ANCHETĂ | FC Rapid 1923 şi acţionarii au făcut datorii de 8.000.000 de lei într-un singur an. Clubul are un singur angajat, încasări de 29.000 de lei şi cheltuieli de 1,8 milioane în primele 7 luni de funcţionare. Banii plătiţi de fani pe bilete ocolesc conturile clubului | DOVEZI

24 iun 2019 16972 afişări Special
ANCHETĂ | FC Rapid 1923 şi acţionarii au făcut datorii de 8.000.000 de lei într-un singur an. Clubul are un singur angajat, încasări de 29.000 de lei şi cheltuieli de 1,8 milioane în primele 7 luni de funcţionare. Banii plătiţi de fani pe bilete ocolesc conturile clubului | DOVEZI De la stânga la dreapta: primarul Daniel Tudorache, indicat de toată lumea drept adevăratul conducător, chiar dacă neoficial, al "noului Rapid"; Andrei Nicolescu (partener de afaceri cu Sebi Ghiţă), vicepreşedinte la Centrul de Performanţă Rapid, unde ar urma să intre banii publici, şi la ONG-ul care încasează banii suporterilor; Victor Angelescu, prezent în toate structurile construite în jurul echipei şi reprezentant al off-shore-ului cipriot care deţine 40% din club. FOTO: FC Rapid 1923
GALERIE (14 de imagini) VEZI GALERIA

FC Rapid 1923, grupare abia promovată în Liga 2, a strâns în 2018, prin clubul şi ONG-ul acţionar, datorii de peste 8.000.000 de lei.
Situaţia este absolut surprinzătoare din mai multe puncte de vedere:

- anul trecut, publicului i-a fost prezentat un tânăr om de afaceri, Victor Angelescu, despre care s-a spus că va prelua 40% din acţiuni şi că va investi masiv în “noul Rapid”.

- acelaşi Angelescu a promis că va asigura în Liga 3 buget de peste 1.000.000 de euro (4.700.000 de lei). Această investiţie NU se regăseşte în fişa fiscală a Societăţii Comerciale FC Rapid 1923 SA. Se regăsesc, în schimb, datorii de milioane.

- în ultimul an, echipa a jucat, totuşi, la un nivel inferior, doar în Liga 3, acolo unde nu e nevoie de sume uriaşe pentru a promova. E suficient să spunem că CSM Şcolar Reşiţa a promovat din Liga 3 în Liga 2 cheltuind la prima echipă până în 1.500.000 de lei (aproximativ 300.000 de euro), iar FC Petrolul 1924, echipa cu cel mai mare buget din Liga 2 în sezonul recent încheiat, a primit de la concernul Veolia un buget de 8.500.000 de lei (1.800.000 de euro).

Datorii FC Rapid 1923, în doar 7 luni: peste 4,3 milioane de lei. ONG-ul acţionar a avut în 2018 excedent de 2 milioane şi datorii de 3,7 milioane

ProSport vă prezintă starea financiară concretă a “noului Rapid”, dincolo de vorbele frumoase care li se spun suporterilor în studiourile TV şi în conferinţele de presă.
Iată cum arăta balanţa fiscală a clubului la 31 decembrie 2018, după nici măcar un an de la înfiinţare:

SC FC Rapid 1923 SA (clubul care participă efectiv cu echipa în competiţiile FRF) a raportat

> pierdere de 1.766.952 lei (aproximativ 375.950 euro),

> datorii totale de 4.335.721 lei (aproximativ 922.500 de euro).

De menţionat că FC Rapid 1923 a declarat la Fisc că are un (1) singur angajat! Cazul este unic în peisajul fotbalistic.

În acelaşi an 2018, în Liga 1, FC FCSB SA a avut 68 de angajaţi, FC Dinamo 1948 - 42 de angajaţi, CSU Craiova - 77 de angajaţi, iar retrogradatele Dunărea Călăraşi - 84 de angajaţi şi Concordia Chiajna - 31 de angajaţi.
Din Liga 3, alte nou-promovate (asemenea FC Rapid 1923) s-au prezentat astfel: Oltul Turris Tr. Măgurele - 32 de angajaţi, iar FK Csikszereda - 110 angajaţi.  

ONG-ul ACS Academia Rapid 1923 (fostul Redivivus), acţionar cu 33,33% la FC Rapid 1923, a raportat în 2018:

> profit de 2.001.422 lei (aproximativ 425.835 euro),

> datorii urgente (plătibile în maximum un an) de 3.712.894 lei (aproximativ 790.000 de euro).

