Incredibila epopee a stadionului de la Craiova. Cum a ajuns să fie „inaugurată” de nenumărate ori o arenă sportivă de 52,6 milioane de euro, dar cu probleme de construcție și a cărei finalizare a întârziat deja un an

Autor: Matei Udrea Publicat: 27 Oct. 2017, 07:02 Actualizat: 27 Oct. 2017, 13:12 Special

Crăpăturile în structura de rezistență reprezintă ultima dintre problemele pe care presa le-a descoperit la noul stadion de la Craiova, arenă de 52,6 milioane de euro a cărei inaugurare ar trebui să aibă loc, conform ultimului din șirul de comunicate oficiale ale clubului și autorităților, pe 10 noiembrie 2017, cu un amical CSU Craiova – Slavia Praga.

Site-ul sport.ro a publicat fotografii care arată crăpături de profunzime în structura de rezistență a arenei și, citând surse conectate la Primăria Craiova și a CSU Craiova, afirmă că inaugurarea arenei se poate face doar dacă se vor ignora sau grăbi etapele care ar mai trebui parcurse.

Un articol care a provocat un taifun de dezmințiri, pentru a fi, apoi, confirmat de zeci de ori

ProSport a fost prima publicație din România care a atras atenția, printr-o serie de dezvăluiri și interviuri, încă din luna iulie a acestui an, că s-au comis erori mari începând chiar din faza studiului de fezabilitate la noul stadion din Craiova. Documentul citat atunci, Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care se mofica proiectul stadionului (emis în iulie 2017, deși, conform primei HG, nr. 900/2014 din 15 octombrie 2014, semnată de Victor Ponta, stadionul ar fi trebuit terminat încă din noiembrie 2016!), enumera nenumărate defecțiuni care ori fusese nevoie să fie remediate pe parcursul construcției, ori urmau să fie remediate în lunile următoare. 
Articolul ProSport se bucură de un interes uriaș și este preluat imediat de toată presa, dar generează și o reacții violente atât din partea postacilor (mobilizați chiar de la prima oră), cât și ale unor oficiali care s-au grăbit să nege datele publicate.
Toate explicațiile furnizate de oficiali se dovedesc însă niște minciuni și ProSport, alături de alte publicații și chiar de cetățeni obișnuiți și specialiști, le demontează sistematic, cu documente, probe și imagini de la fața locului. În loc să accepte realitatea, politicienii și șefii CSU Craiova încep un joc bizar cu așteptările suporterilor.

Pe 17 iulie 2017, în momentul apariției primului articol care dezvăluia problemele de la Craiova, s-a garantat oficial că stadionul va fi gata la sfârșitul lunii august. În august, s-a avansat luna septembrie. În septembrie, s-a vorbit de octombrie.

La începutul acestei luni, clubul a anunțat că stadionul va fi inaugurat cu meciul CSU Craiova – FCSB, de duminică, 29 octombrie. În vânzare s-au pus și abonamentele pentru noul stadion.

Miercuri, 25 octombrie, clubul a recunoscut oficial că marele derby se va juca tot la Severin, iar mult-așteptata inaugurare se amână din nou.
În sfârșit, ultimul episod al acestei povești s-a consumat joi, când CSU Craiova a dat, o dată în plus, un orizont clar pentru primul meci: 10 noiembrie.

Cum se poate transforma în telenovelă electorală întârzierea de un an la finalizarea unui stadion

Iată epopeea construcției unei arene pe care fotbalul românesc o așteaptă de aproape un sfert de secol.

19 noiembrie 1994 – arde Sala Sporturilor din Craiova. Patronul Universității, George Constantin Păunescu, promite că va finanța reconstrucția sălii și, împreună cu ea, și a unui nou stadion, în locul legendarului „Central”. Fanii oltenilor exultă.

11 ianuarie 2013 – Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, anunță că se va construi un nou stadion pe banii Uniunii Europene. „Eu sper din toată inima să accesăm fonduri europene, că este mai bine, până la urmă, și pentru bugetul statului și pentru localitatea noastră. (…) Am avut discuții cu ministrul Fondurilor Europene, care mi-a spus că un asemenea proiect este eligibil. Și, în aceste condiții, nu avem nici noi interese de a încărca acea Companie Națională de Investiții cu finanțarea, când putem lua de la UE. Până la urmă, sunt tot banii noștri”.

Trei minciuni

15 octombrie 2014Victor Ponta, premierul României, semnează HG 900/2014, în care se aprobă ridicarea la Craiova, integral cu bani de la buget, unui stadion de 30.000 de locuri. Fondurile europene promise de Olguța Vasilescu s-au transformat în finanțare 90% de la bugetul statului, 10% din banii orașului. Suma totală: 52,6 milioane de euro.
Durata de execuție a lucrării
: 17 luni.

Septembrie 2015 – începe construcția noului stadion, după ce în vară fusese demolat cel vechi. Constructorii spun că îl vor termina în 14 luni. Adică în noiembrie 2016.

Noiembrie 2016se anunță că stadionul va fi gata în martie 2017.

Martie 2017 inaugurarea este amânată pentru luna mai.

O promisiune. Și încă o minciună


Mai 2017: liderul PSD dă ultimele indicații: presa consemnează, constructorii își iau angajamentul. FOTO: Mediafax

12 mai 2017 – are loc o vizită de lucru a liderilor PSD pe șantier.
Gazeta de Sud relatează amănunțit cum decurge vizita: Liviu Dragnea primește raportul constructorilor despre stadiul lucrărilor (aceștia îl informează că toate locurile vor fi pe scaune, deși suporterii ar fi cerut să fie în picioare!) și anunță că stadionul va fi gata pe 21 iulie 2017. Lângă liderul PSD, Lia Olguța Vasilescu îi amintește acestuia că, în aprilie 2015, la prima vizită pe șantier, „v-am promis că îi dau numele dumneavoastră dacă îl faceți”

Liderii PSD subliniază că stadionul va fi mai frumos decât cele din Ungaria, dar și mai ieftin. În realitate, după cum ProSport a demonstrat cu cifre reale, arena din Craiova este cea mai scumpă dintre cele construite până acum în România, după Arena Națională din București. Stadionul din Bănie are aceeași capacitate ca și cel din Cluj, 30.000 de locuri, și aceeași clasificare UEFA, dar va fi mai scump cu 200 de euro pe loc construit. Cluj Arena a costat 1.500 de euro pe loc construit, iar stadionul din Craiova – 1.699 de euro pe loc construit.
Ambele stadioane, din Cluj și Craiova, vor fi însă depășite de noua arenă din orașul Alexandria, conform Notei de fundamentare ajunse pe masa guvernului. Cu 12,2 milioane de euro pentru o arenă cu capacitatea de 5.500 de locuri, stadionul din capitala Teleormanului va urca pe locul 2, după Arena Națională: 2.226 de euro/loc construit.

Relatarea vizitei de lucru din mai 2017, aici.

Începe nebunia: guvernul acceptă sunt probleme și amână finalizarea șantierului cu încă patru luni

17 iulie 2017ProSport publică Nota de fundamentare a HG-ului de modificare a proiectului pentru stadionul din Craiova. Documentul oficial ajuns pe masa guvernului Grindeanu enumeră nenumărate greșeli în proiectarea și execuția arenei de 30.000 de locuri.

Față de proiectul inițial, stadionul este, practic, de nerecunoscut: cu 10 metri mai mic, dar cu 7.000 de metri pătrați mai lat; în loc de parter + mezanin + 4 etaje, devine parter + 6 etaje.
Puteți citi Nota de fundamentare în articolul din 17 iulie aici.

Noul termen de finalizare a stadionului, conform Notei de fundamentare, este noiembrie 2017.

