Cornul Abundenţei la Stejaru

17 sep 2009 1313 afişări Comentează şi tu Special
Cornul Abundenţei la Stejaru Cornul Abundenţei la Stejaru 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/4907255/3/autocar.jpg

Săgeata Stejaru este echipa din eşalonul secund a uneicomunităţi aromâne care şi-a propus ca, peste doi-trei ani, să deapiept cu Rapid şi cu Steaua în Liga I

Prezentare wikipedia: satul Stejaru este o localitate în sud-estuljudeţului Tulcea, cu o populaţie de 872 de locuitori. Comuna cuacelaşi nume mai cuprinde satele Mina Altîn Tepe, cu 796 de oamenişi Vasile Alecsandri, cu 626 de locuitori. Aici trăiesc foartemulţi aromâni, membrii acestei comunităţi fiind alungaţi succesivdin Grecia, Epir şi Cadrilater.

În această comună care abia adună puţin peste 2.000 de sufleteactivează o echipă de fotbal de liga a doua. Se numeşte SăgeataStejaru, dar este reprezentanta a două sate, Stejaru şi VasileAlecsandri. Şi, mai ales, este reprezentanta comunităţii aromâne deaici. În vara lui 2008 a promovat în liga a treia, iar obiectivulimediat a fost liga a doua. N-a fost să fie, aşa că patroniiechipei au cumpărat de la Buftea locul pe scena celei de-a douadivizii. Între timp a apărut stadionul, o bijuterie cu 1.500 delocuri, situat chiar înainte de intrarea în satul VasileAlecsandri. Arena, plus clădirea în care se află vestiarele şi salade protocol au fost ridicate în numai 40 de zile, iar un bannerreprezentându-l pe Hagi - cel mai cunoscut dintre aromâni -tronează acum pe gardul aflat în imediata vecinătate avestiarelor.
Deocamdată echipa încearcă să se aşeze, cum se spune, antrenorulAurel Şunda schimbând aproape întreg lotul în vară, când au plecat15 jucători şi au fost aduşi alţi 17. Unii cunoscuţi, precumPaleacu, Şoltuz, Dicu sau portarul Olteanu, alţii mai puţin.

Poveste desprinsă din basme


Cum a apărut Săgeata în peisajul fotbalului românesc povesteşteunul dintre patronii echipei, Pufleni Donchi. "Suntem zeceacţionari care asigurăm bugetul anual al acestei echipe, care înactualul sezon se ridică la 500.000 de euro. Cu toţii suntemaromâni, născuţi în aceste două sate, Stejaru şi Vasile Alecsandrişi care acum 20-25 de ani am plecat din aceste locuri. Cei maimulţi dintre noi, la Constanţa. Acum, când situaţia financiară nepermite, am hotărât să facem ceva pentru cei rămaşi acasă, părinţi,rude, săteni. Aşa că am investit în echipa asta de fotbal, pentruca oamenii să aibă o bucurie".
Visul lor nu se opreşte însă la liga secundă: "Anul acesta nu, darîn doi, maximum trei ani vrem să promovăm în prima ligă! Suntemaromâni, adică suntem nişte oameni ambiţioşi, ne place în frunte,nu în pluton. Noi, cei zece, plus alţii care ne sunt alături,suntem capabil să asigurăm bugetul unei formaţii de prima divizie.Avem în plan şi un stadion nou, de 5.000 de locuri, în spateleacestuia deja existent, plus o clădire gen pensiune unde să steaechipa în cantonament înaintea meciurilor. Numai să promovăm şiveţi vedea ce va fi aici".

Bani să-i întorci culopata

În parcarea din spatele tribunei zero găseşti numai limuzine de luxşi Jeep-uri. Aici sunt plătitorii de abonamente anuale, sponsoriicare dau 2.000 de dolari pe un astfel de abonament! 300.000 dedolari se strâng numai de la ei.
Contractele jucătorilor sunt cuprinse, după spusele lui PufleniDonchi, între 15.000 şi 25.000 de dolari. Sume frumuşele pentrunivelul acesta. Dar cum mare parte dintre fotbaliştii aduşi în varăla echipă au venit din postura de jucătorii liberi, ei au încasatşi o primă de instalare cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de dolari.Puţini dintre componenţii lotului sunt din Constanţa sau din zonă,marea majoritate fiind aduşi de Şunda sau de către conducători depe la Timişoara, Alba Iulia, Lupeni sau Buzău, astfel că dintreaceştia din urmă unii, familiştii în special, stau în Constanţa, înapartamente închiriate şi plătite de club. Ceilalţi stau în hotelulde la stadionul din Medgidia, cel cu o capacitate de 28.000 delocuri, construit pe vremea lui Ceauşescu, plata fiind de asemeneasuportată de club. Dealtfel acolo se ţin şi antrenamentelecotidiene ale echipei.
În ce priveşte primele de joc, dacă echipa este clasată pepoziţiile 1-4 se acordă 150 de euro de jucător pentru fiecarepunct, indiferent că meciul se joacă acasă sau în deplasare, dacăpoziţionarea este între locurile 5-12 atunci punctul serecompensează cu 100 de euro, iar dacă se află pe locurile 13-18 nuse dă nimic.

Club cu zeceacţionari


Cei 10 acţionari care asigură cea mai mare parte din bugetul anualsunt:
> Pufleni Donchi (foto) şi Tudor Ştefan - patroni Hotel Royaldin Constanţa şi din Bucureşti
> Costea Cristian - patron fabrică de lactate şi afaceri cucărbune, ambele la Reşiţa
> Pufleanu Dumitru - patron fabrică de lactate la Târguşor, jud.Constanţa
> Liuta Adam - patron fabrică de ulei la Baia, jud. Tulcea
> Rida Dumitru - patron fabrică de materiale plastice înConstanţa
> Bela Tănase - firmă de construcţii, comerţ cu cereale şiafaceri în panificaţie, toate la Constanţa
> Pufleanu Dumitru - patron fabrică de lactate la Crucea, jud.Constanţa
> Darlaiani Stere şi Mişu Stere - asociaţi în construcţii şidistribuţie gaze (butelii), la Medgidia, jud. Constanţa.
Pe lângă aceştia, mai sunt alţi trei sponsori, a căror contribuţieeste ceva mai mică: Ghiuri Gigi (distribuitor de băuturialcoolice), Şamata Teo (distribuţie articole sanitare) şi PufleanuGheorghe (patron fabrică de alcool şi care mai are afaceri îndomeniul imobiliarelor şi construcţiilor).

IMN CUSPECIFIC

"O iubire alb-albastră în pieptul de aromân"
Ca orice echipă care se respectă, Săgeata are şi un imn, carecuprinde patru strofe plus refren. Acesta este compus şiinterpretat, pe muzică specific machidonească, de un rapsod aromândin zonă, Hrista Lupci. De altfel, imnul are pe lângă varianta înlimba română şi o variantă în aromână.
I
Avem o echipă mare
Şi cu toţii o iubim
Hai Săgeata, hai Stejaru,
Noi cu tine ne mândrim
II
Săgeata-i inima noastră
Cu ea în lume ieşim
O iubire alb-albastră
În pieptul de aromân
III
Am pornit o bătălie
La toată lumea am spus
Cu toţii vrem ca Săgeata
Să se-nalţe cât mai sus
IV
Aşa suntem, aromânii,
Curajoşi ca nişte lei
Pornim la drum cu Săgeata
Din inima Dobrogei

Refren (se cântă după fiecare strofă)
Hai Săgeata, hai Stejaru,
Noi cu toţii te iubim
Hai Săgeata, hai Stejaru
ŞI Vasile Alecsandri

Şunda sponsorizează şi el o echipăde aromâni

Antrenorul Aurel Şunda (foto), care a preluat echipa în ultimelepatru etape ale sezonului precedent, consideră că anul acesta "esteunul de tranzit, nu putem emite pretenţii la promovare. E nevoie demai mulţi jucători de valoare". După startul sezonului a primit oofertă de la U" Cluj, pe care a declinat-o: "Am contract ferm, peun an, cu opţiune pe încă unul. În afara de asta sunt prieten cuoamenii de aici, nu puteam să plec aşa", afirmă el, dar apropiaţiai echipei susţin că şi contractul său, unul foarte bun pentruacest nivel, aproximativ 50.000 de dolari, l-a ţinut pe loc. Lucrupe care puţini îl ştiu, Şunda, tot aromân şi el, sponsorizeazăechipa unei localităţi din judeţul Timiş, unde există o comunitateputernică de aromâni. "Se numeşte Dudeştii Noi, iar echipa Pindu,de la Munţii Pindului. Le mai duc câte un rând de echipament, cevabani, iar pe pieptul tricourilor stă soarele, care este simbolularomânilor. Deasupra soarelui apar iniţialele A.Ş., de la AurelŞunda".

Oaia şi berbecul aduc bogăţiaîn sat

Dacă arunci cu piatra dintr-un capăt al satului, pică tocmai lacapătul celălalt, într-atât este de mic Stejaru. Dar localitateaeste una bogată. "Cel mai sărac om de la noi are 300 de oi", afirmaun localnic, în glumă. Dar nici departe de adevăr nu este.Creşterea oilor este principala ocupaţie a locuitorilor -activitate specifică dealtfel aromânilor -, dar în marea majoritatea gospodăriilor mai găseşti, pe lângă oi, un porc, o vacă sau ocapră. Oile şi berbecuţii sătenilor sunt crescute în ferme cutehnologie avansată, iar când ajung la maturitate sunt exportate înţările arabe pe bani frumoşi.


500 de mii de euro anualeste bugetul celor de la Săgeata Stejaru

300 de mii dedolari se strâng numai din abonamentele pe un an alesponsorilor

"Anul acesta e greu, dar în doi, cel mult trei ani vrem să facempasul către Liga I", Pufleni Donchi patron Săgeata Stejaru

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.