3 poveşti nespuse după transferul lui Stanciu. De ce se laudă degeaba soţia lui Reghe, plecarea cu înjurături de la Vaslui şi condiţia impusă la Steaua: "Dacă vrei să joci, semnezi cu mine!"

31 aug 2016 45337 afişări Comentează şi tu Special
3 poveşti nespuse după transferul lui Stanciu. De ce se laudă degeaba soţia lui Reghe, plecarea cu înjurături de la Vaslui şi condiţia impusă la Steaua: "Dacă vrei să joci, semnezi cu mine!" Soţia lui Reghecampf s-a pozat lângă Sascha Empacher, Stanciu şi directorul lui Anderlecht, Herman van Holsbeek. Bărbatul din stânga este neidentificat 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15632592/2/empacher.jpg

În imaginile de la aeroportul Otopeni, Nicolae Stanciu pare derutat şi copleşit de atenţia cameramanilor. În majoritatea cadrelor, tânărul care poate deveni cel mai scump fotbalist din istoria Ligii 1 este mascat de cea care şi-a însuşit o bună parte din meritele pentru transfer, Anamaria Prodan Reghecampf. „Am tăcut şi am muncit”, a declarat soţia-intermediar pentru Gazetă, după perfectarea plecării lui Stanciu pentru 7,8 milioane de euro, plus eventuale bonusuri de două milioane, la Anderlecht. La un moment dat, în imagini apare şi mama intermediarei, cântăreaţa Ionela Prodan, care-l sărută pe jucător pe obraz, într-o scenă suficient de siropoasă încât să prindă difuzarea la o oră de maximă audienţă pe toate canalele de sport. Dincolo de cadrele video, transferul lui Stanciu ascunde, însă, şi multe poveşti pe care publicul din România nu le cunoaşte sau le-a auzit în treacăt. ProSport - prima publicaţie din România care a scris despre negocierile dintre Steaua şi Anderlecht - le prezintă în rândurile de mai jos.


UPDATE 14:43: Ca urmare a apariţiei acestui articol, Adrian Porumboiu a ţinut să facă următoarea precizare: "Sunt nişte inepţii cărora e greu să le dau răspuns. Florin Manea bate câmpii cum a bătut câmpii şi când a dus jucătorul la Dinamo. Nu ştiu ce vrea Florin Manea. Nu vreau să port polemici de dragul polemicilor".


Cine e de fapt misteriosul "oficial de la Anderlecht"

În ce a constat practic munca soţiei lui Laurenţiu Reghecampf? Teoretic, în fotbalul actual, oricine poate fi intermediar şi oricine poate primi bani dintr-un transfer, cu condiţia să plătească o taxă federaţiei din ţara în care se efectuează tranzacţia. Pentru a beneficia oficial de pe urma plecării lui Stanciu la Anderlecht, Anamaria Prodan Reghecampf trebuie să plătească 500 de euro pentru a fi înscrisă pe lista oficială a intermediarilor agreaţi în Belgia. Deocamdată, pe lista dată publicităţii pe site-ul Federaţiei belgiene, numele româncei nu figurează printre cele 181 de firme şi persoane fizice acreditate.

Curios, pe listă nu apare nici numele bărbatului care a fost filmat la Bucureşti, lângă Stanciu şi intermediar, şi prezentat de televiziunile de sport drept „oficial al lui Anderlecht”. ProSport a discutat, însă, cu jurnalişti belgieni de investigaţie şi a aflat că personajul din stânga lui Stanciu este Sascha Empacher, un intermediar austriac de transferuri. Empacher a fost mandatat de Anderlecht să negocieze cu Steaua transferurile lui Chipciu şi Stanciu, deşi nu are licenţă în Belgia! Mai mult, el este agentul neoficial al antrenorului lui Anderlecht, elveţianul Rene Weiler!


Nicolae Stanciu şi Sascha Empacher, pe aeroportul Otopeni

Ana Maria Prodan Reghecampf le-a povestit unor apropiaţi că va trebui să împartă comisionul din transfer cu Empacher şi cu un agentul unui alt oficial de la Anderlecht! Ea va lua şi un procent din salariul lui Stanciu, procent care în Belgia este limitat de regulament la 3% din remuneraţia totală a jucătorului. Dacă cifrele oferite de presa belgiană sunt corecte, intermediarul va încasa în jur de 160.000 de euro de pe urma contractului mijlocaşului de 23 de ani.

Potrivit surselor belgiene, contribuţia soţiei lui Reghecampf la transferul lui Stanciu constă doar în partea de PR. Mai exact, în apariţia în pozele şi imaginile video de la aeroport şi de la prezentarea oficială. Ea a fost cooptată de Empacher şi, în următoarele zile, va obţine acceptul Federaţiei de la Bruxelles de a transfera jucători în Belgia. Cel mai probabil, soţia lui Reghecampf va încasa banii din comisioane şi îi va împărţi mai departe cu cei care au realizat de fapt transferul. Empacher şi încă un agent venit la Bucureşti pentru a trata transferul lui Stanciu au fost prezenţi şi la petrecerea dată cu ocazia aniversării zilei de naştere a lui Laurenţiu junior, fiul soţilor Reghecampf, ţinută la casa din Ghermăneşti (foto jos).

Bizară este şi apariţia lui Empacher în afacere. Deşi Anderlecht a negat că austriacul este agentul antrenorului Weiler, jurnaliştii belgieni contactaţi de ProSport susţin ferm contrariul. Informaţia este confirmată şi de surse ProSport din Austria. În acest caz, negocierea lui Empacher de la Bucureşti are şi un iz de conflict de interese:

Necunoscut publicului român, Anderlecht a introdus o clauză pe care George Becali nu a prezentat-o integral în presă. Pe lângă suma fixă de 7,8 milioane de euro, Steaua va lua încă două milioane de euro doar dacă Anderlecht se va califica de două ori în grupele Champions League în următoarele 5 sezoane, iar Stanciu va juca în peste 60 la sută dintre meciurile de campionat care conduc la calificările respective.

Practic, plata celor două milioane din transferul intermediat de Empacher depinde şi de selecţia clientului său nerecunoscut, antrenorul Weiler! Pe site-ul agenţiei Spocs Sports Consultants, unde Empacher este director general, figurează doar jucătorii impresariaţi: Mohamed Salah, Baba Rahman şi Mohamed Elneny. Chiar dacă numele lui Weiler nu este consemnat, în fotbalul mondial există o practică des întâlnită prin care adevăraţii impresari sunt mascaţi prin interpuşi. 

ProSport l-a contactat marţi după-amiază pe Empacher pentru a discuta despre transferurile lui Chipciu şi Stanciu. Iniţial, austriacul a răspuns că va discuta "peste o oră". Peste o oră, agentul conducea. "Vă sun eu înapoi", a spus el.

Telefonul său nu a mai venit. 

Plătit deşi era transferat neregulamentar

Tot marţi, pe contul său de Facebook, soţia lui Reghecampf a ţinut să contreze un jurnalist de la Gazetă, susţinând că ea îl impresaria pe Nicolae Stanciu încă din perioada Vaslui şi că, împreună cu George Becali şi Adrian Porumboiu, a făcut transferul jucătorului la Steaua. Informaţia este infirmată categoric de agentul Florin Manea, cel care l-a descoperit pe Stanciu în 2011, la Unirea Alba Iulia. Povestea sa începe în satul Craiva, comuna Cricău, din judeţul Alba. „Am mers la Alba Iulia pentru a discuta transferul lui Himcinschi şi l-am remarcat pe Stanciu la un antrenament. Am vorbit cu el, îmi spunea „domnul Florin”. Era un băiat liniştit dintr-o familie care l-a educat frumos, deşi nu aveau condiţii. Când am mers acasă la el, se încălzeau arzând lemne într-un tuci în mijlocul camerei. Nu aveau gaze, nu aveau canalizare. Frigiderul era ţinut să nu se deschidă de o coadă de lopată. I-am dat atunci 5.000 de euro mamei sale să lege casa la toate utilităţile”, a povestit Manea pentru ProSport.

