Scanat de United! Dorin Rotariu, faţă în faţă cu scouterul "Diavolilor"! Cum a decurs dialogul dintre cei doi

16 dec 2013 16191 afişări Special
Scanat de United! Dorin Rotariu, faţă în faţă cu scouterul "Diavolilor"! Cum a decurs dialogul dintre cei doi
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA
 • ProSport a vorbit cu tatăl jucătorului, Ilie Rotariu, antrenor la Vulturii Lugoj, în Liga a 3-a
 • Întâlnirea dintre Dorin şi reprezentantul lui Manchester United a avut loc în biroul lui Victor Becali, agentul fotbalistului timişorean
 • Rotariu jr. (1,81 m / 70 kg) a fost recomandat de agentul scoţian Kenny Moyes, fratele antrenorului de la United, David Moyes
 • Pe Old Trafford, Dorin şi-ar putea întâlni un idol: pe Ryan Giggs. “Mie îmi place Rooney”, spune tatăl său
 • Celtic Glasgow a venit chiar cu o ofertă pentru mijlocaşul lui Dinamo

ProSport a aflat că un scouter al echipei de pe Old Trafford îl urmăreşte non-stop pe Dorin Rotariu (18 ani), iar tatăl jucătorului confirmă informaţia conform căreia mijlocaşul lui Dinamo e monitorizat de peste 365 de zile. Britanicul a fost la Bucureşti şi l-a chestionat pe tema fotbalului din Premier League, i-a apreciat engleza cursivă şi pune sub microscop DVD-urile cu toate meciurile lui Dinamo.

Există o ordine corectă a etapelor unui transfer într-un campionat puternic? Cât de mult contează vârsta? Sau instinctul de golgheter? Sau acţiunile care dau substanţă? Sau calităţile native? Sau marketingul pe care îl pot face antrenorul, selecţionerul, impresarul sau mass-media? O reţetă universal-valabilă nu s-a descoperit, dar exemplele din România de după Revoluţie vă pot ajuta să vă construiţi răspunsuri în funcţie de afinităţi, statistică, imagini, traiectorii ale carierelor şi norocul lipit de fiecare exemplu întors pe toate feţele.

După ce ultimii ani au fost caracterizaţi printr-o secetă la nivelul salturilor spre campionate generatoare de faimă şi bani, un grup select de fotbalişti a făcut pasul cel mare. Pantilimon, Maxim sau Nistor au demontat mitul platformelor Steaua şi Dinamo, dar, în acelaşi timp, rampele din Bucureşti i-au propulsat pe Rusescu, Alexe sau Chiricheş printre glezenele asigurate cu saci de bani. Există însă şi fotbalişti pentru care drumul de la eticheta “n-ai valoare pentru Poli Timişoara” la adresarea “Ţi-ar plăcea să joci în Premier League?” a fost foarte scurt. ProSport vă prezintă azi cazul unui exponent al noii generaţii, un tip care în 2013 a fost protagonistul primei pagini în două rânduri.

ANALIZA TRECUTULUI


Mi-aş dori să ajung la Manchester, dar îmi doresc să mai joc mult timp la Dinamo

Dorin Rotariu

Totul s-a petrecut cu o viteză ameţitoare. În urmă cu ceva timp, şefii formaţiei din Banat îi comunicau subtil faptul că nu are valoare de prima echipă. Ajuns în Ştefan cel Mare, unde a fost promovat de Cornel Ţălnar, Dorin Rotariu (18 ani) a impresionat de la debut, iar ofertele au început să-i bată la uşă pe ritm moldovenesc. Sau aromân. Ba chiar bănăţean. Însă mintea i-a stat tot în tricoul alb-roşu. Şi profesionalismul s-a reflectat în iarbă.

Salariul de 400 de lei nu l-a împiedicat pe puşti să intre cu tupeu în derbyul cu Steaua din sezonul trecut, dar acelaşi fluturaş avea să-l şi aducă la o distanţă de un chibrit de trupa lui Porumboiu, SC Vaslui.

Trecerea nu s-a mai concretizat, şefii lui Dinamo s-au redresat la timp, Victor Becali a avut un rol hotărâtor în rămânerea lui în "Ştefan cel Mare", iar Rotariu a primit credit şi din partea lui Gigi Mulţescu şi Flavius Stoican. Inclus în grupul select al promisiunilor care nu s-au stins de tinere (alături de Stanciu, Iancu sau Ioniţă II), Dorin a reuşit prin prestaţiile lui să pună în mişcare şi furnicarul care trage pentru Manchester United. Unii au clipit vesel, gândindu-se la schemele Rădoi, Alexe sau Chiricheş, iar altora li s-au lăsat colţurile gurii. Doar la început. Pentru că realitatea arată un interes cât se poate de serios. S-a vorbit despre interes din partea lui Tottenham şi Chelsea, iar Celtic Glasgow a pus pe masă chiar şi o ofertă! De ce a plecat gruparea lui David Moyes cel mai bine din block-start!? Pentru că omul care l-a remarcat pe Rotariu şi le-a deschis ochii este chiar impresarul Kenny Moyes, fratele antrenorului de la M.U. Acelaşi agent care a aprins şi scânteia plecării lui Nica spre Serie A.

4 ani a învăţat Dorin (clasele 1-4) la Liceul Shakespeare din Timişoara

Povestea atracţiei magnetice pe care o exercită United pentru dinamovist o începem cu o poveste. Tatăl lui Rotariu a trăit frumuseţea tribunelor din Anglia când Steaua a întâlnit-o pe Villa Park pe Aston Villa. A fost primul şi ultimul meci văzut pe viu în Marea Britanie. “Am rămas mut de uimire după acea dispută. Roti (n.r. fratele geamăn, Iosif) m-a invitat la partidă şi cu un ochi trăgeam la poartă, cu un ochi scanam atmosfera din tribune. Atunci mi-am zis că dacă băiatul meu va deveni fotbalist (n.r. - Dorin avea 5 ani şi deja primise în dar o rachetă de tenis) mi-aş dori ca el să ajungă în Anglia”, aruncă o privire nostalgică în trecut Roti. Ilie Roti.

Căci în familie toată lumea e Roti. Iosif e Roti, Ilie e Roti, iar Roti cel mic pare să devină acum cel mai cunoscut Roti. “Ăla micu’”, aşa îl mai alintă tatăl său, Ilie Roti.  Dar gata cu amintirile, pentru că albumul îl mai desfacem abia pe la final.

Revenim aproape de artificiile lui 2014. Un prezent marcat de tehnologie avansată, monitorizare ruptă din tabloul de comandă al unei navete speciale, întrebări, chestionare, follow, like, instalike, măsurători, teste şi multiteste. Totul pentu ca domnii cu papile gustative sceptice şi simţuri de felină să nu greşească. Domni trimişi de coloşi ai fotbalului mondial să ochească, să privească, să răpească. Aşa s-a întâmplat şi cu oamenii de la Manchester United aterizaţi de urgenţă lângă Floreasca. “De vreun an de zile îl monitorizează pe Dorin şi ştiu că e primul de pe lista jucătorilor tineri. Ştiu şi cât poartă la pantof, câţi centimetri a crescut în diferiţi ani, câte bătăi de inimă are pe minut şi tot aşa”, continuă Ilie Rotariu, antrenor la Vulturii Lugoj, echipă din Liga a 3-a. Radiografia evoluţiilor la potenţial scăzut sau complet s-a efectuat în timp, dar, întâlnirea concretă s-a petrecut în urmă cu două săptămâni.

 

 

ANALIZA GRAMATICALĂ


El ştie că ar mai trebui să joace mult timp la Dinamo şi asta îşi şi doreşte. Apoi, ce o fi, o fi!

Ilie Rotariu, tatăl jucătorului

Dorin şi trimisul “Diavolilor” din Manchester şi-au dat mâna peste biroul lui Victor Becali, iar dialogul s-a purtat numai în limba engleză. Fără traducător! Dinamovistul a avut la el toate cuvintele, iar cursul discuţiei şi felul în care Rotariu a dat culoare paselor l-au impresionat pe britanic. “Au stat foarte mult de vorbă, iar temele abordate nu au vizat doar fotbalul. S-au centrat şi pe pasiuni, dorinţe, aspiraţii, timp liber… E normal, au vrut să-i descopere diverse laturi ale personalităţii. Dar faptul că a avut un discurs bine articulat în engleză a fost un plus imens pentru el. În ziua de azi cred că e esenţial să stăpâneşti perfect o limbă de circulaţie internaţională. Nu mai e ca pe timpul nostru”, spune tatăl său, fost jucător la CFR Timişoara şi Poli. Elev în clasa a 12-a la un liceu privat din Timişoara, Dorin Rotariu şi-a cultivat pasiunea pentru limbile străine încă din clasa a doua. L-a încercat o curiozitate de nu-i găsea leacul şi, ulterior, la turneele de tenis la care evolua, obişnuia să lege rapid câteva vorbe cu adversarii veniţi în România la competiţiile de profil. “Avea mereu în termobag dicţionarul cu el”, completează şi Dorina Rotariu, mama jucătorului.

3 posturi au devenit de-a lungul carierei preferatele lui Dorin: mijlocaş dreapta, mijlocaş stânga şi mijlocaş în spatele vârfului. "Atacant împins, cum a jucat cu Săgeata Năvodari, e un post pe care nu se simte bine", spune Ilie Rotariu

ANALIZA INEDITĂ

Dorin şi-a cizelat cu timpul cunoştinţele şi în cadru organizat, dar şi într-un mediu… neconvenţional!   Povesteşte un coleg actual de la formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare: „El e şi translator la Dinamo. Când un străin din echipă are nevoie de ceva... îl roagă pe Dorin. Pentru că el vorbeşte fluent limba engleză. Le explică istoria fotbalului românesc, le spune cum pot ajunge într-un loc din Bucureşti, ba chiar le cheamă şi câte un taxi. E un adevărat profesor de limba engleză şi pentru noi, dar şi pentru câţiva băieţi veniţi din străinătate la începutul sezonului”. Iar mărturisirea e întărită de un pasaj dintr-un interviu publicat de ProSport la începtul verii. Tatăl său se oprea atunci chiar la o filă de pe băncile şcolii: „De mic i-a plăcut limba engleză şi nu a lipsit de la ore în Timişoara. Cel mai mult vorbeşte la Dinamo cu Boubacar, pentru că îşi poate exersa engleza”.

 

ANALIZA IMAGINII

La întâlnirea cu domnul.... "Alex" să-i spunem.... lui Rotariu junior nu i-au stat pe limbă nici numele unor jucători exponenţiali din fotbalul englez atunci când oficialul lui United l-a teleportat prin diversele vestiare ale echipelor de tradiţie din Premier League. „Tot dintr-un test a făcut parte şi acest subiect. Dar ăsta micu’ a trecut cu bine şi peste el. A fost întrebat care i se par cei mai marcanţi jucători ai unor echipe şi şi-a argumentat ferm fiecare opţiune. Pe fotbaliştii din Premier League îi ştie şi de la televizor şi de pe internet, pentru că acum nu mai transmite nimeni în România Premier League, dar, de ce să nu recunosc, şi de pe jocurile de pe Playstation. Zâmbea şi el când mi-a povestit acest amănunt”, mai punctează antrenorul de la Lugoj, echipă cu şanse reale de  promovare în Liga a doua.

3 este numărul cu care Dorin evoluează pe tricou

ANALIZA PSIHOLOGICĂ

Prima reacţie a lui Dorin după ce se termină un meci al lui Dinamo e să-mi povestească atmosfera realizată de galerie. E foarte ataşat de ea

Ilie Rotariu, tatăl jucătorului

Printre alte multe teme abordate, englezul i-a adresat şi câteva întrebări directe care nu au lăsat loc de fandări: „Îţi place campionatul Angliei?”. Sau „Ţi-ai dori să evoluezi în Anglia?”, au fost doar două dintre inflexiunile vocii oficialului echipei din Manchester. „Cele două curiozităţi ale englezului aşezate într-un cadru mai larg vorbesc despre un interes real, nicidecum de un praf în ochi”, spune un fost fotbalist român care a evoluat în Anglia. Desigur, pentru a spori atenţia pe care i-o acordă gigantul fotbalului mondial micului Rotariu se poate şi specula. Unele persoane apropiate echipei susţin că la meciul de Liga Campionilor, de săptămâna trecută, dintre United şi Şahtior Doneţk, a fost prezent şi tandemul Ionuţ Negoiţă - Constantin Anghelache. Dacă au şi avut intrare în birouri pentru a dezvolta discuţiile sau pur şi simplu doar l-au încurajat pe prietenul Mircea Lucescu nu ştim. Cert e vizita celor doi poate naşte scenarii.

CITEŞTE ŞI  Când fotbalul bate tenisul! Dorin Rotariu a abandonat trei ani "sportul rege" pentru a se dedica primei mari iubiri

ANALIZA SUBIECTIVĂ

Şi variaţiunile pe tema United nu se opresc aici. Coincidenţă sau nu, unii colegi îl strigă de ceva timp Van Persie pe numărul 3 de la Dinamo. "Eu sunt fan Messi, nu Van Persie", făcea Dorin involuntar o rimă într-un interviu ProSport publicat în urmă cu două luni. Şi dacă olandezul va lipsi o lună de pe teren din cauza unei accidentări, timişoreanul şi-a crescut nivelul de energie după îmbrăţişarea protocolară cu trimisul Diavolilor. "Întâlnirea l-a motivat şi mai mult, trage şi mai tare la antrenamente. Iar faptul că a înscris cu Timişoara (n.r. 4-0) i-a conferit un plus de încredere. El oricum e un tip nonşalant. N-are emoţii şi se vede asta şi după cum pune piciorul pe minge. Dacă l-ar chema mâine antrenorul Barcelonei, s-ar duce imediat şi s-ar adapta ca şi cum ar fi de-o viaţă acolo. La fel şi cu Manchester. Cât despre Van Persie... lui îi place Ryan Giggs de la United, nu Van Persie. Îl mai şi tachinez, pentru că eu sunt fan Wayne Rooney!".

Până să  se concretizeze un eventual transfer, Rotariu îşi mai adună amintiri la Dinamo. Destinul protagonistului rămâne în suspensie, dar interesul sistematic pe care îl manifestă un brand mondial pentru un român are rolul nu numai de a-i transmite ţintei o stare de bine, ci şi de a motiva alţi puşti talentaţi care vor simţi că şi pentru ei se va coace ceva bun.

 • Manchester United se află pe poziţia a opta în Premier League, cu 25 de puncte după 16 etape desfăşurate
 • În ultima rundă, trupa lui David Moyes a trecut de Aston Villa, în deplasare, scor 3-0
 • Cel mai tânăr jucător e mijlocaşul Adnan Janujaz (18 ani). El e urmat în acest top de goalkeeperul englez Johnstone (20 de ani) şi de fundaşul uruguayan Varella (20 de ani). Giggs e decanul de vârstă (40 de ani)
 • Dinamo se află pe locul 5 în Liga 1 cu 31 de puncte din 18 partide
 • Echipa lui Flavius Stoican va juca mâine, în deplasare, cu SC Vaslui (ora 20:45)
 • Etapa precedentă, trupa din Şoseaua Ştefan cel Mare a trecut de Poli TImişoara, scor 4-0

 

ROMÂNI CARE AU EVOLUAT ÎN PREMIER LEAGUE

Gheorghe Popescu (Tottenham 1994-1995)

Ilie Dumitrescu (Tottenham 1994-1995 / West Ham United1996)

Dan Petrescu (Sheffield Wednesday 1994-1995 / Chelsea 1995-2000/ Bradford 2000-2001/ Southampton 2001/2002)

Florin Răducioiu (West Ham United 1996-1997)

Viorel Moldovan (Coventry 1998)

Adrian Mutu (Chelsea 2003-2004)

Ionel Ganea (Wolverhampton 2004-2006)

Gabriel Tamaş (West Bromwich Albion 2010-2013)

Costel Pantilimon (Manchester City 2011-?)

Vlad Chiricheş (Tottenham 2013-?)

Răzvan Raţ (West Ham United 2013 -?)

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.