Suporterii plătesc aceiași bani sau chiar mai mult pentru a intra pe stadioane, deși TVA pe bilete a scăzut la 5%. La amicalul cu Spania, FRF a aplicat reducerea doar pentru VIP-uri. Explicațiile sunt bizare

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Mar. 2016, 15:30 Actualizat: 17 Mar. 2016, 15:31 Special

Federația Română de Fotbal și cluburile din campionat au menținut și chiar crescut prețul biletelor la meciuri, deși de la 1 ianuarie 2016 TVA plătit pentru tarifele de intrare la competițiile sportive s-a redus la doar 5%. Scopul declarat al Gabrielei Szabo, fostul ministru al Tineretului și Sporturilor, fusese – atunci când a propus și obținut această măsură – de a favoriza revenirea spectatorilor în tribune. Reducerea TVA (până la 31 decembrie 2015 a fost de 24%) urma, în viziunea Gabrielei Szabo, să permită cluburilor și federației o reducere corespunzătoare a prețului cerut spectatorilor. Accesul la competiții fiind mai ieftin, măsura ar fi încurajat revenirea publicului pe stadioane.

În practică, s-a întâmplat însă exact ca și în cazul reducerii TVA la alimente, anul trecut, când comercianții au menținut și chiar crescut prețurile, mărindu-și astfel profitul. În fotbalul românesc n-a scăzut prețul biletelor de la 1 ianuarie 2016, ba din contră. Federația și Dinamo, spre exemplu, au mărit chiar tariful pentru cei care vor să vadă naționala.

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede că TVA scade de la 24% la 20% până la 31 decembrie acest an, urmând ca de la 1 ianuarie 2017 să coboare din nou, la 19%. Însă biletele de intrare la competițiile sportive au parte de un regim și mai favorabil, acordat – după cum a explicat Gabi Szabo – la legislația Uniunii Europene. Articolul 291 al Codului Fiscal prevede: „Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: (…) b) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m)”.

„Categoric că, prin această măsură a scăderii TVA, am urmărit, printre altele, și revenirea oamenilor în tribune. TVA de 5% se aplică în țările din Uniunea Europeană, noi am beneficiat de sprijinul unor oameni deosebiți, specialiști care au lucrat pro bono, pentru că sigur că a fost nevoie să facem un studiu de impact înainte. În ultimul timp observăm o tendință de revenire a oamenilor la sport, la competițiile sportive. Am intenționat, printre altele, și acest lucru, să scadă prețurile biletelor și spectatorii să aibă un motiv în plus să se întoarcă pe stadioane și în sălile de sport”, ne-a explicat Gabriela Szabo, fostul ministru al Tineretului și Sporturilor și inițiatoarea măsurilor din Codul Fiscal favorabile activităților sportive.

FRF a aplicat reducerea de TVA doar în cazul biletelor pentru VIP-uri. Spectatorii de rând plătesc acum ceva mai mult decât astă-toamnă


Federația a decis să păstreze diferența de 19% din scăderea TVA și să aplice chiar o majorare de tarif pentru meciul cu Spania. Explicația oficială: clujenii au bani. FOTO: Mediafax

Federația Română de Fotbal, una dintre marile beneficiare ale noului Cod Fiscal, a decis că surplusul rezultat din reducerea TVA trebuie direcționat către conturile instituției. Comparativ cu biletele din meciul cu Grecia, disputat la 7 septembrie 2015, pe Arena Națională, decisiv pentru calificarea la Euro 2016, prețurile stabilite de FRF pentru amicalul cu Spania, programat la 27 martie 2016, pe Arena Cluj, sunt ușor crescute, deși astă-toamnă TVA era de 24%, iar acum, de 5%.

Excepție fac VIP-urile, pentru care FRF chiar a aplicat reducerea TVA. La întâlnirea România-Grecia, biletele la categoriile VIP 1 și VIP 2 au costat 600-800 de lei, pe când la România-Spania locurile la VIP etajul 3 și VIP etajul 4 costă 500-600 de lei.

În rest, FRF a decis că oamenii de rând pot să bage mâna ceva mai adânc în buzunar. Astă-toamnă, biletele pe Arena Națională la jocul cu Grecia au costat între 40 (la peluză) și 160 de lei (la tribune). Acum, biletele pe Arena Cluj la jocul cu Spania au costat între 50 (la peluză) și 200 de lei (la tribune).

Explicația FRF pentru faptul că biletele au fost scumpite pentru spectatorii din Cluj după ce TVA a fost redusă cu 15% este cel puțin surprinzătoare: „Politica de stabilire a prețului biletelor la meciurile naționalei este un mix între cerere și ofertă, cota echipei adverse și puterea de cumpărare a populației localității gazdă”. Punctul de vedere oficial al FRF a fost comunicat de managerul de comunicare Răzvan Mitroi.

Răspunsul este bizar din mai multe motive. În primul rând, deși Răzvan Burleanu a fost în primul rând al luptătorilor pentru reducerea TVA la bilete pe motiv că trebuie ajutați spectatorii, descoperim că acest criteriu nu e luat în calcul, de fapt, de federație. În al doilea rând, răspunsul sugerează că prețurile au fost crescute și pentru că locuitorii Clujului sunt prosperi. Cu toate acestea, potrivit datelor publicate de „Ziarul Financiar” la 4 ianuarie 2016, salariul mediu în București este de 2.813 lei, Capitala fiind pe primul loc în România. Județul Cluj e pe locul 3 în țară, cu un salariu mediu de 2.166 lei. În orice caz, e de neînțeles de ce a considerat FRF că oamenii de rând din Cluj au suficienți bani să plătească niște prețuri majorate, în timp ce VIP-urile trebuie ajutate cu o reducere a tarifului aproximativ corespunzătoarea scăderii TVA.

FCSB a păstrat aceleași prețuri ca și atunci când TVA era 24%, Dinamo le-a mărit, în medie, cu 10 lei

FCSB a păstrat, de asemenea, prețul biletelor de astă-toamnă. În cazul echipei conduse de Gigi Becali, există însă explicația reală că, oricum, tarifele erau foarte mici. Pe 29 noiembrie 2015, în etapa a 19-a a Ligii 1, prețul biletelor la derby-ul FCSB-Astra, pe Stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești, a fost între 10 lei (la peluze) și 20 de lei (la Tribuna I). Pe 13 martie 2016, în etapa a doua din play-off, prețul biletelor la același meci, pe același stadion, a fost identic. „Clubul nostru a avut întotdeauna cele mai mici prețuri la bilete. Am urmărit întotdeauna acest lucru pentru a veni în întâmpinarea suporterilor”, a fost punctul de vedere al FCSB exprimat, pentru ProSport, de Iulian Gheorghișor, director financiar al grupării campioane.


DInamo spune că a mărit prețurile biletelor după micșorarea TVA din rațiuni umanitare. FOTO: Mediafax

Dinamo, în schimb, în ciuda grijii pe care o proclamă față de suporteri, a decis să mărească prețurile biletelor. Pe 19 noiembrie 2015, la partida Dinamo-Steaua, din etapa a 18-a, tarifele au fost între 15 lei (la peluza Cătălin Hâldan) și 70 de lei (la Tribuna 0). Pe 6 martie 2016, în prima etapă din play-off, tarifele au fost urcate la aproape toate categoriile, de la Peluza Cătălin Hâldan (20 de lei) la Tribuna 0 (80 de lei).

„Într-adevăr, prețurile biletelor au fost în această primăvară sensibil mai mari, dar a fost o circumstanță deosebită. La două meciuri am avut tombole, la alte două partide am direcționat încasările către doi suporteri care sunt grav bolnavi. Acestea sunt împrejurările în care biletele de intrare au fost mai scumpe decât astă-toamnă”, a explicat Dorin Irimia, purtătorul de cuvânt de la Dinamo, pentru ProSport.

CSMS Iași este excepția: moldovenii chiar au redus tarifele

Situația nu e diferită nici la alte cluburi, cu deosebirea că, în majoritate, acestea oricum practicau deja prețuri foarte mici sau lăsau chiar intrarea gratuită pe stadion. În această ultimă situație sunt, de exemplu, CFR Cluj și Petrolul. Într-un alt caz, FC Botoșani n-a redus prețul biletelor de intrare după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, dar moldovenii aveau deja tariful de 10 lei – intrarea generală, indiferent de loc. „Cred că sunt suficient de mici. Am stabilit anul trecut această strategie a unor prețuri modice și rezultatul s-a văzut, suntem una dintre echipele care strânge în tribune, la fiecare meci, chiar și atunci când e vreme rea, mii de oameni. Dacă rămânem în Liga 1, vom menține această strategie. Am învățat din greșeli, în trecut am mai avut și noi prețuri mari la unele meciuri cu Dinamo și Steaua, dar am învățat lecțiile și acum știm ce avem de făcut”, a declarat Cornel Șfaițer, președintele de la FC Botoșani, pentru ProSport.

Un caz neobișnuit este CSMS Iași. Formația moldoveană chiar a redus prețurile biletelor după facilitatea apărută în Codul Fiscal. Astă-vară, în etapa a 5-a din Liga 1, tarifele de intrare la partida cu CFR Cluj (din 7 august) au fost între 10 lei la peluze și 50 de lei la Tribuna 0. Acum, pentru prima etapă din play-out, cu același adversar (pe 9 martie), prețurile au fost între 5 lei la peluze și 30 de lei la Tribuna 0.


Cifre

5% plătesc TVA cluburile și federațiile pentru încasările din bilete

20% plătesc TVA ceilalți operatori economici din România, conform noului Cod Fiscal


Codul Fiscal

ART. 291

Cotele

(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

b) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m);

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Mar. 2016, 15:30 Actualizat: 17 Mar. 2016, 15:31 Special
Pe aceeași temă
Nu are nici chiloți! Roxana Vașniuc, fotografiată dezbrăcată complet
Nu are nici chiloți! Roxana Vașniuc, fotografiată dezbrăcată complet
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Vestea TRISTA a serii...A MURIT! Din pacate, nu s-a mai putut face NIMIC pentru el
Vestea TRISTA a serii...A MURIT! Din pacate, nu s-a mai putut face NIMIC pentru el
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit moartea lor cu focuri de artificii
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit ...
Pleaca Ianis Hagi de la Genk dupa 6 luni?! Petrescu a anuntat la ce echipa din Liga 1 ar putea juca: „Acolo i-ar fi cel mai bine!”
Pleaca Ianis Hagi de la Genk dupa 6 luni?! Petrescu a anuntat la ce echipa din Liga 1 ar putea juca: „Acolo i-ar fi cel ...
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă simt pierdută». «Mă laşi să te găsesc eu?»“
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă ...
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Lovitură de teatru: ce se întâmplă cu maşinile diesel din România
Lovitură de teatru: ce se întâmplă cu maşinile diesel din România
Partida de amor fatală! Au urmat
Partida de amor fatală! Au urmat "orgii, filme porno". Incredibil prin câte a trecut tânăra
Donald Trump a dat lovitura! Datele sunt clare! Are al doilea mandat în buzunar
Donald Trump a dat lovitura! Datele sunt clare! Are al doilea mandat în buzunar
Se întâmplă la PRO TV! Decizia luată de șefi, acum
Se întâmplă la PRO TV! Decizia luată de șefi, acum
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Imagini BOMBA din tineretea Andreei Marin! Au fost facute publice. Cum arata cand se IUBEA cu Tiriac
Imagini BOMBA din tineretea Andreei Marin! Au fost facute publice. Cum arata cand se IUBEA cu Tiriac
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut inconjurul internetului
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut ...
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie