Cum cred șefii „noului Rapid” că toți sunt fraieri. Dezvăluirilor ProSport despre datoriile clubului li s-a răspuns cu un act inutil. Managerii au recunoscut că „investitorii” împrumută, de fapt, echipa, iar Rapid 1923 are doar un angajat. Ce a întrebat ProSport și n-au îndrăznit să spună șefii

Autor: Matei Udrea Publicat: 25 Jun. 2019, 16:22 Actualizat: 25 Jun. 2019, 16:23 Special

FC Rapid 1923 SA a publicat luni seară un comunicat care s-a dorit o replică la ancheta ProSport unde s-au dezvăluit o serie de date financiare și organizatorice de la club.

Gruparea nou-promovată în Liga 2 și susținută de primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a publicat un act fără relevanță – o fișă fiscală din 13 iunie care atesta că n-are datorii la bugetul de stat – în replică la ancheta ProSport și la documentele de la Ministerul Finanțelor care arătau că anul 2018 a fost terminat de FC Rapid și ONG-ul acționar cu 8.000.000 de lei datorii.

Fișa fiscală fluturată publicului cu care FC Rapid 1923 a încercat să manipuleze suporterii este irelevantă din două motive majore:

 1. datoriile din 2018 au fost făcute către alte entități/persoane, deci n-aveau cum să fie prinse în fișa fiscală din 13 iunie. Documentul publicat de FC Rapid 1923 se referă DOAR la datoriile LA BUGETUL DE STAT, când discuția era, de fapt, despre datoriile către terți (creditori/furnizori). Acestea au și fost recunoscute, de altfel, în comunicatul FC Rapid 1923.
 2. FC Rapid 1923 a fost înregistrată la Registrul Comerțului CA MICROINTREPRINDERE. Aceste entități au impozite minuscule: 1% din cifra de afaceri și taxele pe salariu. „Cifra lor de afaceri a fost de 27.000 de lei, deci au avut de plătit la stat 270 de lei în 2018. Presupunând că acest unic salariat a avut 1.000 de euro pe lună, în cele 7 luni de funcționare s-au mai plătit la buget încă 5.250 de euro, adică vreo 24.500 de lei. În concluzie, microintreprinderea FC Rapid 1923 a avut de plată, în 2018, sub 25.000 de lei impozite la stat„, a explicat un expert contabil pentru ProSport. Ar fi fost prea de tot ca nici măcar 25.000 de lei să nu poată fi plătiți de club la stat.

Există o singură explicație logică pentru publicarea fișei fiscale de către șefii FC Rapid 1923.
Între ei fiind un om de afaceri și un avocat, aceștia nu pot fi bănuiți de incompetență și de incapacitatea de a face distincția între datoriile la stat și datoriile către persoane fizice/juridice și/sau furnizori. Așa că nu rămâne decât încercarea de a manipula opinia publică mizând pe faptul că oamenii n-ar fi în stare să înțeleagă diferența între taxele către stat și datoriile către alte persoane.

Exact același gen de comunicare a fost folosit și acum 3 ani de familia Moraru și Dinu Gheorghe înainte ca FC Rapid să dea faliment. Pentru a liniști suporterii, pe Facebook erau publicate atunci tot felul de acte fără relevanță, chiar contracte nevalide și informații false, împreună cu acuzații că ProSport – care dovedea cu documente clare că e pericol de faliment – dezinformează.

Ce a dezvăluit ProSport în ancheta publicată luni:
> FC Rapid 1923 SA a făcut, în 7 luni de existență,
– datorii de 4,3 milioane de lei,
– venituri de 29.000 de lei,
– pierderi de 1,8 milioane de lei
și
– a raportat, pe 2018, un (1) singur angajat.

> ONG-ul ACS Academia Rapid 1923, acționar la club cu 33,33%, încasează banii plătiți de suporteri pe bilete și a făcut, în 2018,
– excedent (profit) de 2 milioane de lei,
– venituri de 2,4 milioane de lei,
– cheltuieli de 0,4 milioane de lei,
– datorii de 3,7 milioane de lei.
ONG-ul n-a avut, în 2018, niciun angajat.

> Toate structurile din jurul FC Rapid 1923 SA (clubul în sine, acționariatul, Centrul de Performanță Rapid) sunt controlate de aceiași trei oameni, prezenți peste tot ca acționari, membri sau administratori: Victor Angelescu, Andrei Nicolescu, Ovidiu Burcă.

> Specialiștii în consultanță fiscală solicitați de ProSport au afirmat că, foarte probabil, datoriile reprezintă împrumuturi luate în numele clubului și/sau datorii către furnizori.

Este important de subliniat că ProSport nu a scris nicăieri, în articol, că ar fi ceva ilegal în ceea ce fac șefii „noului Rapid”. Nici măcar reputații consultanți financiari la care a apelat reporterul nu au avut păreri ferme în această direcție.

Ce a răspuns FC Rapid 1923 în comunicatul de luni seară:

> Clubul este victima unei campanii de dezinformare,
> FC Rapid 1923 n-are datorii la stat (n.r. – nimeni nu susținuse acest lucru),
> Fanii trebuie să le fie recunoscători investitorilor care au împrumutat clubul, urmând să-și recupereze ulterior sumele date,
> Banii suporterilor sunt virați în conturile ONG-ului pentru că așa a fost de la început, în 2017, și oricum n-a fost vorba „decât” de aproape 100.000 de euro până acum.
> Există un singur angajat pentru că restul sunt plătiți sub alte forme legale,
> Pentru că ProSport a dezvăluit toate cele de mai sus, publicația nu va primi acreditare în sezonul viitor.

Ce a întrebat ProSport încă de joi, prin intermediul e-mailului, iar președintele Burcă a „uitat” să răspundă după ce promisese c-o va face:

„Salut, Ovidiu.
Asa cum ai cerut, iti adresez intrebarile pe e-mail.

 • FC Rapid 1923 SA a facut, dupa 7 luni de functionare, datorii de 4,3 milioane de lei si are o pierdere de 1,76 milioane de lei. De unde vine acest deficit si cum a fost posibil pentru o echipa care a activat jumatate de an in liga 4 si jumatate in liga 3?
 • FC Rapid 1923 SA a functionat in 2018 cu 1 (un) angajat. Cine este acesta si cum a reusit sa gestioneze tot clubul?
 • Veniturile totale pe 2018 ale clubului au fost de 29.000 de lei. Se poate sti de unde au venit acesti bani? Ti se par multi, putini?
 • Incasarile din bilete au intrat in conturile ONG-ului actionar la club, care raporteaza si excedent de 2.000.000 de lei pe anul trecut. Ti se pare in regula ca banii platiti de suporteri sa mearga la ONG, iar cheltuielile la club?
 • Impreuna, datoriile stranse anul trecut de ONG si de clubul Rapid 1923 SA urca la peste 8.000.000 de lei. Din ce au fost facute? Cat din aceasta datorie este fata de Angelescu? Va ingrijoreaza aceasta balanta financiara?
 • Cum intentionati sa echilibrati bugetul si sa platiti datoriile pentru noul sezon?
 • Numele Ovidiu Burca, Victor Angelescu si Andrei Nicolescu apar, practic, peste tot: la club, in ONG, in Centrul de Performanta. Cum s-a ajuns aici si cine a luat decizia sa se ajunga la aceasta structura de conducere?

  Multumesc anticipat pentru amabilitate,
  Matei Udrea”

Se poate observa că nici stufosul comunicat emis de FC Rapid 1923 luni, si publicat pe contul propriu de Facebook, nu răspunde la întrebările de mai sus. Se poate presupune că FC Rapid 1923 n-a respectat normele minime in comunicare pentru ca suporterii nu trebuie să știe

cu cât a împrumutat Victor Angelescu echipa FC Rapid 1923,

cine este singura persoană angajată cu contract de muncă și nici

cum a fost posibil să se strângă asemenea datorii în atât de puțin timp.
Explicația din comunicatul emis de FC Rapid 1923, cum că banii ar reprezenta contravaloarea achiziționării mărcii, nu stă în picioare, pentru că echivalentul a 406.000 de euro + TVA înseamnă mai puțin de 2.300.000 din cele 8.000.000 de lei strânse ca datorii.

Documentele fiscale de la Ministerul Finanțelor publicate de ProSport:


Balanța fiscală a FC Rapid 1923 existentă la Ministerul Finanțelor cu datele de la 31 decembrie 2018

Balanța fiscală a ONG-ului acționar la FC Rapid 1923 existentă la Ministerul Finanțelor cu datele de la 31 decembrie 2018

Fișa fiscală dată publicității, ca răspuns, de FC Rapid 1923:


Actul arătat publicului de șefii de la FC Rapid 1923 demonstrează că nu sunt datorii la stat. Este o încercare de manipulare menită să păcălească suporterii, pentru că datoriile se înregistrează către alți creditori, care nu apar (și nici nu au cum să apară) în documentul de mai sus. Exact același gen de tactică a fost folosit, acum 3 ani, și de conducerea FC Rapid, care a mințit suporterii până în ultima clipă că totul e în regulă

Autor: Matei Udrea Publicat: 25 Jun. 2019, 16:22 Actualizat: 25 Jun. 2019, 16:23 Special
Pe aceeași temă
Nu e banc! Câți lei primește Vulpița pe zi ca să se facă de râs la Acces Direct
Nu e banc! Câți lei primește Vulpița pe zi ca să se facă de râs la Acces Direct
Poveştile a doi militari români din lagărele sovietice: unul a rămas prizonier, celălalt a trădat
Poveştile a doi militari români din lagărele sovietice: unul a rămas prizonier, celălalt a trădat
Firea RENUNTA la Primaria Capitalei!? BOMBA anului in politica
Firea RENUNTA la Primaria Capitalei!? BOMBA anului in politica
O tânără s-a culcat cu 130 de bărbaţi până la 28 de ani, inclusiv cu 4 într-o zi. Ce s-a întâmplat cu ea după aceea
O tânără s-a culcat cu 130 de bărbaţi până la 28 de ani, inclusiv cu 4 într-o zi. Ce s-a întâmplat cu ea după aceea
RUPTURA TOATALA intre conducere si vestiar! Leo Messi RUPE TACEREA in cel mai TARE INTERVIU acordat: „A atacat jucatorii!”
RUPTURA TOATALA intre conducere si vestiar! Leo Messi RUPE TACEREA in cel mai TARE INTERVIU acordat: „A atacat jucatorii!”
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
Noua SKODA OCTAVIA are un preț imbatabil în România
Noua SKODA OCTAVIA are un preț imbatabil în România
Fotografii 18+ cu Anna Lesko! Cântăreața a uitat de existența acestor poze!
Fotografii 18+ cu Anna Lesko! Cântăreața a uitat de existența acestor poze!
Andreea Berecleanu pleacă de la Antena 1 după 17 ani: „Nu voi accepta situaţii impuse“
Andreea Berecleanu pleacă de la Antena 1 după 17 ani: „Nu voi accepta situaţii impuse“
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE sexual pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE sexual pentru bărbaţi
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Fanii olteni, în delir! U Craiova a anunţat o nouă LOVITURĂ pe piaţa transferurilor:
Fanii olteni, în delir! U Craiova a anunţat o nouă LOVITURĂ pe piaţa transferurilor: "Rotaru a negociat direct cu el"
Andreea Antonescu a fost sechestrată? A sunat la 112
Andreea Antonescu a fost sechestrată? A sunat la 112
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
SOC in PSD! Sondaj DEVASTATOR pentru Ciolacu! Cat ar obtine PNL si USR la viitoarele ALEGERI
SOC in PSD! Sondaj DEVASTATOR pentru Ciolacu! Cat ar obtine PNL si USR la viitoarele ALEGERI
Este oficial: Un nou MILIARDAR în România. Este de-a dreptul spectaculos cum a dat lovitura
Este oficial: Un nou MILIARDAR în România. Este de-a dreptul spectaculos cum a dat lovitura
Alex Velea, eliminat de la Asia Express! Acuză emisiunea că este măsluită! Scandal la Antena 1
Alex Velea, eliminat de la Asia Express! Acuză emisiunea că este măsluită! Scandal la Antena 1
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut după aceea este INCREDIBIL. Toată lumea a rămas uimită. „Aşa ceva nu am mai văzut!” [VIDEO]
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut ...
„Miercurea neagră” pentru Dacia: compania a primit azi trei veşti proaste. Zeci de mii de joburi pot fi afectate
„Miercurea neagră” pentru Dacia: compania a primit azi trei veşti proaste. Zeci de mii de joburi pot fi afectate
George Burcea s-a dat de gol! Ce a putut să declare după ce a lipsit toată noaptea de acasă
George Burcea s-a dat de gol! Ce a putut să declare după ce a lipsit toată noaptea de acasă
Dezvăluiri șocante! Michael Schumacher este conștient, dar doctorii fac experimente pe el!
Dezvăluiri șocante! Michael Schumacher este conștient, dar doctorii fac experimente pe el!
Imagini ce au încins mintea bărbaților! Este una dintre cele mai sexy soții de fotbalist
Imagini ce au încins mintea bărbaților! Este una dintre cele mai sexy soții de fotbalist
19 februarie, ziua lui Constantin Brâncuși! Cum a revoluționat artistul o lume întreagă? TOTUL despre românul ce ne-a făcut cunoscuți la nivel global
19 februarie, ziua lui Constantin Brâncuși! Cum a revoluționat artistul o lume întreagă? TOTUL despre românul ce ne-a ...
N-o sa îți vină să crezi cine e noul român infectat cu coronavirus
N-o sa îți vină să crezi cine e noul român infectat cu coronavirus
Este atât de UȘOR să aduci o mașină din Germania! Procedura care a convins mulți ROMÂNI
Este atât de UȘOR să aduci o mașină din Germania! Procedura care a convins mulți ROMÂNI
FOTO. Vica Blochina i-a lăsat mască pe toți. 'Nea Piți, uită-te aici, frate…' Cum arată şi ce elastică este, la 44 de ani, fosta balerină
FOTO. Vica Blochina i-a lăsat mască pe toți. 'Nea Piți, uită-te aici, frate…' Cum arată şi ce elastică este, la ...
FOTO. Anna Lesko s-a pozat iar GOALĂ, iar fanii au luat foc! Imaginile controversate de pe net: ce s-a văzut!
FOTO. Anna Lesko s-a pozat iar GOALĂ, iar fanii au luat foc! Imaginile controversate de pe net: ce s-a văzut!
Broccoli fiert sau crud? Cum să-l consumi pentru a beneficia de proprietăţile sale nutritive
Broccoli fiert sau crud? Cum să-l consumi pentru a beneficia de proprietăţile sale nutritive
×