O poveste uluitoare! A fost de 3 ori declarat mort, a fost arestat pentru că juca prea bine şi a fost la un pas de Vaslui: "Nu-mi plăcea oraşul, parcă eram în Ucraina"

5 apr 2012 4412 afişări Comentează şi tu Special
O poveste uluitoare! A fost de 3 ori declarat mort, a fost arestat pentru că juca prea bine şi a fost la un pas de Vaslui: "Nu-mi plăcea oraşul, parcă eram în Ucraina" O poveste care te lasă mască! A fost de 3 ori declarat mort, a alergat gol prin Londra şi a fost la un pas de FC Vaslui: "Nu mi-a plăcut oraşul, zici că eram în Ucraina"

Lutz Pfannenstiel este fost portar care a ajuns celebru mai degrabă prin întâmplările din viaţa lui decât prin prestaţiile din teren. Povestea sa ar putea încăpea lejer în câteva capitole, iar romanul cu siguranţă ar fi unul de succes. În întreaga sa carieră, a schimbat 25 de cluburi, din 13 ţări, de pe aproape toate continentele, a fost în închisoare în Singapore şi a fost declarat mort în timpul unui accident petrecut pe teren. A fost aproape de a evolua şi în România, unde a avut oferte de la Pandurii şi FC Vaslui...şi acum regretă că n-a acceptat.

Dar să le luăm pe rând. În urmă cu două zile, BBC a realizat un amplu material despre fascinanta poveste a lui Lutz Pfannenstiel. Acesta şi-a început cariera de fotbalist la puştii lui Bayern Munchen, iar de atunci a jucat în ţări precum Brazilia, Noua Zeelandă, Malayesia, Finlanda, Africa de Sud, Canada, Albania, Namibia, Armenia, Malta şi la Nottingham Forrest şi Wimbledon, în Anglia.

După toate aceste aventuri, neamţul s-a aşezat la "casa" lui. A revenit în Germania, unde în prezent este scouter internaţional pentru Hoffenheim. A văzut prea multe locuri ca să caute talente doar în Germania.

"Aveam o carieră normală şi am început să joc şi pentru naţionala de juniori a Germaniei, dar dintotdeauna am fost o fire lipsită de răbdare", îşi începe Lutz povestea.

A lăsat Bayern pentru Malayesia
Ce viitor are un puşti care joacă pentru Bayern Munchen şi în naţionalele de juniori ale Germaniei? Mare, ar spune cei mai mulţi. Lutz i-a contrazis şi a rămas chiar şi el surprins de ce a ales atunci: "N-aveam ce face atunci şi, la 19 ani, am plecat în străinătate să joc în Malayesia. Ceea ce un pic cam ciudat, când ai ocazia să joci pentru Bayern, dar preferi să joci în Asia"

De atunci, a schimbat echipele la foc automat. "Nu plănuisem să joc pentru atâtea cluburi, asta a fost soarta. Antrenorii au fost demişi, cluburile la care am jucat au fost desfiinţate, mii de lucruri s-au întâmplat în cariera mea, care n-au fost chiar atât de drăguţe"

Arestat în Singapore, pentru că...juca prea bine
A avut însă două momente de cumpănă în cariera. Primul a fost în Singapore, patria mafiei pariurilor, fiind suspectat că aranjează meciuri. Culmea, a intrat în atenţia anchetatorilor deoarece juca extrem de bine:

"Nu cred că există foarte multe închisori în lume atât de dure. Dormeam pe ciment şi nu aveam nici măcar hârtie igienică. Aveam o viaţă bună în Singapore, am fost model pentru Armani, am avut propriul meu show TV, dar m-am trezit brusc într-o celulă mică din beton şi totul a fost un şoc extrem de mare pentru mine.

Zona unde am jucat - Asia de Sud-Est - este capitala meciurilor aranjate. În cazul meu, a fost ciudat pentru că am fost acuzat din cauză că jucam prea binee. Am câştigat atunci două meciuri consecutive şi am făcut un egal şi în fiecare am fost declarat omul meciurlui. Dacă procurorii îţi spun că ai jucat mai bine decât normal, nu prea are logică. Am fost eliberat după 101 zile, deoarece n-aveau probe clare",
poveste Lutz unul dintre cel mai negre episoade din cariera sa.

A fost declarat mort pe teren. Şi-a revenit după 3 ore
Nu la mult după asta, viaţa l-a încercat din nou. Între timp, reuşise să-şi spele imaginea afectată de scandalul din Singapore şi ajunsese în Anglia: "Eram împrumutat de la un club din Noua Zeelandă la Bradford Park Avenue. În timpul unui meci, după 30 de minute, m-am ciocnit de un adversar. Plămânii nu mai funcţionau şi nu mai aveam puls. Am fost resuscitat de trei ori pe teren şi am fost declarat mort de fiecare dată. Apoi, mi-am revenit la spital...după trei ore", povesteşte actualul scouter al lui Hoffenheim.

Hoţii l-au dezbrăcat la periferia Londrei
Lutz îşi aduce aminte şi de o scenă amuzantă, de pe vremea când juca pentru Wimbledon: "Ajunsesem de două-trei zile şi am ieşit la o plimbare prin parc. Apoi, cineva a dat un fel de comandă, m-au dezbrăcat şi mi-au luat toate hainele. Am rămas complet dezbrăcat în frigul din luma noiembri. Mi-au luat hainele şi pantofii, au fugit şi m-au lăsat într-un şanţ. A trebuit să merg 3 mile pe jos fără nimic pe mine, printre doamnele care-şi plimbau câinii prin parc. E amuzant acum, dar atunci nu era"

Obinşuit cu necazurile, Lutz a devenit unul dintre cei mai activi luptători împotriva încălzirii globale. În luna februarie a stat închis 5 zile într-un iglu şi a transmis toate trăirile pe internet. La anul, are de gând să stea o săptămână într-un copac din Amazon: "O dată pe an voi face un lucru şocant pentru a atrage atenţia asupra schimărilor de climă."

"Am dormit în casa lui Porumboiu, dar nu-mi plăcea oraşul"
Interesant este că Lutz a fost aproape să bifeze şi România în lungul şir de ţări pe unde a jucat. În 2006, portarul german a avut oferte de la Pandurii Târgu Jiu şi de la FC Vaslui. Ultima a fost cea mai serioasă, însă oraşul n-a fost pe placul lui Lutz. Acum, regretă: "Sincer, am fost un prost. Am făcut greşeala de a alege Albania, acolo unde antrenor era un german, aşa că variantele Pandurii sau FC Vaslui au picat. Îmi aduc aminte de şeful de la Vaslui, Porumbescu...Da, Porumboiu, am stat două zile în casa lui atunci. Nu mi-a plăcut oraşul, parcă eram în Ucraina, eu preferam Bucureştiul", spunea Lutz într-un interviu pentru ProSport, în februarie 2009.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.