FRF, reacție la dezvăluirile ProSport despre scandalul de la turneul pentru copiii defavorizați: „Niciun participant n-a fost pus în situație umilitoare”. Bonus: o „sincopă” de 10 minute care a durat trei luni

Redactor:
Matei Udrea
FRF, reacție la dezvăluirile ProSport despre scandalul de la turneul pentru copiii defavorizați:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Deși punctul de vedere al directorului FRF implicat în povestea urâtă a scandalului de la turneul pentru copii defavorizați fusese deja prezentat luni detaliat de ProSport, odată cu materialul propriu-zis, federația și fundația coorganizatoare a evenimentului au ținut, marți, să difuzeze încă un comunicat pe această temă.

ProSport a scris luni aici și aici despre evenimentele de la turneul „Nu violență! Nu rasism!”, desfășurat la Buftea pe 18 martie, sub patronajul FRF și al Fundației Policy Center. Martori oculari au povestit pentru publicația noastră că micuții, proveniți din medii defavorizate, au fost jigniți de oamenii federației, care inițial n-ar fi vrut să-i lase în bază pe motiv că ar fi „țigani”. Aceleași persoane au declarat că FRF a uitat de competiție, motiv pentru care administratorul bazei a fost nevoit să improvizeze soluții. Turneul a fost comprimat la numai 2 ore din cele 5 programate inițial, meciurile fiind reduse de la două reprize la una și pauzele cu jocuri distractive eliminate. La final, zeci de copii s-au schimbat afară, deși erau 6 grade Celsius și bătea vântul. Reprezentanții echipei câștigătoare, VK Soccer, au declarat că vestiarele fuseseră închise.

ProSport a vorbit despre aceste lucruri cu Florin Șari, director cu programele sociale la FRF, care a negat vehement totul și a precizat că turneul a decurs exact așa cum fusese programat. Același Șari a insistat în mod deosebit ca ProSport să nu ia legătura cu alți angajați ai FRF implicați în eveniment și chiar a refuzat să furnizeze numele administratorului bazei Buftea, Eugen Stoian.

Acesta din urmă a mărturisit însă pentru ProSport că FRF a uitat, într-adevăr, de turneu, și tocmai Florin Șari, omul lui Burleanu, l-a rugat să găsească niște soluții pentru ca întrecerea să se poată, totuși, desfășura. Eugen Stoian a negat că ar fi jignit copiii.

Citiți mai jos textul trimis de FRF pe adresa redacției:

„Stimate domnule redactor-șef,

Cu privire la articolul «’Plecați cu țiganii ăștia de aici!” Acuzații oribile la un turneu antidiscriminare al FRF, unde zeci de copii ar fi fost jigniți. Federația a uitat de propriul eveniment, apoi a încercat să ascundă incidentele», publicat în data de 3 aprilie a.c. pe pagina dumneavoastră, sub semnătura domnului Matei Udrea, vă rugăm respectuos să primiți și să publicați dreptul la replică de mai jos, care reprezintă poziția comună a Federației Române de Fotbal și a Policy Center for Roma and Minorities.

1.    La niciun moment, pe toată durata turneului, niciunul dintre participanți nu a fost pus în vreo situație umilitoare sau de natură să-i lezeze drepturile. Faptul că una dintre echipe a sosit cu mult înainte de ora stabilită pentru începerea activităților nu putea fi prevăzută, nici controlată de noi. Accesul la vestiare s-a permis la sosirea echipelor din Ferentari, transportate cu autocarul echipei naționale pentru a facilita accesul copiilor din această zonă la baza sportivă de la Buftea.Toate echipele s-au schimbat la începutul turneului în vestiarele puse la dispoziție de FRF.

2.    Pe toată durata turneului, vestiarele au fost deschise, la fel și toaletele suplimentare, aflate în dreptul scărilor de acces în tribună. Nu cunoaștem motivele pentru care patru dintre echipe nu au mai mers la vestiare, ca să se schimbe după turneu. Una dintre echipe a folosit vestiarul, la insistențele angajaților noștri.

3.    Sincopa regretabilă de comunicare între membrii staff-ului FRF s-a rezolvat în intervalul orar 10:00 – 10:10, adică cu o oră înainte de sosirea programată a participanților. Coordonarea între organizatori și participanți a fost permanentă, iar meciurile s-au desfășurat conform unui program acceptat de toate echipele participante. La fața locului nu au fost obiecții cu privire la timpul alocat meciurilor. În niciunul dintre momentele turneului nu a fost dezorganizare sau haos. Permanent au fost prezenți la Buftea atât reprezentanții FRF, cât și ai Policy Center. Terenul ales pentru turneu este de foarte bună calitate, fiind mai puțin folosit în competiții sau antrenamente, iar configurația spațiilor de joc s-a făcut cu acordul tuturor echipelor participante.

4.    Niciunul dintre angajații FRF nu a făcut nicio afirmație de natură rasistă, la adresa niciunuia dintre participanți, pe toată durata turneului. FRF și angajații ei își păstrează abordarea fermă, de respingere a oricăror comportamente cu caracter rasist, discriminatoriu sau instigator la ură.

5.    Echipa Policy Center prezentă la eveniment nu a primit nicio sesizare de la coordonatorii echipelor participante privind afirmații de natură rasistă adresate copiilor prezenți. Fiind o organizație activă în combaterea rasismului de peste 9 ani, orice incident de acest fel ar fi fost considerat inacceptabil, ar fi fost sesizat și s-ar fi luat măsurile adecvate. Policy Center, membră a Rețelei europene Fare, a inițiat un proces în 2016 prin care FRF a creat un grup de lucru pentru elaborarea unei strategii naționale de combatere a discriminării prin fotbal. Managementul organizației nu a fost contactat de Prosport pentru a verifica detaliile privind turneul de pe 18 martie.

6.    Fundația Policy Center for Roma and Minorities desfășoară un program de fotbal social pentru copiii romi și ne-romi din comunitatea defavorizată din Ferentari din 2010. În acest timp, activitățile au implicat peste 300 de copii, cu monitorizarea constantă a progresului și evoluției acestora. În toată această perioadă, Federația Română de Fotbal a fost un partener constant împreună cu care au fost organizate evenimente anuale anti-discriminare.

7.    Federația Română de Fotbal are numeroși parteneri de responsabilitate socială. În palierul sprijinirii copiilor proveniți din medii defavorizate colaborăm cu Fundația Policy Center for Roma and Minorities pentru că apreciem modelul educațional implementat în cadrul Cluburilor de Educație Alternativă și dorim dezvoltarea acestuia la nivel național. În ultimii doi ani nu am primit nicio solicitare din partea clubului VK Soccer, pentru a sprijini vreo acțiune organizată de acesta. Din anul 2015, de când FRF are un departament de responsabilitate socială, nu am refuzat sprijin nimănui, dacă acesta era legat de activități fotbalistice.

8.    FRF este o organizație de drept privat, care desfășoară activitățile sociale din resurse proprii, fără a beneficia de sprijinul statului sau al fondurilor europene. Toate acțiunile le desfășurăm în parteneriat cu organizații care au dat deja dovada vocației lor sociale și care folosesc fotbalul ca mijloc de ameliorare a condiției beneficiarilor. La niciuna dintre activitățile organizate, FRF nu a cerut și nu va cere taxe de participare sau orice fel de contribuții din partea vreunui participant.

De la înființarea departamentului de responsabilitate socială, în luna august 2015, Federația Română de Fotbal a organizat, în medie, câte o activitate cu caracter social pe lună, adică aproximativ 20 de proiecte, dintre care amintim:

–         Turnee de fotbal pentru copiii defavorizați, organizate în colaborare cu Fundația Policy Center for Roma and Minorities, Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor, Federația Filantropia, Asociația Concordia etc.;

–         Organizarea anuală a turneului de fotbal „Cupa Diversității”, în colaborare cu organizațiile minorităților naționale și cu Departamentul pentru Relații Interetnice;

–         Organizarea unor acțiuni fotbalistice și facilitarea accesului la meciurile echipei naționale și la antrenamentele deschise pentru copii și tineri cu dizabilități, în colaborare cu Special Olympics România, Asociația Down Plus și Consiliul Național pentru Dizabilități;

