"Gâscan" de Botoşani! Cum i-a impresionat Nicolae Dobrin pe moldoveni: "Tremuram când a intrat în vestiar"

22 oct 2010 1151 afişări Special
"Gâscan" de Botoşani! Cum i-a impresionat Nicolae Dobrin pe moldoveni: "Tremuram când a intrat în vestiar" "Gâscan" de Botoşani

Când rosteşti numele lui Dobrin, te gândeşti, inevitabil, la FCArgeş sau la generaţia Mexico '70, turneu mondial la care el,culmea, nu a jucat. Puţini însă asociază numele "Gâscanului" cuBotoşaniul. În micuţul oraş din Moldova, Nicolae Dobrin şi-a expusultimele numere de magie şi, chiar şi astăzi, lumea de aicipăstrează vie amintirea sa. În sezonul '85-'86, el a fostantrenor-jucător la CS Botoşani.

"Domnule, eu am avut două mari bucurii în viaţa asta!Una a fost să fiu coleg cu Dobrin şi cealaltă să fiu antrenat deDobrin", îşi începe povestirea Vasile Epure, fost coleg al"Gâscanului" la CS Botoşani. Cu fotbalul a terminat-o devreme, ladoar 26 de ani, şi acum lucrează ca dispecer la o firmă din oraş,dar ochii i se aprind când începe să rememoreze sezonul 1985-1986,petrecut alături de Nicolae Dobrin.

"6.000de oameni la primul antrenament!"

Cum a fost posibil ca unul dintre cei mai mari jucători dinistoria României să ajungă la Botoşani? "Nicolae Dobrin a fost dedouă ori la noi. Prima dată a fost repartizat aici de partid, darn-a stat nici măcar o zi. A doua oară a venit în '85. Aveam atunciun preşedinte foarte influent. Colibaba se numea... Era un fel deJean Pădureanu al zilelor noastre! El l-a convins să vină laechipă. Ţin minte şi acum momentul în care Dobrin a intrat pentruprima dată în vestiar. Am îngheţat, pur şi simplu! Tremuram dintoate încheieturile când l-am văzut. Abia am putut să-i întind mânacând a trecut prin dreptul meu pentru a mă saluta". Emoţia dinvestiar s-a mutat rapid în tribunele Municipalului din Botoşani:"La primul antrenament au venit 6.000 de oameni! Era nebuniecurată! Treptat, ne-am obişnuit cu această atmosferă, pentru că seumplea stadionul la fiecare meci. Chiar şi la antrenamente veneaucâte 3.000-4.000 de spectatori. Nu vă puteţi imagina ce impact aavut asupra botoşănenilor. El, aveam să descoperim ulterior, era unom foarte modest...", continuă Epure.

Antrenamente scurteşi glume marca "Gâscanul"

Postura de antrenor-jucător pe care o avea "Prinţul din Trivale"la CS Botoşani le-a permis foştilor elevi să descopere şi o altălatură a lui Dobrin, cea de tehnician: "V-am spus că era un ommodest, chiar dacă era marele Nicolae Dobrin. Vorbea de la egal laegal cu noi şi era un excelent pedagog. Îi plăceau antrenamentelescurte! Ne-a şi spus: «Băi, decât să vă alerg două ore, mai binefacem un antrenament de 45 de minute şi după aceea vă duceţi şi voila un şpriţ!». Ştia cum să ne abordeze, dar uneori ne mai lua şi lamişto. Ţin minte că, odată, a venit în vestiar şi a întrebat: «Cinee obosit astăzi?». Au ridicat vreo şase sau şapte mâinile sus şi,când am ajuns pe teren, i-a pus să dea ture vreo două ore, cât timpnoi, ceilalţi, am încins o miuţă".

Pentru acest oraş a fost o minune venirea lui Dobrin! Nimeni nuva putea uita vreodată perioada petrecută de el laBotoşani

Cornel Şfaiţer, patron FC Botoşani

Cunoscându-l pe Dobrin, am înţeles de ce nu s-ar fitransferat niciodată la Real Madrid. Lui îi plăcea prea mult laPiteşti. Şi când era la noi, fugea de două ori pe săptămânăacasă
Vasile Epure, fost fotbalist CS Botoşani

101este numărul camerei ocupate de Nicolae Dobrin la hotelul Rapsodia,în perioada petrecută la Botoşani. "Gâscanul" a preferat hotelul,deşi i se oferise o locuinţă de serviciu în oraş

"Intra la3-0 pentru noi şi se făcea imediat3-2"

Fragmentele poveştii lui Dobrin la Botoşani sunt completate de unalt fost coleg, Paul Cucu: "Lumea îl cerea pe teren la fiecaremeci, iar când atingea mingea, parcă înnebuneau toţi", spune acestacu zâmbetul pe buze. "Da, intra pe finalul partidelor, când aveamdouă-trei goluri în faţă, şi lua mingea şi făcea spectacol. Bine,de cele mai multe ori se făcea 3-2, că mai era încă un băiat înechipă, tehnicuţ aşa, şi pasau doar între ei. Pierdeau mingea şiadversarii ne dădeau gol. Dar lumea nu se putea supăra pe el!",adaugă Epure.

Dobrin a stat doar un sezon în Moldova, terminând pelocul şase, în liga secundă, cu CS Botoşani

La Botoşani, Dobrin avea drept maşină de serviciu o Dacie 1300 şiacces gratuit şi nelimitat la carburant

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.