PE CREIER SURVENITĂ ÎN URMA ACCIDENTULUI DE LA SCHI. URMĂREŞTE LIVE-BLOGUL PROSPORT PENTRU A AFLA ULTIMELE VEŞTI DESPRE STAREA FOSTULUI PILOT DE FORMULA 1!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.