Fonduri URIAŞE! "Olimpiada" de la Braşov costă 60 de milioane de euro

12 feb 2013 3370 afişări Special
Fonduri URIAŞE!  "Olimpiada" de la Braşov costă 60 de milioane de euro Preţ de Festival: 60 de milioane de euro 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/10556278/1/1.jpg

România a adus în premieră o competiţie de anvergură precum Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar pentru ca această situaţie să devină reală a fost obligată să pună pe picioare o întreagă infrastructură, inexistentă până acum câţiva ani. Relieful nu a fost niciodată o problemă, însă bazele sportive da, în condiţiile în care nu s-au mai făcut investiţii majore după căderea regimului comunist. Astfel, în zona Braşovului, gazda întrecerilor din 17-22 februarie, s-au cheltuit aproximativ 60 de milioane de euro pentru amenajarea pârtiilor de schi alpin, schi fond, biatlon sau pentru ridicarea a patru trambuline şi construirea a două patinoare. MDRT a fost principalul "sponsor", cu peste 40 de milioane de euro. Primăriile locale au băgat la rândul lor mâna adânc în buzunare (n.r. cazul Braşovului, care a cheltuit peste 11 milioane de euro cu patinoarul), la fel ca şi diverşi privaţi, precum OMV sau Ovidiu Gârbacea. Ultimul este artizanul unui proiect grandios în inima munţilor, a unui poligon de biatlon, la cota 1.300 de metri.

"L-am construit în regie proprie, cu muncitori şi materiale, astfel că mi-e greu să estimez costurile, dar am cheltuit câteva sute de mii de euro. Am început uşor, în urmă cu trei ani şi am accelerat lucrările în toamna trecută, când reprezentaţi ai Comitetului Olimpic au decis pe loc faptul că la Cheile Grădiştei e cel mai potrivit loc pentru a se desfăşura concursurile de biatlon", ne-a declarat Ovidiu Gârbacea, fost antrenor al lotului naţional de biatlon.

N-a fost numai lapte şi miere

Cele mai mari investiţii s-au făcut în pârtiile de schi de la Poiana Braşov. MDRT a cheltuit aproximativ 28 de milioane de euro pentru reabilitarea domeniului schiabil, construcţia a două teleferice şi realizarea unui lac de acumulare în Postăvarul, necesar pentru producerea de zăpadă artificială. La această sumă, Primăria Braşov a avut posibilitatea, prin lege, să mai investească până la 50 % din suma respectivă cu TVA, însă de câţi bani a mai fost nevoie, dacă s-au mai cheltuit, încă nu se ştie cu exactitate. De altfel, în toate localităţile unde Guvernul a făcut investiţii, organele locale au avut acest instrument, legea, la îndemână

Au existat şi împotmoliri, tipic societăţii româneşti, în amenajarea bazelor sportive pentru FOTE. Ani de zile, baza de pe Valea Râşnoavei (n.r. va găzdui întrecerile de schi fond) a fost transformată într-un meci de ping-pong între Ministerul Apărării şi reprezentanţii federaţiei de specialitate şi Primăria Predeal. Totodată, patinoarul din Poiana Braşov a fost finalizat cu 7 zile înainte de startul competiţiei! Asta pentru că între MTS şi Primăria Braşov s-a purtat un joc de genul "Ia-ţi-o ţie, dă-mi-o mie!". În regim de urgenţă şi cu aproape 900.000 de euro, patinoarul din Poiană a fost gata la timp, acoperit iar de acum va putea fi utilizat şi când afară vor fi până la 19 grade Celsius, uneori chiar şi opt luni pe an. În plus, în toţi aceşti ani au mai fost disputele politice, dar în acest caz sunt alte poveşti.

Per total, cu un buget de organizare de peste 1,15 milioane de euro, România este gata să primească peste 1.400 de sportivi şi antrenori din 45 de ţări, pentru care a pregătit şi hoteluri de patru stele. În concluzie, s-au alocat sume consistente pentru o îmbunătăţire a imaginii în afara graniţelor ţării şi pentru a oferi un imbold sporturile de iarnă de la noi, neglijate decenii întregi.

CHEILE GRĂDIŞTEI

INVESTIŢII private

Biatlon
Cine reprezintă România: Dorottya Buzaş, Bernadette Focze, Renata Racz, Oana Vălean (feminin); Richard Crăciun, Raul Demeter, Hunor Gego, Norbert Kristo (masculin)
Se vor decerna: 5 titluri

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.