17 iulie 2017 – în aceeași zi, directorul CNI, Adrian Cefelan, acordă un interviu „Gazetei sporturilor”, unde dezminte totul (deși documentul citat de ProSport putea fi citit inclusiv pe site-ul Ministerului Dezvoltării!) și afirmă că „practic, am făcut o casă mai mare, la standardele UEFA și naționale în vigoare, care s-au schimbat din 2014 până acum. Și chiar am făcut-o cu bani mai puțini”. Contactat de ProSport în aceeași zi, Viorel Duru, directorul Departamentului de Licențier al FRF și chiar consultantul CNI pentru stadioanele din Craiova și Târgu-Jiu, dezminte categoric: „Din 2014 și până azi sunt aceleași cerințe! UEFA n-a schimbat niciun standard!”.
Aproape în același timp, președintele CSU Craiova, Marcel Popescu, intervine intempestiv în emisiunile TV și califică drept „idioțenii” datele din Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern preluate de ProSport.
La Parlament, Liviu Dragnea acceptă că stadionul trebuie modificat, dar aruncă totul pe seama incendiului de la Colectiv: „Acel stadion a fost proiectat și construit până să apară noile norme generate de tragedia de la Colectiv (n.r. – 31 octombrie 2015). Și au apărut niște prevederi legale care trebuie puse în practică. Fiind o investiție foarte mare, nu este suficientă o decizie a dirigintelui de șantier. Și atunci este nevoie de modificarea unor indicatori tehnico-economici”.

ProSport face eforturi să discute cu cineva din partea constructorilor. Un reprezentant al acestora promite că va reveni cu un apel telefonic pentru dialogul solicitat, dar acest lucru nu se mai petrece. În schimb, e remis un comunicat semnat de întregul consorțiu care s-a ocupat de stadion. Sunt negate problemele, iar întârzierea de opt luni (la care se adăugaseră deja oficial încă patru luni) este pusă pe seama timpului nefavorabil.

Articolul din ProSport: aici.

Doi ingineri constructori avertizează că sunt probleme grave


3 august 2017. Sesizați de imaginile apărute în presă cu lucrările de la acoperișul stadionului, doi ingineri români care au în portofoliu construcția arenelor din Gdansk, Mechelen și Fortaleza, precum și structura metalică a unor stadioane pe care s-a jucat Euro 2004, contactează ProSport. Călin Simuț și Tudor Hadîrcă desființează lucrările de la Craiova și avertizează că sunt grave probleme de structură. „Arcele nu stau în ax. Au încercat să ascundă problemele de geometrie. Siguranța poate fi afectată. Sunt greșeli grave-grave. Cine își asumă recepția? Speră, probabil, să nu iasă la iveală defecțiunile doi-trei ani, până iese stadionul din garanție”, spun cei doi.

Din nou, după apariția interviului, se activează postacii de partid. Câțiva dintre ei sunt identificați de ProSport ca fiind angajați în administrația publică din Craiova.

Citiți interviul cu cei doi ingineri, integral, aici.

Încă o inaugurare. Se joacă la o singură poartă

10 august 2017. Cotidianul local „Gazeta de Sud” publică răspunsurile Inspectoratului de Stat în Construcții, care confirmă că stadionul are probleme cu structura metalică și că e posibil, chiar, ca structura de rezistență a întregii clădiri să fi fost afectată.

Articolul, aici.

19 august 2017. Pe contul „Craiova Cetatea Banilor Las Vegas-ul României”, de pe YouTube, este publicat un nou film în care se pot observa felul în care sunt remediate problemele apărute la acoperiș, înainte de a fi acoperite cu ultimul strat.

Filmul, aici.

6 septembrie 2017. Stadionul este „inaugurat” de liderii PSD Liviu Dragnea și Lia Olguța Vasilescu. Cei doi organizează o nouă vizită de lucru, se plimbă pe gazon și dau interviuri așezați în poarta din dreapta tribunei oficiale. Dragnea vorbește despre un meci inaugural, demonstrativ, între CSU Craiova și Academia Rapid, despre care spune că „vom avea grijă să crească”.

CSU Craiova anunță oficial: primul meci, cu FCSB! Veniți să cumpărați bilete și abonamente!


