ANALIZĂ‚ Ravens sau 49ers?** Cine câștigă Super Bowl în acest an?

ANALIZĂ‚ Ravens sau 49ers?** Cine câștigă Super Bowl în acest an?
  • Publicat:
  • Actualizat:

 

Până la Super Bowl a rămas mai puțin de o zi, iar pregătirile celor două echipe au intrat pe ultima sută de metri. Un quarterback mobil sau o apărare experimentată? Cine își va ajuta cel mai mult echipa? Care e punctul forte al fiecărei echipe?

*Colin Kaepernick este doar la al optulea start în NFL, dar are șansa să câștige primul titlu de campion
*Deși e considerat un quarterback mediocru, Joe Flacco a reușit un play-off aproape perfect, cu opt pase de touchdown
*Defensiva lui Ravens este una dintre cele mai experimentate din NFL

A prezice câștigătoarea unui Super Bowl este, de cele mai multe ori, extrem de dificil. Un meci de fotbal american își poate schimba subit cursul, iar echipa care pare că deține controlul asupra partidei poate avea mari probleme dacă nu gestionează jocul într-un mod profesionist. Dovadă și finala NFC de acum două săptămâni, când Atlanta Falcons a condus-o cu 17-0 pe San Francisco 49ers, dar californienii au revenit și s-au impus cu 28-24, profitând de lipsa de reacție a „vulturilor”. Mai mult, în ultimele două sezoane, câștigătoarea titlului a venit din runda wild-card, Green Bay Packers, respectiv New York Giants surprinzând favoritele în drumul spre trofeul Vince Lombardi. De data aceasta, Baltimore Ravens se află în postura lui Giants și Packers, în timp ce 49ers este favorită. Însă care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei echipe în meciul care va decide campioana acestui sezon din NFL?

Kaepernick, arma fatală a celor de la 49ers

Sezonul celor de la San Francisco 49ers s-a schimbat odată cu meciul din etapa a zecea a sezonului regulat, cu St. Louis Rams. Atunci, quarterbackul Alex Smith a suferit o comoție cerebrală, iar locul său a fost luat de Colin Kaepernick. Un jucător debutant, draftat în 2011 de 49ers doar în runda secundă, cu a 36-a alegere. Practic, o rezervă care nu ar fi trebuit să pună probleme defensivelor adverse. Însă Kaepernick a început să evolueze atât de bine încât Smith a rămas rezervă pe tot parcursul sezonului. Mutarea a fost dictată de antrenorul Jim Harbaugh, cel pe care specialiștii americani l-au felicitat pentru curaj și care a transformat-o pe 49ers într-o echipă redutabilă. Defensivele adverse nu au știut cum să se apere la Kaepernick, jucător care se înscrie în noul tip de quarterback, extrem de mobil și rapid, la fel ca Robert Griffin sau Cam Newton. Iar 49ers a dat lovitură după lovitură pe brațul puternic al noului quarterback, care a spulberat-o pe Green Bay în runda divizională (45-31, 263 de yarzi pasați și 183 de yarzi alergați) și a dominat-o pe Atlanta Falcons (28-24, 233 de yarzi pasați și 20 de yarzi alergați) în finala NFC. Cu doar opt meciuri jucate în NFL, Kaepernick (foto jos) are șansa în această noapte (de la ora 01:30, în direct pe Sport 1) să câștige primul inel de campion din carieră. „Este un jucător la care nu te poți apăra. Dacă faci greșeala să îi lași spațiu să alerge, te-a distrus”, a spus Dean Pees, coordonatorul defensiv al lui Baltimore Ravens. Totuși, quarterbackul lui 49ers va juca diseară împotriva celei mai experimentate defensive pe care a întâlnit-o în cariera sa. Ray Lewis și Terrell Suggs îl vor vâna înainte să dea drumul la pase, în timp ce Ed Reed va fi cu ochii pe fiecare minge lansată în aer de Kaepernick.

Kickerul, problema californienilor

Dacă în ofensivă Kaepernick are arme redutabile, precum Vernon Davis și Michael Crabtree, iar defensiva californiană stă foarte bine, problemele celor de la 49ers apar în cadrul echipelor speciale. În numeroase rânduri, meciul din Super Bowl a fost extrem de strâns și s-a decis la mai puțin de cinci puncte. Astfel că cei doi kickeri trebuie să fie în formă maximă. Nu acest lucru se poate spune și despre David Akers (38 de ani), experimentatul kicker al celor de la 49ers. După ce a suferit o operație de hernie, Akers, unul dintre cei mai buni jucători pe postul său din ultimii ani, a avut un sezon catastrofal. Deși a egalat recordul de 63 de yarzi, deținut de Stephen Janikowski și Jason Elam, în acest an în chiar primul meci al sezonului regulat cu Green Bay Packers, Akers a ratat 14 field goal-uri în acest sezon, cele mai multe din întreaga Ligă. „Încerc să nu mă gândesc la ratări. Am avut o săptămână foarte bună la antrenamente”, a spus Akers, care nu a câștigat niciun inel de campion în cele 16 sezoane din carieră. Însă ratările sale, inclusiv una în finala NFC cu Atlanta Falcons, în care a nimerit bara de la 38 de yarzi, spun altceva. Fanii lui 49ers sunt deja îngroziți când se gândesc la un eventual field goal. Totuși, faptul că meciul se joacă într-un Dome, un stadion închis, îi poate oferi lui Akers mai multă încredere.

Flacco, de la mediocru la campion

Până la play-off-ul din acest sezon, Joe Flacco (foto sus) era considerat un quarterback mediocru, deși câștigase cel puțin un meci în postseason în primele cinci sezoane în NFL. Însă Flacco s-a întrecut pe sine în meciurile cu Indianapolis Colts, Denver Broncos și New England Patriots, câștigând împotriva unor echipe solide, cu defensive care deși nu au impresionat, au destule arme încât să pună probleme. Flacco, quarterback care va fi liber de contract după acest sezon, are un rating de 114,7 și opt pase de touchdown în acest play-off, adică exact câte reușise în primele patru la un loc! Deși nu are carisma și talentul unui Tom Brady și nici precizia unui Aaron Rodgers, Flacco garantează rezultate. „E un om pe care te poți baza oricând. Are un braț de fier și un calm pe care cu greu îl mai poți găsi în NFL”, a spus John Harbaugh despre quarterbackul său. Iar în Ray Rice și Bernard Pierce, Flacco are două ajutoare de nădejde, pe care poate conta în jocul de alergare. Practic, deși Ravens era considerată o echipă care se baza mai mult pe alergare, Flacco a schimbat percepția despre formația din Baltimore în acest postseason.

Lewis, omul care a schimbat-o pe Baltimore

Însă adevărata forță a celor de la Ravens stă în defensivă. Cu un trident de forță format din Ray Lewis, Terrell Suggs și Ed Reed, formația din Baltimore dă fiori oricărei echipe din NFL. Deși Lewis se va retrage după acest meci, el rămâne cel mai bun apărător al lui Ravens, reușind 25 de tackleuri în cele trei meciuri din play-off, la doar două luni după ce a suferit o ruptură de triceps. Colegii lui Lewis au mărturisit că el este motivul pentru care au evoluat atât de bine în play-off, dorind să îi ofere șansa căpitanului de a câștiga cel de-al doilea Super Bowl din carieră. Însă în fața duo-ului Kaepernick-Gore, jucătorilor din Baltimore nu le va fi ușor deloc. „Suntem pregătiți pentru orice, nu contează adversarul”, a rezumat scurt Lewis meciul din această noapte.

*Atât San Francisco (5 titluri), cât și Baltimore (1 titlu) nu au pierdut vreodată un Super Bowl
*La casele de pariuri, San Francisco 49ers e considerată favorită, având o cotă de 1,50, în timp ce linia handicapului oferit de casele de pariuri este de patru puncte în favoarea californienilor

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Bogdan Stelea s-a convins, după ce negocierile de la palat pentru Florinel Coman s-au încheiat: ”Credeți că ei nu știu?”
Bogdan Stelea s-a convins, după ce negocierile de la palat pentru Florinel Coman s-au încheiat: ”Credeți că ei nu știu?”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de clinica privată din Londra
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
Reacția tulburătoare a Iuliei Albu după ce a aflat că fostul său soț are cancer: „S-a adeverit ce bănuiam”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga:…
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu stafilococ. Actorul a suferit o nouă intervenţie complicată
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu stafilococ. Actorul a suferit o…
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea nici propria fiică
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea…
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” + Promisiunea făcută
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer: ”S-a adeverit ce bănuiam!” +…
BANII pe care românii NU îi văd niciodată. S-a stabilit deja prin lege. Obligatoriu de la 16 ani
BANII pe care românii NU îi văd niciodată. S-a stabilit deja prin lege. Obligatoriu de la 16 ani
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Șumudică, distrus: a povestit ce i-a transmis, astăzi, Dan Șucu la telefon
Șumudică, distrus: a povestit ce i-a transmis, astăzi, Dan Șucu la telefon
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din…