INTERVIU Surpriză! Rednic: „M-aș întoarce la Dinamo, dar numai în condițiile mele. Cu mine antrenor, se simțea și Negoiță patron! Dar s-a zgârcit la 2.000 de euro”. Totul despre epoca Rednic: cât a cerut să rămână, cum vedea redresarea clublui, ce i-a reproșat Negoiță

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Oct. 2018, 12:31 Actualizat: 10 Oct. 2018, 16:19 Special
INTERVIU Surpriză! Rednic: „M-aș întoarce la Dinamo, dar numai în condițiile mele. Cu mine antrenor, se simțea și Negoiță patron! Dar s-a zgârcit la 2.000 de euro”. Totul despre epoca Rednic: cât a cerut să rămână, cum vedea redresarea clublui, ce i-a reproșat Negoiță

Mircea Rednic își făcea bagajele când i-a sunat telefonul mobil. Antrenorul român, abia concediat de la echipa saudită Al-Faisaly după doar 5 etape, a părut însă, în dialogul cu reporterul, mai afectat de situația de la Dinamo, decât de ceea ce tocmai a pățit în Arabia Saudită. Din timpul discuției cu ProSport, 75% a fost alocat crizei fără precedent de la gruparea „roș-albă” – ajunsă pe locul 12 în Liga 1 după 11 etape, Dinamo ar merge în barajul de retrogradare/promovare cu formația de pe locul 3 din Liga 2 dacă nu va reuși, până la sfârșitul campionatului, să părăsească această poziție.

Discuția despre Al-Faisaly a fost destul de succintă. Rednic și-a prezentat punctul de vedere, dar partea despre Dinamo l-a aprins pe fostul internațional, care a jucat cu gruparea din Șoseaua Ștefan cel Mare două semifinale de cupe europene (Cupa Campionilor 1983-1984 și Cupa Cupelor 1989-1990).

Antrenor al „roș-albilor”, ultima oară, în sezonul 2015-2016, când a terminat sezonul regulat pe locul 2, play-off-ul pe locul 4 și a jucat finala Cupei României (pierdută la penalty-uri cu CFR Cluj), Rednic a plecat atunci pentru că Ionuț Negoiță a considerat că performanțele sunt prea slabe, iar pretențiile financiare prea mari. Oameni din jurul patronului au saturat spațiul public, la acel moment, cu informații false și cu insinuări vizându-l pe antrenor.

Rednic spune acum că, pentru a continua la Dinamo, ceruse salariu de 9.000 de euro pe lună și 10% din profitul realizat de club din vânzarea jucătorilor aduși de el. Contractele fotbaliștilor, povestește antrenorul, erau de maximum 7.000 de euro pe lună, iar echipa se bătea la titlu și era profitabilă. Acum, salariile au ajuns și la 10-15.000 de euro, Dinamo e pe loc de retrogradare și pierde bani.

ProSport: Salut, Mircea. Ce faci?
Mircea Rednic: Salut. Uite, mă pregătesc să plec în Arabia.

Ți-au reziliat contractul cei de la Al-Faisaly. Ce s-a întâmplat?
Ce să se întâmple, nu s-a întâmplat nimic. Conducătorii n-au mai avut răbdare. Al-Faisaly e un club mic. Au buget de 15-20 de milioane. Niciodată n-au cumpărat jucători. A fost și o conjunctură. Brazilianul Luisinho s-a accidentat, a jucat un singur meci, doar 70 de minute. Apoi s-a accidentat, acum e internat la o clinică. N-au răbdare! N-au răbdare, asta s-a întâmplat. Echipa joacă, am pierdut trei puncte în ultimele minute de prelungiri, din penalty și dintr-o lovitură liberă. Ă‚știa sunt ei, n-au răbdare.

„N-am ce să-mi reproșez. Când am ajuns la Al Faisaly, toți străinii erau deja luați. Nu s-a pus niciodată problema să-l cumpărăm pe Gnohere. Clubul n-are bani”

Când te-au anunțat că nu mai ești antrenor?
A doua zi, nu după meci. După ce au avut întâlnirea. Eu sunt în țară acum.

Aha. Deci, nu față-n față. Ți s-a spus telefonic.
Nu, nu față-n față. Păi, de aceea plec acum în Arabia. Acum am discuția și rezilierea. Clauzele sunt clare, nicio problemă.