Stanciu a semnat un contract de impresariat cu Manea care i-a găsit rapid un club, FC Vaslui. Jucătorul a fost dus în Moldova cu o maşină condusă de soţia vicepreşedintelui de la Vaslui, Ioan Danciu. Adrian Porumboiu a plătit 240.000 de euro şi l-a legitimat pe jucătorul de 18 ani, deşi clubul său avea interdicţie la transferuri din partea FIFA pentru neplata unor datorii către fotbalistul Ljubinkovic! Mai mult, susţine Ioan Danciu, Stanciu „a fost plătit cu 10.000 de euro pe lună”.

Cum a fost posibil ca Vaslui să plătească un jucător transferat şi legitimat neregulamentar?

Adrian Porumboiu are altă părere: „Noi, când am făcut transferul, am făcut un transfer în limita regulilor FIFA sau UEFA, neştiind că ni s-a mai prelungit şi că nu avea drept de joc din toamnă, ci din iarnă. S-a făcut un transfer legal, înregistrat la Federaţie”.

În ciuda acestei declaraţii, Stanciu nu a jucat niciun minut pentru Vaslui în toamna lui 2011, semn că echipa finanţată de Porumboiu era conştientă de eroarea comisă.

În decembrie 2011, deşi avea contract cu Vaslui, Stanciu a semnat surprinzător şi cu Dinamo. Florin Manea: „Vaslui avea interdicţia la transferuri, Stanciu era neplătit de multe luni, aşa că l-am dus la Dinamo. Giovanni Becali, care era prieten cu Borcea, a început să dea telefoane şi să îi roage pe cei de la Dinamo să nu-i facă asta lui Porumboiu!”.

Practic, Stanciu era în culpă. Semnase cu două cluburi în acelaşi timp şi risca o suspendare de 12 până la 16 etape şi o amendă. Dinamo a demarat acţiunea la comisiile FRF, însă şi-a retras-o la insistenţele agentului Ioan Becali. Porumboiu şi-a amintit, în direct, la ProSport Live: „Toată lumea s-a gândit că se duce în braţele lui Giovanni. Că s-a dus la Steaua a contat şi faptul că era Reghe şi, automat, Anamaria n-a scăpat prilejul. Bravo ei, femeie deşteaptă. Când ştie să pună mâna pe bărbatul pe care se merită să pui mâna şi pe jucătorul pe care se merită să pui mâna, e femeie deşteaptă”.

Agentul Florin Manea povesteşte altfel transferul la Steaua:

„Eu discutasem deja cu Gigi Becali despre transfer, voia să-i pună clauză de reziliere de 7 milioane. Era martie 2013 şi apăruse o ofertă şi din Rusia. I-am zis lui Nicuşor că el decide şi mi-a zis că vrea să mai aştepte. Eu a trebuit să plec în Uruguay, să rezolv o problemă a lui Dinamo şi când să plec, eram în avion, m-a sunat Porumboiu. Mi-a zis că are nevoie de bani şi că vrea să-l dea la Steaua. I-am spus să aştepte să mă întorc şi discutăm. La aterizare, când mi-am deschis telefonul, aveam cinci mesaje disperate de la Stanciu. Ce se întâmplase...Când a auzit că plec în Uruguay, Porumboiu a vorbit cu Gigi care a trimis-o pe Anamaria la Vaslui. L-au luat cu japca pe băiat. Porumboiu l-a înjurat, l-a ameninţat că-l distruge. Nicuşor s-a pierdut şi a acceptat să meargă la Steaua. Nu mai spun că Porumboiu l-a şi păcălit pe Stanciu de 60.000 de euro, bani pe care trebuia să-i mai dea pentru că Nicuşor jucase în mai mult de 60 la sută dintre meciurile Vasluiului. Banii ăia nu i-a mai văzut Stanciu niciodată! Pierduţi au fost”.

Porumboiu neagă sechestrarea lui Stanciu: „Cu mine nu a fost nicio problemă. Greşeala lui mare a fost când a mers la Dinamo”.

 

Biletul la ordin şi condiţia pusă de soţia lui Reghe

Pe 22 martie 2013, Vaslui, Steaua şi Stanciu încheiau un acord de transfer tripartit. Becali îi oferea lui Porumboiu un bilet la ordin care urma să treacă printr-o ipotecă de creanţă la firma Access Financial Service – IFN S.A.. Suma exactă era de 3.828.834,80 de lei. La cursul valutar din acea zi, se schimbau 860.644 de euro, cu 160.000 de euro mai mult decât suma pronunţată de Porumboiu şi cu 140.000 de euro mai puţin decât cea prezentată public de Becali.

Surprinzător, Porumboiu nu a dorit să păstreze niciun procent din viitoarea vânzare a lui Stanciu. Spre exemplu, cu 20% trecuţi atunci în contract, ar fi încasat 1,56 milioane de euro în urma transferului la Anderlecht. „Când a plecat din Vaslui spre Bucureşti, Porumboiu voia să treacă 20 la sută. La Bucureşti, n-a mai vrut să treacă nimic”, a povestit Ciprian Damian, fostul administrator al clubului FC Vaslui.

„Trebuie să fii aşa de naiv să vinzi un jucător tânăr, de 19 ani, la Steaua, şi să nu pui o clauză. Dar acum îmi dau seama că putea să pună şi clauză de 40 la sută, că banii îi lua tot statul”, spune Danciu. Răspunsul lui Porumboiu a venit întâi la ProSport Live: „Eram naiv la nai? Dacă puneam o coadă, ce rost mai avea? Clubul era înjunghiat şi era şi o bombă atomică în club. La vremea aia nu mai era atât de implicat. Eram rupt. S-a făcut acum o tranzacţie, bravo Stelei, bravo lui Gigi, bravo lui Nicuşor, bravo impresarului! Am vorbit cu Gigi, dă o şampanie când ne vedem. Şi asta e tot!”.

Totuşi, după emisiune, Porumboiu l-a sunat pe fostul său angajat, Ioan Danciu, şi i-a reproşat în termeni duri declaraţiile de la ProSport Live!

Citeşte mai jos continuarea articolului.


Contractul de impresariat dintre Stanciu şi Florin Manea a expirat în iulie 2013, după ce jucătorul a venit la Steaua

Înapoi acum la relaţia profesională dintre Stanciu şi Anamaria Prodan Reghecampf, începută - potrivit spuselor intermediarei - încă din perioada Vaslui. „Transferul de la Vaslui s-a făcut în martie 2013. În iulie 2013, eu eram încă impresarul lui Stanciu. Aveam contract, dar termenii la Steaua îi negociase ea. Stanciu avea acum salariu 6.000 de euro, mai puţin decât la Vaslui unde câştiga 10.000. La un moment dat, Nicuşor m-a sunat şi mi-a cerut nişte bani pentru a închiria singur un apartament. Stătea cu Iancu până atunci. I-am dat, apoi am aflat că a semnat cu Anamaria. L-am sunat şi i-am zis: „Mă iei la mişto? Îmi ceri bani şi tu semnezi cu ea?”. Mi-a returnat, însă, banii. Ulterior mi-a povestit că a semnat cu ea pentru că i-a spus clar: „Dacă vrei să joci la Steaua, semnezi cu mine!”.

Manea confirmă astfel celebra clauză neoficială folosită de familia Reghecampf cu jucătorii din lot şi povestită în ultimii ani de mai mulţi fotbalişti care au trecut pe la Steaua. Soţul te bagă pe teren dacă accepţi să te impresarieze soţia. 

La 3 ani şi ceva după „trădarea” lui Stanciu, Florin Manea nu are resentimente. Păstrează în continuare contactul cu jucătorul şi spune că Anderlecht „este pasul potrivit pentru el. Un transfer în Anglia ar fi fost riscant”.

Porumboiu confirmă relaţia dintre fostul impresar şi fotbalist: „Florin (n.red. – Manea) a fost ca un părinte pentru Nicuşor. Singurul care ar merita ceva din transferul ăsta ar fi el”.

În ultimii cinci ani, transferurile lui Stanciu însumează 8,9 milioane de euro, dar valoarea poate creşte la 10,9 milioane dacă Rene Weiler, antrenorul impresariat de partenerul de conjunctură al Anamariei Prodan Reghecampf, îl va folosi pe Stanciu în 60% din meciuri, iar Anderlecht se va califica în grupele Ligii.

Anumite practici din fotbal nu se opresc în vama Nădlac.


Impresarul care l-a adus pe Stanciu la Anderlecht alături de antrenorul belgienilor, cel care îi este şi client

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.