REPORTAJ | Stadion de un milion de euro la Liga a 5-a din România. FOTO | Cum arată arena

12 aug 2017 44001 afişări Special
REPORTAJ | Stadion de un milion de euro la Liga a 5-a din România. FOTO | Cum arată arena
GALERIE (12 de imagini) VEZI GALERIA

Se poate şi în România! Se poate dacă iubeşti sportul, dacă te preocupi, dacă insişti, dacă te duce mintea, dacă ai idei, dacă faci proiecte. Bani există, degeaba ne plângem. Iar cel mai bun exemplu, pe care l-am descoperit întâmplător, la o discuţie cu Gheorghe Mulţescu, se află într-o comună de lângă Haţeg, Sântămăria Orlea. Priviţi pozele de mai jos şi minunaţi-vă!

O bază sportivă modernă, cu mult peste cele ale unor divizionare B şi C, a fost finalizată anul trecut pentru o echipă de Liga a 5-a! Primarul comunei sus-amintite, Dumitu Oprean, a avut într-o zi ideea nebunească să întrebe la Compania Naţională de Investiţii dacă se pot aloca bani şi pentru fotbalul mic, după ce văzuse marile proiecte pentru arenele din Craiova şi Târgu Jiu. Răspunsul a fost pozitiv, iar primarul s-a pus pe treabă, a făcut proiectul pentru baza sportivă şi a mers la Bucureşti pentru a depune dosarul la CNI. Nu-şi făcea mari speranţe, dar şi-a spus că merita să încerce. Mai bine să-l lăsăm să ne spună singur cum s-a înfăptuit minunea: „Noi avem tradiţie aici cu fotbalul, dar baza sportivă se degradase. Am depus o solicitare la Compania Naţională de Investiţii pentru construcţia unui complex sportiv. M-au întrebat dacă am actele necesare pentru a intra în programul lor de finanţare. Le-am spus că da, le-am prezentat, am făcut proiectul, l-am susţinut în comisii, prima oară la CNI şi apoi la Ministerul Dezvoltării. Mi-au spus că proiectul e bine întocmit, au organizat licitaţia pentru proiectare, achiziţii şi execuţie şi apoi s-a trecut la derularea investiţiei, care a durat un an şi trei luni. În august 2016, a fost gata!”. Simplu, nu?

Terenuri de handbal, tenis şi volei pe plajă!

Baza, care a fost dată în folosinţă în vara anului trecut, a costat un milion de euro, bani acoperiţi în totalitate de Compania Naţională de Investiţii, terenul de fotbal are gazon mai bun decât multe din stadioanele primelor divizii, iar acesta e udat permanent pe timp de vară, atunci când nu plouă, bineînţeles.

În tribuna acoperită, încap 870 de persoane, locuri pe scaune, în vestiare ţi-e şi milă să intri, există şi sală de recuperare, cabina arbitrilor, toate arată extraordinar, iar baza mai conţine un teren de handbal, pe care se poate juca şi tenis de câmp, şi unul de volei pe nisip! Ca să nu mai vorbim de micuţa nocturnă, folosită la antrenamente, pentru că nu a fost aprobată una de dimensiuni rezonabile.

În afară de meciuri de fotbal locale şi judeţene la nivel de seniori, aici se mai desfăşoară competiţii de copii şi juniori, turnee de tenis, activităţi sportive ale şcolii gimnaziale din localitate, evenimente cultural-artistice, spectacole, dar şi activităţi educative şi sportive, aşa cum se întâmplă în această vară în organizarea Asociaţiei româno-franceze Quimper – Ţara Haţegului – Săntămăria Orlea. 

Ce mai vrea primarul? Şi o sală de sport! Mai ales că primăria dispune de un teren imens chiar lângă stadion. Proiectul e făcut, se aşteaptă aprobările!

Şi, ca să vedeţi diferenţele, iată cum arătau până acum un an vestiarele jucătorilor şi arbitrilor de la vechiul stadion comunal, al cărui teren era cam în... pantă:

Superturneu de juniori cu Dinamo şi Craiova în prim-plan

Oamenii locului s-au mişcat repede. Petre Basarabă, un consilier local din Haţeg, orăşelul învecinat cu Săntămăria Orlea, a organizat în această vară, împreună cu primarul Oprean şi cu o asociaţie sportivă locală, Masters-Sports, un superturneu de copii şi juniori – Ţara Haţegului Junior's Cup -, la care au participat nu mai puţin de 62 de echipe, la cinci categorii de vârstă (2004-2005, 2006, 2007, 2008, 2009). CS U Craiova a câştigat la două categorii (2004-2005 şi 2009), Dinamo la 2006, UTA la 2007, iar ACS Sebeş la 2008.

La finale şi la festivitatea de premiere au participat peste 1500 de oameni, tribuna a fost plină (aproape 900 de spectatori), iar copiii au primit cupe, medalii, mingi, genţi de echipamente, rucsacuri, stilouri, pixuri şi alte cadouri din partea sponsorilor.

Au vizitat frumuseţile din Ţara Haţegului

Turneul a fost şi un motiv de promovare a frumuseţilor din Ţara Haţegului, copiii, antrenorii şi părinţii prezenţi timp de 4 zile în zonă şi împrejurimi vizitând obiectivele turistice de aici şi Castelul Corvinilor din Hunedoara.

„Am fost cu echipa de juniori a Retezatului Haţeg în Franţa, la Quimper, la un turneu internaţional, cu mari cluburi ale Europei printre participante. A fost visul meu să fac o astfel de competiţie la Haţeg şi, odată cu definitivarea bazei din Sântămăria Orlea, ne-am pus pe treabă. Am fost şi la Academia Hagi câteva zile, unde am văzut cum funcţionează un centru de juniori şi cum se lucrează cu copiii. Prima ediţie a Ţării Haţegului Junior's Cup a fost un succes pentru noi, dar, în mod sigur, la ediţia din 2018, va fi şi mai bine, pentru că am cerut feedback de la participanţi, de la copii, antrenori şi părinţi, iar acum ştim ce nu a mers şi ce trebuie îmbunătăţit. Obiectivul nostru este de a transforma turneul dintr-unul naţional într-unul internaţional”, concluzionează Petre Basarabă.

Castelul de deasupra bazei. Propunere pentru Gigi Becali

Baza sportivă de la Săntămăria Orlea beneficiază şi de o poziţie superbă, într-o zonă de munte, iar deasupra terenului de fotbal se află un castel, care poate fi transformat în hotel. El a şi funcţionat, de altfel, ca hotel, însă proprietarii din Austria, după retrocedare, nu au mai avut bani să-l întreţină, din păcate. „Aşteptăm ca proprietarii să-l vândă unui om potent din România, iar acesta să-l renoveze şi să-l repună în circuit. Îl aşteptăm pe Gigi Becali să cumpere castelul. I-am propus prin cineva, dar nu am primit încă răspuns”, dezvăluie primarul.

Campionat în nocturnă pentru satele din comună!

Dumitru Oprean nu a făcut proiecte doar pentru sport. A ridicat o grădiniţă nouă, a renovat şcoala din Sântămăria Orlea şi căminul cultural, unde au loc frecvent concerte şi spectacole, iar în faţa grădiniţei şi aproape de şcoală a construit şi un teren pentru minifotbal, care are nocturnă şi pe care s-a jucat în ultima săptămână campionatul comunei, între cele 9 sate care o compun. În weekendul ce vine, o dată cu zilele comunei, se vor juca finalele competiţiei. Tot în această perioadă, sunt organizate şi turnee de volei, tenis de masă şi tenis de câmp.

Oamenii sunt preocupaţi de sport şi mai ales de sportul de masă. Pe 23, 24 şi 25 august vor avea loc, de data aceasta la Haţeg, Zilele sportului haţegan, unde vor fi competiţii de tenis şi volei pentru toţi copiii care se înscriu şi care vor primi medalii de participare şi premii pentru câştigători.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.