SPECIAL | "Spionul" lui Becali din cadrul Armatei. Mărturii care arată cum un colonel a decis desfiinţarea Stelei din liga a cincea. Acelaşi om negociază revenirea FCSB în Ghencea

14 sep 2015 19243 afişări Special
SPECIAL | "Spionul" lui Becali din cadrul Armatei. Mărturii care arată cum un colonel a decis desfiinţarea Stelei din liga a cincea. Acelaşi om negociază revenirea FCSB în Ghencea Colonelul George Boroi (foto dreapta) este cel care a decis, potrivit surselor ProSport, desfiinţarea echipei CS Steaua din liga a cincea
  • Echipa de fotbal a CS Steaua, înfiinţată de Armată şi programată să joace în acest sezon în liga a cincea, a fost desfiinţată după ce colonelul George Boroi, comandantul clubului a refuzat să accepte jucătorii oferiţi gratis de gruparea unui fost stelist.
  • Colonelul Boroi, comandantul CSA Steaua, a rechemat FCSB la negocieri pentru revenirea clubului lui Becali în Ghencea. Surse ProSport indică faptul că valoarea chiriei, conform legii, trebuie să fie de peste 100.000 de euro, însă se caută soluţii mai ieftine.
  • Omul care trebuie să reprezinte interesele statului în disputa legală cu FCSB-ul lui Becali, George Boroi este unul dintre cei care au facilitat prin vot, în 2003, preluarea clubului de fotbal de către latifundiar.

Campioana ultimelor trei sezoane din Liga 1 reclamă din plin situaţia penibilă în care a ajuns. Fără stadion propriu, fără o bază stabilă pentru antrenamente şi fără suporteri, echipa finanţată de Gigi Becali a participat săptămâna trecută la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii CSA Steaua. Miza este revenirea FCSB în Complexul Sportiv ”Ghencea”, precum şi soluţionarea problemei dată de decizia ÎCCJ potrivit căreia clubul lui Becali nu mai are voie să folosească numele şi nici stema clubului care a făcut istorie în România. În ciuda faptului că suporterii echipei văd situaţia ca pe o dispută între două tabere: Becali vs. Armata, realitatea este cu totul alta. O serie de mărturii şi dovezi scrise intrate în atenţia ProSport în ultima perioadă arată faptul că, în fapt, cei responsabili de destinele CSA Steaua - angajaţi ai statului român a căror principală responsabilitate este buna gestionare a resurselor ţării - fac tot posibilul pentru a găsi portiţe legale să îl ajute pe Gigi Becali.

CS Steaua avea jucători pentru a evolua în liga a cincea, însă echipa a fost desfiinţată la cererea lui Boroi, comandantul clubului

Suporterii Stelei reacţionau pozitiv luna trecută, în momentul în care devenea publică vestea conform căreia Armata urma să înscrie echipa de fotbal CS Steaua în liga a cincea. Totul a durat numai câteva zile însă, pentru că presa anunţa desfiinţarea echipei pe motiv că Armata nu are jucători pentru a începe campionatul. Mişcarea a fost percepută şi comentată în presă drept o nouă dovadă a amatorismului celor din Armată, oameni văzuţi ca fiind incompatibili cu ceea ce trebuie să însemne fotbalul modern ca organizare. Realitatea descoperită de ProSport este însă cu totul alta şi îl aduce din nou în prim-plan pe George Boroi, comandantul CSA Steaua, omul care pare să acţioneze doar în interesul lui Gigi Becali.

CS Steaua avea fotbaliştii necesari pentru a-şi începe parcursul din liga a cincea, însă echipa a fost desfiinţată la cererea lui George Boroi, indică sursele noastre. Lipsa fotbaliştilor, motivul lăsat să răsufle în presă de către cei de la CSA, este dezminţită pentru ProSport de Gheorghe Pena, fost fotbalist al Stelei şi actual patron al unei şcoli de fotbal. Acesta a oferit conducerii CSA Steaua fotbalişti pentru înscrierea în campionat, înţelegerea a fost aproape de a fi parafată, însă totul a picat după revenirea lui George Boroi dintr-o deplasare în China.


Colonelul George Boroi (foto dreapta) a fost cel care, potrivit surselor ProSport, a refuzat să accepte ajutorul oferit de Gheorghe Pena şi a decis desfiinţarea echipei CS Steaua din liga a cincea. Foto: Mediafax


"Le-am spus că le dau jucători gratis. Am vorbit cu Ruican, adjunctul lui Boroi, şi era încântat"

ProSport: Domnule Pena, Clubul Sportiv al Armatei a anunţat desfiinţarea CS Steaua din liga a cincea pe motiv că nu are jucători. Informaţiile noastre sunt că dumneavoastră le-aţi oferit lor un lot numeros, dar v-au refuzat.
Gheorghe Pena: În cadrul clubului, ei nu au jucători, cei mai mari sunt de 2001, adică 13-14 ani. E greu să activezi la seria a cincea cu ei, acolo sunt jucători de 19-20-21 de ani. Când am auzit că nu au, m-am oferit eu: "Domnule, eu am jucători!”.

Când v-aţi oferit? Poate aţi făcut-o prea târziu, poate nu mai era timp de reacţie.
Nu, nu, nu! Haideţi să o iau de la început. Treaba e cam de vreo două luni, atunci când m-au contactat cei din conducerea clubului... (e întrerupt de jurnalist)

Cine din conducerea clubului?
Din conducerea clubului, nu Boroi. Cei care se ocupă acolo, Bumbescu... vorbesc despre colegii mei. Eu voiam să închiriez acolo, să activez cu copiii mei şi să am vestiar şi teren.

Pe Ghencea?
Pe Ghencea, da. Nu se punea la început problema să activez pentru Steaua. Auzind apoi că ei nu au jucători, am fost în audienţă la colonelul Ruican, cel care este adjunctul lui Boroi, comandantul clubului. A vorbit Bumbescu cu el, m-a primit şi a îmbrăţişat ideea. Mi-a zis: "Domnule Pena, domnul comandant este în China. Se întoarce peste câteva zile şi vă sun eu".

Cât timp mai era până la startul campionatului în momentul în care aţi fost în audienţă?
Ooo, păi mai erau trei săptămâni, dacă nu mai bine. Chiar aproape o lună, că prima etapă s-a amânat la seria a cincea. Dânsul (n.r. - colonelul Iulică Ruican) a fost foarte amabil, a zis că o să mă sune. Şi am stat, am stat, am stat... 

"Nu a vrut Boroi, vă spun din auzite"

Voiaţi bani pentru ce îi ofereaţi? Ce pretenţii aveaţi?
Doar să îmi dea vestiar şi teren, materiale de lucru am eu. Chiar nu am cerut să fiu eu antrenor (se referă la echipa formată din jucătorii pe care îi oferea celor de la CS Steaua), le-am zis să pună pe cine vor ei. Dar ţinând cont că sunt copii care lucrează de patru ani cu mine, zic să merg eu cu ei anul ăsta, până aduceţi ceva mai bun. Treaba era să pornim, pornirea e grea! Eu pornirea o aveam, le puneam pe tavă 18-20 de jucători care ieşiseră pe primul loc la seria lor, 1996-1997.

După acest moment aţi mai fost contactat?
Am aşteptat şi apoi am citit că Toni Doboş, Bumbescu şi cu Sile Ailenei au înscris echipa în liga a cincea. Apoi, la 2-3 zile, l-am sunat pe Bumbescu, mai erau două zile ca să se mai poată face ceva, şi cică o retrage. (redă dialogul cu Adrian Bumbescu). "Păi, mă, Bumbescule! N-am vorbit că intru eu cu ea?" "Păi, nu ştiu, că pe mine mă depăşesc chestiile astea, mă duc mâine şi vorbesc cu Boroi", zice el. Am aşteptat să mă sune, dar nu m-a sunat nici Bumbescu, nici Boroi, nici Ruican, nimeni. Ei au retras-o!

Aţi auzit, măcar la nivel de speculaţie, vreo explicaţie pentru refuzul lor de a lua jucătorii dumneavoastră?
Nu ştiu, vor să facă ei între ei, nu ştiu. 

Informaţiile noastre sunt că Boroi a fost cel care v-a refuzat jucătorii şi a decis desfiinţarea echipei.
Mai mult ca sigur, da! Vă daţi seama că şi mie mi-a transmis cineva că până şi Bumbescu ar fi zis că ce să caut eu acolo. Dar n-a vrut Boroi, din auzite vă spun şi eu.


Potrivit propriilor declaraţii, Gheorghe Pena ar fi cerut în schimbul cedării jucătorilor către CS Steaua doar dreptul de a-şi pregăti grupele de copii pe terenurile sintetice din Complexul Sportiv Ghencea


"Chiria în Ghencea trebuie să fie peste 100.000 de euro pe lună. Dacă se respectă legea, FCSB nu revine acolo"

Întâlnirea de săptămâna trecută, dintre CSA şi FCSB, a venit la cererea lui George Boroi. Sursele ProSport indică faptul că şeful CSA Steaua caută portiţe legale pentru a-i permite clubului lui Becali să revină în Ghencea. Latifundiarul din Pipera a mărturisit public că se discută cu Armata şi că vrea să plătească 25.000 de euro pe lună pentru a închiria complexul sportiv, o sumă mai mică decât cea pe care o plătea până când a fost silit să părăsească terenul deţinut şi administrat de CSA Steaua. 

Totuşi, potrivit legii, este imposibil ca suma să fie atât de mică şi este foarte greu de crezut că FCSB se va putea muta în viitorul apropiat în Ghencea. George Boroi este obligat să respecte în negocierile cu clubului lui Becali prevederile Hotărârii de Guvern nr. 373/2003 privind aprobarea închirierii unei părţi a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit HG, trebuie organizată o licitaţie publică pentru închirierea suprafeţei din Complexul Sportiv Ghencea, suprafaţă construită de 27.538 de metri pătraţi şi o suprafaţă a terenului de 194.222 metri pătraţi.

Explică sursele ProSport: „Dacă s-ar respecta legea, negocierile dintre cele două părţi nu ar exista pentru simplul motiv că suma de la care trebuie să plece licitaţia ar fi de peste 100.000 de euro pe lună, mult peste ce dă Becali. Şi Boroi, dar şi Argăseală ştiu asta, însă acum se caută modalităţi prin care litera legii să fie <driblată>“. Pentru suprafaţa impresionantă, preţul de la care ar trebui să fie pornită licitaţia nu are cum să fie atât de mic precum cel pe care îl oferă Becali. Asta pentru că legea îi obligă pe cei de la CSA Steaua că „preţul de pornire a licitaţiei se stabileşte în euro/m2/lună, având în vedere preţul pieţei, destinaţia imobilului, precum şi activitatea pentru care este închiriat imobilul sau partea din acesta“. Mai mult, procedura ar fi una de durată pentru că responsabilii de la CSA sunt obligaţi să apeleze la serviciile unui evaluator care să stabilească preţul corect al proprietăţii ce va fi dată spre închiriere.


De ce vrea colonelul George Boroi să îl ajute pe Gigi Becali

Relaţia dintre Boroi şi Becali este una mai strânsă decât o trădează declaraţiile celor doi. Într-o conferinţă de presă recentă organizată de Gigi Becali, acesta a prezentat o casetă video în care se observa cum George Boroi vota înfiinţarea societăţii pe acţiuni şi trecerea patrimoniului către aceasta. „În adunarea asta Roşu, comandantul clubului, Boroi, care era vicepreşedinte, şi toată conducerea ridică mâna. Sunt filmaţi, au ridicat mâna în unanimitate pentru aprobarea FC Steaua Bucureşti SA”, a spus Gigi Becali. De ce s-ar ocupa de apărarea intereselor CSA Steaua unul dintre cei care au votat pentru ”pasarea” clubului la Gigi Becali? 

Cătălin Zisu a făcut parte, în anul 2000, din Consiliul Director al Asociaţiei Fotbal Club Steaua Bucureşti, asociaţie care i-a facilitat lui Gigi Becali preluarea echipei de fotbal.

Sursele ProSport spun că totul are ca sursă relaţiile bune pe axa Zisu - Becali, relaţii gestionate de intermediarul Boroi. Primul, generalul Cătălin Zisu, ar urma să fie în curând pus la conducerea Clubului Sportiv al Armatei, însă le-a dat asigurări oamenilor lui Gigi Becali că CSA va renunţa la secţia de fotbal. Chiar dacă secţia era înfiinţată printr-un ordin de ministru semnat de Mircea Duşa (foto jos) publicat în Monitorul Oficial, Boroi şi-a dus la capăt ”misiunea” şi a reuşit să ”dribleze” înscrierea echipei în liga a cincea pe motivul că nu sunt jucători disponibili pentru a evolua la acel nivel.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.