Reghecampf şi soţia sa sunt în conflict de interese din 3 decembrie. Oficial FRF: "E destul de evident". Ce riscă antrenorul şi intermediarul de jucători potrivit noului regulament

22 dec 2015 20229 afişări Special
Reghecampf şi soţia sa sunt în conflict de interese din 3 decembrie. Oficial FRF: "E destul de evident". Ce riscă antrenorul şi intermediarul de jucători potrivit noului regulament
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

A fost o dimineaţă de luni liniştită în România, dar o seară de duminică agitată în Statele Unite, la Las Vegas. La ora 8:30, ora Bucureştiului, după apariţia articolului din ProSport despre culisele meciului suspect Steaua – Vaslui 0-1 din aprilie 2014, Anamaria Reghecampf suna insistent din America pe telefoanele celor care menţionaseră implicarea ei în cazarea clubului din Vaslui la hotelul Mirage din Snagov. Două ore mai târziu, la ora 1 noaptea în Las Vegas, posta pe contul său de Facebook un mesaj caracteristic la adresa jurnaliştilor ProSport: „Ce tăntălăi. Vă urez de Crăciun să vă dea Dumnezeu după suflet!”. Niciun cuvânt, însă, despre esenţa articolului: faptul că un impresar-soţie de antrenor încalcă regulamentele şi codurile de etică sportivă, promiţând că plăteşte factura de cazare a clubului care a doua zi juca împotriva echipei soţului ei.

DIN EPISOADELE ANTERIOARE

  • O sursă ProSport a dezvăluit: Anamaria Reghecampf a promis că achită nota de plată a lui FC Vaslui la hotelul Mirage din Snagov înainte de meciul cu Steaua
  • Adrian Porumboiu ştia informaţia şi nu a exclus posibilitatea unui blat: „Nu pot să spun că nu e adevărat pentru că veniţi cu vreo probă peste ceva timp şi mă veţi lua că de ce nu am spus. Când spui sigur că nu e adevărat, eşti şi tu implicat”.
  • Porumboiu spune că nu mai avea nicio treabă atunci cu clubul FC Vaslui, însă a oferit o primă – rămasă neplătită - de 5.000 de euro fiecărui jucător pentru a juca la Bucureşti cu Steaua
  • Patronul hotelului Mirage din Snagov, Mihai Baltă, a confirmat sursa ProSport: „Ai dracului, pe toate le ştiţi. Anamaria Prodan m-a rugat să-i primesc că, dacă nu (n.red. – plătesc cei de la Vaslui), plăteşte ea”
  • Victoria Vasluiului a avut o cotă de 21, iar casele de pariuri au blocat cotele înainte de meci din cauza sumelor mizate pe victoria improbabilă a oaspeţilor
  • La final, Reghecampf a spus că mai mulţi jucători ai Stelei au făcut o toxinfecţie alimentară. Declaraţiile sale se bat cap în cap cu cele ale doctorului Radu Paligora, date în tribunal, sub jurământ, la un an şi jumătate după meci

Acum o ştire în premieră.

În secunda în care a semnat întoarcerea la Steaua, Laurenţiu Reghecampf şi soţia sa, Anamaria, au încălcat noul regulament FRF intrat în vigoare în aprilie 2015. Potrivit articolul 8, alineatul 4, din Regulamentul privind Intermediarii „un antrenor nu poate deţine acţiuni sau o funcţie într-o societate de intermediere sau un interes în activitatea unui intermediar. Un asemenea interes este definit ca aflarea într-o poziţie sau asociere de asemenea manieră încât să permită exercitarea influenţei materiale, financiare, comerciale, administrative, manageriale sau orice alt fel de influenţă asupra afacerii clubului sau Intermediarului, după caz”.

Prima categorie vizată de regulament este cea soţ-soţie.

Oficial FRF: „Conflict de interese destul de evident”

Laurenţiu Reghecampf este acum antrenor în Liga 1. Pe lista intermediarilor înregistraţi la FRF, publicată pe site-ul federaţiei, la poziţia a doua figurează Reghecampf Anamaria Ionela. Ani de-a rândul, oficialii FRF s-au ascuns în spatele lipsei de regulamente atunci când le era indicat conflictul de interese între antrenor şi soţia sa care activa în fotbal ca impresar sau preşedinte de club. Cât timp soţul a antrenat în România, soţia a intermediat zeci de transferuri de jucători de la sau la cluburile unde activa Reghecampf sau la adversarele de competiţie ale acestuia. Nu de puţine ori, în lumea fotbalului s-a discutat despre faptul că Anamaria Reghecampf ar condiţiona semnarea unui contract de impresariat de titularizarea la Steaua.

În primul mandat la Steaua, între 2012 şi 2014, regulamentele FRF nu includeau noţiunea de conflict de interese, dar lipsa de legislaţie sportivă a fost acoperită în Comitetul Executiv din 23 aprilie 2015, când Regulamentul privind Intermediarii a primit unanimitate de voturi. Astfel, de 18 zile, de când antrenorul a revenit în România, Reghecampf şi soţia sa sunt incompatibili în funcţiile lor din fotbal. Contactat de ProSport, Viorel Duru, managerul Administraţiei pentru Licenţe din cadrul FRF, certifică: „E destul de evident conflictul de interese în cazul soţilor Reghecampf”.  

Nu puteai să joci la Snagov dacă nu o aveai pe ea impresar. Îţi aduc un puşti care joacă, i-a stricat tot rostul. Avea vreo 16 ani. Îl cheamă Stancu, fundaş stânga. Nu a vrut să semneze cu ea. A dracu’ nu-l băga din cauză că nu a semnat. Eu am aflat târziu că nu a vrut să semneze cu ea şi nu l-a băgat

Apostol Muşat, fost primar Snagov şi finanţatorul echipei antrenate de Reghecampf

Sancţiunile pentru încălcarea regulamentului sunt blânde: mustrare sau avertizare, o eventuală amendă de minimum 5.000 de lei, dar se poate merge până la interdicţia de a mai participa la orice activitate legată de fotbal. Totuşi, din 3 decembrie şi până acum, Anamaria Reghecampf nu a sesizat FRF în privinţa situaţiei delicate, în ciuda faptului că are obligaţia de a anunţa un conflict de interese.

Prieteni buni: familia Mara şi familia Reghecampf. Foto: Facebook

Familia Reghecampf, Dan Petrescu şi Bogdan Mara. Un meci între Steaua şi Dinamo Moscova, echipele lui Reghecampf şi Petrescu, este anchetat de procurorii din Singapore pentru implicarea mafiei pariurilor. Foto: Facebook

Conflictul de interese actual este, însă, doar o sechelă a situaţiei suspecte petrecute în aprilie 2014, în etapa a 26 din Liga 1. Rezumatul e făcut de un cititor, Cristi, în comentariul articolului ProSport de ieri:

„Anamaria se oferă să achite cazarea oaspeţilor, preşedintele Vasluiului îi spune fratelui său să parieze 2 solist, în ultimul moment jucătorii gazdă iau un virus, antrenorul oaspeţilor e prieten de familie cu antrenorul gazdă şi soţia acestuia, Porumboiu nu avea treabă cu echipa, dar promite prime, meciul e blocat la casele de pariuri... şi să mai spună cineva ca meciul s-a jucat pe bune”

Câteva detalii trebuie adăugate: Steaua era neînvinsă, jucătorii Vasluiului erau neplătiţi de peste 5 luni. Deşi a promis o anchetă epidemiologică, doctorul Stelei, Radu Paligora, a adus în tribunal două coli A4, fără nicio analiză care să acopere un diagnostic descris „cel mai probabil gastroenterocolită”. Cei patru-cinci jucători bolnavi s-au înmulţit suspect într-un an şi jumătate şi au devenit 17 jucători şi membri ai staffului, iar mărturia sub jurământ a lui Paligora a contrazis flagrant declaraţiile lui Reghecampf de după meci. Plus, mărturia unui fotbalist care – contactat de ProSport – a negat că ar fi avut vreun virus înainte de meciul cu Vaslui.

Cazul Steaua – FC Vaslui devine extrem de serios: soţia unui antrenor s-a oferit să plătească factura de cazare a adversarilor soţului, iar gestul este în contradicţie cu regulamentele FRF şi FIFA.

Potrivit Regulamentului disciplinar FRF valabil în 2014, la ora meciului:

„Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidenţa prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoană sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:

a) cu  o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru doi ani;

c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară”

„Ai dracului, pe toate le ştiţi. Anamaria Prodan m-a rugat să-i primesc că, dacă nu (n.red. – plătesc cei de la Vaslui), plăteşte ea”, a declarat Mihai Baltă, patronul hotelului Mirage, unde s-au cazat jucătorii de la Vaslui înainte de meciul cu Steaua.

În aprilie 2014, soţia lui Reghecampf a promis un avantaj nejustificat oficialilor clubului FC Vaslui, faptă care încalcă mai multe paragrafe din Codul de Etică FIFA, un document a cărui încălcare duce la sancţiuni din partea Comisiei de Disciplină FIFA.

Factură de 4.000 de euro, Vaslui a plecat la Bucureşti fără bani

Contactat din nou de ProSport, Mihai Baltă susţine că factura pentru cazarea Vasluiului se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei vechi, adică în jur de 4.000 de euro. „Normal, am facturat pentru FC Vaslui”, spune el, deşi i-a primit pe jucătorii clubului aflat într-o criză financiară profundă doar în urma intervenţiei Anamariei Reghecampf.

Până la urmă, factura n-a fost plătită de nimeni, iar datoria faţă de firma lui Baltă figurează la masa credală, în cazul falimentului clubului din Vaslui.

„Dacă Anamaria nu promitea că plăteşte, Baltă nu-i primea. Era în perioada în care le cerea cluburilor să achite înainte din cauza numeroaselor situaţii în care nu-şi primea banii”, spune un apropiat al clubului FC Vaslui, sub protecţia anonimatului.

Situaţia gravă din club e confirmată de Cătălin Popa, directorul sportiv al clubului în aprilie 2014. „Omul lui Porumboiu”, aşa cum îl descriu fostul preşedinte al FC Vaslui, Ciprian Damian, şi jucătorii, povesteşte:

„Nu am avut niciun ban la noi. Am avut cazarea şi masa, meniul l-am transmis prin telefon. Noi nu plăteam cash. Deplasările se facturau şi se plăteau cu bilet la ordin”

De ce a dorit Anamaria Reghecampf să se asigure că jucătorii de la Vaslui - antrenaţi de prietenul şi fostul ei partener de afaceri Liviu Ciobotariu - au unde să se cazeze? De ce era dispusă să plătească factura chiar ea? Întrebarea e deocamdată în aer. ProSport a încercat să o contacteze şi ieri, însă intermediarul aflat la Las Vegas nu a răspuns la telefon.

Soţia lui Reghecampf şi fotbalişti apropiaţi familiei sale. Printre ei, finii Bourceanu şi Pârvulescu

Logic, dacă FC Vaslui nu avea unde să stea şi, automat, nu venea la Bucureşti, meciul cu Steaua ar fi fost pierdut cu 3-0 la masa verde. Implicit, bookmakerii ar fi scos partida din ofertă şi nu ar mai fi ajuns în situaţia de a bloca pariurile în urma unor sume suspect de mari mizate pe victoria cotată cu 21 a oaspeţilor de la Vaslui. Fratele lui Ciprian Damian nu ar mai fi avut pe ce se parieze, iar suspiciunile de blat nu ar mai fi apărut.

ProSport a discutat cu unul dintre titularii lui FC Vaslui în meciul din Ghencea. Fotbalistul a acceptat să vorbească fără a-şi declina identitatea, iar mărturia sa reprezintă o altă lovitură dată la temelia teoriei virusului, construită de tabăra Stelei: „Nu mi s-au părut bolnavi. În partea stângă era Tănase şi mi s-a părut destul de bun. Nu mi-a atras niciunul atenţia că s-ar fi simţit rău, nimeni nu a spus că îi e rău. Chiar am rămas uimit că a intrat Grădinaru. Până atunci, nu-l văzusem să joace. Ne-au dominat în prima repriză, dar în a doua ieşeam cu pasă din terenul nostru. Ne-a ieşit jocul cum trebuia”.

Jucătorul spune că grijile produse de lipsa banilor l-au împiedicat să se gândească la corectitudinea meciului. Îşi aminteşte, însă, că „după partidă a fost bucurie mare în vestiar, dar banii n-au mai venit. Nu aveam cui să-i mai cerem. Porumboiu nu a venit deloc la stadion”.

După două luni, FC Vaslui avea să se desfiinţeze.

Un an şi jumătate mai târziu, secretele meciului cu Steaua - Vaslui 0-1 continuă să scoată capul din pâcla timpului.

CITEŞTE MAI JOS CRONOLOGIA ARTICOLELOR PROSPORT DESPRE MECIUL SUSPECT STEAUA - VASLUI

Reghecampf, coincidenţele şi întoarcerea viruşilor dăunători

Conferinţa care adânceşte şi mai tare misterul virusului suspect. Întrebarea ProSport pentru Laurenţiu Reghecampf

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.