–         Derularea de campanii de conștientizare a problematicii bolilor cardiovasculare, în colaborare cu Fundația Inimii și cu World Heart Federation, a riscului consumului de alcool la tineri, în colaborare cu Asociația Spirits România și a dreptului pacienților cu transplant la o viață normală, în colaborare cu Asociația Transplantaților din România;

Numărul însumat al beneficiarilor acestor acțiuni depășește 10.000, practicanți, spectatori și beneficiari, iar FRF a primit din partea UEFA, a Special Olympics și a Active Watch importante distincții, în semn de apreciere pentru eforturile depuse în perioada 2015 – 2017.

Reiterăm invitația adresată tuturor jurnaliștilor, indiferent de mediile de informare de la care aceștia provin, de a participa la toate activitățile de responsabilitate socială ale Federației Române de Fotbal, care au o anvergură și o arie de acoperire extrem de vastă, dar întotdeauna gândite să aducă bucuria fotbalului către toți semenii noștri, indiferent de vârstă, sex, origine etnică și socială, rasă, orientare sexuală sau credință religioasă”.

O informație utilă: FRF nu cheltuiește niciun ban din fonduri europene sau guvernamentale pentru programele sociale. Și o „sincopă” de 10 minute care a durat trei luni

Așa cum ați putut vedea, textul reia in extenso explicațiile trimise deja și cu câteva zile înainte, la cererea ProSport, pe parcursul documentării acestui caz. Federația susține că niciun participant n-a fost jignit sau pus în situații umilitoare, afirmă că vestiarele au fost la dispoziția copiilor tot timpul, spune că patru dintre echipe au preferat să se schimbe afară la finalul întrecerii – asta, deși era foarte frig și bătea vântul.

Față de poziția inițială – negare absolută, insinuarea că la originea denigrărilor ar fi mâna lui Mircea Sandu – apare și un pas înapoi, impus de evidențe. „Sincopa de comunicare” – un mijloc eufemistic de a descrie faptul că FRF a uitat, pur și simplu, de propria competiție -, inițial negată cu vehemență, a fost recunoscută, cu mențiunea că a durat 10 minute, între orele 10:00 și 10:10. După cum puteți citi în articolul de luni, administratorul bazei sportive n-a știut nimic de turneu până cu mai puțin de oră înainte de începerea întrecerii, deși turneul fusese pus la cale încă din decembrie. Ba, mai mult, nici alți angajați ai FRF contactați de administratorul nedumerit nu știau de competiție nici măcar în dimineața respectivă! Dacă privim din această perspectivă, se poate spune foarte bine că „sincopa” n-a durat 10 minute, ci trei luni.

Organizatorii acestui turneu cu probleme au continuat să jongleze cu cuvintele, recurgând și la o minciună prin omisiune: „(…) Managementul organizației (n.r. – Fundația Policy Center) nu a fost contactat de ProSport pentru a verifica detaliile privind turneul de pe 18 martie”.
Publicația noastră a scris încă de luni că reporterul a discutat personal cu Florentina Smărăndoiu, prezentă la acțiunea din 18 martie ca reprezentantă a Fundației. Această persoană a menționat că a fost acolo, dar nu poate vorbi despre ce s-a întâmplat și a dat asigurări că reporterul va fi sunat negreșit de un oficial al organizației pe numele Laurențiu Gheorghe, abilitat să discute. Nimeni de la Policy Center n-a mai dat, ulterior, niciun semn de viață.

În schimb, ProSport a descoperit că șefi ai acestei Fundații s-au interesat la cei care au participat la turneu de unde a aflat presa, ce și cât știu ziariștii și, mai ales, ce probe au.

În sfârșit, FRF a furnizat și o informație utilă, pe care inițial refuzase să o divulge, deși ProSport pusese o întrebare explicită pe această temă. Federația afirmă că nu a primit și nu primește niciun ban, nici din fonduri europene, nici de la buget, pentru programele sociale de tipul turneului „Nu rasism! Nu violență” pe care le derulează.

Nu același lucru se poate spune și despre Fundația Policy Center, în privința căreia nu se precizează nimic relativ la bani.

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen