MOARTE PE SENA | Premierul Valls cere națiunii să se aștepte la noi atacuri teroriste. Poliția a descoperit un lansator de rachete în raziile de după atentatele de vineri, de la Paris. „Franța ar trebui să nu mai găzduiască Euro. E pur și simplu prea periculos!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Nov. 2015, 10:37 Actualizat: 17 Nov. 2015, 10:38 Special

Valul de teroare din Franța pare fără sfârșit după ce însuși premierul Manuel Valls, într-un discurs radiofonic, a cerut națiunii să se pregătească de noi atacuri teroriste în zilele și săptămânile care urmează. Vineri, în timpul partidei amicale Franța – Germania (scor 2-0), disputată pe „Stade de France”, zeci de teroriști musulmani au dezlănțuit iadul pe străzile Parisului, masacrând oamenii ieșiți în cale. Bilanțul dramei este, în acest moment, de 132 de morți și 352 de răniți.

Mircea Sandu: „Nu vor muta turneul final. Probabil că vor fi sporite măsurile de securitate”

Toate competițiile sportive de peste weekend au fost anulate, dar autoritățile continuă să insiste că viața trebuie să-și urmeze cursul, iar Comitetul de Organizare al Euro 2016 militează pentru ca turneul final de la vară să rămână în Franța. Comitetul Executiv al UEFA discută azi cazul, dar sunt șanse minime ca Euro să-și schimbe gazda. „Nu se va schimba țara gazdă. Probabil că se va ridica problema măsurilor de securitate. Francezii vor fi întrebați ce au de gând să facă. La Euro va fi o securitate excepțională, vor fi prezenți agenți din toată Europa, probabil că și România va trimite specialiști”, a declarat Mircea Sandu, fost președinte al FRF și membru în Comitetul Executiv al UEFA, în emisiunea ProSport Live de luni dimineață.

Într-un interviu acordat postului de radio RFI, Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European, a fost însă de părere că toate măsurile de securitate nu pot preveni noile atentate, dar vor îngreuna viața oamenilor obișnuiți. „Precauțiile vor viza incidentele din trecut, dar nu pot prevedea noile situații care se vor ivi. În același timp, restricțiile vor lovi în stilul de viață al oamenilor, care o vor duce mai greu. Din acest punct de vedere, se poate spune că teroriștii obțin o victorie indirectă”, a spus Ioan Mircea Pașcu.

Just Fontaine: „Cred că Franța trebuie să renunțe la turneu”. Președintele Comitetului de Organizare: „Siguranța pe stadioane funcționează bine. Pericolul e pe stradă”


Franța a cheltuit foarte mulți bani cu pregătirea turneului final și mutarea competiției ar însemna o imensă „gaură” financiară

Polemica se întețește și în interiorul Franței. În timp ce membrii Comitetului de Organizare cer imperios ca totul să rămână așa cum s-a stabilit înaintea atentatelor, alte personalități ale fotbalului din această țară sunt mai precaute. Legendarul Just Fontaine, deținătorul recordului absolut de goluri înscrise la o singură ediție a Cupei Mondiale – 13 la turneul din Suedia 1958 -, spune clar că „orice altă țară ar putea găzdui Euro 2016, dar noi nu”. Declarația veteranului de 82 de ani a fost consemnată de publicația germană Die Welt. Germania a fost nominalizată, alături de Anglia, ca fiind capabilă să preia turneul final. „Cred că Franța trebuie să renunțe la turneu. Mă tem foarte tare că această zi neagră de vineri se poate repeta. Cred că noi nu putem garanta siguranța care se impune pentru o asemenea mare competiție. Pur și simplu e prea periculos!”, a declarat legendarul Fontaine.

În schimb, Jacques Lambert, președintele Comitetului de Organizare, afirmă contrariul: „Să ceri anularea turneului înseamnă să le faci jocul teroriștilor. Vom lua măsurile necesare pentru a asigura desfășurarea competiției în condiții de siguranță. Nu voi dezvălui ce măsuri vom lua pentru a nu le conferi avantaje inamicilor. Dar siguranța pe stadioane funcționează bine, pericolul e mai degrabă pe străzi, în aglomerările spontane”, spune Lambert, citat de „The Guardian”.

Ce se găsește pe lângă casa teroristului în Franța: un lansator de rachete, veste antiglonț, pușcă-mitralieră, pistolete


Abdelhamid Abaaoud (jos, în genunchi) este căutat de autorități și considerat „creierul” atentatelor de vineri
 

Problema pare a fi însă că autoritățile franceze au scăpat complet situația de sub control, iar la vară sutele de mii de turiști care vor intra în țară vor fi ținte ușoare pentru teroriștii islamici.

Raidurile făcute de poliția și armata franceză în șase orașe, după atentatele de vineri, au dus la un prim bilanț incredibil: s-au descoperit adevărate depozite de armament clandestine pe teritoriul acestei țări, notează site-ul israelian Debka.com, apropiat de serviciile secrete din această țară. Printre capturile făcute după raidurile din Marsilia, Lille, Grenoble, Strasbourg, Lyon și Toulouse se găsesc un lansator de rachete, veste antiglonț, o pușcă mitralieră Kalașnikov, 15 pistolete și alte arme.

Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a declarat că au fost percheziționate, în raiduri de noapte, 168 de locuințe. S-au efecutat 23 de arestări și alte 104 persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Pe de altă parte, toate aceste măsuri par nu numai tardive, dar și insuficiente. Premierul Manuel Valls a anunțat națiunea franceză, într-un interviu la radio, că există posibilitatea unor noi atacuri în zilele și săptămânile următoare.

Franța, avertizată de turci și irakieni asupra atentatelor care se pregăteau. Autoritățile n-au luat în seamă semnalele de alarmă


CNN anunță că ISIS amenință cu o nouă „repriză” de atentate

Pe măsură ce trec orele, ies la iveală noi amănunte șocante atât despre ce s-a petrecut vineri seara la Paris, cât și despre superficialitatea și nepregătirea trupelor de securitate franceze. Israelienii au dezvăluit că structura teroristă care a acționat în Franța a cuprins cel puțin 200 de oameni și a necesitat luni de pregătire în chiar inima țării, fără ca vreo autoritate să ia măcar o urmă a asasinilor. Între timp, s-a descoperit că șefii spionajului irakian au avertizat țările occidentale cu 24 de ore înainte de tragedie că un atac al ISIS este iminent. Mesajul a fost transmis către SUA, Marea Britanie și Franța, notează debka.com. Irakienii îi informau pe occidentali că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a ordonat un atac asupra țărilor din coaliția occidentală, dar și asupra Iranului și a Rusiei. Irakienii au fost cât se poate de expliciți, informarea spunând că atacurile vor avea loc „prin detonarea de bombe sau asasinate sau luarea de ostatici în zilele următoare”. Niciuna dintre țările la care a ajuns mesajul n-a reacționat corespunzător.

Incredibil este însă că aceste alerte venite de la irakieni au fost ignorate de francezi în condițiile în care alte două avertismente fuseseră primite de la Turcia! Autoritățile de la Ankara au atenționat Franța de două ori, în ultimul an, că în țară se află jihadistul Omar Ismail Mostefai, unul dintre teroriștii sinucigași care s-au detonat vineri la Paris. De fiecare dată, francezii n-au dat niciun răspuns, a declarat pentru AFP o oficialitate din guvernul Turciei.

Abia după carnagiul de vineri, autoritățile franceze au solicitat ajutorul serviciilor secrete aliate. Americanii, israelienii, turcii și alte țări care cooperează contra terorismului au pus dezastrul de vineri pe seama incapacității serviciilor secrete franceze, care „au refuzat în tot acest timp să facă schimb de informații sau să colaboreze cu ceilalți”.


Abdelhamid Abaaoud, suspectul principal, în mână cu Coranul și drapelul negru al ISIS

Peste 20 de teroriști înarmați până în dinți au devastat vineri Parisul atacând cu puști-mitralieră și grenade, dar și detonându-și centurile cu explozibili, în șase locuri diferite. Au fost măcelăriți oameni într-o sală de concerte, în două restaurante, pe străzi și la intrarea pe „Stade de France”, în timpul partidei Franța – Germania. Planul teroriștilor, dezvăluie surse din serviciile israeliene de informații, era de a-l captura sau ucide chiar pe președintele francez Francois Hollande, care se afla în tribuna oficială a stadionului alături de ministrul de externe al Germaniei, în timp ce trupele de securitate ar fi fost distrase și derutate de celelalte atacuri diversioniste. Din acest punct de vedere, teroriștii au dat greș, ținta principală fiind ratată. Însă oamenii obișnuiți, aflați pe străzile Parisului, n-au avut atât noroc.

Avalanșă de competiții sportive pe teritoriul Franței în perioada următoare

Numeroase competiții sportive programate la sfârșitul săptămânii trecute în Franța au fost amânate. E vorba de meciuri internaționale de rugby (Racing 92 – Glasgow, Oyonnax – Ulster, Pau – Castres Olympique, Bordeaux Begles – ASM Clermont Auvergne, RC Toulon – Bath), jocuri din Cupa Franței la fotbal, dar și din etapele campionatelor de volei și handbal, precum și un concurs internațional de Taekwondo și unul de patinaj.

Toate aceste competiții, dar și altele, ar trebui să se dispute în perioada următoare, adică exact în intervalul în care premierul Valls a anunțat deja că informațiile indică posibilitatea unor noi atentate.

Nici Marea Britanie nu stă cu mult mai bine. O unitate a trupelor speciale a fost detașată în Franța, pentru a ajuta forțele de ordine depășite de evenimente din această țară. În același timp, nivelul de alarmă a fost ridicat în Insulă, informațiile fiind că următoarea țintă a ISIS ar putea fi Marea Britanie.

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Nov. 2015, 10:37 Actualizat: 17 Nov. 2015, 10:38 Special
Pe aceeași temă
Cum s-a filmat Inna în mașină, înainte să moară în accidentul teribil. Rudele și apropiații vedetei nu își revin din șoc
Cum s-a filmat Inna în mașină, înainte să moară în accidentul teribil. Rudele și apropiații vedetei nu își revin din șoc
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Comentator Pro TV, pus la zid: „Nu mai există nicăieri în lume o astfel de situaţie jenantă“
Comentator Pro TV, pus la zid: „Nu mai există nicăieri în lume o astfel de situaţie jenantă“
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
EXCLUSIV | Fumuri galactice la națională?! Dezvaluiri despre comportamentul lui George Pușcaș și Ionuț Radu la lot: „Foarte cu nasul pe sus”
EXCLUSIV | Fumuri galactice la națională?! Dezvaluiri despre comportamentul lui George Pușcaș și Ionuț Radu la lot: ...
A murit INNA! Tanara bloggerita din Moldova si-a pierdut viata intr-un accident cumplit!
A murit INNA! Tanara bloggerita din Moldova si-a pierdut viata intr-un accident cumplit!
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Transfer BOMBĂ în La Liga! Edinson Cavani şi-a dat ACORDUL. Când se face mutarea
Transfer BOMBĂ în La Liga! Edinson Cavani şi-a dat ACORDUL. Când se face mutarea
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
O tânără a bătut la uşa unui VECIN, în căutare de ajutor. Bărbatul a lăsat-o înăuntru şi i-a dat ceva să bea / La scurt timp, lucrurile au degenerat / Poliţia, îngrozită de crimă: I-am găsit cadavrul într-un „sicriu” de ciment
O tânără a bătut la uşa unui VECIN, în căutare de ajutor. Bărbatul a lăsat-o înăuntru şi i-a dat ceva să bea ...
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
Radu Tudor aruncă bomba serii: Victorie pentru Iohannis! Informația care o nimicește pe Dăncilă
Radu Tudor aruncă bomba serii: Victorie pentru Iohannis! Informația care o nimicește pe Dăncilă
Răsturnare de situație în cazul Caracal. S-a întâmplat într-un cimitir! Alexandra și Luiza...
Răsturnare de situație în cazul Caracal. S-a întâmplat într-un cimitir! Alexandra și Luiza...
ANM e in alerta! Un ciclon se apropie de România! Când se va strica vremea
ANM e in alerta! Un ciclon se apropie de România! Când se va strica vremea
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Scandalos! Gheorghe Dincă, eliberat din închisoare peste câteva zile?!
Scandalos! Gheorghe Dincă, eliberat din închisoare peste câteva zile?!
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare tv.  Cine este barbatul cu care o relatie de 32 de ani. Decizia ei de a nu se marita le-a afectat povestea de iubire
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare ...
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, este dezolant! FOTO
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, ...
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită