DOSARELE SECURITĂ‚ȚII | Fuga lui Bela Karoly. „Astupați-i gura sau discreditați-l pe Katona”!

  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vă prezintă azi al doilea episod din serialul Dosarele Securității: „Astupați-i gura sau discreditați-l pe Katona”. După ce săptămâna trecută ați putut citi cum a fost mușamalizat un scandal din cadrul Universiadei de la București, din anul 1981, ProSport vă invită să citiți o parte importantă din viața celebrului antrenor de gimnastică Bela Karoly.

Înainte de fuga Nadiei Comăneci, produsă în 1989, evenimentul cu cele mai puternice efecte de imagine asupra sportului românesc a fost cel legat de rămânerea în SUA a antrenorilor Bela și Martha Karoly. Cei doi au părăsit delegația tricoloră pe 30 martie 1981, la New York, provocând un adevărat cutremur în țară. Temperamental și revanșard, Bela Karoly nu a tăcut odată ajuns în țara perfectei democrații. Antrenorul care a șlefuit-o pe Nadia a dat nenumărate interviuri, inclusiv la Radio Europa Liberă, și a trimis zeci de scrisori în țară arătându-i cu degetul pe cei care i-au făcut viața un chin. În fața unei asemenea avalanșe de acuze, deloc plăcute pentru regimul comunist, organele securității au întocmit un plan de măsuri pentru a-l determina pe Bela Karoly să-și oprească tirada.


„Unul fără altul nu am fi existat”, spunea celebrul Bela Karoly, referindu-se la Nadia, într-un interviu ProSport

În volumul 31 din „Dosarul Sport”, aflat în Arhivele Securității, există o notă semnată de maior Ion Munteanu (șef serviciu) și de locotenent major Vasile Iancu, prin care se stabilea un plan de măsuri în privința „Acțiunii Katona”. Katona era numele conspirativ sub care era luat în evidențele de filaj antrenorul lotului feminin de gimnastică. De pildă, Nadia era consemnată sun numele de cod „Corina”. Nota are numărul 001643 din 18 decembrie 1981 și începea cu o expunere în care se preciza: „Bela Karoly s-a adresat în scris mai multor oficiali români din domeniul sportului, între care și arbitra internațională Maria Simionescu, în care se erijează în victimă a „șicanelor” făcute lui de conducerea FRG”. Pentru a contracara acțiunile lui Bela Karoly, măsurile propuse erau următoarele:

1.Sursele „Lia Muri” și „Popescu” vor fi instruite să scrie obiectivului „Katona”, respingând afirmațiile acestuia din scrisori.

2.Sursa „Monica” și relația oficială Titus Deac, la care „Katona” a făcut referiri inamicale la Europa Liberă vor fi instruite să-i scrie acestuia pentru a respinge afirmațiile făcute

3.Sursele „Monica” și „Lia Muri”, cunoscute în lumea gimnasticii mondiale, vor fi instruite să contacteze reprezentanți ai Federației Americane de Gimnastică, cărora „dezinteresat” să le vorbească de „Katona”, arătând condițiile deosebite pe care acesta le-a avut în România

În cazul în care măsurile de influențare nu dau rezultate:

4.”Lia Muri” să i se adreseze lui „Katona”, făcând referire la metodele sale „pedagogice”

5.Președintele CJEFS Hunedoara i se va adresa în scris lui „Katona” urmând să-l acuze de spirit mercantil

6.Se va concepe o scrisoare în care se va lăsa să se înțeleagă că respectivul Katona se află în legături cu Securitatea. Scontăm pe faptul că poliția SUA va intercepta scrisoarea.

ProSport nu a făcut decât să prezinte, cuvânt cu cuvânt datele cuprinse în nota informativă. Numele conspirative amintite printre rânduri („Lia Muri”, „Monica”) sunt cele ale unor informatori fervenți din anturajul gimnasticii, declarațiile lor regăsindu-se des în „Dosarul Sport”, în problemele legate de Nadia sau de gimnastică. Cine se ascunde în spatele acestor nume fictive este strict problema Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).


Karoly e stimat de tot sportul american

Atlet, rugbyst, întemeietor de școală de gimnastică

Bela Karoly s-a născut pe 13 septembrie 1942 la Cluj. Tatăl său, originar din Vulcan, venise în orașul din inima Ardealului pentru a urma cursurile Institutului Politehnic, iar acolo a văzut lumina zilei cel care avea să creeze o școală de gimnastică recunoscută în întreaga lume. În 1960, Bela a intrat la Institutul de Educație Fizică și Sport din Cluj, însă fără să fi practicat vreun moment gimnastica. Nici nu ar fi putut, date fiind caracteristicile corpului său, mai degrabă indicate pentru sporturile de forță. De altfel, el și-a încercat șansa ca atlet, în proba de aruncare a ciocanului, și ca rugbyst, însă într-un meci al echipei Universitatea Cluj s-a accidentat grav și a ieșit din circuit. „Ulterior, a trebuit să mă bat pentru reeducarea părții stângi, care se cam lăsase”, îi povestea Bela lui Ioan Chirilă în cartea „Nadia”.

După ce a absolvit IEFS-ul, Bela a fost repartizat în orașul de origine al familiei sale, Vulcan, iar în același an, 1963, s-a căsătorit cu logodnica sa, Martha, și ea absolventă a aceluiași institut de la Cluj. În orașul din Valea Jiului și-a început Karoly aventura de antrenor de gimnastică, anul următor, în 1964, obținând primul rezultat notabil. Eleva lui și a Marthei, Rodica Hogoș, câștiga la numai 9 ani titlul de campioană regională. În 1967, Karoly obține și carnetul de antrenor, iar rezultatele sale încep să atragă atenția federației. În ianuarie 1968, primește un apel telefonic de la București, iar discuția ce a urmat este relatată Ioan Chirilă în cartea Nadia: „Alo! Vorbește Lovy, de la Federația Română de Gimnastică. Fii atent, Karoly! Îți propun să vii la Onești, să lucrezi acolo… Nu mă întrerupe. M-am gândit bine. E un oraș nou, totul e nou. Mai ales oamenii. Vreau musai să lucrezi acolo. Îți iei și familia… Nu mă întrerupe! Te voi suna când se inaugurează sala. O singură vorbă: da sau nu?”. Bela nu a stat mult pe gânduri și a răspuns cu cun DA hotărât. Pe 1 februarie 1968, telefonul a sunat din nou: „Tinere, sper că ți-ai făcut bagajele. Pe 5 februarie se inaugurează sala”. Cei doi soți au ajuns la Onești pe 9 februarie. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să vadă sala cea nouă. Urma să fie a doua lor casă pentru mulți ani.

N-a recunoscut niciodată meritul lui Marcel Duncan

În primăvara anului 1968, Bela a început selecțiile la Onești. Conform variantei sale, atunci a descoperit-o pe Nadia Comăneci. „Am văzut-o prima oară la șotron. Era împreună cu Viorica Dumitru. Avea doar șase ani și jumătate”, a povestit Bela. Numai că antrenorul care a descoperit-o pe Nadia a fost Marcel Duncan, la clubul Flacăra Onești. Nadia a recunoscut ulterior acest lucru („îi datorez multe lui Marcel Duncan, el m-a învățat să fac prima rostogolire, prima roată, prima prindere la bară”, spunea „Zeița de la Montreal” într-un interviu acordat în urmă cu trei ani ziarului Adevărul), însă Bela Karoly a refuzat să-i recunoască acestuia meritele și să-și aroge în totalitate meritele pentru descoperirea și șlefuirea primei gimnaste care a obținut o notă de 10 în concursul olimpic. Până la momentul în care Nadia s-a anunțat ca un adevărat „Copil-minune” (iar acest moment nu a fost JO de la Montreal, din 1976, ci Europenele de la Skien din 1975), au fost șapte ani de muncă teribilă, în care doar rezultatele au făcut să fie trecută cu vederea duritatea antrenorului Bela Karoly.

Scandalul de la JO 1980 a grăbit fuga

Ce a urmat se cunoaște. Jocurile Olimpice de la Montreal, cu strălucirea de aur a Nadiei, „scandalul” de la Europenele din 1977 de la Praga, când delegația României s-a retras din cauza unor manevre făcute de sovietici, apoi Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, unde Nadia a fost de asemenea dezavantajată, iar Bela Karoly a întrerupt concursul aproape 40 de minute prin protestele sale. În tot acest timp, relațiile antrenorului cu mai-marii zilei s-au degradat continuu. Urmărit de Securitate permanent, nemulțumit de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, Bela Karoly a decis să fugă în străinătate.

Povestea plecării sale a fost detaliată de chiar reputatul antrenor într-un interviu acordat presei de peste Ocean. „Totul a început la Olimpiada de la Moscova, din 1980. Elena Davidova a câștigat în fața Nadiei Comăneci aurul cu largul concurs al arbitrilor. A fost ridicol, absolut ridicol ceea ce s-a intamplat atunci”, a spus Karoly. Gestul său a atras repercusiuni din partea lui Ceaușescu, care a oprit fondurile prin care școala de gimnastică a lui Bela Karoly era finanțată. A fost amenințat cu închisoarea, iar Nadia a fost mutată la altă sală de gimnastică. În martie 1981, Ceaușescu le-a ordonat celor doi soți, Bela și Martha, să ducă lotul feminin în SUA într-o excursie, acompaniați de Securitate. La o recepție în New York, soții Karoly au fost acuzați că vor să fugă din țară. „Fata noastră era în România și ne întrebam ce se va întâmpla cu ea. Puteam să ne întoarcem și să înfruntăm consecințele, ceea ce însemna să fim băgați la închisoare, sau să ne luăm viața în propriile mâini, știind că avem un viitor sumbru”, a povestit Bela.
Pe 30 martie, soții s-au întâlnit cu echipa, s-au întors la hotel, și-au luat bagajele și au fugit, dispărând în mulțime. „În ziua aia a fost împușcat președintele Reagan și liniile telefonice fie erau ocupate, fie ascultate, iar Securitatea știa că nu ne-am întors”, a spus Martha. Au urmat luni teribile pentru soții Karoly, care nu au găsit la început un loc de muncă în gimnastică. Abia în 1982, cei doi s-au apucat de antrenorat în Texas, iar medalia cucerită de în 1984 de Mary Lou Retton le-a asigurat un trai liniștit în SUA.

Din 1984, cei doi și-au construit o sală de gimnastică proprie, Academia World of Gymnastic, într-un ranch din Houston, unde se pregătește și acum înaintea marilor competiții lotul feminin de gimnastică al SUA.

 

Pe aceeași temă
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Metrorex se războieşte iar cu sindicatul. Cotizaţiile membrilor nu mai sunt reţinute automat. Reacţia lui Ion Rădoi
Metrorex se războieşte iar cu sindicatul. Cotizaţiile membrilor nu mai sunt reţinute automat. Reacţia lui Ion Rădoi
Gafă surprinsă LIVE, în timpul unei conferinţe pe Zoom. Un senator a încercat fără succes să-şi ascundă fapta
Gafă surprinsă LIVE, în timpul unei conferinţe pe Zoom. Un senator a încercat fără succes să-şi ascundă fapta
Motivul pentru care Silvian Cristescu si-a iesit din minti si a vrut sa-i ia la bataie pe jucatorii Botosaniului in tribuna de pe Oblemenco
Motivul pentru care Silvian Cristescu si-a iesit din minti si a vrut sa-i ia la bataie pe jucatorii Botosaniului in tribuna de pe Oblemenco
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
Tineri UCIŞI de urs în pădure
Tineri UCIŞI de urs în pădure
Reacția româncei de 32 de ani care a ruinat un pensionar italian: ”Mi-a oferit cadouri și omagii ale aprecierii sale”
Reacția româncei de 32 de ani care a ruinat un pensionar italian: ”Mi-a oferit cadouri și omagii ale aprecierii sale”
Racheta chineazască ca căzut pe Pământ!  China a anunțat ce consecințe sunt!
Racheta chineazască ca căzut pe Pământ! China a anunțat ce consecințe sunt!
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza asta
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Bianca şi Alex Bodi s-au încins la plajă. TOP 30  cupluri prinse în fapt
Bianca şi Alex Bodi s-au încins la plajă. TOP 30 cupluri prinse în fapt
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Fosta amantă a lui Cristiano Ronaldo dă lovitura în fotbal! Decizia uimitoare luată de Daniella Chavez
Adevărul despre Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe. Studiul care aruncă totul în aer
Adevărul despre Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe. Studiul care aruncă totul în aer
Veşti bune pentru milioane de români. Categoria de persoane care va primi mai mulţi bani din această lună
Veşti bune pentru milioane de români. Categoria de persoane care va primi mai mulţi bani din această lună
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
De ce mașinile de Formula 1 nu se mai alimentează în timpul curselor? Motivul care a ucis spectacolul la boxe
De ce mașinile de Formula 1 nu se mai alimentează în timpul curselor? Motivul care a ucis spectacolul la boxe
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Mesajul „ortodox” care a devenit viral: „Dacă într-o familie soţii practica sex oral, familia nu se mai poate numi creştină”
Mesajul „ortodox” care a devenit viral: „Dacă într-o familie soţii practica sex oral, familia nu se mai poate numi creştină”
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea de mai multe zile libere în perioada ce urmează. Vedeţi aici toate detaliile
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Benzinarii sunt disperați: Europenii cumpără din ce în ce mai multe mașini electrice. Ce se întâmplă cu benzinăriile
Benzinarii sunt disperați: Europenii cumpără din ce în ce mai multe mașini electrice. Ce se întâmplă cu benzinăriile
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere