Războiul Ligii Blaturilor, episodul 2: Hopa-Mitică! Pică-n fund şi se ridică! Feţele lui Dragomir, veşnicul şef al LPF

12 nov 2013 17278 afişări Comentează şi tu Special
Războiul Ligii Blaturilor, episodul 2: Hopa-Mitică! Pică-n fund şi se ridică! Feţele lui Dragomir, veşnicul şef al LPF 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/11665086/2/legea4.jpg

*Dumitru Dragomir, veşnicul şef al LPF, a fost sărac-lipit, s-a ridicat cu tupeu în fotbal, a fost unul dintre cei mai mari bişniţari din timpul comunismului şi s-a adaptat perfect la capitalism

ProSport l-a prezentat ieri pe Gino Iorgulescu, candidat la preşedinţia LPF pentru alegerile care vor avea loc joi, 14 noiembrie, într-un articol în care l-aţi putut descoperi în toată splendoarea lui pe fostul internaţional şi, mai târziu, şef la FC Naţional. Astăzi, a venit rândul lui Dumitru Dragomir, omul care se crede veşnic în fruntea fotbalului profesionist românesc. Aveţi acum imaginea completă a alegerilor, ProSport nu susţine nici unul dintre candidaţi.

Dumitru Dragomir (născut pe 30 mai 1946), zis Mitică sau Corleone, poate fi uşor personaj de carte sau de film. „Aventurile lui Mitică în burta fotbalului”, „Legendele lui Mitică“ sau „Bravul miliţian Dragomir” s-ar putea numi romanul care l-ar avea ca erou pe actualul şef al LPF, candidat pentru a cincea oară joi, pe 14 noiembrie, la această funcţie. Copilul sărac, plecat desculţ şi înfometat de acasă, ajunge comunist înflăcărat şi apoi miliţian, se îmbogăţeşte pe timpul lui Ceauşescu din postura de bişniţar, face puşcărie la schimbarea regimurilor, dar revine fulminant în noua democraţie, devenind patron de ziare, om de afaceri de succes, parlamentar şi şeful fotbalului profesionist!

1. MITICĂ, SĂRACUL

A muncit desculţ până la 15 ani!

Dragomir a recunoscut că a fost un copil sărac, înfometat, care, atunci când vedea o bucată de pâine, credea că l-a apucat pe Dumnezeu de picior. Dar asta nu reprezintă o ruşine, pentru că aşa erau vremurile. Povesteşte Mitică pentru Sport4All: „Primul lucru pe care mi-l aduc aminte din copilărie este că mi-era foame rău. Eram aşa de sărac, încât atunci când vedeam pe cineva muşcând dintr-o bucată de pâine mi se părea că e un om fericit”. Puştiul Mitică a muncit de mic, de dimineaţă până seara, fără să aibă bani pentru o pereche de pantofi: „Ştiu că la 11 ani mergeam desculţ. Până la 15 ani, n-am pus pantofi în picioare, munceam de la primele raze de lumină până se lăsa întunericul. Dar eram şi atunci un supravieţuitor. Rezistam şi dacă eram rătăcit în pădure, pentru că ştiam tot ce putea fi comestibil: frunze, rădăcini, muguri de brad, ciuperci, fructe de pădure”. Iar Mitică a rezistat aşa şi în fruntea fotbalului profesionist din România.

Mitică se alintă drept COARDĂ, însuşindu-şi doar conotaţiile admirative ale termenului, pretinzând în plus că ar avea vocaţia veşniciei. De fapt, e un Hopa-Mitică, în stare să cadă mereu în picioare
Alin Buzărin, jurnalist ProSport

2. MITICĂ, BIŞNIŢARUL

Avea în casă 387 de sticle cu whisky şi 73 perechi de cercei!

Ca preşedinte la Victoria, Dragomir şi-a făcut o avere fabuloasă. Deplasările în străinătate cu echipa erau folosite pentru a face bişniţă de mari proporţii. După Revoluţie, în ianuarie 1990, la Dragomir în casă au fost găsite adevărate depozite de alimente, haine, elecronice şi bijuterii. Tot atunci, Mitică miliţianul a fost arestat pentru abuz în serviciu şi a stat după gratii şapte luni!

Dar iată ce au găsit, printre altele, proaspeţii poliţişti, foşti miliţieni, în casa miliţianului Dragomir:
În sufragerie
- 9 inele de aur de damă, cu forme diferite şi cu număr diferit de pietre preţioase
- 12 librete CEC cu câştiguri în autoturism
- două librete CEC cu dobândă, în valoare de 68.242 lei
- suma de 27.000 lei în numerar
În dormitor
 - 6 brăţări din argint
- o geantă de piele cu cifru dublu având în ea suma de 4.700 lei
În hol şi în pivniţă
- 387 sticle cu whisky de diferite mărci şi capacităţi
- 49 sticle cu co­niac de diferite mărci şi capacităţi
- 15 sticle cu vodcă
- o bucată de piele de şarpe în lungime de 4 metri
- 60 videocasete neînre­gistrate Maxell
- 20 videocasete neînregistrate TDK
- 12 miniaudiocasete
- 8 în­trerupătoare reostat
- 10 sticluţe cu apă de colonie din import
- 104 audiodiscuri,
- două librete C.E.C (unul cu soldul de 70.000 lei si unul cu soldul de 5.000 lei)
-suma de 140.000 lei în numerar
- 6 brăţări
- 13 verighete
- 7 lanţuri
- 73 perechi de cercei
- 8 medalioane
- 16 inele de damă
- 5 ceasuri de mână electronice cu cuarţ (Rodleaf, Longines, Olma, Seiko si Pronto)
- 72 cio­rapi noi
- 34 pulovere din PNA si din lână
- 15 rochii
- 27 bluze de damă
- 8 poşete
- 10 seturi lenjerie de pat

Este un mare mister cum Dragomir a reuşit să vândă drepturile TV pentru sute de milioane de euro, iar televiziunile erau apoi obligate să cenzureze ziarişti şi emisiuni, deşi plătiseră o căruţă de bani
Costin Ştucan, jurnalist ProSport

Un tip oportunist, cameleonic şi abil. Genul de conducător care profită de slăbiciunile morale şi profesionale ale celor cu care interacţionează şi ale cărui principii şi strategii sunt incompatibile unui management modern şi solid
Dan Filoti, jurnalist DigiSport

3. MITICĂ, ŞEF DE CLUB

A luat Cupa cu Vâlcea în ’73!

Plecat la 14 ani şi ceva de acasă, sărăntocul din Bălceşti a avut o ascensiune fulminantă, ajungând la numai 25 de ani vicepreşedintele clubului de fotbal Chimia Rm. Vâlcea, cu care a câştigat Cupa României în 1973, într-o finală cu Constructorul Galaţi (1-1 şi 3-0). Dragomir se laudă că el era de fapt preşedintele clubului în acea perioadă, dar martori oculari susţin că acesta era doar „vice”. Apoi, a mai fost şef la FC Bihor, FC Olt şi FCM Braşov până în 1987, când a devenit preşedintele Victoriei Bucureşti, echipa Miliţiei.

Cariera de preşedinte de club
- 1971-1976 - vicepreşedinte Chimia Rm. Vâlcea
- 1976-1977 - preşedinte Chimia Rm. Vâlcea
- 1977 - preşedinte FC Bihor Oradea
- 1977-1980 - preşedinte FC Olt (fost Viitorul Scorniceşti)
- 1980-1987 - preşedinte FCM Braşov
- 1987-1989 - preşedinte Victoria

POVESTE

I-a întors pe oaspeţi de la vestiare să le mai dea trei!

Din perioadele Scorniceşti şi Victoria circulă o mulţime de poveşti despre preşedintele de club Dragomir. Cea mai spectaculoasă este aceea de la Scorniceşti, când, se spune, a chemat înapoi de la vestiare echipa oaspete, Electrodul Slatina, după terminarea meciului, pentru a-i mai marca nişte goluri (scor final 18-0)! Contracandidata Flacăra Moreni a bătut atunci doar cu 2-1, dar, cum nu existau telefoane mobile, Dragomir a vrut să se asigure că rivalii nu au cum să îi depăşească la golaveraj!!!!

POVESTE

Coana Vica făcea planton!

Se spune că, pe când era preşedinte la FCM Braşov (1980-1987), cronicile de meci către ziarul Sportul se transmiteau din biroul lui Dragomir, pentru că acolo exista telefon fix. Ziariştii mai în vârstă povestesc că în acea cameră, după meciuri, se instala Vica, soţia lui Dragomir, care croşeta şi asculta, în acelaşi timp, ce transmite cronicarul despre FCM Braşov. Mulţi spun că, jenaţi de prezenţa doamnei, schimbau pe loc frazele mai „tăioase” - cât de tăioase puteau fi acestea pe vremea comuniştilor.

În afară de Bogdan, Dumitru Dragomir a mai avut un fiu, Manuel, care era fotbalist şi care a murit în cantonamentul lui FCM Braşov, pe 15 ianuarie 1987, după un chef în care ar fi consumat băuturi alcoolice. Avea aproape 18 ani

4. MITICĂ, BUSINESSMAN

Afaceri cu oameni din fotbal

Dumitru Dragomir deţine, conform Top 300 Capital, o avere de 27 de milioane de euro. Împreună cu familia sa, şeful Ligii administrează mai multe afaceri în domeniile hotelier, imobiliar şi alimentaţie publică. De-a lungul anilor, dom Mitică şeful de la Ligă, prin firmele lui sau ale fiului său, Bogdan,  a fost asociat cu mai mulţi patroni din fotbal. Iată ce scria „Income” pe 30 octombrie 2011: „Prima firmă în care s-a remarcat Dumitru Dragomir după anii 90 este Dragon Medical Complex, unde se întâlneşte cu soţia premierului de la vremea asocierii - Theodor Stolojan, Elena Stolojan (acţionar din 1993 până în 2005).

Dragomir a mai colaborat la Dragon Medical Complex şi cu Ioan Nicolae (a cumpărat 82% din actiuni in 2001, a ieşit din asociere in 2008), patronul grupului InterAgro si proprietarul echipei de fotbal Astra. Dedesubturile afacerii se referă la preluarea activelor aduse ca aport de companii importante ale statului!”

Afaceri cu FC Dinamo!

Între asociaţii lui Dragomir se mai regăseşte şi omul de afaceri Fathi Taher, cu care a fost asociat în cadrul companiei Campion Steak SRL (restaurante) - Dragomir prin firma Number One, iar Taher prin Taher Investment And Trading Company. într-o altă companie înfiinţată în 1994, Din-Team SRL, Dragomir a avut 28% din actiuni alaturi de Royal Team SA (tot Taher prin TITCO), Băneasa Palace SA (Taher majoritar), TITCO SA si Fotbal Club Dinamo!

Şpagă sau sponosorizare?

Preşedintele LPF mai deţine împreună cu fiul său, Bogdan, restaurantul Bogdani, hotelul Crystal Palace, unde sunt cazate multe echipe din Liga I care vin să joace în Bucureşti, localul Crystal Palace Ballroom, unde a primit o sponsorizare de 1.700.000 de euro de la RCS&RDS, firma care deţine drepturile TV în Liga I!

Patron de ziar

În 1991, împreună cu Nicolae Dobrescu, a lansat cotidianul sportiv „Sportul Românesc”, care îl avea în funcţia de redactor-şef pe Ovidiu Ioaniţoaia. La finele anilor '90, ziarul a dispărut după ce fusese părăsit de echipa redacţională care a fondat cotidianul Pro Sport. În 1998,  Dragomir a lansat ziarul de scandal „Atac la persoană”, administrat de Nicolae Dobrescu. Retorica antisemită şi xenofobă a acestui ziar l-a adus pe Dragomir în atenţia Ligii Antidefăimare de la New York. Aceasta a sesizat FIFA, care l-a sanctionat pe Dragomir cu avertisment.

A cerut o garsonieră de la Rapid!

Spiritul de afacerist l-a avut din tinereţe. Povesteşte Mihai Ciucă, jurnalist la Sportul românesc în perioada în care Dragomir era patronul ziarului: „Cred că era sfârşitul anilor 70, poate începutul anilor 80. Eu, ziarist începător la Sportul, fusesem trimis la un meci al Rapidului, pe Republicii. Acolo, în vestiarul Rapidului, l-am cunoscut pe Dragomir. Tocmai please de la Vâlcea, venise în Bucureşti şi era pe punctual de a prelua Rapidul. A cerut o garsonieră ca primă de instalare, dar ministrul transporturilor de atunci nu i-a dat”.

Un mare vulpoi, abil în tot ceea ce face. I-a mers brici totul, de la fotbal la afaceri
Mihai Ciucă, jurnalist ProSport

Cu Mitică am jucat în echipa de tineret a Univer­sită­ţii Craiova.El era fundaş stânga. Avea forţă şi viteză. Era cam ţărănel cu tehnica, dar, dacă te prindea prin zona lui, te suia pe gard
Ion Crăciunescu, fost şef al CCA

5.MITICĂ, POLITICIANUL

Ultraşii, contra Legea Dragomir

Între 2000 şi 2008 a fost deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare. A candidat la postul de primar general la Alegerile locale din Bucureşti, în 2004,  din partea aceluiaşi partid, dar nu a ajuns în turul II. Ca deputat, a rămas în istorie drept iniţiatorul Legii 4/2008, considerată drept abuzivă de ultraşii din România.  

ProSport a realizat două campanii de presă împotriva lui Dragomir. Ultima, anul trecut, a avut sloganul „Jos Mitică! Jos Naşu” şi a fost adoptată rapid de majoritatea fanilor de pe toate stadioanele ţării. Suporterii l-au contestat ani la rând pe şeful LPF, pe care l-au trimis „la puşcărie”, „la brutărie” sau „la măcelărie”.

6. MITICĂ, ŞEFUL FOTBALULUI

Decizii controversate, interese de moment şi multe-multe blaturi

Dragomir a fost vicepreşedinte la LPF între 1992 şi 1996, pe timpul mandatului lui Mircea Angelescu. După retragerea acestuia, în 1996, Dragomir a devenit preşedinte, funcţie pe care nu a mai cedat-o până astăzi şi pentru care candidează din nou pe 14 noiembrie. Pe timpul mandatelor sale, blaturile din Liga I au ajuns la un nivel maxim în perioada Cooperativei, pe care a protejat-o datorită bunelor relaţii cu preşedinţii de club.

Deciziile Comisiilor aflate sub tutela LPF au fost de foarte multe ori controversate, uneori inexplicabile, şi luate cu ajutorul unor Regulamente uşor interpretabile în funcţie de interesele de moment şi de sferele de influenţă în jurul cărora se învârtea Dragomir. De altfel, tutela Comisiilor a fost, de-a lungul anilor, principalul motiv de dispută între Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, care au avut „puterea” în mâini pe rând.

Cei doi s-au respectat reciproc şi pentru că ştiu foarte multe unul despre altul.

A văzut doar un blat!

Mitică Dragomir, protectorul Cooperativei, a avut o singură ieşire de pe macaz, în martie 2003. Prieten de table cu Piţurcă (pe atunci antrenor la Steaua), şeful LPF a spus despre meciul Ceahlăul - Dinamo 1-2 că a fost aranjat: „La Piatra Neamţ a fost un non-combat. Am discutat cu preşedintele Mircea Sandu, în timpul meciului, şi amândoi eram foarte supăraţi că nu se juca mai nimic acolo. De acum înainte nu mai avem nevoie de dovezi. Dovada e ceea ce spune Comisia de Evaluare a Etapei”.

Comitetul Executiv a dat iniţial o decizie destul de drastică: ambele echipe au fost penalizate cu câte trei puncte! Dar totul a fost schimbat la Apel, când deciziile iniţiale au fost anulate!

 „L-am ajutat pe Gigi să fure Steaua!”

În iunie 2005, Dragomir s-a certat ca pe mahala,a la OTV, cu prietenul de table de până atunci, Gigi Becali, pe care l-a numit „prăduitor şi oligofren”! Iar apoi s-a autodenunţat: „Doar s-a folosit de mine şi de Piţurcă. A fost o greşeală a mea şi a lui Piţurcă atunci când l-am adus la Steaua! I-a şantajat pe Păuneşti! Steaua e luată în fals! A împrumutat clubul cu bani şi a obţinut în schimb dezlegări ale jucătorilor!”

Dezafilierea Universităţii

Dragomir este unul dintre pionii principali, împreună cu Mircea Sandu, în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu şi a lui Dumitru Dragomir, în Dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru.

A vândut bine drepturile TV

Dragomir are un mare atu: cluburile îl susţin pentru că a obţinut bani mulţi din drepturile TV. În plus, Mitică a promis că va lua aceeaşi sumă, aproximativ 100 de milioane de euro, şi la următoarele negocieri. Obişnuiţi ca bugetele să le fie asigurate în mare parte din aceşti bani, câţiva dintre preşedinţii de club nu vor să rişte o schimbare.

Un alt atu al lui Dragomir îl reprezintă faptul că ştie foarte multe despre toţi oamenii implicaţi în fotbal. De altfel, declaraţia lui după depunerea candidaturii lui Iorgulescu e elocventă: „Eu sunt asa, greu de pensionat; cred ca voi câştiga cu 17-1 la voturi. Daca, însă, se va băga politicul în aceste alegeri, voi face un tam-tam de o să se crucească toată omenirea!”.

Dragomir este omul pe care îl merită echipele din Liga 1, pentru că el a ajuns aici prin vot demo­cratic. O eventu­ală dispariţie a sa de acolo ar produce în acea lume un mare dezechili­bru
Răzvan Toma, jurnalist ProSport

Pisicile au învăţat de la el să pice mereu în picioare
Ştefan Beldie, jurnalist Sport.ro

7. MITICĂ, JUCĂTORUL

„Dacă aş paria pe meciuri, aş fi un om bogat!”

Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de table pe bani din România. Cutia magică nu lipsea din niciuna dintre deplasările pe care Mitică le făcea cu naţionala, iar la hotelul în care erau cazaţi tricolorii se încingeau adevărate maratoane pe bani. Liga lui Mitică la table se juca în ţară la Lido, în compania lui Piţurcă, a  fraţilor Becali sau a lui Gigi Becali. Mitică mai joacă poker, barbut şi ruletă. Pe 24 noiembrie 1976, a primit o pedeapsă de 3 luni de închisoare pentru practicarea ilegală a jocurilor de noroc (poker şi barbut).

Iată ce spunea Mitică după ce câştigase 15.000 de euro la ruletă acum câţiva ani: „Ce am câştigat acum e mizilic! Atunci când am avut datorii, Dumnezeu mi-a fost alături, şi pentru că ştie că sunt un om cu suflet bun”. Despre pariurile în fotbal, Dragomir vorbeşte cu detaşare: „Dacă aş avea voie să pariez pe meciurile de fotbal, nu ar mai trebui să muncesc. Aş fi foarte bogat! FIFA interzice însă celor implicaţi în fenomen amestecul în pariuri sportive, aşa că eu şi familia mea ne-am conformat”.

„Dacă află Vica, m-am nenorocit”

Dragomir a încercat toate jocurile de noroc existente şi a vizitat cele mai cunoscute cazinouri din lume, la Monte Carlo, Las Vegas sau Macao. Candidatul la o nouă funcţie de şef al LPF a vorbit după câştigul de 15.000 de euro la ruletă şi despre partidele cu clanul Becali: „Am câştigat eu acum, dar, dacă stau să mă gândesc câţi bani am pierdut la table în faţa verilor Becali, mă ia cu rău. Nu vreau să ştie soţia mea. Vica e o sfântă pe pământ. Dacă află de câte ori joc, m-am nenorocit!”.

Se mai povesteşte despre Dragomir că juca unele dintre cele mai spectaculoase partide de poker în Bacău, la reşedinţa lui Dumitru Sechelariu, fost patron al lui FCM Bacău. La acestea mai participau Gigi Becali, Gheorghe Ştefan şi Adrian Porumboiu, iar legenda spune că la aceste „mese rotunde” mizele erau uneori şi fotbalişti!

Din învăţăturile lui nea Mitică

Familia e sfântă, pe când patria.... cum să vă spun, patria e sacră.

Fereşte-te de bărbatul care are amanta mai urâtă decât nevasta!

Suntem o ţară mai al naibii decât aia bananieră.

Dom’le, eu muncesc 24 de ore pe zi, iar uneori chiar şi noaptea.

Am ajuns la o vârstă la care mi-am dat seama că trebuie să fiu cinstit.

Fotbalul e cel mai curat dintre toate hoţiile care se fac în ţara asta.

Noi de-a lungul istoriei am schimbat patul, nu curva. Mă scuzaţi că vorbesc aşa, dar am fost operat de ruşine.

Azi citeşti, mâine citeşti, poimâine citeşti. Te apucă pandaliile!

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.