Când fotbalul bate tenisul! Dorin Rotariu a abandonat trei ani "sportul rege" pentru a se dedica primei mari iubiri

22 mai 2013 3619 afişări Comentează şi tu Liga 1
Când fotbalul bate tenisul! Dorin Rotariu a abandonat trei ani "sportul rege" pentru a se dedica primei mari iubiri

*Dorin Rotariu (17 ani / 1,81 m) a abandonat trei ani fotbalul pentru a se dedica primei mari iubiri, tenisul, sport în care a făcut carieră în turneele de copii. Tatăl său, Ilie Rotariu, spune că stângaciul căruia Dinamo nu i-a activat clauza de cumpărare a crescut în ultimul an şapte centimetri. L-au ajutat atât sportul alb, cât şi baschetul

*ProSport l-a vizitat la Timişoara pe Ilie Rotariu, tătăl mijlocaşului de la Dinamo

*Dorin joacă tenis în timpul liber cu racheta lui Nadal

*Nepotul lui Iosif Rotariu a învăţat în clasele 1-4 la Liceul Shakespeare din Timişoara, iar la Dinamo îşi exersează engleza cu Boubacar

Portretul fiului zugrăvit de tată devine întotdeauna interesant. Dincolo de fardul involuntar, imaginea construită de părinte reproduce cu minuţiozitate toate reperele din transformarea copilului pasionat de mişcare în sportiv de performanţă. Şi, când povestea studentului de pe băncile fotbalului e spusă de vocea unui fost jucător de Liga 1 şi Liga 2, atunci gradul de interes creşte.

Vocea naratorului îi aparţine lui Ilie Rotariu, fratele geamăn al lui Iosif Rotariu, iar protagonistul materialului face parte din seria fotbaliştilor care au intrat în acest sezon în clubul jucătorilor de la care lumea are aşteptări. Şi pe bună dreptate! Sunt acei sportivi pe care îi scoţi din joc doar dacă-i închizi în vestiar şi înghiţi cheia sau îi orbeşti cu o oglindă de poşetă când meciul se joacă înaintea mesei de prânz.

Turneele zonale de tenis, la degetul mic

Dorin Rotariu (17 ani) se află la vârsta la care despărţirea de adolescenţă se produce insesizabil. Prin ce a arătat în minutele bifate în derbyul cu Steaua (0-2), puştiul format la Poli pare deja să fi lăsat tricoul junioratului pe vreun vechi film alb negru mototolit. Posedă un control bun al balonului, are curaj, personalitate şi e genul fotbalistului care poate face diferenţa în relaţia unu la unu. Foarte puţini ştiu însă că stângaciul promovat la prima echipă de Cornel Ţălnar a renunţat la fotbal timp de trei ani. A plonjat de mic în două universe paralele, iar primul teren al visurilor sale a a căpătat forma suprafeţei roşiatice tăiate de-un fileu care se uita la el de sus în jos. „Când mergeam cu Roti să jucăm tenis, iar el avea doar vreo patru ani, deodată îl vedeam că bate mingea de tenis la un perete de la Baza Electrica. De-atunci am înţeles că e mult mai îndemânatic decât noi şi a fost imediat preluat de profesorul Răzvan Popoviciu. Mai târziu, şi mingea de fotbal i s-a lipit de pantofiori. Şi aşa a început să practice în paralel cele două sporturi“, deschide o fereastră din trecut Ilie Rotariu. Şi când mai afli că baschetul şi tenisul de masă aveau să devină „complemetarele“ de relaxare pentru puştiul şcolit la Liceul Shakespeare din Timişoara, prin minte îţi fuge silueta unui copil care n-ar fi închis ochii niciodată!

Aşa o fi fost!? Poate da, poate nu, cert e că Rotariu senior clipeşte vesel: „Deborda de energie! A pendulat permanent între tenis şi fotbal, dar obişnuia să câştige tot în turneele de tenis zonale: la Oradea, la Arad, la Cluj! Alerga pe tot terenul şi marşa, ca o comparaţie, mereu pe lovitura liftată în genul lui Nadal. La 11 ani am hotărât să‑şi facă o carieră în sportul alb şi să abandoneze fotbalul“.

Făt-Frumos din Ştefan cel Mare

Băiatul care scria cu stânga, ştergea praful cu stânga şi tăia pepenele tot cu stânga părea să fi cârmit spre tenis în clasa a 5-a pentru o cursă grea, de noroc, de bani mulţi investiţi şi (poate) de mulţi bani câştigaţi. Însă la doar 36 de luni distanţă, fotbalul avea să-l smulgă definitiv de pe linia de serviciu. Dragostea pentru tenis s-a eternizat, dar cariera a hotărât să şi-o facă în fotbal.

„Dacă eşti talentat, nu se vede cât ai lipsit din cadrul organizat. Şi eu, şi Iosif am început fotbalul pe la 16 ani, aşa că nu a reprezentat o problemă pentru el să se întoarcă la fotbal la LPS Banatul. Talentul, seriozitatea, ambiţia de a reuşi sunt printre principlalele lui calităţi. Mă uit şi acum la primele lui ghetuţe luate parcă de la nou-născuţi de Roti. Şi când te gândeşti că acum poartă 42 şi jumătate...“, mai aruncă Ilie o privire nostalgică. Şi, printre schimbările de direcţie ale tatălui, mai descoperim că preferatul lui Ţălnar a crescut în ultimul an şapte centimetri (de la 1,74 m, la 1,81 m) – „poate datorită tenisului şi baschetului. Şi eu şi soţia mea suntem mai micuţi“ şi mai aflăm că engleza asimilată la grădiniţa făcută alături de Buia, Filip şi Roman şi la Liceul Shakespeare din Timişoara a fost exersată recent în discuţiile cu colegul... Boubacar! Glumă sau nu, cert e că trecerea de la Poli la Dinamo şi încrucişarea de drumuri cu Ţălnar l-au propulsat pe micul Rotariu în atenţia mai multor cluburi importante de la noi.

Până să se risipească ceaţa în privinţa viitoarei sale destinaţii, adolescentul Dorin îşi continuă cariera în linişte şi adaugă noi driblinguri care vor fi povestite peste ani. Până să citiţi şi portretul fotbalistului Rotariu din materialul alăturat, priviţi imaginile de suflet ale unui părinte de fotbalist care a înţeles în acesastă primăvară că fiul său a luat decizia corectă în urmă cu trei ani. Când fotbalul a bătut tenisul.

Când mai vine pe acasă, Dorin  mă bate mereu la tenis. Poate pentru că joacă mereu cu o rachetă Babolat model Nadal. Costă peste 200 de euro!?
Ilie Rotariu, tatăl fotbalistului

3 favoriţi are Dorin Rotariu în fotbalul mondial: Messi, Di Maria şi Balotelli

Dorin Rotariu e în clasa 11-a la un liceu privat din Timişoara
În Bucureşti, timişoreanul locuieşte într-un apartament cu Buia şi Dobrosalevici

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.