Există clauze…
Bineînțeles că există. Sunt clauze cu ce se întâmplă dacă plec eu și ce se întâmplă dacă nu mai vor ei. Și nu a fost din vina mea. Chiar te rog să scrii asta: nu am ce să-mi reproșez! Chiar nu am! Ă‚știa n-au dat în viața lor 10.000 de euro pe un jucător! Eu, când am ajuns acolo, toți străinii erau cumpărați. Singurul jucător străin pe care l-am adus a fost Puljic. Și asta doar pentru că unul din jucătorii care erau deja acolo s-a accidentat grav. Așa s-a eliberat un loc! Toți jucătorii au fost aduși de ei. N-a fost lot format de mine. E o situație… Toți din Arabia au luat jucători de 10-15 milioane. Șumudică l-a adus pe Budescu, pe 1.000.000. Eu n-am luat nimic. Trei puncte am pierdut în prelungiri. Am avut 3 meciuri în deplasare, din care două au fost cu locul 1 și cu locul 2. Deci… Eu știu ce e acolo. Nu vreau să spun mai mult. Dacă ei așa au zis, să fie sănătoși. Nu s-a pus niciodată problema să-l cumpărăm pe Gnohere deoarece clubul n-are bani și are altă filosofie, iar brazilienii au jucat toți, cu excepția celui care s-a accidentat și e într-o clinică, la recuperare, acum.


Al Faisaly, echipa pe care Mircea Rednic a antrenat-o 5 etape în prima ligă din Arabia Saudită, înainte să fie concediat, se află acum pe locul 11 din 16, cu 4 puncte: o victorie, un egal și trei înfrângeri. Cele două partide din deplasare cu echipele de pe locurile 1 și 2 la care face referire tehnicianul sunt Al Nasr (locul 1) – Al Faisaly 2-1, din etapa a doua, și Al Ahli (locul 2) – Al Faisaly 2-0, din etapa a 5-a. Cea de-a treia înfrângere invocată de Rednic, cea cu ghinion, este Al Hazm – Al Faisaly 2-1 (0-1), gazdele câștigând printr-un autogol marcat de Igor Rossi și dintr-un penalty transformat în minutul 90+4 de Alemao.


Cât e clauza?
Nu pot să-ți spun. Dar, oricum, e cât nu câștigam la Dinamo în 5 ani! Așa că…

„Negoiță s-a zgârcit, în 2016, la 2.000 de euro. N-am înțeles ce l-a deranjat”

Ce ai de gând să faci după ce reziliezi cu ei?
Nu știu. Sincer, am oferte din Belgia. O echipă din prima ligă care e la retrogradare și una din liga a doua care vrea să promoveze. Dar încă mă gândesc. Acum, încă nu mi-am reziliat contractul, ca să le zic la oameni că sunt liber sau… Dar mă gândesc…

Că tot ai pomenit de Dinamo, chiar am discutat despre tine în emisiunea ProSport Live. S-au făcut doi ani de când Negoiță nu te-a mai vrut antrenor pe motiv că ai terminat doar pe locul 4 și că n-ai luat titlul. După ce ai plecat tu, în 2016-2017 au prins play-off-ul la limită, în ultima etapă. În 2017-2018 l-au ratat. Acum, Dinamo e pe 12, pe loc de baraj…
Da… Păi… S-au făcut greșeli… Și se fac în continuare greșeli. Dacă el s-a zgârcit la 2.000 de euro! În perioada cât am fost eu acolo, se simțea patron! Nu-l înjura nimeni, toată lumea îl lăuda, venea fără frică la stadion… Chiar n-am înțeles ce l-a deranjat. Pentru că toată lumea… E o diferență între comision și procent! Când iei un jucător no name și după un an îl faci… Cum a fost Mevlja, că era rezervă în Israel și au luat 1.700.000 de euro, după aceea, pe el


Mircea Rednic a preluat ultima oară Dinamo în vara lui 2015 și a reușit să pună capăt unei serii de 11 meciuri fără victorie împotriva rivalilor de la FC FCSB, serie care data din 2011 (9 înfrângeri și două egaluri, golaveraj  11-28).

În sezonul 2015-2016, cu Rednic pe bancă, Dinamo a întâlnit FC FCSB de 6 ori, fără să mai piardă nicio singură confruntare, deși diferența valorică între loturi rămăsese foarte mare. În acest interval, „roș-albii” i-au eliminat pe rivali în semifinalele Cupei României (2-2 în deplasare, 0-0 acasă).

6 meciuri, 1 victorie, 5 egaluri, 0 înfrângeri, golaveraj 7-5 a avut Dinamo cu Rednic pe bancă, în sezonul 2015-2016, contra rivalilor de la FC FCSB


„Când am fost eu la Dinamo, cel mai mare contract era de 7.000 de euro. Acum dă contracte de 10-15.000 unor jucători care nu merită banii ăștia”

Lucescu avea aceeași înțelegere la Șahtior cu Ahmetov, din ce știu eu.
Pe vremuri aveau 5% la vânzarea jucătorului. Îl ai pe unul care muncește un an… Eu vorbesc de jucătorii pe care îi aduceam eu. Să știi că, atunci când am fost eu la Dinamo, cel mai mare contract era de 7.000 de euro! Săracul, Dumnezeu să-l ierte, Ekeng avea 7.000. M-am rugat de el să semneze și, până la urmă, i-au dat cel mai mare contract. Restul jucătorilor din lot nu depășeau 5-6.000 de euro. Când văd acum că dă contracte de 10.000, de 15.000, și când văd ce se joacă și ce evoluții au unii dintre jucători, care nu-și merită banii ăștia… Atunci îmi pun întrebarea: ce l-a deranjat? De pierdut, el are!

N-ați terminat pe podium, asta l-a deranjat.
Atunci, în anul acela, nu ne-am forțat, pentru că Dinamo nici n-avea voie să participe în cupele europene. Abia ieșise din insolvență. Am terminat campionatul regulat pe locul 2, aproape de Astra (n.r. – 1. Astra – 51 de puncte, 2. Dinamo – 48 de puncte).

Așa este.
Atunci, chiar l-am înțeles. În iarnă, când ar fi trebuit să facă investiții, n-a mai vrut să bage bani, pentru că oricum nu jucam în cupele europene. Și nu avea rost. Dar, după aceea, să te cramponezi, că, vezi-Doamne, erau procente la vânzarea jucătorilor… Care procente puteau să fie sau să nu fie. Și dacă erau? Tu, ca patron, îl iei pe jucător cu zero bani, dai 50-60.000 pe an salariu și pe urmă îl vinzi cu 1.000.000 de euro. Păi, nu-ți convine să dai un 10%, sau cât era? Chiar nu l-am înțeles. Și acum… Îți spun sincer, îmi pare rău de miștouri… Că acum am o groază care fac miștouri. Și chiar nu te simți bine ca dinamovist! Dacă se vindeau jucători, cine câștiga? El câștiga! Mă rog…

„Veneau la mine și-mi ziceau: Ce, bă, el bagă banii și toată lumea vorbește de Rednic în sus, Rednic în jos!”

Poate a considerat că ai contract mare.
Eu aveam salariu 7.000 de euro, ce Dumnezeu! Adică am venit cu sufletul! Că am avut tot timpul oferte bune… Dar am zis să ajut, să facem treabă, și chiar a fost bine! Eu am zis și atunci, dar Negoiță e și un tip influențabil. Și sunt foarte mulți pe lângă el care… Toți se dau că-i vor binele, că aia… Mai veneau pe la mine și-mi ziceau: „Ce, bă, că el dă banii și toată lumea vorbește de Rednic în sus, Rednic în jos!”… Mă rog, nu mai contează. Dar, sincer, îmi pare rău de situația lui Dinamo. Tot ce a câștigat Negoiță cu mine a cheltuit în anii ăștia doi, care au urmat. Câți antrenori a schimbat și ce salarii a dat. Cu mine erau salariile până în 5-6.000 de euro. Și se simțea și el patron. Era aplaudat, venea cu copiii la meci. Acum, săracul, vede meciurile la televizor, în birou la el, în hotel. Sper că nu cu Andone, că atunci, în perioada aia, vedea meciurile cu Andone. Adică era pregătită mișcarea. Mă rog, asta e, eu n-am nimic să-mi reproșez!

Mai există vreo posibilitate să te mai întorci?
Doar în condițiile mele!


Mircea Rednic, 56 de ani, a jucat la Dinamo între 1983 și 1991, interval în care a câștigat două titluri (1984 și 1990) și trei Cupe ale României (1984, 1986, 1990). După Revoluție a plecat în străinătate și a jucat la Bursaspor, Standard Liege (o Cupă a Belgiei în 1993) și Saint Trond.

A revenit în țară la chemarea lui Mircea Lucescu, în 1997, la Rapid, cu care a câștigat ca jucător un titlu, în 1999, și o Cupă a României 1998).
S-a calificat, cu Dinamo, de două ori în semifinalele cupelor europene: Cupa Campionilor 1984 și Cupa Cupelor 1990.

