Un mare iubitor de sport ne-a părăsit!** Remember de la ‘kilometrul 0 al cinematografiei’: ProSport a stat de vorbă cu Sergiu Nicolaescu

Autor: Daniel Remes Publicat: 03 Jan. 2013, 12:19 Actualizat: 04 Jan. 2013, 10:28 Special

România a mai pierdut un monstru sacru. Vestea decesului lui Sergiu Nicolaescu a întristat o țară întreagă. Un nume care a marcat istoria cinematografiei românești și nu numai prin filmele sale. Un om care a lărgit orizontul multor generații prin peliculele realizate. Un actor, regizor, scenarist dedicat 100% meseriei.

Vă prezentăm mai jos interviul realizat de ProSport cu maestrul în urmă cu doi ani, în care acesta deplângea soarta sportului românesc care, spunea el, moare câte puțin în fiecare zi.


Cum vă simțiți la 80 de ani?
Fizic sunt bine și îmi doresc să continui să fac filme. Uneori, când sunt singur, stau și mă gândesc la ce vârstă am ajuns și mă sperii. Dar nu cedez. Lupt în fiecare zi și nu aș vrea să mă las vreodată de meseria mea. Pe de altă parte, sunt convins că sfârșitul nu este foarte departe…

V-ați născut la Târgu Jiu, dar ați copilărit la Timișoara. De care oraș sunteți mai legat sufletește?
De Timișoara, fără doar și poate. Acolo am și început să fac sport. Aveam la școala generală o profesoară de gimnastică, Ilea, care mi-a deschis apetitul pentru mișcare. Ea ne-a trimis pe mine și pe prietenii mei la stadion, ca să facem sport. Am început cu alergările și apoi am practicat aruncarea discului și aruncarea greutății. Îmi plăcea la nebunie să fac sport.

Când ați văzut primul film?
Eram destul de mic. Îmi aduc aminte că primul film pe care l-am văzut a fost unul mut. Mi-a plăcut atât de mult, încât eram în stare să stau toată ziua la cinema. Au fost unele dăți când stăteam acolo de la primul până la ultimul film. Cum făceam? Furam de acasă o sticlă de lichior, o dădeam omului de la bilete, iar el mă lăsa să stau în cinematograf cât doream.

Câți bani ați obținut din vânzarea primului film realizat (n.r. – „Memoria Trandafirului”)?
Am ajuns cu „Memoria Trandafirului” la Cannes. Pelicula, deși avea doar vreo 18 minute, a avut un mare succes și am vândut-o cu 20.000 de dolari. Vă dați seama ce mare realizare a fost pentru mine.

„Și eu m-am dopat!”

Revenind la sport. Ați făcut scrimă, rugby și călărie…
Floretă și spadă am făcut un an și ceva, la Timișoara. Aveam o antrenoare italiană, Pellegrini, care a format multe generații de scrimeri la acea vreme. Apoi, când am ajuns la București, am făcut rugby, la Dinamo și la Petrolul. Jucam în linia a II-a și am măturat totul în cale. Rugbyul m-a ajutat să-mi clădesc un corp frumos și uite că nici acum, la 80 de ani, nu am niciun pic de burtă (zâmbește șmecherește). De călărie m-am apucat pe când aveam vreo treizeci și ceva de ani, după care am fost și Președintele Federației Române de Călărie.

Ce părere aveți despre doping?
Dopingul se practică de când e lumea în sport. Și eu m-am dopat pe când făceam rugby. O singură dată, e drept, dar m-am dopat. După o săptămână plină de antrenamente, m-am dus la antrenor și i-am spus că sunt foarte obosit. Mi-a dat o pastilă de Pervitin. Mi-a prins foarte bine din două puncte de vedere. A doua zi, dimineața, înainte de meci, am plecat din cantonament direct la prietena mea, unde vă dați seama ce am făcut… (își trece mâna dreaptă prin păr și oftează lung ca și cum ar fi vrut să retrăiască acele clipe). Apoi am revenit la echipă, am intrat pe teren și am făcut un meci de poveste.

Mutu a fost prins dopat de două ori…
Aici e altă poveste. Mutu e un jucător talentat, dar prea alintat. A făcut prea multe greșeli și cred că se va alege praful de el.

De ce nu se implică politicul în susținerea sportului?
Cred că nu doar politicul e vinovat pentru lipsa de susținere a sportului. Problema începe de acasă, de la părinți, și din școli. Copilul trebuie învățat să facă sport, trebuie motivat. Credeți că profesorii nu au nicio vină că elevii ocolesc orele de educație fizică? Soția mea, în tinerețe, a făcut la fel. Fugea de la orele de educație fizică, iar acum face câte o oră de gimnastică pe zi.

„Becali era un pui de țăran”

Când ați fost ultima dată pe un stadion?
În ultimii 20 de ani m-am ținut departe de stadioane și de sălile de sport. Mă uit din când în când la atletism și urmăresc Jocurile Olimpice. În rest, nu mă uit nici măcar la știrile sportive. Se vorbește prea mult de fotbal.

Pe cine admirați dintre foștii și actualii sportivi români?
Hagi și generația sa au făcut niște lucruri memorabile. Nu cred că vom avea prea curând o echipă națională de fotbal care să ne aducă atâtea bucurii precum cea din anii 90. Îi admir pe cei din echipa lui Hagi pentru că au știut să fie profesioniști și pentru că au pus echipa națională mai presus de toate.

Gigi Becali s-a autointitulat Mihai Viteazul…
Gigi este un tip haios. Este inegalabil și îl admir pentru că a știut cum să se descurce în viață. Am stat pe aceeași stradă cu familia lui și cumpăram des iaurt de la tatăl său. L-am cunoscut pe Gigi de când era mic. Era un copil de la țară, un pui de țăran, mereu pus pe glume. Era tare simpatic de atunci. Mi-ar plăcea să fac un film cu el. O comedie. Pentru că Becali poate fi distribuit doar într‑un astfel de film, într-o satiră. Am făcut până acum două comedii, iar a treia ar putea fi cu Becali.

Ce spuneți de eșecul lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale?
Mircea a dat dovadă de o clară lipsă de experiență și s-a lăsat păcălit prea ușor de rezultatele din țară, fără să se gândească la românii din străinătate. Geoană a îmbătrânit cu 10 ani în ultima vreme, prin tot ceea ce a pățit.

Băsescu?
Știe să conducă nava, dar e prea populist, iar acest lucru reprezintă un mare pericol pentru el.

„Bute e mult mai bun decât Leu și Doroftei”

Celebrul actor și regizor îl admiră foarte mult pe Bute, despre care spune că este cel mai mare pugilist român. Totodată, Nicolaescu are o pasiune specială pentru mașini.

În 1985 a apărut „Ringul”, un film despre viața unui pugilist. Cum v-ați pregătit pentru acest rol?
Eu am făcut și box. Îmi plăcea foarte mult acest sport, însă părinții mei nu m-au lăsat să-l practic. Într-o dimineață, eram la Grădina Capitol, unde făceam box în aer liber. A venit tatăl meu, m-a luat de-o parte și m-a bătut. Mi-a spus că nu e bine să fac box pentru că îmi stric fața (râde în hohote). Pentru filmul „Ringul” m-am antrenat trei luni, câte zece ore pe zi, cu un fost campion european… Din păcate, nu îi mai țin minte numele (oftează). La finalul pregătirilor, mi-a spus că niciun pugilist care ajunge la Jocurile Olimpice nu se antrenează așa cum am făcut-o eu.

În opinia dumneavoastră, care este cel mai bun boxer român?
Bute. Este mult mai bun decât Doroftei și decât Mihai Leu. Pe ultimul l-am cunoscut la Berlin, din păcate s-a retras prea devreme. În schimb, Bute e de admirat pentru ceea ce face. I-am trimis în Canada un DVD cu filmul „Ringul” și i-am scris câteva rânduri de încurajare înaintea unui meci. Aș face un film cu Bute, dar e destul de greu, pentru că nu locuiește în țară.

Filmele în care ați jucat și pe care le-ați regizat cuprind foarte multe cascadorii. Câte ore de pregătire se ascund în spatele lor?
Pregătirea cascadorilor și a cascadoriilor era una specială. Am format o școală de cascadori în care am adus foști rugbiști și foști atleți, buni prieteni cu mine. După cinci-șase luni de pregătire asiduă, le dădeam o diplomă de cascadori profesioniști. Iar atunci când aveam nevoie ca ei să poarte plete sau barbă, le dădeam o foaie specială. Altfel, miliția îi ridica pe loc, îi ducea la secție și îi lua la întrebări cu privire la freza lor. Nu era chiar așa de simplu (zâmbește).

„Am avut peste 40 de mașini”

Știu că aveți o pasiune specială pentru mașini. Care a fost primul autoturism pe care l-ați avut?
Prima mașină pe care mi-am cumpărat-o a fost un Ford, un model mic, din Anglia. L-am luat demontat și l-am adus acasă într-o căruță. L-am reparat și m-am folosit de el câțiva ani. Am dat pe acel Ford 2.800 de lei.

Ați avut și motocicletă?
Da. Înainte de acel Ford, am condus o motocicletă Zundapp. În acele vremuri, eram vreo patru-cinci inși în tot Bucureștiul care aveam motociclete. Era o mândrie pentru mine să conduc o motocicletă atunci. De fapt, din banii obținuți pe Zundapp mi-am luat Fordul.

Ce mașină aveți în prezent?
Am un Volkswagen Touareg. În total, am avut vreo 40 de mașini la viața mea.


„M-am îndrăgostit de mașini pe când eram încă la Târgu Jiu. Într-o zi m-am urcat într-un Ford când încă nici nu aveam cinci ani. Nu știu cum am reușit, dar am intrat cu el în râul Jiu”, Sergiu Nicolaescu, regizor

„Cred că subiectul din filmul «Poker» e mai actual ca niciodată și reflectă întocmai realitatea – mai ales cea politică – a României de astăzi”, Sergiu Nicolaescu, regizor

39 de filme are Sergiu Nicolaescu ca actor. Cele mai cunoscute sunt: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Pistruiatul”, „Un comisar acuză”, „Cu mâinile curate”, „Ringul”, „Supraviețuitorul”, „Carol I”

56 de filme a regizat Sergiu Nicolaesc. Primul film a fost „Memoria Trandafirului” (1962), iar cel mai recent este „Poker” (2010)

16 filme are la activ Sergiu Nicolaescu în calitate de scenarist


DESPRE SERGIU NICOLAESCU

1. S-a născut pe 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu

2. În 1948, după ce a terminat liceul, s-a înscris la trei facultăți: Belle Arte, Politehnică și Școala de Ofițeri de Marină

3. 1967 – Are loc premiera pariziană a filmului „Dacii”, o coproducție francezo-română. Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului Fouquets trona un afiș uriaș al filmului, pe care era scris: „Un film du Serge Nicolaesco”

4. 1989 – Participă la Revoluție

5. Între 1990 și 2004 este senator din partea FSN / PSD. În 2008 este reales senator PSD

Autor: Daniel Remes Publicat: 03 Jan. 2013, 12:19 Actualizat: 04 Jan. 2013, 10:28 Special
Pe aceeași temă
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti” VIDEO
Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti” VIDEO
Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră:
Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră: "Să stea departe de Crimeea pentru binele lor"
BREAKING NEWS | Asa incepe noua era galactica! Mbappe si Haaland la Real! Planul istoric al lui Perez a fost dezvaluit
BREAKING NEWS | Asa incepe noua era galactica! Mbappe si Haaland la Real! Planul istoric al lui Perez a fost dezvaluit
Vaccinul pentru cancer și HIV ar putea fi produs, după descoperirile medicale din timpul COVID
Vaccinul pentru cancer și HIV ar putea fi produs, după descoperirile medicale din timpul COVID
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Rusia se pregătește de război aproape de România! Situația devine explozivă: A scos blindatele și 40.000 de soldați la frontieră
Rusia se pregătește de război aproape de România! Situația devine explozivă: A scos blindatele și 40.000 de soldați ...
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Ce se va întâmpla cu profesorii care REFUZĂ să se vaccineze. Ministrul Cîmpeanu a făcut anunțul
Ce se va întâmpla cu profesorii care REFUZĂ să se vaccineze. Ministrul Cîmpeanu a făcut anunțul
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Antonia, apariţie de senzaţie la 32 de ani! Imaginea pe care NU VREI SĂ O RATEZI
Antonia, apariţie de senzaţie la 32 de ani! Imaginea pe care NU VREI SĂ O RATEZI
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Andreea Bănică, apariție senzuală pe internet. Cum arată la 42 de ani
Andreea Bănică, apariție senzuală pe internet. Cum arată la 42 de ani
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Un bărbat a fost la un pas să se căsătorească cu femeia greșită „din cauza Google Maps”
Un bărbat a fost la un pas să se căsătorească cu femeia greșită „din cauza Google Maps”
Primele declaraţii ale ministrul Sănătăţii după tragedia de la Victor Babeş: Nu se putea face mai mult
Primele declaraţii ale ministrul Sănătăţii după tragedia de la Victor Babeş: Nu se putea face mai mult
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Cum şi-a bătut joc de casa cumpărată din donaţii Sergiu, tăticul călăreţ. Reacţia echipei lui Moroşanu
Cum şi-a bătut joc de casa cumpărată din donaţii Sergiu, tăticul călăreţ. Reacţia echipei lui Moroşanu
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit iubită: „Sper ca într-o zi...”
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit iubită: „Sper ca într-o zi...”
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Este oficial: Câte stele Euro NCAP a obținut Dacia Logan. Rezultatele au fost scăpate din greșeală pe internet
Este oficial: Câte stele Euro NCAP a obținut Dacia Logan. Rezultatele au fost scăpate din greșeală pe internet
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
×