INTERVIU VIDEO cu semifinalistul de la Australian Open. "M-am pregătit special pentru asta şi mi-am arătat că pot să duc şi condiţii grele". Filip Jianu trage concluziile după Melbourne şi anunţă că are două modele, pe teren şi pe marele ecran: "Da, aş mai filma"

1 feb 2019 2545 afişări Tenis

Australian Open 2019 a consemnat un nume nou pe radarul performanţelor în tenisul românesc: Filip Jianu, primul semifinalist al României în turneele de Mare Şlem în mai bine de zece ani. Cu rezultat similar la simplu şi dublu, Filip Jianu a pus o cărămidă importantă în ascensiunea sa, evident, fără ca această prezenţă în careul de aşi să fie garant în sine al unei ulterioare cariere de succes la seniori.

ProSport a stat de vorbă cu Filip Jianu, în incinta clubului Dinamo, la care este legitimat. Preşedintele clubului George Cosac, alături de Loredana Dinu, campioană olimpică a României la spadă, l-au premiat pe cel mai în formă junior român din tenisul de câmp.

Filip, cum ai descrie experienţa Australian Open 2019, în trei cuvinte?

În trei cuvinte aş descrie-o: un rezultat incredibil. Chiar un turneu foarte frumos organizat, sunt foarte fericit că am reuşit să ajung până în semifinale, puţin dezamăgit că nu am reuşit să trec mai departe, dar, una peste alta, un rezultat bun.

În Australia sunt, poate, condiţiile cele mai dure din circuitul de tenis. Cum a fost din punct de vedere fizic această provocare pentru tine?

Da, este adevărat, Australia poate deveni extrem de caldă, sunt zile în care temperatura este foarte ridicată şi am avut noroc că m-am pregătit foarte bine în noiembrie şi decembrie, în off-season, m-am pregătit foarte bine fizic, special pentru asta. Ştiam că plec în Australia, m-am pregătit special pentru asta şi mi-am arătat mie că pot să duc şi condiţii grele.

Ai ajuns în semifinale şi la simplu, şi la dublu. Lăsând puţin la o parte semifinala, despre care vom vorbi mai târziu, care a fost cel mai bun meci făcut până în acea fază a competiţiei, cel mai bun meci câştigat?

Cel mai bun meci a fost în sferturi, cu un american, Cannon Kingsley (7-6/5, 4-6, 6-2). Mă aşteptam să fie un meci foarte greu. El este un jucător expert pe suprafeţele rapide - cum era în Australia şi sunt foarte fericit că am reuşit să câştig după un meci lung.

La un punct de finală la Australian Open: "Am reuşit, cred, să uit repede, dar el de acolo a prins încredere şi a jucat din ce în ce mai bine. Dacă el a avut curajul să dea tare, a meritat"

În semifinală, la simplu, ai fost la un punct de victorie, la un punct de calificarea în finală. Cât de mult te-ai gândit la acel punct - ce ai fi putut face mai bine, cât a fost adversarul prea bun?

Eu încerc cât de mult posibil înainte de punct să nu mă gândesc că e minge care poate să mă ducă în finală sau un punct extrem de important. O iau ca atare, mă concentrez cât de mult pot. Nu pot să îmi reproşez foarte multe. Am jucat un punct bun, am făcut ce trebuia la mingea aceea, Adversarul a reuşit o minge foarte, foarte bună şi asta a fost să fie.

Ai reuşit în timpul meciului să uiţi acel punct?

Mingea era pe final aş putea zice, nu a mai durat prea mult meciul de acolo. Am încercat - asta e cel mai important lucru în tenis, să uiţi mingile pe care le-ai ratat. Am reuşit, cred, să uit repede, dar el de acolo a prins încredere şi a jucat din ce în ce mai bine.

Ce ţi-a lipsit? Un pic de şansă, un pic de....?

