Vin banii în Liga 1? Informaţii din piaţă anunţă un împrumut iminent luat de deţinătorii drepturilor TV. Neplata furnizorilor de către companie, socotită de Look "detaliu lipsit de importanţă"

18 dec 2014 30473 afişări Special
Vin banii în Liga 1? Informaţii din piaţă anunţă un împrumut iminent luat de deţinătorii drepturilor TV. Neplata furnizorilor de către companie, socotită de Look "detaliu lipsit de importanţă"

Surse din piaţa media susţin că reprezentanţii Intel Sky Broadcast (ISB), offshore-ul din Malta care deţine drepturile TV pentru Liga 1, ar fi aproape de obţinerea unui împrumut care ar permite onorarea contractului cu LPF măcar până la vară. ISB le-ar fi transmis deja tuturor celor către care există restanţe financiare că îşi vor primi banii până la sfârşitul acestei luni. De asemenea, infuzia de capital ar rezolva şi problema arzătoare a următoarei rate din contractul cu LPF: luna viitoare este scadenţa pentru cei 13,5 milioane de euro fără TVA care trebuie să intre în conturile cluburilor din contractul pentru drepturile TV pe sezonul 2014-2015.

Informaţia a apărut peste noapte, după ce ProSport a anunţat că sunt şanse mari ca rata din ianuarie să nu poată fi plătită. ProSport a discutat miercuri şi joi cu mai multe persoane influente din fotbalul românesc. Miercuri, cuvântul "împrumut" nu a fost pronunţat de nimeni. Joi, toţi ştiau că ISB negociază pentru obţinerea unui împrumut.

Şfaiţer: „Dacă nu luăm banii, va fi foarte, foarte, foarte greu”

Informaţiile despre banii pe care ar urma să-i obţină ISB sunt contradictorii, unele surse vorbind despre 300 de milioane de lei (circa 70 de milioane de euro), iar altele – de 30 de milioane de euro. ProSport a solicitat un punct de vedere oficial conducerii Look TV şi aşteaptă un răspuns. Informaţia, fie că este reală sau doar o intoxicare, are efectul de a linişti apele într-o perioadă în care cluburile din Liga 1 fac presiuni mari pentru a primi garanţii că în ianuarie vor încasa tranşa integral. „Cluburile sunt în fierbere. Iorgulescu e tot mai taciturn. Stă multe ore închis în biroul lui fără să comunice nimic cu angajaţii“, spune pentru ProSport o sursă din cadrul Ligii.

Oficial, conducătorii din Liga 1 declară că au încredere în Iorgulescu. Tensiunea e recunoscută însă de Cornel Şfaiţer, preşedintele lui FC Botoşani, contactat de ProSport: „Nu e posibil să nu se vadă meciurile în toată România. A scăzut interesul pentru campionat, nici Steaua nu mai umple stadioanele în deplasare. Pierdem suporterii! Vă spun sincer că în cazul în care nu vor fi viraţi banii în luna ianuarie va fi foarte, foarte, foarte greu. Multe cluburi se bazează pe ei, noi ne acoperim 60 la sută din buget. Dacă nu luăm banii, va trebui să vindem jucătorii“.

În afara încercării de a obţine un împrumut, deţinătorii drepturilor TV mai au o variantă de rezervă.  De la cablişti au răzbătut informaţii, neconfirmate deocamdată, că ISB ar fi cerut companiilor  hârtii care să ateste că afacerea merge prost, iar numărul de abonaţi este mic. Acestea ar urma să le fie prezentate cluburilor, pentru o renegociere, din vară, a actualului contract de 27 de milioane de euro pe an.

"Se vor plăti drepturile TV. Am vorbit cu cei de la LPF şi ne-au lăsat impresia că sunt destul de liniştiţi în ceea ce priveşte drepturile"
Gheorghe Chivorchian, secretar general FRF, la Sport.ro
 

Dincolo de eventuala rezolvare de moment a crizei, rămâne o problemă de fond pe care Paszkany trebuie să o rezolve, pentru ca afacerea să devină profitabilă: includerea posturilor Look TV şi Look Plus pe toate reţelele majore de cablu. Fără RCS (care are aproximativ 3,5 milioane de abonaţi dintr-o piaţă totală de circa 7,2 milioane), efortul de a rentabiliza contractul cu LPF nu poate avea succes decât dacă valoarea sa scade considerabil.

Comunicat Look acuză o „campanie de defăimare“

Dezvăluirile făcute miercuri de ProSport despre datoriile acumulate în ultimele luni de deţinătorii drepturilor TV au provocat joi, din partea acestora, un comunicat care sugerează, printre altele, că furnizorii vor fi plătiţi până la sfârşitul lunii. Departamentul de comunicare şi PR de la Look foloseşte un truc pentru a explica datoria de peste 500.000 de euro pe care televiziunea o are faţă de Studio Video Art, patronată de Dumitru Alexe, firma care asigură producţia TV a partidelor din Liga 1. „Facturile furnizorilor sunt achitate – ca în orice business ce funcţionează normal – la final de lună, pe măsură ce înregistrăm la rândul nostru încasările pe baza serviciilor prestate“, se scrie în comunicat. Datoriile de peste jumătate de milion de euro reprezintă însă suma unor datorii mai mici, inclusiv din lunile anterioare, care ar fi trebuit plătite cel târziu până la finele lui noiembrie.

În comunicat se dau asigurări că angajamentul cu LPF va fi onorat, iar informaţia furnizată de ProSport – producătorul meciurilor, firma Studio Video Art, îşi strânge aparatura din studiourile Look de la Obor – a fost explicată indirect: din retur, emisiunile se vor realiza în altă clădire. ProSport prezentase, de altfel, încă de miercuri explicaţia celor de la Look: pe durata iernii, studiourile nu vor mai fi folosite.

Problemele înregistrate de Look şi retragerea aparaturii de către firma care a produs meciurile fără să încaseze banii sunt caracterizate, în finalul comunicatului, drept „detalii lipsite de importanţă legate de aspectele organizatorice din perioada unei pauze competiţionale“.

ProSport a prezentat dificultăţile cu care se confruntă ISB – inclusiv un interviu cu Călin Oltean, reprezentantul ISB în conducerea Look –, motiv pentru care comunicatul emis joi de posturile TV acuză o campanie de defăimare „menită să servească unor interese comerciale“.

În ultimele luni, ProSport a scris despre deficitul apărut în bugetul ISB pentru că nu s-a reuşit transmiterea partidelor din Liga 1 în reţeaua RCS şi a prezentat cifrele afacerii. Dolce şi UPC au plătit 16,8 milioane de euro pentru preluarea postului gratuit Look Plus. Numărul de abonaţi la postul contracost Look TV este mult sub aşteptări (informaţiile fiind că în octombrie nu depăşeau 250.000 de clienţi). Deficitul pe anul în curs pentru ISB este estimat la aproximativ 10 milioane de euro.

Vă prezentăm mai jos, exact aşa cum a fost scris de autori, comunicatul Departamentului PR şi Comunicare de la Look.

„Din retur, cele două competiţii sunt împachetate şi prezentate în emisiuni găzduite de noile studiouri ale LOOK TV şi LOOK PLUS"


 18.12.2014 – Bucureşti – Intrarea în pauza competiţională din «Liga 1» şi «Cupa Ligii» oferă LOOK TV şi LOOK PLUS ocazia relocării din studiourile temporare în noile studiouri. Acestea vor deservi toate formatele de emisiuni sportive şi cu precădere pe cele pe teme fotbalistice planificate pe durata contractuală a drepturilor de media.


Pauza competiţională oferă  echipelor LOOK TV şi LOOK PLUS un răgaz bine-venit pentru îndeplinirea planurilor de dezvoltare avute în vedere prin relocarea studiourilor temporare în noile studiouri, care vor deservi întreaga perioadă contractuală de cinci ani a competiţiilor sportive transmise de cele două posturi.  Activităţile întreprinse în perioada pauzei competiţionale urmează un plan bine-stabilit de îmbunătăţire a conţinutului şi imaginii celor două posturi TV şi tocmai de aceea, conducerile LOOK TV şi LOOK PLUS  au luat la cunoştinţă cu surprindere de articolul publicat în 17 decembrie de Prosport ce pare punctul culminant al unei întregi campanii de defăimare conduse în ultimele luni de această publicaţie împotriva LOOK TV şi a LOOK PLUS.


În legătură cu atacurile publicate, dorim să rectificăm informaţia, atrăgând atenţia asupra calendarului fotbalistic şi asupra faptului că se intră în pauză competiţională, pauză de care managementul celor două posturi profită pentru a respecta  planul de dezvoltare şi îmbunătăţire a conţinutului şi imaginii oferite de cele două posturi TV în vederea creşterii audienţei şi a interesului publicului faţă de transmisiunile sportive. În aceaşi idee, dorim să menţionăm că obligaţiile salariale sunt plătite la timp, iar facturile furnizorilor sunt achitate – ca în orice business ce funcţionează normal – la final de lună, pe măsură ce înregistrăm la rândul nostru încasările pe baza serviciilor prestate.


Acest articol, precum şi altele din campania de defăimare condusă de Prosport împotriva posturilor ce transmit meciurile din «Liga 1» şi «Cupa Ligii» nu reprezintă un demers jurnalistic profesional ce ar trebui să caracterizeze obiectivitatea şi realitatea informaţiilor oferite cititorilor.  Ele doar promovează speculaţii nefondate ce nu sunt de natură să conducă la atingerea dezideratului declarat de a proteja fotbalul românesc. Astfel, acestea par mai degrabă menite să servească unor interese comerciale şi să impună cluburilor de fotbal ideea total greşită că sunt în situaţia de a a fi constrânse să renunţe la un contract ferm pe 5 sezoane semnat pe cea mai mare sumă din istoria fotbalului românesc şi să accepte în loc orice altă ofertă indiferent de cât de scăzută ar fi.

Apreciem şi sprijinim dorinţa de informare corectă şi obiectivă a cititorilor. Credem însă cu tărie că publicul este mai degrabă interesat de informaţii reale şi de subiecte cu substanţă care privesc sportul în general şi fotbalul în particular, decât de detaliile lipsite de importanţă legate de aspectele organizatorice din perioada unei pauze competiţionale.
Departament PR & Comunicare,
LOOK TV/LOOK PLUS“

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.