EXCLUSIV | Dispare şi FCSB? Acronimul a fost contestat la Tribunalul Bucureşti de colonelul Florin Talpan, reprezentantul MApN. Argumentul invocat: echipa lui Becali poate fi confundată cu Steaua

11 ian 2017 14146 afişări Special
EXCLUSIV | Dispare şi FCSB? Acronimul a fost contestat la Tribunalul Bucureşti de colonelul Florin Talpan, reprezentantul MApN. Argumentul invocat: echipa lui Becali poate fi confundată cu Steaua

Războiul pentru brandul Steaua se extinde cu un nou proces: colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua şi al MApN, a contestat la Tribunalul Bucureşti acronimul „FCSB“, de care Gigi Becali intenţionează să se folosească în continuare după ce a pierdut procesele cu Armata. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat, în decembrie 2014, marca „Steaua“ înregistrată de Becali la OSIM, iar Curtea de Apel a stabilit, în decembrie 2016, că echipa latifundiarului nu mai are dreptul să folosească numele „Steaua Bucureşti“. În urma acestor sentinţe, patronul FCSB a spus că va înlocui „Steaua“ cu „Star“, păstrând astfel acronimul actual.

În replică, reprezentantul Armatei, Florin Talpan, a depus marţi, 10 ianuarie 2017, o nouă acţiune în instanţă, atât contra FCSB, cât şi contra Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Contactat de ProSport, ofiţerul a confirmat acţiunea.


Talpan spune că vrea să elimine orice confuzie posibilă între brandul Steaua şi echipa lui Gigi Becali

Argumente pro şi contra

Talpan mizează pe două argumente în faţa judecătorilor:

1) în sentinţa dată pe 21 decembrie 2016, Curtea de Apel menţionează că „interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele Steaua, Steaua Bucureşti sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive“;

2) în motivarea deciziei de a respinge contestaţia făcută de Venus Bucureşti la actuala siglă a FCSB, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a făcut următoarea precizare: „Marca din cererea de înregistrare conţine elementul verbal constând din iniţialele denumirii FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI respectiv FCSB (...)“.

Juristul încearcă, folosind, printre altele, şi aceste două elemente, să convingă judecătorii că FCSB devine sursă de confuzie cu „Steaua Bucureşti“, confuzie pe care conducerea clubului lui Becali nu ezită să o exploateze.

Pe de altă parte, deşi juristul MApN a câştigat, până acum, două procese cu Becali, punându-l în situaţia de a renunţa la numele Steaua, ultima acţiune pare mai puţin solidă. Măcar pe hârtie, nimeni nu poate îngrădi dreptul unei societăţi să poarte un nume care începe cu litera „S“. Din acest punct de vedere, clubul lui Becali pare mai puţin vulnerabil. 

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.