ONG-ul AC S Academia Rapid 1923 a anunţat Fiscul că nu are niciun angajat.

Relativ la această situaţie, experţi contabili solicitaţi de ProSport au clarificat: “Poţi să înregistrezi profit şi datorii fără nicio problemă. Nu e o contradicţie. Datoriile poţi să le plăteşti mai târziu, în funcţie de când le vine scadenţa – în cazul de faţă, urgent, adică în maximum un an –, iar profitul îl faci imediat. Cum e cu banii pe bilete. Asociaţii din acest ONG dispun de lichidităţi imediat, pentru că suporterii plătesc cu bani cash sau cu cardul, pe loc, biletele de intrare la meci. Deci, veniturile sunt imediate.
Mai e şi situaţia în care faci profitul acum, îl scoţi cumva de acolo - pentru că ONG-urile nu sunt ca societăţile comerciale, să împartă dividende din profit -, iar când vine scadenţa datoriilor, le amâni sau  pur şi simplu nu le plăteşti. Chiar dacă ulterior furnizorii se îndreaptă împotriva ta pe calea instanţei, banii s-au dus, nu mai pot fi recuperaţi”
.

În 7 luni, FC Rapid 1923 a avut încasări de 29.000 de lei şi cheltuieli de 1,8 milioane!

Cazul “noului Rapid” este unul deosebit tocmai prin schema foarte complicată şi bizară construită în jurul clubului.
Pentru a se evita orice speculaţie, această anchetă prezintă strict fapte, cifre concrete şi acte reale.
Cititorii vor trage singuri concluziile.

Aşadar,

SC FC Rapid 1923 este deţinut, în acte, de 3 acţionari:

- un off-shore cipriot: Casazela Ltd., cu 40%,

- un ONG: ACS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus), cu 33,33%,

- o persoană fizică: Ovidiu Burcă, fost jucător, cu 26,67%.

Iată actele doveditoare:
Patronii din acte ai FC Rapid 1923 SA: un off-shore cipriot, un ONG şi persoana fizică Ovidiu Burcă. În nici 7 luni de activitate, clubul a făcut datorii de peste 4,3 milioane de lei, iar la sfârşitul lui 2018 a raportat pierderi de 1,8 milioane

Marea anomalie, pe care nici reprezentantul off-shore-ului cipriot Casazela, Victor Angelescu, n-a reuşit s-o explice coerent într-un dialog purtat în luna martie cu reporterul ProSport, este că încasările se fac în conturile ONG-ului, iar cheltuielile se trec în contul clubului.

Banii plătiţi pe bilete de fanii rapidişti merg în ONG, care este şi organizator al meciurilor, deşi acest lucru, spun specialiştii consultaţi de ProSport, este pe muchia legii. Unul dintre cei mai buni consultanţi fiscali din România, care a analizat cu reporterul ProSport situaţia de la FC Rapid 1923, a tras un foarte serios semnal de alarmă: acest artificiu este ilegal pentru că lipseşte de venituri societatea comercială (adică FC Rapid 1923). Echipa de fotbal, care aparţine clubului, joacă nişte meciuri la care spectatorii plătesc bani pe bilete. Dar banii intră în alte conturi, nu la club. Aşa se ajunge ca FC Rapid 1923 să aibă încasări de nici măcar 30.000 de lei.

Un alt expert afirmă că “este legal, dacă există un acord între ONG-ul acţionar şi Societatea Comercială. Însă, atenţie, acesta este un artificiu, posibil legal, care pune clubul în pericol evident. De obicei, datoriile sunt către creditori, furnizori, prestatori de servicii cum ar fi fotbaliştii etc. În cazul în care creditorii cer şi obţin insolvenţa sau chiar falimentul Societăţii Comerciale, banii nu mai pot fi recuperaţi de la ONG. Fiind entităţi separate, cu CUI şi conturi diferite, clubul şi acţionariul său nu răspund în solidar. În cazul în care datoriile vor copleşi clubul Rapid 1923, ONG-ul acţionar rămâne cu banii. E neobişnuit că se întâmplă acest lucru. Sunt curios ce se face cu acest profit raportat de ONG, în timp ce societatea pe care e clubul raportează pierderi”.

Dacă încasările din bilete merg la ONG, în schimb diversele cheltuieli sunt înregistrate la FC Rapid 1923.
Aşa s-a ajuns la situaţia aberantă că “noul Rapid”are, în 2018,

- venituri totale de 28.908 lei

şi

- cheltuieli totale de 1.795.009 lei!

De aici rezultă şi pierderea contorizată de FC Rapid 1923: peste 375.000 de euro în ceva mai mult de o jumătate de an.

Enorm, pentru un club abia înfiinţat şi care activează în Liga 3.Bilet faţă-verso la unul din meciurile jucate de FC Rapid 1923 în sezonul recent încheiat. Se poate vedea, în josul primei părţi, anunţul scris cu litere minuscule: "Acest eveniment este organizat de ASOCIAŢIA CLUBUL SPORTIV ACADEMIA RAPID BUCUREŞTI, beneficiar al sumelor rezultate din vânzarea biletelor". Acest artificiu a făcut posibil ca FC Rapid 1923 să nu aibă aproape deloc încasări, în timp ce ONG-ul ACS Academia Rapid, controlat de Angelescu, Burcă şi Niculescu, să aibă excedent 2.000.000 de lei


La prima vedere, cineva pare să jongleze periculos cu finanţele “noului Rapid”.

În urmă cu câţiva ani, alţi doi patroni s-au jucat, de asemenea, cu încasările şi cheltuielile Rapidului. Numele lor: George Copos şi, ulterior, Valerii Moraru.

Ultimul patron al FC Rapid, Valerii Moraru, a evitat şi el, în ultimul an de dinaintea falimentului, conturile clubului. Încasările şi cheltuielile s-au făcut direct din conturile firmei Azuga Waters, fără ca administratorii FC Rapid să aibă vreun control asupra acestora. Datoriile s-au strâns, iar în iunie 2016 s-a pronunţat falimentul.

În primăvara lui 2016, timp de 3 luni (aprilie – iunie), ProSport a avertizat aproape zi de zi, cu dovezi - documente concrete, interviuri şi declaraţii ale celor implicaţi, rapoarte ale administratorilor şi adrese interne ale angajaţilor îngrijoraţi -, că FC Rapid se îndrepta cu viteză către faliment.

Conducătorii de atunci ai clubului au negat cu vehemenţă că ar fi vreun pericol, iar destui suporteri au crezut explicaţiile şefilor, care afirmau că totul e o minciună, iar ProSport ar purta “o campanie de defăimare". Printre cei care vorbiseră în publicaţia noastră despre catastrofa iminentă se numărau Viorel Moldovan, Florin Manea (acum director sportiv), Ovidiu Burcă (acum preşedinte), Daniel Pancu (acum antrenor), administratorul judiciar şi administratorul special.

Chiar şi după pronunţarea falimentului, pe 11 iunie 2016 - decizia tribunalului a fost publicată tot de ProSport -, patronul de atunci şi oamenii săi au continuat să susţină că nu e adevărat, că nu e nicio problemă şi că FC Rapid va reveni în circuit.
Deznodământul se ştie.


Doi dintre acţionarii clubului controlează ONG-ul care ia banii suporterilor

ProSport a obţinut documentele privind structura de conducere a pânzei de păianjen ţesute în jurul FC Rapid 1923.

Veţi vedea, numele câtorva oameni se regăsesc în toate documentele.

> CLUBUL

FC Rapid 1923 este, aşa cum am spus mai sus, deţinut de

- Casaleza Ltd., un off-shore cipriot cu acţionari ascunşi, dar al cărui reprezentant la vedere este tânărul Victor Angelescu, ca administrator. În dialogul purtat în luna martie cu reporterul ProSport, omul de afaceri a garantat că nu este doar administrator al off-shore-ului, ci şi acţionar în firma făcută la Nicosia, fără să poată explica de ce a recurs la soluţia off-shore-ului în Cipru, dacă nu există nimic de ascuns şi intenţiile sunt oneste. Casaleza Ltd. deţine 40% din club.

- ONG-ul ACS Academia Rapid 1923 (se observă că a fost ales un nume cât mai asemănător cu al clubului. Practic, numai cineva pus în temă dinainte poate sesiza că ACS Academia Rapid 1923 şi SC FC Rapid 1923 nu sunt aceeaşi entitate) – 33,33%,

- Ovidiu Burcă, pe persoană fizică - numit de curând preşedinte la FC Rapid 1923 – 26%.


> ONG-ul

După modificări succesive ale listei de asociaţi, începând cu 28 martie 2019, membrii ACS Academia Rapid 1923 sunt

- Ovidiu Burcă (membru),

- Victor Angelescu (preşedinte),

- Andrei Nicolescu (vicepreşedinte).

Iată mai jos documentele doveditoare:ONG-ul Academia Rapid 1923, unde membri sunt fraţii Angelescu şi Ovidiu Burcă, încasează banii plătiţi de suporteri pe bilete la meciurile echipei FC Rapid 1923, care este însă înscrisă pe societatea comercială. Numele aproape similare între ONG şi club pot produce foarte uşor confuzie
 

ACS Centrul de Performanţă Rapid: altă asociaţie, aceiaşi oameni

La cele de mai sus se adaugă o altă entitate, fără legătură directă cu clubul Rapid 1923: Asociaţia Club Sportiv Centrul de Performanţă Rapid Bucureşti. Şi această asociaţie, deşi separată de celelalte două, are un nume foarte asemănător (aproape că se suprapune cu ACS Academia Rapid 1923).

Centrul de Performanţă Rapid este, de fapt, fostul Asociaţia Regal Sport Club Ferdinand I, deţinut de controversatul afacerist Claudiu Florică. Acesta din urmă a cedat clubul către oamenii din jurul “noului Rapid”, care a fost rebranduit de noii proprietari cu numele ACS Centrul de Performanţă Rapid.

Consilierii locali de la Sectorul 1 au acceptat ca baza Coresi să fie cumpărată de Primărie cu 10.000.000 de lei din bani publici, apoi să fie pusă la dispoziţia ACS Centrul de de Performanţă Rapid.

După o serie rapidă de modificări în acte, acum câteva zile s-a ajuns la următoarea componenţă a membrilor care deţin ACS Centrul de Performanţă Rapid:

- Victor Angelescu (preşedinte),

- Bogdan Angelescu (fratele lui Victor – secretar general) şi

- Andrei Nicolescu (vicepreşedinte).

Iată actele doveditoare:Cum şi-a modificat structura fostul Regal Sport Club Ferdinand, acum Centrul de Performanţă Rapid. Preşedinte este, începând din 28 mai, Victor Angelescu. La Centrul de Performanţă ar urma să intre banii de la Centrul Cultural al Sectorului 1

Practic, din tot ceea ce s-a vehiculat şi promis până acum, singura investiţie certă şi verificabilă a fost făcută, de fapt, de cetăţenii Sectorului 1, prin intermediul Primăriei, locuitorii bucureşteni plătind 10.000.000 de lei pentru cumpărarea bazei Coresi şi punerea ei la dispoziţia "nouluI Rapid".

În rest, presupusele investiţii făcute de acţionari nu se regăsesc în documentele depuse la Fisc. În schimb, datoriile de milioane de lei sugerează că şi la acest club nou ar putea funcţiona schema de la cel vechi: "investitorii" ar fi, de fapt, creditori care împrumută Rapidul, urmând să-şi recupereze ulterior banii, cu sau fără dobândă.

Victor Angelescu, Andrei Nicolescu şi Ovidiu Burcă peste tot

După cum se poate vedea şi din actele de mai sus, omul de afaceri Victor Angelescu este aproape peste tot: reprezentant al off-shore-ului care deţine 40% din FC Rapid 1923, preşedinte al ONG-ului care încasează banii pentru meciurile jucate de echipa clubului şi, de asemenea, preşedinte la Centrul de Performanţă Rapid.

Avocatul Andrei Nicolescu, partenerul de afaceri al lui Sebi Ghiţă, este prezent în două entităţi: vicepreşedinte al ONG-ului care ia banii suporterilor şi vicepreşedinte la Centrul de Performanţă Rapid (unde, veţi vedea mai jos, se preconizează că vor intra banii Primăriei).

Ovidiu Burcă este acţionar la FC Rapid 1923 şi membru în ONG. Până acum câteva zile, Burcă a fost şi membru în Centrul de Performanţă Rapid, dar a fost înlocuit de fratele lui Victor Angelescu.

ProSport a încercat să stea de vorbă cu cei implicaţi în această operaţiune care a dus la înecarea clubului Rapid 1923 în datorii după doar câteva luni de funcţionare. Victor Angelescu, administratorul off-shore-ului din Cipru, nu a răspuns la telefoane. Totuşi, în urmă cu câteva luni, reporterul ProSport a avut un dialog cu Angelescu despre bizarul subiect al banilor pe bilete care intră în ONG şi nu în club, aşa cum ar fi normal. 

