Unul dintre ei şi-a bătut joc de memoria lui Johan Cruyff, pe Cluj Arena. Experiment social: grupul care a generat gestul revoltător a fost identificat de cititori cu ajutorul reţelei Facebook | EXCLUSIV

29 mar 2016 56704 afişări Special
Unul dintre ei şi-a bătut joc de memoria lui Johan Cruyff, pe Cluj Arena. Experiment social: grupul care a generat gestul revoltător a fost identificat de cititori cu ajutorul reţelei Facebook | EXCLUSIV
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

Cu ajutorul vostru, al cititorilor, l-am identificat pe autorul gestului mizerabil făcut în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. O persoană dintr-un stadion plin cu 28.000 de spectatori. Cum băieţii dau vina unii pe alţii pentru o faptă care nu încalcă nicio o lege scrisă, dar terfeleşte regulile civilizaţiei, iar noi nu suntem poliţişti, am decis să lăsăm povestea să spună cine este responsabil.

Cluj Arena s-a cufundat în tăcere după ce arbitrul francez Ruddy Buquet a fluierat, marcând începutul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. „Se poate şi la noi ca la englezi”, şi-au spus mulţi dintre cei prezenţi, duminică seară, în tribunele stadionului de lângă Someş, pentru amicalul cu Spania. În Premier League, când jucătorii se adună la centrul terenului pentru a marca dispariţia vreunui fost jucător, doar vântul se aude cum bate în steagurile de la colţurile terenurilor.


Momentul în care jucătorii români şi cei spanioli s-au aşezat la mijlocul terenului pentru a respecta memoria lui Johan Cruyff

La Cluj, minunea a ţinut 10 secunde. La un moment dat, dinspre peluza din dreapta s-a auzit un strigăt: „Cristiii!”. Arbitrul francez este surprins de camerele TV în timp ce tresare şi-şi aruncă ochii înspre peluza viciată. Apoi o altă voce l-a chemat pe iluzoriul Cristi - personajul invocat într-un viral sec care a distrat în ianuarie România de pe reţelele de socializare - , iar liniştea aşternută pentru moartea unei legende a fotbalului mondial a fost profanată de hohote de râs. Săpunaru şi-a lăsat ruşinat capul în jos, Tătăruşanu a privit siderat spre peluză, în timp ce mai mulţi jucători spanioli se uitau nedumeriţi în jur.


Arbitrul francez Buquet priveşte indignat spre peluza din care s-a strigat "Cristi". Momentul era compromis

Momentul de un penibil dureros a fost salvat de publicul de pe Cluj Arena care a decis să aplaude. Răzleţe la început, aplauzele au cuprins încet întreaga arena, într-un gest superb prin care românii civilizaţi şi-au strigat repulsia faţă de compatrioţii lor lipsiţi de bunul simţ elementar.

Dramatismul clipei este surprins într-un filmuleţ realizat de agenţia Reuters care poate fi vizionat aici.  

La câteva minute după incident, când meciul abia începuse, ProSport a iniţiat un experiment social în premieră pentru media din România. Pe pagina de Facebook, spectatorii prezenţi pe Cluj Arena au fost rugaţi să încerce să-l identifice pe autorul acestui sacrilegiu mediatizat a doua zi, involuntar, de instituţii mari de presă din lume. În 45 de minute, mesajul a devenit viral, iar mii de români au distribuit şi au citit apelul ProSport. Nimeni nu a făcut băşcălie, nimeni nu a glumit pe seama acestui efort. În ciuda aparenţelor, românii simt atunci când băşcălia proverbială întrece limita.

Bizonul de tribune nu poate fi împiedicat decât atunci când simte ruşine pentru că gestul său a fost identificat şi separat de acţiunile mulţimii.  

La pauză, exista deja un indiciu serios, un bărbat cu joben care a avut loc în sectorul 2H2 al peluzei dinspre Someş. Căutările au continuat în timpul nopţii, iar luni la prânz, cercul s-a restrâns la un grup de patru prieteni din Alba Iulia. „Era un grup de patru băieţi veniţi împreună. După ce unul dintre ei a strigat „Cristi”, au început să râdă!”, a povestit, pentru ProSport, un martor ocular.

În urma discuţiilor cu cei care au stat în jurul lor şi cu unii dintre ei, jurnaliştii au rămas cu doi suspecţi de încălcare a regulilor de bun simţ pe un stadion de fotbal. Numele lor sunt Răzvan H. şi Radu M., doi foarte buni prieteni şi foşti absolvenţi ai Universităţii 1 decembrie 1918 din Alba Iulia.  

Încercările ProSport de a discuta cu cei doi despre motivul pentru care au ruinat momentul de reculegere ţinut în memoria lui Cruyff au fost în zadar. Răzvan H. şi Radu M. au refuzat categoric dialogul la telefon sau pe contul lor de Facebook. Radu M. a dat chiar reject cererii de prietenie, apoi a şters poza cu cei patru prieteni pe care o postase imediat după meciul cu Spania.

În vârstă de 28 de ani, Radu M. este chelner la un motel restaurant aflat între Gâlda de Jos şi Teiuş, în judeţul Alba.


Poza pe care Radu M., primul din dreapta, a şters-o de pe pagina de Facebook după ce ProSport a încercat să discute cu el

Radu M., al doilea din stânga, la un meci al Stelei, alături de Răzvan H. primul din dreapta

Radu M. şi Răzvan H., cei doi membri ai grupului care au refuzat să discute cu ProSport despre incidentul de pe Cluj Arena

Radu M. este chelner într-un restaurant situat între Gâlda de Jos şi Teiuş

 

Contactat de jurnalişti, Cătălin Cutean, patronul restaurantului în care lucrează Radu M., a fost surprins când a aflat că unul dintre angajaţii săi a făcut parte din grupul care a produs incidentul neplăcut de pe Cluj Arena:

„Aoleu! E o atitudine foarte urâtă. Vă daţi seama. Nu am avut probleme cu el de-a lungul timpului. E angajat de vreo cinci ani la mine. Este un tip pe care mă pot baza. Am fost cu el şi la un meci al României, pe Naţional Arena. M-am ocupat de cumpărarea biletelor şi l-am luat cu mine, că e fan de fotbal. Nu mă aşteptam să se întâmple chestia asta, să facă gestul ăsta”.

Ulterior, patronul localului le-a transmis jurnaliştilor că a luat legătura cu Radu M., iar acesta a negat că el ar fi strigat „Cristi”: „Mi-a zis că alt băiat din grup a strigat, dar nu vrea să spună cine. Nu vreau să-i iau apărarea, i-am spus că bărbăteşte ar fi să vorbească cu presa şi să spună el direct că nu e vinovat. Mă surprinde refuzul lui de a discuta cu dumneavoastră”.

În ciuda repetatelor mesaje trimise de ProSport pe durata a 36 de ore, Răzvan H. şi Radu M. nu au răspuns până la ora publicării acestui articol.

ProSport le mulţumeşte cititorilor implicaţi în acest experiment social şi va continua să taxeze atitudinile barbare afişate pe stadioanele din România.

Citeşte mai jos 11 motive pentru care suporterii civilizaţi nu mai vin în tribune.

PS - Cei doi bărbaţi aflaţi în stânga pozei postate de Radu M. au discutat cu reporterii ProSport şi au precizat că nu au nicio legătură cu scandarea auzită în timpul momentului de reculegere. Varianta lor este confirmată de martorii oculari, astfel că ProSport a decis să le protejeze identitatea

PS- Miercuri, la aproape 24 de ore după publicarea materialului, cei doi prieteni au acceptat aproape simulatan cererea de prietenie de pe Facebook. Amândoi au negat că ar fi fost autorii momentului

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.