EXCLUSIV | „Tati, dar pe ce plajă ai debutat?”. Și-a dus copiii la stadionul unde a început fotbalul, dar a făcut cale întoarsă, șocat de starea în care a ajuns. „N-am putut să le arăt așa ceva. Doare foarte mult” | VIDEO & FOTO

Redactor:
Daniel Anghel
  • Publicat:
  • Actualizat:

Primii pași pe terenul de fotbal le rămân întipăriți toată viața în suflet celor care se logodesc cu sportul pe care-l urmează cu pasiune și după ce se retrag de pe scenă. Din postura de antrenori, impresari, oficiali sau simpli fani ai echipelor la care au debutat, oamenii născuți pentru fotbal trăiesc emoțiile în diferite feluri atunci când interacționează, după ani buni, cu firele de iarbă care încă mai păstrează crampoanele vremii. În Bacăul anilor 80, Ion „Gogu” Munteanu, fost mare jucător la FCM, U Cluj sau Reșița, îl lua de mână pe puștiul său, Vlad, născut în zorii anului 1981, pentru a-l trece terenul spre marea performanță.

Cu mănușile vremii, micul Vlad aplauda din tribune, pe un ger de crăpa și marmura, raidurile ofensive ale lui Scânteie sau pasele luminoase ale lui Gheorghe Burleanu, mijlocaș cu ștaif al vremii, tatăl actualului președinte FRF. Era perioada în care „Municipalul” din Bacău era plin ochi, iar ascultători din toată România stăteau cu urechile lipite de radio pentru a auzi fiecare descriere a marilor comentatori de la „Fotbal minut cu minut”.

Munteanu Jr. nu știa că va ajunge la Dinamo, prin Bundesliga față în față cu Schweinsteiger, Van Bommel sau Sagnol sau prin Hexagon, însă a urcat treptele firești ale performanței și mânat de vuietul de pe stadionul din Bacău. Cadrele i se derulează acum cu încetinitorul prin fața ochilor și obișnuiește să le povestească puștilor săi, David și Filip, câte puțin din ce mai reține din tabloul anilor 80 – 90.

A jucat doi ani în primul eșalon la FCM, promovat de Florin Halagian la trupa patronată de Dumitru Sechelariu, înainte de a ajunge la Dinamo, iar prin timpane îi mai trece și acum parcă huruitul stadionului care altădată devenea pol de interes în Moldova.

Ce s-a ales acum de stadionul din Bacău, după moartea lui Sechelariu, în 2013?

Buruienile fac legea pe Municipalul băcăuan

Stadionul din Bacău, pe care au debutat jucători importanți din istoria fotbalului românesc, printre care Cristian Ciocoiu, Florin Lovin, Vlad Munteanu sau Andrei Cristea, este, astăzi, într-o stare deplorabilă.

Arena care, în trecut, avea 17.500 de locuri și care a fost renovată parțial în anul 2010 este, astăzi, o ruină. Gazonul, practic, nu mai există, în locul său fiind acum o mare de nisip, completată de buruieni. Tribunele au început să crape, scaunele arse de soare sunt deja degradate, iar tribuna oficială unde Dumitru Sechelariu se umfla în piept când își ducea echipa în cupele europene este și ea acoperită de praf.

În Bacău, fotbal e ținut în viață acum doar de Aerostar, echipă care în vară a reușit să promoveze în Liga 2. Visa să își desfășoarele meciurile pe teren propriu pe arena principală din oraș, însă acolo te poți doar îmbolnăvii, nu face sport. „Aviatorii” și-au modernizat propria arenă, de 1.500 de locuri, de la marginea orașului, acolo unde își dispută jocurile din campionat. „Letea” este un alt stadion disponibil meciurilor de fotbal în orașul lui George Bacovia sau Vasile Alecsandri.


Arena din Bacău pare o ruină azi


Combinația de galben și albastru rămâne în plan secundar. Griul tronează acum


Tabela încărcată de istorie privește în gol


Foto: Realitatea sportivă

„Am zis că nu pot să le arăt copiilor așa ceva”

Prezent, joi, în emisiunea ProSport LIVE, Vlad Munteanu a povestit un episod pe care mulți îl vor considera ca fiind unul trist pentru fotbalul românesc. Acesta a vrut să le arate copiilor săi arena unde acesta și-a început cariera de fotbalist profesionist și unde a evoluat pentru FCM Bacău, echipă care l-a „trimis” la Dinamo. Văzând starea în care se prezintă arena, Munteanu a renunțat rapid la idee, și a explicat motivul:

„La nivel personal, impactul este ciudat rău de tot. Văd acum imaginile astea și îmi aduc aminte și scaunele unde stăteam în timpul meciurilor când eram mic. Exceptând partea fotbalistică, am poze de pe teren de la doi ani de zile, când tata era antrenor. Era secundul echipei mari, Gheorghe Burleanu încă jucător, iar eu cu Răzvan eram undeva pe marginea terenului și ne jucam cu mingea.