Întrebat de ce banii nu merg în conturile FC Rapid 1923 şi ajung la ONG, Angelescu a reacţionat vehement, menţionând că nu vede nimic în neregulă. „Puteţi să vă uitaţi, că dumneavoastră aţi publicat actele. N-aţi văzut cine sunt acţionarii Rapidului? Nu înţeleg care ar fi diferenţa! E un ONG cum are orice club, care e acţionar la Rapid împreună cu fondul (n.r. – aşa cum am scris la începutul textului, 40% din acţiunile SC FC Rapid 1923 SA aparţin off-shore-ului Casaleza Rapid Limited, din Cipru, cu acţionari necunoscuţi, administrat de Victor Angelescu, de preşedintele fondului de investiţii pe care-l reprezintă în România, cehul Martin Machon, şi de o avocată din Cipru) şi încă o persoană (n.r. - Ovidiu Burcă). Nu înţeleg de ce ar fi o problemă, poate îmi explicaţi dumneavoastră! Din punct de vedere fiscal, e acelaşi lucru. Dacă era pe firmă era mai bine? Contează unde se încasează? Nu contează atât de mult. Încasările la Liga a 3-a, pentru că avem biletele foarte ieftine, sunt pentru noi undeva, puţin peste zero. S-ar putea s-o schimbăm. Poate că, atunci când vom avea stadionul nou şi vom avea încasări mai mari, le vom trece pe SA. Dar, sincer, nu mi-am pus întrebarea asta“, a fost poziţia oficială a lui Victor Angelescu în luna martie.


ProSport a încercat în mod repetat, în ultima perioadă, să ia legătura cu managerii FC Rapid 1923 responsabili de această situaţie financiară în care se află acum clubul. Victor Angelescu n-a răspuns apelurilor telefonice. Ovidiu Burcă a purtat cu reporterul un dialog pe WhatsApp, cerând întrebările prin intermediul e-mailului. ProSport a trimis întrebările. Ulterior, Burcă n-a mai dat niciun semn de viaţă.


Salvarea FC Rapid 1923 vine de la banii publici. Sectorul 1 tocmai a aprobat finanţarea proiectelor sportive prin Centrul Cultural

În acest moment, toată lumea de la FC Rapid 1923 aşteaptă cu sufletul la gură banii publici care ar urma să vină de la bugetul Sectorului 1.

Sunt semne că, într-adevăr, conectarea la bugetul public e aproape. Pe 5 iunie 2019, după doi ani de încercări eşuate, primarul Daniel Tudorache (omul indicat de toată lumea ca fiind adevăratul conducător executiv al FC Rapid 1923) a reuşit să treacă prin Consiliul Local al Sectorului 1, cu 13-12 la voturi, un proiect de hotărâre prin care i se permite unei direcţii din subordinea Primăriei, Centrul Cultural al Sectorului 1, să finanţeze proiecte sportive. “Cureaua de transmisie” a banilor între bugetul public şi FC Rapid 1923 ar putea fi tocmai ACS Centrul de Performanţă Rapid – teoretic, o altă entitate decât clubul, practic controlată de aceiaşi oameni.

ProSport a scris, de-a lungul timpului, că Tudorache face eforturi să se voteze această hotărâre care ar oferi posibilitatea să se dea bani către “noul Rapid”.

În luna martie a anului trecut, aflat în direct, la Realitatea TV, Tudorache a recunoscut, dealtfel, existenţa acestui plan, acuzând opoziţia USR-PNL că îi pune beţe în roate. El a promis că va reuşi, până la urmă, să conecteze “noul Rapid” la bugetul public, urmând să aloce atâtea milioane de lei cât va fi nevoie ca echipa să revină în Liga 1 şi să ajungă în cupele europene.

Acum, odată obţinută aprobarea Consiliului Local al Sectorului 1, acest plan este foarte aproape de a prinde contur.

În paralel, de câteva luni, conducătorii "noului Rapid" anunţă periodic finalizarea tratativelor cu un "important om de afaceri" care ar urma să preia un pachet de acţiuni. Iniţial, s-a vorbit despre un "investitor" care ar lua 50% din acţiuni. Ulterior, s-a spus că va prelua 30%.
Astă-toamnă, în mod surprinzător, pe site-ul oficial al FC Rapid 1923 a apărut o informaţie conform căreia Primăria Sectorului 1 ar urma să preia 30% din acţiuni. După ce ProSport a semnalat respectivul anunţ, şefii "noului Rapid" n-au mai pomenit niciodată nimic despre acest lucru.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.