Super reportaj: Braşov, oraşul unde fotbalul trage să moară

9 apr 2010 915 afişări Special
Super reportaj: Braşov, oraşul unde fotbalul trage să moară Braşov, oraşul unde fotbalul trage să moară 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/5841662/1/fotbal-brasov.jpg

Doar vreo 15 ani au trecut de când Braşov era - exceptândBucureştiul - oraşul din România cu cele mai multe echipe înprimele două ligi fotbalistice. FC Braşov, Tractorul, Metrom, ICIMşi chiar Precizia Săcele (aceasta fiind o localitate lipită deBraşov) erau formaţii temute de oricare dintre adversarele dincampionat.

În oraşul de la poalele Tâmpei mai este azi o echipă în primadivizie (aceeaşi FC Braşov) şi trei echipe de judeţ, adică în Ligaa IV-a: SCM Braşov (club finanţat de primărie), Forex şi Rapid CFR.E adevărat, mai e Unirea Tărlungeni în Liga a III-a, dar comunaeste la vreo 15 kilometri de Braşov.

Culmea, în oraş încă mai există destule baze şi stadioane,dintre care unele, puţin cosmetizate, pot fi aduse la standarde decompetiţie. Numai că n-are cine s-o facă şi, mai ales, pentru cine!Cum s-a ajuns la această situaţie în egală măsură paradoxală şicatastrofală? Paul Enache, unul dintre antrenorii care au prestatactiv în fotbalul braşovean în ultimii 30 de ani, are nişteexplicaţii. Pe scurt, în Braşov s-au împletit nefericit condiţiilepolitice, economice şi sociale, toate trăgând în jos sportul.

Audispărut întreprinderile de stat, a dispărut şifotbalul
"În primul rând, schimbarea regimului politic a dat fotbalul pestecap. Or fi avut comuniştii bubele lor, dar fotbalul era sprijinitpeste tot. Fiecare întreprindere avea echipă. După 1990, când audispărut întreprinderile, au dispărut şi echipele. Iar alteîntreprinderi şi fabrici, care n-au dat faliment, au trecut însectorul privat şi patronii care le-au preluat n-au mai vrut săbage bani la fotbal", povesteşte Enache, cândva printreprotagoniştii Ligii a II-a cu Tractorul.

O situaţie care se întâlneşte pretutindeni în ţară şi în lume arestrâns dramatic aria de selecţie la juniori: "O altă problemăeste că nu mai vin copiii la fotbal. S-a ajuns în situaţiaincredibilă să existe baze sportive şi să nu aibă cine juca pe ele!Sunt prea multe tentaţii în ziua de azi ca un puşti să mai aleagăfotbalul în condiţiile în care nici nu este stimulat. Ca să-latragi trebuie să-i dai un echipament acasă, ca să se simtă şi elmândru, să-i oferi măcar un turneu afară pe an, să-i dai o masădupă un antrenament, o ciocolată. Din păcate, aşa ceva nu maiexistă în fotbalul braşovean".

Nu vinenimeni din urmă
Viitorul arată chiar şi mai sumbru în viziunea lui Paul Enache,omul prin mâna căruia au trecut poate cele mai bune două produseale fotbalului braşovean din ultimii 10-12 ani, Tibi Ghioane şiGabriel Tamaş: "Staţi, că asta nu-i nimic! Să vedeţi ce-o să fie!Dacă va fi să se întâmple ceva la FC Braşov şi să plece Nicolae, cufinanţarea, praful se alege, pentru că acolo nu s-a investit încentrul de copii şi juniori! Nu i-a interesat, s-a căutatperformanţă imediată, au fost aduşi jucători consacraţi, din altepărţi, iar de la juniori n-a mai venit şi nu va mai veni nimeni dinurmă. Cum este posibil ca în lotul de la FC Braşov - în lot,atenţie, nu în echipă! - să fie doar doi braşoveni, Dedu şi Mateiu,care şi ăia joacă aşa, când şi când? Înainte, oraşul ăsta gemea defotbalişti, lumea trăia pentru fotbal, dar acum e aproape decolaps".


"Pe lângă echipele din oraşul Braşov, mai luaţiNitramonia Făgăraş, Torpedo Zărneşti, Chimia Oraşul Victoria,Râşnovul, care până acum 10 ani erau în "B" sau "C", iar acum audispărut sau sunt prin campionatul judeţean", Paul Enache,fost antrenor la Tractorul

"Ce echipă făcusem acolo, la Tractorul! Ce bază sportivăera! S-a terminat tot, fiecare îşi caută interesul lui acum, nimeninu se mai gândeşte la performanţă", Paul Enache, fostantrenor Tractorul Braşov


Precizia Săcele adispărut
Imediat după ieşirea din Braşov se intră în Săcele. Aici a activatmulţi ani Precizia, echipă care ajunsese, la un moment dat, să sebată chiar la locurile fruntaşe ale seriei de Divizia B din carefăcea parte. Susţinută ani buni de întreprinderea Electroprecizia,echipa de seniori şi-a dat obştescul sfârşit anul trecut, cândacţionarii - întreprinderea s-a privatizat - au decis că nu maieste cazul să dea bani din buzunarul lor la fotbal. Maifuncţionează doar vreo trei grupe de juniori. În schimb, stadionulşi terenul încă arată în regulă, dar tribunele cu capacitate deaproximativ 5.000 de locuri rămân acum goale în zilele deetapă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.