10 cazuri de rasism în sportul mondial. De la „Frații Williams”, la reacția absurdă a unui patron de club de baschet din LA, când l-a văzut la meci pe uriașul „Magic Johnson”

10 cazuri de rasism în sportul mondial. De la
  • Publicat:
  • Actualizat:

Remarca lui Ilie Năstase la adresa bebelușului Serenei Williams a făcut înconjurul lumii, ajungând și la  urechile liderului mondial, și pe masa de judecată a Federației Internaționale de Tenis. Expresia „ciocolată cu lapte” folosită de primul număr unu din istoria tenisului mondial a lansat o dezbatere intensă. ProSport vă prezintă 10 cazuri de rasism din ultimii 20 de ani, care plasează pe lista victimelor unele dintre cele mai mari personalități ale sportului mondial. Vă vine să credeți că în urmă cu doi ani, un patron de club își certa iubita pentru că aceasta s-a fotografiat la un meci al echipei alături de Magic Johnson?

După 12 ani de șicane, reacția genială a lui Dani Alves a devenit virală

În aprilie 2014, brazilianul lui FC Barcelona, Dani Alves, a oferit una dintre cele mai elegante reacții după ce a fost ținta unui atac rasist. Într-un Villareal – Barcelona câștigat de catalani dramatic, cu 3-2, brazilianul pe atunci în vârstă de 30 de ani a fost luat la țintă de un fan cu o banană, în timp ce se pregătea să execute un corner. Alves a ridicat banana, a decojit-o și a mușcat din ea, reluând apoi partida cu mare lejeritate. Ulterior, ziarul As a dezvăluit că reacția plină de umor a fost de fapt pregătită anterior de Alves și Neymar, alături de o întreagă campanie contra rasismului, întrucât, cazurile de rasism în Spania sunt frecvente.

Cazul banana în fotbalul românesc. Wellington, în lacrimi din cauza fanilor Rapidului

La doar cinci luni după episodul „banana lui Alveș”, România se confrunta cu un caz la indigo, dar în care reacția jucătorului a fost complet diferită, În octombrie 2014, într-o remiză albă Concordia Chiajna – Rapid, Wellington a fost victima mai multor atacuri cu tentă rasistă. În startul reprizei a doua, atacantul de culoare al gazdelor s-a plâns arbitrului central de faptul că fanii oaspeților imitau sunetele scoase de maimuțe în momentele în care se afla în posesia mingii, însă el a fost cel sancționat, cu cartonaș galben. Apoi, imediat după fluierul final, în timp ce se îndrepta spre vestiare, spre Wellington s-a aruncat din tribune o coajă de banană. Brazilianul a cedat nervos și a ajuns în lacrimi la cabine, acesta explicând ulterior că durerea a fost și mai mare, pentru că toată scena a fost văzută pe viu de fiul său.

Deja-vu  în Fed Cup cu președintele Federației ruse de Tenis: Tarpischev, suspendat un an după ce le-a insultat pe surorile Williams

Shamil Tarpischev a făcut glume pe seama „fraților Williams”, într-o emisiune tv transmisă de un post rusesc de televiziune, în noiembrie 2014. Cazul președintelui Federației ruse de tenis seamană mult cu cel în care a fost implicat acum Ilie Năstase: la o întrebare adresată de jurnaliști Elenei Dementieva, despre cum este să joci împotriva surorilor Williams,  Tarpiscev a intervenit ironic – „vreți să întrebați cum este să joci împotriva fraților Williams…”. „Sunt de speriat când te uiți la ele, tot ce poți face este să încerci să îți vezi de jocul tău”, a completat oficialul rus, care a fost obligat până la urmă să prezinte scuze public celor două americance.

Tiger Woods, atacat imediat după ce a devenit primul afro-american care a câștigat un titlu major în golf

Legenda golfului mondial, Tiger Woods, a avut parte de tratament ostil la începutul carierei, înainte de a deveni unul dintre cei mai marketabili sportivi din lume. În 1997, atunci când a ovținut primul său titlu important – Masters-ul de golf, Woods a fost felicitat ironic de un fost campion al aceluiași turneu. „Văd că acești puști de mișcă bine, lovește bine. Face tot ce trebuie ca să câștige. Ce-avem de făcut cu toții: să îl batem pe umăr, să îl felicităm și să îi urăm să nu ajungă la anul să servească pui prăjit pe aici„, declara Fuzzy Zoeller.

NBA-ul și lupta pentru drepturile jucătorilor de culoare. Magic Johnson, umilit de patronul unei echipe din LA-ul pe care l-a schimbat pentru totdeauna

Sezonul 1950/1951 a marcat o bornă capitală în istoria baschetului nord-american: jucătorii de culoare era acceptați în duelul albilor de sub panou și dădeau startul unei curse de răsturnare a ierarhiilor pe parchet. Chuck Cooper a fost primul jucător de culoare draftat, Nat Clifton – primul jucător de culoare care a semnat un contract de jucător profesionist cu echipa din New York, iar Earl Lloyd a devenit, prin loteria programării meciurilor, primul jucător de culoare care a evoluat în NBA.

La 64 de ani distanță, patronul echipei Los Angeles Clippers, Donald Sterling, a primit interdicție de a mai activa în NBA după ce i-a reproșat iubitei sale faptul că a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu marele Magic Johnson. „Mă deranjează faptul că te afișezi public cu persoane de culoare. Chiar trebuie să faci asta? Poți să te culci cu negrii, poți să îi inviți aici. Poți să faci tot ce vrei. Tot ce îți cer este să nu îi promovezi și să nu îi aduci la meciurile mele!”, relatează ESPN declarațiile scandaloase dintr-un clip video care îl are ca protagonist pe Sterling. Magic Johnson a scris istorie în tricoul Los Angeles Lakers, singurul club pentru care a evoluat.

Scandal în vestiarul Franței, cu Benzama în prim-plan

Înainte de startul Campionatului European găzduit de Franța, Karim Benzema a lansat acuzații dure la adresa selecționerului Didier Deschamps, declarând că acesta din urmă nu l-a covocat în lotul pentru Euro din cauză că „a cedat presiunilor unei părți rasiste a Franței„. „Pot înțelege dezamăgirea domnului Benzema pentru că nu va juca la Euro 2016, dar sub nici o formă nu pot accepta declarațiile referitoare la deciziile sportive sau la personalitatea domnului Didier Deschamps”, răspundea Mnistrul Sportului din Franța, Patrick Kanner.

Floyd Mayweather a ratat croșeul: s-a făcut de râs de două ori când a încercat să îl atace pe Manny Pacquaio

Floyd Mayweather a dat startul unui atac rasist grosolan în 2010, îndreptat împotriva filipinezului Manny Pacquaio, la câteva luni după ce au fost demarate tatonările pentru stabilirea unui meci între cei doi grei ai ringului. Americanul a lansat un atac virulent spre „Pac-Man”, însă mai mult decât orice, s-a făcut de râs, întrucât l-a confundat cu un chinez! „Sunt în vacanță un an. De cum mă întorc, îl prăjesc pe chiștocul acela gălbejit. N-avem nicio grijă. Nu mă sperie lupta cu piticul. O să-i tăbăcesc @#$%&. După ce îl distrug, îl pun să îmi ruleze niște sushi și să-mi gătească orez„, a tunat „Money” Mayweather.

Suarez: „Nu vorbesc cu negrii”

Într-o lungă de serie de incidente care l-au avut în prim-plan, Luis Suarez a fost suspendat pentru opt meciuri după ce i-a strigat de cinci ori în timpul unei meci Manchester United – Liverpool, din octombrie 2011, „negrule”, pe francezului Evra. Surez i-a spus pe teren francezului „eu nu vorbesc cu negrii”, iar după ce a scăpat de suspendare, la primul meci direct, a refuzat să dea mâna cu Evra.

Cea mai bună handbalistă a lumii în 2009, umilită pe un teren din România, la începutul lui 2016

Meciul HCM Baia Mare – Zalău (36-26), s-a terminat cu un scandal uriaș, după ce pe parcursul reprizei a doua, suporterii gazdelor au agresat-o pe franțuzoaica Allison Pineau, centrul de culoare al echipei oaspete. După ce a primit o eliminare de două minute, Pineau s-a îndreptat spre bancă pe un fundal sonor de sunete de maimuță. Cea mai bună handbalistă a lumii în 2009 a fost la un pas să refuze revenirea pe teren, dar a fost calmată de Paula Ungureanu și Melinda Geiger.

Gluma lui Mihailovic

În 2010, antrenrul Fiorentinei, Sinișa Mihailovic, făcea în glumă declarații incendiare despre Adrian Mutu, jucătorul său la acea vreme. „Îmi place de Mutu. Este un fotbalist cu personalitate, e un pic țigan ca și mine. Avem nevoie de astfel de jucători cu caracter puternic, precum cel al lui Adrian„, spunea atunci Mihajlovic.
 

de Cezara Paraschiv

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen