(P) Atenţie la poliţele RCA: asiguraţii care nu prezintă decontul reparaţiei în 45 de zile vor trebui să dea banii înapoi

9 sep 2019 3386 afişări Auto-Moto
(P) Atenţie la poliţele RCA: asiguraţii care nu prezintă decontul reparaţiei în 45 de zile vor trebui să dea banii înapoi

Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto urmează  fie modificatăcea mai importantă schimbare se referă la obligaţia de a prezentaîn termen de 45 de zile, decontul reparaţiei vehiculului, la o unitate autorizată.

Tot ce trebuie  ştii despre noul sistem de decontare directă RCA

Potrivit noii legi, aflate acum în dezbatere la Senat, cine nu aratăîn intervalul legal de 45 de zile, cum a folosit banii primiţi de la asigurătorva returna toată sumaÎn plusreparaţiile trebuie făcute în service-uri autorizate.

Iniţiatorii modificărilor la legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie sunt cinci parlamentari. În Expunerea de motive, ei au explicat în prezent, cei ce au activată opţiunea decontării directe “primesc suma alocată de către societatea de asigurare şidin acel moment, nu mai există un control asupra modului în care aceştia utilizează în mod real suma primită”. Sunt situaţii în care prejudiciatul recurge la service-uri neautorizate, iar reparaţiile sunt făcute de persoane fără competenţele necesare, iar acest amatorism poate avea consecinţe grave asupra siguranţei participanţilor la trafic şi a siguranţei pietonilor. De exemplu, dacă sistemul de frânaredirecţia sau un alt element esenţial al vehiculului a fost avariat în urmă unui accident şi nu este reparat corespunzătorci cu diverse improvizaţiifăcute de persoane neautorizate, siguranţă cetăţeanului e în pericol.

Este vorba despre două modificări concrete privind decontarea directă a RCA

Asiguratul va avea două obligaţii prezinte decontul de reparaţie asiguratorului propriu, în termen de 45 de zile de la dată reparaţiei (termenul curge de la momentul finalizării reparaţiei) iar reparaţia vehiculului  fie făcută într-o unitate autorizatăDacă asiguratul nu aduce, în termenul prevăzut, documente prin care  dovedească modul în care a folosit banii primiţi, va fi obligat  dea înapoi toţi banii primiţi.

"Este necesară o modificare prin completare a cadrului normativ actual şi propunem  adăugăm obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparaţiei vehiculului avariat în termen de maximum 45 de zile de la dată reparaţiei într-o unitate autorizată, sub sancţiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă"- se arată în proiectul legislativ.

Iată în ce condiţii este aplicabilă decontarea directă între asigurătorii RCA, potrivit specialiştilor de la www.romasig.ro:

  • accidentele auto se produc pe teritoriul României;
  • vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabilă la dată evenimentului;
  • prejudiciile exclud vătămările corporale.

Iniţiatorii proiectului de lege precizează  nu se încearcă o condiţionare a acordării decontării directe şi modificările nu impietează asupra dreptului beneficiarului asigurării de a opta pentru această despăgubire sau de a opta pentru o anumită unitate care  efectueze reparaţiileModificările sunt încă în procedura parlamentară. Vor intră în vigoare în momentul în care primesc undă verde din partea legislativului şi sunt publicate în Monitorul Oficial.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.