TVR are datorii la EBU: șansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este în pericol

TVR are datorii la EBU: șansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este în pericol
  • Publicat:
  • Actualizat:

Televiziunea Română are datorii către European Broadcasting Union (EBU) de 15,3 milioane de euro, fapt pentru care șansele ca TVR să difuzeze Campionatul European de fotbal (Euro) din 2016 sunt mici, iar transmisia concursului Eurovision este, de asemenea, în pericol.

Aceste informații au fost făcute publice de Stelian Tănase, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), luni, într-o conferință de presă organizată la sediul TVR.

Din cele 15,3 milioane de euro, datoria pe care TVR o avea la EBU la data de 2 aprilie, 82% reprezintă licențele pentru transmisii sportive și cheltuielile tehnice aferente.

În acest context, Stelian Tănase a precizat că TVR încearcă, chiar și „în ceasul al 12-lea”, să găsească o soluție pentru a putea achiziționa un pachet de 23 de partide din Euro 2016, inclusiv meciurile echipei României. Pe de altă parte, reprezentanții Telekom România au anunțat, săptămâna trecută, că Dolce Sport este singura televiziune din România care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competiții fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport.

Stelian Tănase a spus, luni, că TVR a făcut mai multe demersuri, în mod repetat, atât la Guvern, cât și la EBU pentru a nu se ajunge la situația în care Televiziunea Română să nu poată difuza meciurile de la Euro 2016, având în vedere și situația financiară dificilă în care se găsește televiziunea publică.

„Anul trecut, în situația complicată a Televiziunii Române, încă de la numirea mea, deci în ianuarie, am început să facem vizite unor oficiali de înalt nivel, primul ministru, ministrul de Finanțe, șefii Comisiilor de cultură din cele două Camere, am scris diferite memorii, am fost în destule audiențe, încercând să anticipăm, pentru că ne-am dat seama că vine un moment de ruptură dacă nu rezolvăm din timp problemele pe care le avem. Din păcate, demersurile noastre nu au dus la un final”, a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că demersurile TVR atât către oficialitățile române, cât și către EBU continuă, în încercarea de a găsi o soluție pentru difuzarea Euro 2016.

„Marea noastră problemă în legătură cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competiții este datoria istorică pe care TVR o are, deși sub mandatul meu, în anul trecut, am reușit să reducem substanțial cheltuielile, am reușit să plătim toate cheltuielile la zi, de pildă față de ANAF (..) Ceea ce ne trage în jos este datoria istorică, care a început să se formeze din 2005, odată cu introducerea TVA-ului la licențe și programe”, a spus Tănase.

De altfel, potrivit cifrelor prezentate în conferința de presă, datoriile totale ale Societății Române de Televiziune (SRTv) erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Astfel, TVR se află în pericolul de a nu mai putea difuza nu doar meciurile din cadrul Euro 2016, ci și competiția Eurovision

„Există pericolul, dar suntem la începutul negocierilor (…) Tot ce înseamnă evenimente sportive și nu numai, cum este Eurovision Song Contest, toate evenimentele ar putea fi blocate de Euroviziune (EBU, n.r.) pentru neplata datoriilor”, a spus Constantin Șerbu, coordonatorul pentru relația cu EBU și șeful achizițiilor pentru competițiile internaționale din cadrul Departamentului Sport al TVR.

Răspunzând unor întrebări, el a mai spus că șansele ca TVR să difuzeze 23 de meciuri de la Euro 2016 „sunt mici”. „Șansele achiziționării sunt mici, dar se pot mări în funcție de negocieri”, a spus Constantin Șerbu.

El a precizat, însă, că nu știe dacă aceste negocieri vor mai putea fi purtate sau nu, acestea depinzând atât de CAA Eleven, agentul de marketing al UEFA, cât și de contractul semnat de Telekom România, care a achiziționat deja cele 51 de partide ale Euro 2016. De asemenea, Șerbu a spus că, din informațiile existente pe piață, nu doar TVR ar fi interesat de difuzarea pachetului „free to air” (liber la retransmisie, n.r.) de la Euro 2016, ci și Pro TV, care ar fi făcut o ofertă în acest sens.

Pe de altă parte, Constantin Șerbu a precizat că Televiziunea Română nu a fost acceptată la licitația organizată de EBU pentru Euro 2016, din cauza datoriilor istorice pe care le are și în lipsa unei scrisori de garanție din partea Guvernului. Reprezentanții UEFA au cerut de la TVR o scrisoare de garanție bancară de minimum 5 milioane de euro, pentru ca Televiziunea Română să poată să cumpere drepturile pentru meciurile de la Euro 2016.

„Nu am reușit să garantăm (la UEFA, n.r.) că în următoarele săptămâni sau luni putem plăti această sumă (pentru achiziția meciurilor de la Euro 2016, n.r.)”, a mai spus Constantin Șerbu.

Totuși, el a spus că nu există un termen limită pentru purtarea negocierilor pentru achiziția celor 23 de meciuri „free to air” de la Euro 2016. „Au existat termene limită până la înaintarea ofertelor, la EBU, atunci când am fost excluși de la negociere, în octombrie (…) Am fost singurii excluși (…). Este pentru prima dată când s-a întâmplat ca România să nu participe la licitație”, a explicat Șerbu.

Pe de altă parte, răspunzând unor întrebări, Constantin Șerbu a spus că și difuzarea meciului de fotbal Irlanda de Nord – România, programat pe 13 iunie, este „în pericol”, în prezent, din cauza datoriilor pe care TVR le are la EBU.

„Dacă plătim, avem toate meciurile din preliminarii”, a spus și Stelian Tănase, precizând că este obligatoriu ca TVR să înceapă să plătească din datoriile pe care le are la EBU și să încheie un acord pentru eșalonarea acestora. „Nu mai ajunge doar o scrisoare de garanție, trebuie să începem să plătim”, a spus Tănase. El a spus că, anul trecut, SRTv a fost într-o situație asemănătoare, pe care a rezolvat-o după ce a plătit o tranșă de 1,5 milioane de euro la EBU. „Problema e că după aceea nu am mai plătit nimic”, a explicat Tănase.

În ceea ce privește pericolul ca TVR să nu mai poată difuza ediția din acest an a Eurovision, care se va desfășura în luna mai, la Viena și la care România va fi reprezentată de trupa Voltaj, Stelian Tănase a spus că speră din toată inima să nu se ajungă la această situație.

La rândul său, Constantin Șerbu a spus că, în prezent, se poartă negocieri pentru ca TVR să poată să difuzeze acest concurs. „Așteptăm niște răspunsuri. Sperăm să găsim o soluție, ar fi foarte grav dacă s-ar ajunge la situația asta”, a mai spus Șerbu.

Valoarea totală a angajamentelor externe pentru programe sportive ale TVR în perioada 2011 – 2022 se ridică la 37.752.445 de euro, în timp ce valoarea totală a angajamentelor încheiate cu EBU este de 30.504.234 de euro. Totodată, cheltuielile cu drepturile de difuzare de către TVR ale transmisiilor sportive au fost de 3,45 de ori mai mari în 2014 față de 2013.

Reprezentanții TVR au prezentat în conferința de presă și câteva soluții pentru achiziționarea Euro 2016 și redresarea financiară a TVR, respectiv corectarea și actualizarea măsurilor legislative care au afectat TVR, actualizarea Legii nr. 41/ 1994 și indexarea taxei TV.

Sursa: MEDIAFAX

Madalina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…