Evident, la mingile acestea contează foarte mult şi norocul. E o singură minge. Oricând s-ar fi putut să o greşească. Dar, eu cred că şansa ţi-o faci singur şi dacă el a avut curajul să dea tare, a meritat.

Ştii ce i-a spus unchiul lui Rafa Nadal după ce a câştigat un titlu naţional la 14 ani?

Am impresia că i-a zis că foarte mulţi jucători în lume au câştigat titlul la 14 ani. Cred că i-a arătat o listă cu toţi jucătorii care au câştigat anumitul concurs la acea vârstă şi i-a arătat câţi dintre aceia au reuşit să ajungă între primii în lume. I-a spus că mai e foarte mult de muncă.

Ţie ce ţi-au spus ai tăi, antrenorul, oamenii de lângă tine după semifinală? Care a fost primul gând: să te felicite, să te consoleze pentru faptul că nu a fost finală, să îţi spună - vezi că mai ai de muncit şi să te motiveze pentru următorii paşi?

Da, imediat după meci m-au consolat, pentru că eram destul de trist, şi eu, şi ei, pentru că am fost atât de aproape. Dar, după ce a trecut puţin timp, am realizat că am pierdut în semifinale şi nu în primul tur. M-au felicitat, dar, de asemenea, mi-au spus că nu înseamnă nimic rezultatul ăsta - înseamnă că sunt pe un drum bun şi că în momentul actual sunt printre cei mai buni la vârsta mea, dar de aici devine din ce în ce mai greu şi trebuie să muncesc din ce în ce mai mult.

"Pentru mine, asta înseamnă distracţie. Pe terenul de tenis îmi place să fiu"

Ultimul rezultat la juniori, la nivelul ăsta, l-a obţinut Luncanu, cu peste 10 ani în urmă. Ce ştii că trebuie să faci ca să depăşeşti rezultatele lui la seniori, să răzbaţi printre seniori, să faci pasul în circuitul mare? Cum vezi parcursul pe mai departe?

În primul rând trebuie mult sprijin financiar în sportul acesta ca să reuşeşti să răzbaţi în ATP: De asemenea, trebuie şi o echipă bună, un antrenor foarte bun, un preparator bun în care să ai încredere, care ştiu ce fac, ştiu drumul şi cum trebuie să joci ca să ajungi la un nivel înalt. De asemenea, ţine foarte mult de tine, să munceşti, să nu ai distracţii şi să te gândeşti numai la asta, să vreai într-adevăr.

Cum te împaci cu acest gând, că nu ai viaţă în afara terenului sau ai una foarte restrânsă?

Da, deseori aud acest lucru, că tenisul e cu sacrificii, că nu mai poţi să mergi încolo, încoace, dar, pentru mine... Nu mi se pare. Îmi place să joc tenis, îmi place să fiu la antrenamente cu antrenorii, cu ceilalţi copii. Pentru mine, asta înseamnă distracţie. Pe terenul de tenis îmi place să fiu.

În fara terenului, cum te relaxezi?

Îmi place să ascult muzică, să mă uit la seriale, să mă duc la mall, să joc biliard, dar nu avem atât de mult timp şi încerc pe cât de mult posibil să mă focusez pe tenis.

La Australian Open, cu ce staruri ale tenisului te-ai intersectat?

Evident, acolo se ţine şi turneul ATP, în acelaşi club. Dai de multe personalităţi. Am reuşit să şi bat mingea cu unul dintre ei, care a reuşit să facă sferturi acolo, Bautista-Agut, spaniol. De asemenea, ne întâlnim cu românii noştri din ATP şi WTA care ne ajută cu sfaturi, cu antrenamente, cu mingi şi e chiar foarte frumos să îi vezi pe cei mari acolo.

Ce te-a impresionat la acel antrenament cu Bautista-Agut, un profesionist?

M-a impresionat în primul rând consistenţa pe care o au, nu greşesc sau greşesc foarte rar şi sunt extrem de focusaţi. Atât timp cât sunt la antrenament se gândesc doar la antrenament, nu joacă la batjocură nicio minge şi sunt extrem de bine pregătiţi fizic.

Îţi faci fotografii la turneele astea mari la care participi cu jucătorii, cu un Nadal, cu Federer, cu Djokovic? E o ţintă pentru tine?

Nu, nu, chiar deloc. Încerc să le respect viaţa privată şi să nu fac extrem de multe poze cu ei. Cred că am făcut două-trei poze maxim. Evident, una cu Federer, cum face toată lumea, este un idol pentru toţi, dar încerc să nu mă duc la ei şi să îi deranjez.

"Am un joc foarte solid. Lupt şi mă mişc destul de bine"

În jocul tău, la momentul acesta, care consideri că sunt armele şi unde consideri că trebuie să insişti să lucreze în mod special pentru a dezvolta o armă?

Armele mele, deocamdată, şi ce mă ajută pe mine este că am un joc foarte solid. Nu pot să zic că am un punct slab, dau bine din toate poziţiile, reuşesc să dau destule mingi în teren şi lupt până la capăt la fiecare punct. Lupt şi mă mişc destul de bine. Ce aş putea să îmbunătăţesc este serviciul, să câştig mai multe puncte gratuite cu serviciul şi când am mingi mai uşoare, în careu, să le atac la fileu.

Cât de mult timp ţi-a luat să găseşti racheta potrivită?Cum ai găsit-o?

Racheta joacă un rol foarte important în viaţa unui tenismen. E foarte important să găseşti o rachetă care să te ajute, cu care să te înţelegi bine. Mai toţi jucătorii au făcut schimbări de rachete în cariera lor. Eu am schimbat de curând la această rachetă (n.r. - Yonex), o lună înainte de turneu şi am avut puţine dubii, evident, când ai o rachetă pe care nu eşti sigur. Dar sunt fericit că a ieşit cu bine.

Toată lumea te ştie din acea reclamă, când erai mic, cu zboară, puiule, zboară. Cât de sus îţi doreşti sî zbori?

Cât de sus se poate, poate până în topul ATP: Chiar sper să reuşesczbor sus. Obiectivul meu pe următoarele luni ar fi să cresc cât mai mult în circuitul de profesionişti, o să încep să joc mai multe turnee de profesionişti, încerc să adun cât mai multe puncte să cresc cât mai repede în clasament. De asemenea, să mă menţin într-o formă fizică bună, să fiu fără accidentări şi să reuşesc un rezultat mai bun la un Grand Slam decât cel din Australia.

Bugetul este asigurat? În ce proporţie?

Bugetul, evident, încrc să adun din stânga-n dreapta, ajutoare. Părinţii şi ei joacă o mare parte în viaţa oricărui jucător de tenis şi în bugetul său. Este foarte greu, evident, cum a zis toată lumea, dar, da, încercăm.

Îţi aduce prima zi în care ai intrat pe terenul de tenis?

Îmi aduc. Eram la şase ani, eram la grăfiniţă şi ne-a dus - copii, azi mergem la tenis. Eram vreo 20 pe teren, dădeam fiecare o lovitură la 20 de minute, dar mi-a plăcut foarte mult şi nimeream chiar bine mingile de la început. Antrenorul mi-a spus că sunt talentat şi că am o şansă dacă mă ţin de el.

Ai mai filma acum o reclamă?

Da, chiar aş mai filma. Mie îmi place, reclamele le vede toată lumea, sunt pasionat de actorie, mă uit la multe filme şi, da, chiar aş mai filma.

Care este modelul tău - pe terenul de tenis şi pe sticlă?

Modelul meu în tenis este Roger Federer, evident, în mare parte, al tuturor. În filme, aş putea spune Hugh Jackman. M-am uitat la multe filme cu el şi mi se pare un actor incredibil, care şi cântă, este şi actor, este o persoană foarte, foarte mişto.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.