A jucat 83 de meciuri pentru națională, cu care s-a calificat și a jucat la două turnee finale: Euro 1984 și Cupa Mondială 1990.

Ca antrenor, este unul dintre cei mai de succes români de după Revoluție. A câștigat titlul cu Rapid în 2003 și cu Dinamo în 2007, Cupa României cu Rapid în 2002, Supercupa României cu Rapid în 2002 și 2003.

 

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Oct. 2018, 12:31 Actualizat: 10 Oct. 2018, 16:19 Special
Pe aceeași temă
Avem dovada video a divorțului! L-am prins pe soțul Andreei Bălan cu alta, îmbrățișat. Dar să vezi cine e
Avem dovada video a divorțului! L-am prins pe soțul Andreei Bălan cu alta, îmbrățișat. Dar să vezi cine e
Cine este românul ucis în atentatul din Hanau. Avea doar 23 ani şi oprise la un chioşc să-şi ia de mâncare. N-a mai apucat să coboare din maşină
Cine este românul ucis în atentatul din Hanau. Avea doar 23 ani şi oprise la un chioşc să-şi ia de mâncare. N-a mai ...
Iohannis, lovit in suflet de durere. A fost trezit din somn sa i se spuna ca A MURIT....
Iohannis, lovit in suflet de durere. A fost trezit din somn sa i se spuna ca A MURIT....
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
Aproape perfect! Hagi, vedeta zilei in The Sun! Ce nota a primit dupa seara fantastica in Europa
Aproape perfect! Hagi, vedeta zilei in The Sun! Ce nota a primit dupa seara fantastica in Europa
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
Ce a păţit un român care a cumpărat două maşini din Germania şi „a uitat“ să mai plătească ratele
Ce a păţit un român care a cumpărat două maşini din Germania şi „a uitat“ să mai plătească ratele
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
DOLIU în televiziune şi în ţară! Prezentatoarea s-a SPÂNZURAT: ultimul mesaj e cutremurător
DOLIU în televiziune şi în ţară! Prezentatoarea s-a SPÂNZURAT: ultimul mesaj e cutremurător
Adevărul despre Traian Băsescu! Ce a făcut în trecut fostul președinte. De unde îi veneau banii
Adevărul despre Traian Băsescu! Ce a făcut în trecut fostul președinte. De unde îi veneau banii
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
Mara Banica a tinut sa se afle de la ea. Din pacate, e vorba despre fiul ei....
Mara Banica a tinut sa se afle de la ea. Din pacate, e vorba despre fiul ei....
AUDIO EXCLUSIV. Andreea Antonescu, dată de gol de înregistrarea  de la 112! “Ștefan, vreau să plec acum de aici. (…) Și asta numai din cauza c%^#& -urilor pe care…”
AUDIO EXCLUSIV. Andreea Antonescu, dată de gol de înregistrarea de la 112! “Ștefan, vreau să plec acum de aici. (…) ...
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut după aceea este INCREDIBIL. Toată lumea a rămas uimită. „Aşa ceva nu am mai văzut!” [VIDEO]
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut ...
Donald Trump, în mijlocul unui nou scandal. Una dintre cele mai frumoase femei ale Americii îl acuză că a luat-o în braţe cu forţa: ”N-am uitat, domnule preşedinte!”
Donald Trump, în mijlocul unui nou scandal. Una dintre cele mai frumoase femei ale Americii îl acuză că a luat-o în ...
Rune weekend cu Mihai Voropchievici. Horoscop weekend 21-23 martie
Rune weekend cu Mihai Voropchievici. Horoscop weekend 21-23 martie
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Se visează mireasă! Cine este VEDETA SEXY care a încins mintea bărbaților
Se visează mireasă! Cine este VEDETA SEXY care a încins mintea bărbaților
BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! Roxana Ionescu și Tinu Vidaicu s-au căsătorit ÎN SECRET!
BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! Roxana Ionescu și Tinu Vidaicu s-au căsătorit ÎN SECRET!
Vremea 21 februarie 2020. Cum va fi vremea în weekend 22-23 februarie
Vremea 21 februarie 2020. Cum va fi vremea în weekend 22-23 februarie
Nu te pui cu RUȘII. Ce a pățit un moldovean care „a parcat ca un bou” la Sankt Petersburg
Nu te pui cu RUȘII. Ce a pățit un moldovean care „a parcat ca un bou” la Sankt Petersburg
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer
Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer