Dovada incontestabilă că Hamroun NU ERA în ofsaid. Ştucan, despre concluzia geometrică: "Punctul de fugă nu minte şi nu ţine cu Steaua" | FOTO

7 mar 2016 45458 afişări Comentează şi tu Liga 1
Dovada incontestabilă că Hamroun NU ERA în ofsaid. Ştucan, despre concluzia geometrică: "Punctul de fugă nu minte şi nu ţine cu Steaua" | FOTO

Faza a devenit un hot topic în doar o noapte. Stanciu a pasat în spatele lui Marc, Hamroun a preluat şi a deschis scorul în derbyul DinamoSteaua 1-1. La final, Ion Crăciunescu a spus la Digi Sport că a fost ofsaid, deşi reluările arătau mai degrabă că Steliano Filip îl scoate pe stelist din ofsaid. Televiziunile s-au întrecut în a trage diverse linii pe calculatoarele din cabinele de montaj în încercarea de a vedea dacă asistentul Sebastian Gheorghe l-a lăsat pe Hamroun să marcheze golul de 1-0 dintr-o poziţie de ofsaid sau nu.

La interviurile de după meci şi la conferinţa de presă, Mircea Rednic a ţinut să repete că Steaua a dat un gol neregulamentar. Influenţaţi de toate aceste declaraţii, fanii lui Dinamo au umplut forumurile cu comentarii acide şi căsuţele de mail ale ziariştilor, care au scris că nu a fost ofsaid, cu înjurături.

„Du-te şi ia-ţi solda de la Becali!”, este unul dintre cele mai cuminţi mesaje primite, luni dimineaţă, de autorul cronicii partidei. Altele au fost carnale sau necrofile.

Totuşi, subiectul poate fi acum încheiat cu o simplă fotografie. Este o imagine surprinsă dintr-un punct înalt, situat deasupra tribunei oficiale de pe stadionul Dinamo. Pentru a vedea dacă Hamroun este sau nu în ofsaid trebuie doar să tragem trei linii.

Una trebuie să fie paralelă cu linia de la mijlocul terenului şi să urce spre un punct imaginar situat deasupra tribunei a doua. A doua merge paralel cu linia de 16 metri a careului şi se întâlneşte cu prima linie în locul numit de arhitecţi punct de fugă. De fapt, totul este o iluzie, întrucât liniile sunt paralele, dar întâlnirea lor e posibilă într-o perspectivă.

Perspectiva este cea care face posibilă reprezentarea într-un plan bidimensional a unor obiecte tridimensionale.  

Acum, mai e nevoie ca din punctul de fugă să tragem o linie care trece prin poziţia lui Steliano Filip. Continuarea liniei arată clar că Hamroun este cel puţin pe aceeaşi linie cu fundaşul lui Dinamo. Observaţi că mingea e deja plecată din piciorul lui Stanciu şi, cum Filip era staţionar, asta arată că Hamroun era în momentul pasei chiar mai în spate.

Concluzia geometrică nu are legătură cu vreo afinitate faţă de una dintre echipele care s-au întâlnit în derby. E simplă, imparţială şi imposibil de contestat: golul Stelei a fost perfect regulamentar.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.