22 septembrie 2017: CSU Craiova publică a doua știre, pe site-ul oficial, în care întărește ideea că ultimul meci la Severin va fi cu Voluntari 

21 septembrie 2017. Compania Națională de Investiții dă un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 10 octombrie 2017. CSU Craiova anunță, pe site-ul său, că partida cu FC Voluntari, din 29 septembrie, va fi „probabil” ultima jucată la Severin, iar stadionul va fi inaugurat la sfârșitul lunii octombrie: fie în etapa a 16-a a Ligii 1, în partida cu FC FCSB, fie în Cupa României, cu Sepsi Sf. Gheorghe.

Se pun în vânzare abonamente pentru meciurile de pe noul stadion, cererea de abonamente atinge un număr record, se anunță circa 7.000 de pachete vândute în doar câteva zile, clubul marșează pe ideea că oamenii trebuie să se grăbească, dacă vor să prindă loc în tribune la marea partidă cu FCSB.

18 octombrie 2017. Site-ul www.telekomsport.ro scrie că, foarte probabil, nici meciul cu FCSB nu se va juca pe noua arenă. Odată în plus, clubul iese public și dezminte într-un comunicat: „În acest moment, nimic nu s-a schimbat referitor la șansele ca noua noastră casă să fie gata să-și primească abonații și suporterii duminică, 29 octombrie, practic cu prima ocazie oferită de programul competițional. Aceste șanse rămân foarte mari și cel mai probabil luni vom putea să facem un anunț oficial în acest sens. (…) În așteptarea anunțului privind meciul de inaugurare, îi încurajăm încă o dată pe suporterii Universității Craiova să-și facă de pe acum abonament la meciurile echipei pe care o iubesc (…)”.

Apoi apar, treptat, confirmările. Pe diverse căi, autoritățile locale și șefii clubului lansează informații că „se fac eforturi” și că „se muncește zi și noapte pentru ca totul să fie gata”.

CSU Craiova se răzgândește: primul meci nu mai e cu FCSB, e cu Slavia Praga; nu mai e oficial, e amical; nu mai e pe 29 octombrie, e pe 10 noiembrie

25 octombrie 2017. CSU Craiova anunță oficial că partida cu FCSB se va juca la Severin.

26 octombrie 2017. Sport.ro publică un articol cu fotografii care arată că în structura stadionului, încă neinaugurat, au apărut crăpături profunde.

La scurt timp după apariția articolului, clubul dă publicității un nou comunicat: inaugurarea oficială a arenei va avea loc pe 10 noiembrie 2017, într-un amical cu Slavia Praga.

De la primul articol în care ProSport semnala problemele și până pe 10 noiembrie, se vor împlini 4 luni. Adică exact atât cât scria în Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern publicată de ProSport și dezmințită vehement de liderii politici, de șefii clubului și de oamenii lor.

Sfârșit?

Autor: Matei Udrea Publicat: 27 Oct. 2017, 07:02 Actualizat: 27 Oct. 2017, 13:12 Special
Pe aceeași temă
Digi24 se destramă! Unul dintre cei mai vechi oameni ai postului TV a plecat
Digi24 se destramă! Unul dintre cei mai vechi oameni ai postului TV a plecat
Un copil de 5 ani a povestit la grădiniţă că tatăl său a ucis un om, i-a tăiat penisul şi l-a dat la câini. Detaliile crimei odioase cauzate de gelozie, publicate în premieră
Un copil de 5 ani a povestit la grădiniţă că tatăl său a ucis un om, i-a tăiat penisul şi l-a dat la câini. Detaliile ...
Anunt IMPORTANT pentru toti PENSIONARII! Cine se pensioneaza mai devreme, de fapt
Anunt IMPORTANT pentru toti PENSIONARII! Cine se pensioneaza mai devreme, de fapt
O adolescentă i-a trimis un selfie provocator unui bărbat din Vrancea. Ce a urmat e TERIFIANT / DIICOT a preluat cazul
O adolescentă i-a trimis un selfie provocator unui bărbat din Vrancea. Ce a urmat e TERIFIANT / DIICOT a preluat cazul
Sumudica il DISTRUGE pe Contra: „Mi se pare contrar fenomenului fotbal! Eu am semne de intrebare. Cum sa joci cu el 180 de minute?” Ce l-a STUPEFIAT
Sumudica il DISTRUGE pe Contra: „Mi se pare contrar fenomenului fotbal! Eu am semne de intrebare. Cum sa joci cu el 180 ...
A murit în timpul unui joc sexual. Cum a fost găsită tânăra! Legiștii s-au șocat
A murit în timpul unui joc sexual. Cum a fost găsită tânăra! Legiștii s-au șocat
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
VIDEO Cum arată plămânii unui bărbat care a fumat un pachet de ţigări pe zi, timp de 30 de ani
VIDEO Cum arată plămânii unui bărbat care a fumat un pachet de ţigări pe zi, timp de 30 de ani
Gata. 2.000 de angajaţi ai ING din România îşi fac bagajele să se mute
Gata. 2.000 de angajaţi ai ING din România îşi fac bagajele să se mute
Cea mai PERICULOASĂ fantezie sexuală a femeilor. O au toate, dar nu îndrăznesc să o spună
Cea mai PERICULOASĂ fantezie sexuală a femeilor. O au toate, dar nu îndrăznesc să o spună
România este înconjurată. PERICOL major la graniţă. Ce se poate întâmpla în Moldova, Bulgaria, şi Ungaria. Nimeni nu se aştepta să se întâmple aşa devreme
România este înconjurată. PERICOL major la graniţă. Ce se poate întâmpla în Moldova, Bulgaria, şi Ungaria. Nimeni ...
Ce a fost asta?! Claudiu Keşeru, gest uluitor în momentul în care Ianis Hagi a fost schimbat. Imagini incredibile
Ce a fost asta?! Claudiu Keşeru, gest uluitor în momentul în care Ianis Hagi a fost schimbat. Imagini incredibile
Dăncilă a explodat! Iohannis a făcut un singur lucru: Și-a blocat postul de profesor
Dăncilă a explodat! Iohannis a făcut un singur lucru: Și-a blocat postul de profesor
Ei sunt în cărți la Națională! Cine îi ia locul lui Cosmin Contra. Anunțul tocmai a fost făcut
Ei sunt în cărți la Națională! Cine îi ia locul lui Cosmin Contra. Anunțul tocmai a fost făcut
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Dumnezeule, ce TRAGEDIE! A fost gasit MORT! Toata Romania e SOCATA
Dumnezeule, ce TRAGEDIE! A fost gasit MORT! Toata Romania e SOCATA
Câți bani a primit Mihaela Rădulescu pentru reclama în care apare alături de Andrei Aradits și Florin Dumitrescu
Câți bani a primit Mihaela Rădulescu pentru reclama în care apare alături de Andrei Aradits și Florin Dumitrescu
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au crezut că au avut parte de momente de neuitat, dar, la câteva zile după aceea, fetele au fost contactate de POLIŢIE: „Avem veşti proaste pentru voi...”
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au ...
Ce este PANGOLINUL, unde trăieşte şi cu ce se hrăneşte
Ce este PANGOLINUL, unde trăieşte şi cu ce se hrăneşte
România va fi acoperită de îngheţ. Avertisment ANM: Când îşi va intra iarna în drepturi
România va fi acoperită de îngheţ. Avertisment ANM: Când îşi va intra iarna în drepturi
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: „S-a băgat în mine și..”
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: ...
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este altul, cu totul altul'
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este ...
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist pentru sotia lui
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist ...
Orașul în care călătorii NESPĂLAȚI vor fi dați jos din autobuze. Este posibil?
Orașul în care călătorii NESPĂLAȚI vor fi dați jos din autobuze. Este posibil?
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Andreea Bălan trece prin MOMENTE DE GROAZĂ! Fiica ei a înghițit ceva și a leșinat!
Andreea Bălan trece prin MOMENTE DE GROAZĂ! Fiica ei a înghițit ceva și a leșinat!
Emiratul Dubai are un nou proiect care dorește să bată un nou record
Emiratul Dubai are un nou proiect care dorește să bată un nou record