SUPER REPORTAJ Dorit de Steaua şi Dinamo, a ajuns la echipa Miliţiei! Povestea incredibilă a maghiarului transformat în pui de dac

27 aug 2010 298 afişări Special
SUPER REPORTAJ Dorit de Steaua şi Dinamo, a ajuns la echipa Miliţiei! Povestea incredibilă a maghiarului transformat în pui de dac SUPER REPORTAJ Cum a ajuns Kulcsar pui de dac 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/7044441/1/caseta-1.jpg

Vorbeşte româneşte perfect, fără pic de accent, încât nici n-aibănui că Şandor Kulcsar (dacă nu i-ai şti numele) este de etniemaghiară. Şi din punct de vedere fizic stă bine, mai-mai că i-ai dadreptate când spune că ar mai fi putut juca încă doi ani peste cei38 la care s-a retras în 2003, din campionatul Ungariei, unde aevoluat în ultimii 11 ani ai carierei.

Peste toate, fostul fotbalist Şandor Kulcsar are însă o povestelegată de numele defunctei Victoria Bucureşti, fostul club alMiliţiei de pe vremea lui Ceauşescu. În vara lui 1988, FC Bihorcâştiga Seria a III-a a Diviziei B şi promova în "A", având învârful Kulcsar cel mai eficace atacant din tot "B"-ul, cu 23 degoluri marcate. Tânăr, talentat, rapid, a declanşat imediatvânătoarea pentru semnătura sa. "A fost ceva interes şi din parteaStelei, şi a lui Dinamo, însă doar la nivel de vorbe. Cel mairepede s-a mişcat Victoria, care, glumind puţin, aproape că m-arăpit de la Oradea", povesteşte el.

Primulsecretar al partidului i-a ameninţat familia

"Imediat după ultimul meci, preşedintele nostru de atunci,Constantin Bigan, m-a luat deoparte şi mi-a zis: «Fii atent, că tevrea Victoria. Mergem să ne întâlnim cu un emisar al lor». Cândcolo, emisarul, surpriză!, era şeful Miliţiei din Oradea. N-au fostameninţări, doar mi-a spus că oamenii de la Bucureşti i-au trasatsarcină să mă contacteze şi că ar fi bine să semnez pentru ei, căvoi avea multe avantaje, chestii de-astea. Adevărul era că acolochiar aveam şansa să joc, la Steaua sau la Dinamo mai puţin. Amsemnat, am plecat acasă, dar foarte repede a aflat Vulturar, primulsecretar al judeţului, stelist înfocat. M-a chemat la el şi mi-azis că, dacă semnez cumva cu Victoria, o să aibă el grijă de mine.Şi eu, care deja semnasem! În sfârşit, la reluarea pregătirilor num-am prezentat la Oradea, aşteptam să plec la Bucureşti. În ziuafixată ajung la aeroport, dar acolo miliţie peste tot, trimisă deVulturar! Aflase că urma să plec şi nu m-a lăsat. Imediat m-a luato maşină şi m-a dus la el, la sediu. «Dacă îndrăzneşti să pleci,zburaţi cu totul din judeţ şi tu, şi tot neamul tău!», m-aameninţat el. Acum, telefoane la Bucureşti, «Nu-l lasă pe băiat săplece, ce facem?». În aceeaşi seară, Mitică Dragomir, preşedinte laVictoria, ateriza la Oradea. «Lasă, măi, băiatule, că o rezolvămnoi!». Nu ştiu ce-a făcut, cu cine a vorbit, dar a doua zi la prânzurcam cu el în avion şi mă prezentam la Victoria".

"Cum îlchema, mă, pe bunicul din partea mamei?"

În ciuda faptului că i-a mers excelent din punct de vederefotbalistic, Kulcsar s-a lovit la Victoria de o altă problemă,legată de nume. "Acolo nu se permitea să ai nume unguresc, ori eueram Kulcsar. N-am fost singurul în această postură, la fel a păţitşi Szekely, tot din Oradea. Lui i-au schimbat numele după buniculdin partea mamei, Dan Daniel, în acte, în tot. La fel au vrut săfacă şi cu mine. M-a luat Dragomir: «Măi, băiatule, ai numeunguresc, nu se poate aşa ceva la clubul ăsta. Trebuie să ţi-lschimbăm. Ia zi tu, cum îl chema pe bunică-tău din partea mamei?».«Păi, tot Kulcsar!». «Cum, mă, tot Kulcsar?». «Păi, dacă aşa îlchema...». Până la urmă m-au lăsat aşa, Kulcsar, în acte. Doar înziare apăream «Culcear», adică românizat. Nu mai spun când m-auangajat, ăla de la cadre s-a luat cu mâinile de cap când a văzutcum mă cheamă: «Cum să te angajez eu, mă, pe tine, cu numele ăsta?Unde s-a mai pomenit Kulcsar în Miliţia Română!?»".


Uneori, din cauza arbitrajelor pe faţă cu Victoria, simţeam o jenăfaţă de adversari. Dar eu am trăit şi reversul, când jucam la Bihorşi când la Cavnic erai semnalizat în ofsaid în terenultău!

Şandor Kulcsar

Nu mai ştiu cum l-am luat pe Kulcsar, cu cine am vorbit. Dar pevremea aia toţi tremurau de frică atunci când auzeau de Victoria,habar n-aveţi voi!
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

9meciuri şi două goluri a strâns în total Kulcsar încupele europene pentru Victoria, într-un an şi jumătate

Dacă pleci la Victoria, zburaţi cu totul din judeţ tu şi totneamul tău!
prim-secretarul PCR Oradea către Kulcsar

1993 este anulîn care i s-a propus de către oficialii Federaţiei Ungare de Fotbalsă fie naturalizat şi să joace în naţionala maghiară

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.