MOARTE PE SENA | Premierul Valls cere națiunii să se aștepte la noi atacuri teroriste. Poliția a descoperit un lansator de rachete în raziile de după atentatele de vineri, de la Paris. „Franța ar trebui să nu mai găzduiască Euro. E pur și simplu prea periculos!”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Valul de teroare din Franța pare fără sfârșit după ce însuși premierul Manuel Valls, într-un discurs radiofonic, a cerut națiunii să se pregătească de noi atacuri teroriste în zilele și săptămânile care urmează. Vineri, în timpul partidei amicale Franța – Germania (scor 2-0), disputată pe „Stade de France”, zeci de teroriști musulmani au dezlănțuit iadul pe străzile Parisului, masacrând oamenii ieșiți în cale. Bilanțul dramei este, în acest moment, de 132 de morți și 352 de răniți.

Mircea Sandu: „Nu vor muta turneul final. Probabil că vor fi sporite măsurile de securitate”

Toate competițiile sportive de peste weekend au fost anulate, dar autoritățile continuă să insiste că viața trebuie să-și urmeze cursul, iar Comitetul de Organizare al Euro 2016 militează pentru ca turneul final de la vară să rămână în Franța. Comitetul Executiv al UEFA discută azi cazul, dar sunt șanse minime ca Euro să-și schimbe gazda. „Nu se va schimba țara gazdă. Probabil că se va ridica problema măsurilor de securitate. Francezii vor fi întrebați ce au de gând să facă. La Euro va fi o securitate excepțională, vor fi prezenți agenți din toată Europa, probabil că și România va trimite specialiști”, a declarat Mircea Sandu, fost președinte al FRF și membru în Comitetul Executiv al UEFA, în emisiunea ProSport Live de luni dimineață.

Într-un interviu acordat postului de radio RFI, Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European, a fost însă de părere că toate măsurile de securitate nu pot preveni noile atentate, dar vor îngreuna viața oamenilor obișnuiți. „Precauțiile vor viza incidentele din trecut, dar nu pot prevedea noile situații care se vor ivi. În același timp, restricțiile vor lovi în stilul de viață al oamenilor, care o vor duce mai greu. Din acest punct de vedere, se poate spune că teroriștii obțin o victorie indirectă”, a spus Ioan Mircea Pașcu.

Just Fontaine: „Cred că Franța trebuie să renunțe la turneu”. Președintele Comitetului de Organizare: „Siguranța pe stadioane funcționează bine. Pericolul e pe stradă”


Franța a cheltuit foarte mulți bani cu pregătirea turneului final și mutarea competiției ar însemna o imensă „gaură” financiară

Polemica se întețește și în interiorul Franței. În timp ce membrii Comitetului de Organizare cer imperios ca totul să rămână așa cum s-a stabilit înaintea atentatelor, alte personalități ale fotbalului din această țară sunt mai precaute. Legendarul Just Fontaine, deținătorul recordului absolut de goluri înscrise la o singură ediție a Cupei Mondiale – 13 la turneul din Suedia 1958 -, spune clar că „orice altă țară ar putea găzdui Euro 2016, dar noi nu”. Declarația veteranului de 82 de ani a fost consemnată de publicația germană Die Welt. Germania a fost nominalizată, alături de Anglia, ca fiind capabilă să preia turneul final. „Cred că Franța trebuie să renunțe la turneu. Mă tem foarte tare că această zi neagră de vineri se poate repeta. Cred că noi nu putem garanta siguranța care se impune pentru o asemenea mare competiție. Pur și simplu e prea periculos!”, a declarat legendarul Fontaine.

În schimb, Jacques Lambert, președintele Comitetului de Organizare, afirmă contrariul: „Să ceri anularea turneului înseamnă să le faci jocul teroriștilor. Vom lua măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea competiției în condiții de siguranță. Nu voi dezvălui ce măsuri vom lua pentru a nu le conferi avantaje inamicilor. Dar siguranța pe stadioane funcționează bine, pericolul e mai degrabă pe străzi, în aglomerările spontane”, spune Lambert, citat de „The Guardian”.

Ce se găsește pe lângă casa teroristului în Franța: un lansator de rachete, veste antiglonț, pușcă-mitralieră, pistolete


Abdelhamid Abaaoud (jos, în genunchi) este căutat de autorități și considerat „creierul” atentatelor de vineri
 

Problema pare a fi însă că autoritățile franceze au scăpat complet situația de sub control, iar la vară sutele de mii de turiști care vor intra în țară vor fi ținte ușoare pentru teroriștii islamici.

Raidurile făcute de poliția și armata franceză în șase orașe, după atentatele de vineri, au dus la un prim bilanț incredibil: s-au descoperit adevărate depozite de armament clandestine pe teritoriul acestei țări, notează site-ul israelian Debka.com, apropiat de serviciile secrete din această țară. Printre capturile făcute după raidurile din Marsilia, Lille, Grenoble, Strasbourg, Lyon și Toulouse se găsesc un lansator de rachete, veste antiglonț, o pușcă mitralieră Kalașnikov, 15 pistolete și alte arme.

Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a declarat că au fost percheziționate, în raiduri de noapte, 168 de locuințe. S-au efecutat 23 de arestări și alte 104 persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Pe de altă parte, toate aceste măsuri par nu numai tardive, dar și insuficiente. Premierul Manuel Valls a anunțat națiunea franceză, într-un interviu la radio, că există posibilitatea unor noi atacuri în zilele și săptămânile următoare.

Franța, avertizată de turci și irakieni asupra atentatelor care se pregăteau. Autoritățile n-au luat în seamă semnalele de alarmă


CNN anunță că ISIS amenință cu o nouă „repriză” de atentate

Pe măsură ce trec orele, ies la iveală noi amănunte șocante atât despre ce s-a petrecut vineri seara la Paris, cât și despre superficialitatea și nepregătirea trupelor de securitate franceze. Israelienii au dezvăluit că structura teroristă care a acționat în Franța a cuprins cel puțin 200 de oameni și a necesitat luni de pregătire în chiar inima țării, fără ca vreo autoritate să ia măcar o urmă a asasinilor. Între timp, s-a descoperit că șefii spionajului irakian au avertizat țările occidentale cu 24 de ore înainte de tragedie că un atac al ISIS este iminent. Mesajul a fost transmis către SUA, Marea Britanie și Franța, notează debka.com. Irakienii îi informau pe occidentali că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a ordonat un atac asupra țărilor din coaliția occidentală, dar și asupra Iranului și a Rusiei. Irakienii au fost cât se poate de expliciți, informarea spunând că atacurile vor avea loc „prin detonarea de bombe sau asasinate sau luarea de ostatici în zilele următoare”. Niciuna dintre țările la care a ajuns mesajul n-a reacționat corespunzător.

Incredibil este însă că aceste alerte venite de la irakieni au fost ignorate de francezi în condițiile în care alte două avertismente fuseseră primite de la Turcia! Autoritățile de la Ankara au atenționat Franța de două ori, în ultimul an, că în țară se află jihadistul Omar Ismail Mostefai, unul dintre teroriștii sinucigași care s-au detonat vineri la Paris. De fiecare dată, francezii n-au dat niciun răspuns, a declarat pentru AFP o oficialitate din guvernul Turciei.

Abia după carnagiul de vineri, autoritățile franceze au solicitat ajutorul serviciilor secrete aliate. Americanii, israelienii, turcii și alte țări care cooperează contra terorismului au pus dezastrul de vineri pe seama incapacității serviciilor secrete franceze, care „au refuzat în tot acest timp să facă schimb de informații sau să colaboreze cu ceilalți”.


Abdelhamid Abaaoud, suspectul principal, în mână cu Coranul și drapelul negru al ISIS

Peste 20 de teroriști înarmați până în dinți au devastat vineri Parisul atacând cu puști-mitralieră și grenade, dar și detonându-și centurile cu explozibili, în șase locuri diferite. Au fost măcelăriți oameni într-o sală de concerte, în două restaurante, pe străzi și la intrarea pe „Stade de France”, în timpul partidei Franța – Germania. Planul teroriștilor, dezvăluie surse din serviciile israeliene de informații, era de a-l captura sau ucide chiar pe președintele francez Francois Hollande, care se afla în tribuna oficială a stadionului alături de ministrul de externe al Germaniei, în timp ce trupele de securitate ar fi fost distrase și derutate de celelalte atacuri diversioniste. Din acest punct de vedere, teroriștii au dat greș, ținta principală fiind ratată. Însă oamenii obișnuiți, aflați pe străzile Parisului, n-au avut atât noroc.

Avalanșă de competiții sportive pe teritoriul Franței în perioada următoare

Numeroase competiții sportive programate la sfârșitul săptămânii trecute în Franța au fost amânate. E vorba de meciuri internaționale de rugby (Racing 92 – Glasgow, Oyonnax – Ulster, Pau – Castres Olympique, Bordeaux Begles – ASM Clermont Auvergne, RC Toulon – Bath), jocuri din Cupa Franței la fotbal, dar și din etapele campionatelor de volei și handbal, precum și un concurs internațional de Taekwondo și unul de patinaj.

Toate aceste competiții, dar și altele, ar trebui să se dispute în perioada următoare, adică exact în intervalul în care premierul Valls a anunțat deja că informațiile indică posibilitatea unor noi atentate.

Nici Marea Britanie nu stă cu mult mai bine. O unitate a trupelor speciale a fost detașată în Franța, pentru a ajuta forțele de ordine depășite de evenimente din această țară. În același timp, nivelul de alarmă a fost ridicat în Insulă, informațiile fiind că următoarea țintă a ISIS ar putea fi Marea Britanie.

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul…
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
×