Dar ce m-a frapat cel mai mult a fost anul acesta, când tata a împlinit 70 de ani. Mi-am luat familia, copiii să-i facem o surpriză, să-i urăm la mulți ani. A doua zi, am zis să-mi iau băieții care deja sunt mai, nouă și șapte ani, au început să joace baschet, fotbal, să vadă unde am debutat și eu.

Dacă vă uitați pe imagini, undeva în dreapta există acea intrare pe sub tribună pe unde era ieșirea și intrarea în stadion. Acolo am ajuns cu mașina, m-am uitat prin ea și am văzut stadionul. Am zis că nu pot să le arăt copiilor așa ceva. Noi avem și imaginea din trecut, dar ei o să zică ‘Tati, dar pe ce plajă ai debutat?’. Doare foarte mult, pentru că văd ce se întâmplă și cu baza de lângă, unde mi-am făcut junioratul”, a spus Munteanu la ProSport LIVE.

În cariera sa, Vlad Munteanu a evoluat pentru FCM Bacău, Dinamo , FCM Câmpina, FC Național, Energie Cottbus, Wolfsburg, Auxerre, Arminia Bielefeld, FSV Frankfurt, Ezrgebirge Aue și Concordia Chiajna.

După Sechelariu, potopul

FCM Bacău s-a „stins” în anul 2014, la un an distanță după ce Dumitru Sechelariu, fostul politician și finanțator al echipei moldovene a decedat, la vârsta de 54 de ani. 2013-2014 a fost ultimul sezon din istoria de 64 de ani a clubului. FCM Bacău era atunci în liga a treia, iar oficialii clubului au luat decizia de a retrage echipa în plin sezon.

Nume grele în echipa Bacăului

Chiar dacă pe plan intern nu a reușit să obțină performanțe remarcabile, FCM Bacău a adus de-a lungul timpului nume importante din fotbalul european în România. În anul 1969-1970, FCM Bacău dădea de Arsenal în sferturile Cupei UEFA din anul 1969-1970. Moldovenii nu au reușit să obțină un rezultat favorabil pe teren propriu, scor 2-1, iar în retur, londonezii s-au impus cât se poate de clar, cu un categoric 7-0.

21 de ani mai târziu, FCM Bacău o aducea în România pe Werder Bremen, în cadrul primei faze eliminatorii din Cupa Cupelor. Germanii se impuneau clar la bacău, cu 0-6, iar în retur, când soarta calificării era deja „tranșată”, aceștia au câștigat din nou, scor 5-0.

Cea mai mare performanță a clubului băcăuan este, fără dar și poate, câștigarea Cupei Ligii din sezonul 1997-1998. FCM Bacău câștiga atunci finala împotriva celor de la Universitatea Cluj, cu scorul de 3-2 după prelungiri. Aceștia au în palmares și o finală de Cupa României, în sezonul 1990-1991, pierdută în fața celor de la Universitatea Craiova, scor 2-1.

Speranțe pentru un nou stadion

În viitor, orașul Bacău ar putea beneficia la rândul său de o arenă nouă, așa cum în ultimii ani au apărut la București, Ploiești, Cluj-Napoca sau Craiova. Doi dintre cei mai bogați afaceriști din României, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au planuri mari pentru a construi în orașul în care s-au născut un stadion la standarde europene.

Potrivit Ziarul de Bacău, frații Pavăl intenționează în viitorul apropiat să ridice, din fonduri proprii, o arenă nouă pe locul „gropii polivalente”, acolo unde Primăria voia inițial să amenajeze o sală a sporturilor. Apoi să o doneze municipalității.

Arena din Regensburg (Germania), este un model pentru noul stadion din Bacău. Ridicarea uneia asemănătoare în România, cu 25.000 de locuri, ar costa în jur de 25 de milioane de euro. Ar fi un noul început pentru suflul fotbalistic al orașului, unde Dinamo Bacău, SC Bacău, Selena sau FCM au rămas pentru totdeauna în inimile suporterilor băcăuani.

FOTO Stadionul formației germane SSV Jahn Regensburg, echipă pentru care a evoluat și fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru, în anul 2003.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup