Reghecampf și soția sa sunt în conflict de interese din 3 decembrie. Oficial FRF: „E destul de evident”. Ce riscă antrenorul și intermediarul de jucători potrivit noului regulament

Reghecampf și soția sa sunt în conflict de interese din 3 decembrie. Oficial FRF:
  • Publicat:
  • Actualizat:

A fost o dimineață de luni liniștită în România, dar o seară de duminică agitată în Statele Unite, la Las Vegas. La ora 8:30, ora Bucureștiului, după apariția articolului din ProSport despre culisele meciului suspect Steaua – Vaslui 0-1 din aprilie 2014, Anamaria Reghecampf suna insistent din America pe telefoanele celor care menționaseră implicarea ei în cazarea clubului din Vaslui la hotelul Mirage din Snagov. Două ore mai târziu, la ora 1 noaptea în Las Vegas, posta pe contul său de Facebook un mesaj caracteristic la adresa jurnaliștilor ProSport: „Ce tăntălăi. Vă urez de Crăciun să vă dea Dumnezeu după suflet!”. Niciun cuvânt, însă, despre esența articolului: faptul că un impresar-soție de antrenor încalcă regulamentele și codurile de etică sportivă, promițând că plătește factura de cazare a clubului care a doua zi juca împotriva echipei soțului ei.

DIN EPISOADELE ANTERIOARE

  • O sursă ProSport a dezvăluit: Anamaria Reghecampf a promis că achită nota de plată a lui FC Vaslui la hotelul Mirage din Snagov înainte de meciul cu Steaua
  • Adrian Porumboiu știa informația și nu a exclus posibilitatea unui blat: „Nu pot să spun că nu e adevărat pentru că veniți cu vreo probă peste ceva timp și mă veți lua că de ce nu am spus. Când spui sigur că nu e adevărat, ești și tu implicat”.
  • Porumboiu spune că nu mai avea nicio treabă atunci cu clubul FC Vaslui, însă a oferit o primă – rămasă neplătită – de 5.000 de euro fiecărui jucător pentru a juca la București cu Steaua
  • Patronul hotelului Mirage din Snagov, Mihai Baltă, a confirmat sursa ProSport: „Ai dracului, pe toate le știți. Anamaria Prodan m-a rugat să-i primesc că, dacă nu (n.red. – plătesc cei de la Vaslui), plătește ea”
  • Victoria Vasluiului a avut o cotă de 21, iar casele de pariuri au blocat cotele înainte de meci din cauza sumelor mizate pe victoria improbabilă a oaspeților
  • La final, Reghecampf a spus că mai mulți jucători ai Stelei au făcut o toxinfecție alimentară. Declarațiile sale se bat cap în cap cu cele ale doctorului Radu Paligora, date în tribunal, sub jurământ, la un an și jumătate după meci

Acum o știre în premieră.

În secunda în care a semnat întoarcerea la Steaua, Laurențiu Reghecampf și soția sa, Anamaria, au încălcat noul regulament FRF intrat în vigoare în aprilie 2015. Potrivit articolul 8, alineatul 4, din Regulamentul privind Intermediarii „un antrenor nu poate deține acțiuni sau o funcție într-o societate de intermediere sau un interes în activitatea unui intermediar. Un asemenea interes este definit ca aflarea într-o poziție sau asociere de asemenea manieră încât să permită exercitarea influenței materiale, financiare, comerciale, administrative, manageriale sau orice alt fel de influență asupra afacerii clubului sau Intermediarului, după caz”.

Prima categorie vizată de regulament este cea soț-soție.

Oficial FRF: „Conflict de interese destul de evident”

Laurențiu Reghecampf este acum antrenor în Liga 1. Pe lista intermediarilor înregistrați la FRF, publicată pe site-ul federației, la poziția a doua figurează Reghecampf Anamaria Ionela. Ani de-a rândul, oficialii FRF s-au ascuns în spatele lipsei de regulamente atunci când le era indicat conflictul de interese între antrenor și soția sa care activa în fotbal ca impresar sau președinte de club. Cât timp soțul a antrenat în România, soția a intermediat zeci de transferuri de jucători de la sau la cluburile unde activa Reghecampf sau la adversarele de competiție ale acestuia. Nu de puține ori, în lumea fotbalului s-a discutat despre faptul că Anamaria Reghecampf ar condiționa semnarea unui contract de impresariat de titularizarea la Steaua.

În primul mandat la Steaua, între 2012 și 2014, regulamentele FRF nu includeau noțiunea de conflict de interese, dar lipsa de legislație sportivă a fost acoperită în Comitetul Executiv din 23 aprilie 2015, când Regulamentul privind Intermediarii a primit unanimitate de voturi. Astfel, de 18 zile, de când antrenorul a revenit în România, Reghecampf și soția sa sunt incompatibili în funcțiile lor din fotbal. Contactat de ProSport, Viorel Duru, managerul Administrației pentru Licențe din cadrul FRF, certifică: „E destul de evident conflictul de interese în cazul soților Reghecampf”.  

Nu puteai să joci la Snagov dacă nu o aveai pe ea impresar. Îți aduc un puști care joacă, i-a stricat tot rostul. Avea vreo 16 ani. Îl cheamă Stancu, fundaș stânga. Nu a vrut să semneze cu ea. A dracu” nu-l băga din cauză că nu a semnat. Eu am aflat târziu că nu a vrut să semneze cu ea și nu l-a băgat
Apostol Mușat, fost primar Snagov și finanțatorul echipei antrenate de Reghecampf

Sancțiunile pentru încălcarea regulamentului sunt blânde: mustrare sau avertizare, o eventuală amendă de minimum 5.000 de lei, dar se poate merge până la interdicția de a mai participa la orice activitate legată de fotbal. Totuși, din 3 decembrie și până acum, Anamaria Reghecampf nu a sesizat FRF în privința situației delicate, în ciuda faptului că are obligația de a anunța un conflict de interese.


Prieteni buni: familia Mara și familia Reghecampf. Foto: Facebook

Familia Reghecampf, Dan Petrescu și Bogdan Mara. Un meci între Steaua și Dinamo Moscova, echipele lui Reghecampf și Petrescu, este anchetat de procurorii din Singapore pentru implicarea mafiei pariurilor. Foto: Facebook

Conflictul de interese actual este, însă, doar o sechelă a situației suspecte petrecute în aprilie 2014, în etapa a 26 din Liga 1. Rezumatul e făcut de un cititor, Cristi, în comentariul articolului ProSport de ieri:

„Anamaria se oferă să achite cazarea oaspeților, președintele Vasluiului îi spune fratelui său să parieze 2 solist, în ultimul moment jucătorii gazdă iau un virus, antrenorul oaspeților e prieten de familie cu antrenorul gazdă și soția acestuia, Porumboiu nu avea treabă cu echipa, dar promite prime, meciul e blocat la casele de pariuri… și să mai spună cineva ca meciul s-a jucat pe bune”

Câteva detalii trebuie adăugate: Steaua era neînvinsă, jucătorii Vasluiului erau neplătiți de peste 5 luni. Deși a promis o anchetă epidemiologică, doctorul Stelei, Radu Paligora, a adus în tribunal două coli A4, fără nicio analiză care să acopere un diagnostic descris „cel mai probabil gastroenterocolită”. Cei patru-cinci jucători bolnavi s-au înmulțit suspect într-un an și jumătate și au devenit 17 jucători și membri ai staffului, iar mărturia sub jurământ a lui Paligora a contrazis flagrant declarațiile lui Reghecampf de după meci. Plus, mărturia unui fotbalist care – contactat de ProSport – a negat că ar fi avut vreun virus înainte de meciul cu Vaslui.

Cazul Steaua – FC Vaslui devine extrem de serios: soția unui antrenor s-a oferit să plătească factura de cazare a adversarilor soțului, iar gestul este în contradicție cu regulamentele FRF și FIFA.

Potrivit Regulamentului disciplinar FRF valabil în 2014, la ora meciului:

„Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoană sau un club, va fi sancționată în mod cumulativ:

a) cu  o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

b) cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru doi ani;

c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară”

„Ai dracului, pe toate le știți. Anamaria Prodan m-a rugat să-i primesc că, dacă nu (n.red. – plătesc cei de la Vaslui), plătește ea”, a declarat Mihai Baltă, patronul hotelului Mirage, unde s-au cazat jucătorii de la Vaslui înainte de meciul cu Steaua.

În aprilie 2014, soția lui Reghecampf a promis un avantaj nejustificat oficialilor clubului FC Vaslui, faptă care încalcă mai multe paragrafe din Codul de Etică FIFA, un document a cărui încălcare duce la sancțiuni din partea Comisiei de Disciplină FIFA.

 

Factură de 4.000 de euro, Vaslui a plecat la București fără bani

Contactat din nou de ProSport, Mihai Baltă susține că factura pentru cazarea Vasluiului se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei vechi, adică în jur de 4.000 de euro. „Normal, am facturat pentru FC Vaslui”, spune el, deși i-a primit pe jucătorii clubului aflat într-o criză financiară profundă doar în urma intervenției Anamariei Reghecampf.

Până la urmă, factura n-a fost plătită de nimeni, iar datoria față de firma lui Baltă figurează la masa credală, în cazul falimentului clubului din Vaslui.

„Dacă Anamaria nu promitea că plătește, Baltă nu-i primea. Era în perioada în care le cerea cluburilor să achite înainte din cauza numeroaselor situații în care nu-și primea banii”, spune un apropiat al clubului FC Vaslui, sub protecția anonimatului.

Situația gravă din club e confirmată de Cătălin Popa, directorul sportiv al clubului în aprilie 2014. „Omul lui Porumboiu”, așa cum îl descriu fostul președinte al FC Vaslui, Ciprian Damian, și jucătorii, povestește:

„Nu am avut niciun ban la noi. Am avut cazarea și masa, meniul l-am transmis prin telefon. Noi nu plăteam cash. Deplasările se facturau și se plăteau cu bilet la ordin”

De ce a dorit Anamaria Reghecampf să se asigure că jucătorii de la Vaslui – antrenați de prietenul și fostul ei partener de afaceri Liviu Ciobotariu – au unde să se cazeze? De ce era dispusă să plătească factura chiar ea? Întrebarea e deocamdată în aer. ProSport a încercat să o contacteze și ieri, însă intermediarul aflat la Las Vegas nu a răspuns la telefon.


Soția lui Reghecampf și fotbaliști apropiați familiei sale. Printre ei, finii Bourceanu și Pârvulescu

Logic, dacă FC Vaslui nu avea unde să stea și, automat, nu venea la București, meciul cu Steaua ar fi fost pierdut cu 3-0 la masa verde. Implicit, bookmakerii ar fi scos partida din ofertă și nu ar mai fi ajuns în situația de a bloca pariurile în urma unor sume suspect de mari mizate pe victoria cotată cu 21 a oaspeților de la Vaslui. Fratele lui Ciprian Damian nu ar mai fi avut pe ce se parieze, iar suspiciunile de blat nu ar mai fi apărut.

ProSport a discutat cu unul dintre titularii lui FC Vaslui în meciul din Ghencea. Fotbalistul a acceptat să vorbească fără a-și declina identitatea, iar mărturia sa reprezintă o altă lovitură dată la temelia teoriei virusului, construită de tabăra Stelei: „Nu mi s-au părut bolnavi. În partea stângă era Tănase și mi s-a părut destul de bun. Nu mi-a atras niciunul atenția că s-ar fi simțit rău, nimeni nu a spus că îi e rău. Chiar am rămas uimit că a intrat Grădinaru. Până atunci, nu-l văzusem să joace. Ne-au dominat în prima repriză, dar în a doua ieșeam cu pasă din terenul nostru. Ne-a ieșit jocul cum trebuia”.

Jucătorul spune că grijile produse de lipsa banilor l-au împiedicat să se gândească la corectitudinea meciului. Își amintește, însă, că „după partidă a fost bucurie mare în vestiar, dar banii n-au mai venit. Nu aveam cui să-i mai cerem. Porumboiu nu a venit deloc la stadion”.

După două luni, FC Vaslui avea să se desființeze.

Un an și jumătate mai târziu, secretele meciului cu Steaua – Vaslui 0-1 continuă să scoată capul din pâcla timpului.

CITEȘTE MAI JOS CRONOLOGIA ARTICOLELOR PROSPORT DESPRE MECIUL SUSPECT STEAUA – VASLUI

Reghecampf, coincidențele și întoarcerea virușilor dăunători

Conferința care adâncește și mai tare misterul virusului suspect. Întrebarea ProSport pentru Laurențiu Reghecampf

 

 

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen