10 tușe cu și despre Ovidiu Ionescu. Andru Nenciu scrie despre viața vicecampionului european la tenis de masă

Autor: Andru Nenciu Publicat: 24 Sep. 2018, 13:32 Actualizat: 24 Sep. 2018, 13:49 Highlight
10 tușe cu și despre Ovidiu Ionescu. Andru Nenciu scrie despre viața vicecampionului european la tenis de masă

Finala cu celebrul Timo Boll se încheie. Ovidiu își salută atent adversarul, fuge să-l strângă în brațe pe antrenorul Andrei Filimon și desenează convingător, în aer, o îmbrățișare. Una uriașă pentru tot imperiul românesc care l-a încurajat la Europeanul din Alicante. Și una la fel de mare pentru toți cei de acasă. Picăturile de transpirație îi inundă tot chipul. E entuziasmat. Își frământă creștetul capului cu prosopul Tibhar. Tresare la fiecare felicitare. Mai coboară privirea prin țarcul din sală, dar pâlcul de cameramani îi dă trezirea. E mândru de argintul care confirmă valoarea tenisului de masă românesc. Și suspină mulțumit. Are puțin timp până la ceremonia de premiere. Și, prin minte, i se derulează cu încetinitorul câteva secvențe amestecate.

Sunt anii 90. Buzăul proaspăt trezit de sub talpa comunismului continuă să lucreze pentru sport. E orașul care a dat câțiva campioni cu ștaif. Impresionată de figurile unor zei precum Boris Spaski, Robert Fisher, Karpov sau Kasparov, familia Ionescu își dă băieții la sportul cu cele 64 de pătrățele. Șahul îl seduce pe fratele mai mare, dar Ovi n-are stare pe scaun. Nu ar sta nici pentru un pumn de arginți la masa de joc. „Îmi plăcea, dar nu puteam să stau mai multe de 5 minute pe scaun. Aveam de atunci energie multă, eu nu pot sta într-un loc. Și vara asta am avut o zi liberă și mi s-a părut că o pierd nefăcând nimic. Eu trebuie să fac ceva!”, crepețește vicecampionul european un geam spre copilăria sa.

Costel și Iarodara, părinții săi, simt că acasă se coace ceva bun. Masa din sufragerie devine ad-hoc una de tenis de masă. Cărțile se pupă într-un fileu ciudat. „Țăcănitul mingii de tenis de masă le-a scos peri albi părinților mei. Au încasat în timpane fiecare lovitură, până m-au lăsat să fac într-un cadru organizat. Și uite că asta fac până azi”, continuă Ionescu. Nu regretă mișcările nebunului și spune că încă mai identifică similitudini între șah și prăjitura vieții lui. „Tenisul de masă e ca șahul, doar că în sportul meu nu ai atât de mult timp pentru a face o mișcare. Dar tot vrei, prin felul în care construiești, să-i dai șah adversarului„.

Acasă sau la serviciu, Ovidiu Ionescu continuă să se documenteze. E însetat nu doar de performanță, ci și de informații. Pentru a fi conectat la tot ce se întâmplă nu numai în tenisul de masă, ci și în diferitele sporturi care-i merg la inimă. „Discuția cu tine mă face să mă duc până acasă, în Buzău, ca să caut ceva„, i se adresează reporterului pe un ton vesel. Curiozitatea ne face să dezvoltăm subiectul, Ovi încearcă să găsească doar cu ochii minții o bucățică din adolescența sa. „Cred că într-o cămară mai țin și acum ziarele mele. Mă uitam la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, și încercam să scriu pe foi cât mai multe cronici din toate sporturile. Le am și acum, sigur, acasă. Ulterior, nu-mi venea a crede, când m-am calificat la JO de la Rio, că pot fi coleg cu oameni ajunși oficiali sau antrenori dintre cei despre care chiar eu scriam în urmă cu 18 ani. Ziua în care am prins biletul pentru JO e una dintre cele mai frumoase din viața mea„. Timpul se scurge înnebunitor de repede și imaginile se succed în mintea jucătorului în vârstă de 29 de ani cu repeziciune.

Aplauzele din sală par a nu fi suficiente, Ovi e conectat la tot ce se întâmplă lângă el, dar mintea-i fuge spre…Am urcat Everestul cu ea de când s-a mutat cu mine, în Germania. Suntem făcuți unul pentru celălalt. Am săltat foarte mult în carieră. Iubita mea, Marina Tănase, îmi dă de foarte multe ori energia necesară pentru a mă autodepăși și pentru a mă bate cu toți marii jucători ai lumii. Clipa în care am cerut-o de soție e, și ea, una dintre cele mai frumoase momente din viața mea„, clipește fericit medaliatul cu argint de la Europene. Cu ochi vioi, scăpărători de inteligență, Ovi se umflă-n pene și spune că are un rol esențial chiar și în bucătărie alături de iubita sa. „Ea se și miră! Când scapă ceva pe jos, eu, datorită reflexelor pe care le-am dezvoltat în sportul meu, prind câte o furculiță, mai prind câte o farfurie care se prăvălește spre gresie. Mai prind și telefoanele și ea e uimită! Pentru că elasticitatea și automatismele pe care le căpătăm în acest sport, unul dintre cele mai rapide din lume, se reflectă și în viața de zi cu zi. Și uite așa am un aport esențial și acasă„, își mai lărgește zâmbetul jucătorul despre care președintele FRTM, Cristinel Romanescu, spune că e un munte de ambiție.

Ambiția e o trăsătură de bază a lui Ovidiu și când vine vorba despre bucket list. Și, cum geografia l-a pasionat mereu, iar sportul îl face să călătorească necontenit, alegerea locurilor de vacanță devine un moment care-l chinuie extrem de… nu mult! Plăcut! „Cred că fiecare dintre noi trebuie să se încarce pozitiv exact cu ceea ce adoră să facă. La un moment dat ești extenuat și ai nevoie să te detașezi de ritualurile de zi cu zi. Eu, spre exemplu, ador să călătoresc în locuri  cu multă liniște. Ultima dată am fost în Giethoorn, în Olanda, o mică Veneție, un colț de Rai. E chiar o recomandare pe care o fac și cititorilor voștri. Să meargă acolo pentru că vor rămâne impresionați„, mai spune Ovi. Și pentru că orice expediție în lumea largă te face să citești de la mult spre mai mult, nu numai pe scaunul din avion, vicecampionul de la Alicante are mereu cu el o carte a scriitorului britanic Lee Child (64 de ani), omul ale cărui romane descriu aventurile lui Jack Reacher, un soldat american care colindă Statele Unite. „Capcana Margrave e ultima citită. Și eu am colindat lumea în lung și-n lat, dar cel mai bine mă simt când joc în fața fanilor mei români sau în fața echipei României care mă susține„.

„Îmi vin în minte antrenorul meu de la club, Cristian Tamaș, antrenorul de la lot, Andrei Filimon, primul meu antrenor, domnul Mircea Dinu, și toți oamenii din federație care mă ajută enorm” Ovidiu Ionescu, vicecampion european la tenis de masă

De multe ori, energia pe care și-o culege din sală are un rol esențial în menținerea unui nivel ridicat. Ionescu spune că empatizează mult cu publicul, iar atenția distributivă pe care o posedă nu-l face să-și piardă concentrarea de la masa de joc. „Asta s-a văzut în Alicante. Lotul României condus de președintele Cristinel Romanescu excelează prin Team Spirit, ceea ce eu nu văd la alte loturi. Noi, băieții, le încurajăm pe fete, ele ne încurajează pe noi. Suntem prieteni în viața de zi cu zi, prieteni pe viață. Eu l-am avut idol pe Adrian Crișan, Hunor Szocs mi-a devenit unul dintre cei mai buni prieteni. Există armonie și asta e esențial„.

Ionescu vorbește cu o franchețe dezarmantă. Privirea-i fuge panoramic în jur și strânge noi imagini. Zice că doar Beagle-ul părinților săi poate fi mai concentrat decât el, acasă în fața televizorului, dar ceremonia de premiere se apropie. Ai mei vin mai des în Germania, tata poate vedea meciurile live, în sală, dar acasă nu rezistă presiunii. Comunică prin mesaje cu prietenii mei sau îi spune mama ce fac„, mai zice Ionescu.

Pare un romantic incurabil și crede în continuare în adevărate valori ale vieții. „Cred în prietenie. Un prieten adevărat e cel care se trezește la 5 dimineața să vină să te ajute, să-ți spună o vorbă bună sau să fie prezent lângă tine. Eu am prieteni de toată nădejdea, pe care pot să mă bazez. Cu care pot fi natural, pot să stau lângă ei la o cafea și să nu vorbim și tot mă simt bine. Am prieteni din clasa I, din clasa a 5-a sau din clasa a 9-a. Și cred că acest detaliu vorbește de la sine despre cât de oțelită e relația noastră. Să-ți povestesc ceva…„, atacă Ovidiu, dregându-și vocea. „Câțiva dintre prieteni mi-au trimis poze din țară cum se uitau la meciurile cu Samsonov sau cu Karlsson, asta m-a bucurat mult”.

Citește și: LIVE BLOG | Victorie de senzație obținută de Ovidiu Ionescu! L-a răpus pe marele Samsonov și și-a asigurat bronzul la Europeanul din Alicante. Bernadette Szocs a ratat podiumul, învinsă de poloneza Li Qian

Ionescu pare că are mereu un as în tricoul cu mâneci scurte și te poate ține atent ore în șir. E o enciclopedie de sport și povestește implicat.
Așa cum ne teleportează și în atmosfera din Germania, de la Post SV Mühlhausen, echipa pentru care joacă în Bundesliga. Cu o capacitate de 400 de locuri, cocheta lor sală e plină la fiecare meci. Până și cel mai neimportant loc e ocupat. „Sunt 30.000 de oameni în oraș, tenisul de masă e religie acolo„, afirmă sportivul descoperit de Mircea Dinu. „E o atmosferă unică, mi-aș dori să vezi ce e acolo. Eu mă hrănesc cu freamătul tribunei, îmi dă curaj. Victoriile obținute cu această echipă, dar și calificarea cu fosta mea echipă, Union Velbert, din Liga 2, acum câțiva ani, până în semifinalele Cupei Germaniei, îmi aduc mereu bucurie în suflet„.

Momentele unei cariere frumoase se înlănțuie, dar timpul e scurt. „Am multe în cap, Ovidiu salută școlărește și pleacă să-și facă check-in-ul spre podium. E toamna lui 2018, iar puștiul care-și închiria masa din sufrageria casei din Buzău pentru pasiunea ce avea să-i devină meserie a realizat performanța carierei – argint continental pentru România într-o probă individuală. A pus cel mai important rezultat al carierei într-un colț important al inimii și i se deschid noi provocări.

Pentru că cele mai frumoase momente sunt cele ce vor veni.

Citește și: Ovidiu Ionescu, argint istoric la Campionatele Europene de tenis de masă. Românul a cedat în finala cu germanul Timo Boll, scor 4-1

Citește și: Momentul fabulos al unui român la Europeanul de tenis de masă VIDEO | „Asta a fost arma mea!”. Ovidiu Ionescu i-a învins la C.E. din Alicante pe campionul en-titre și pe titanul Samsonov. Adversar complicat în semifinale: nr.9 în Europa

Citește și: Vulcanica Szocs și maratonistul calm Ovidiu Ionescu sunt oamenii de la care România așteaptă medalii la Europeanul de tenis de masă de la Alicante | GALERIE FOTO

Autor: Andru Nenciu Publicat: 24 Sep. 2018, 13:32 Actualizat: 24 Sep. 2018, 13:49 Highlight
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! Reactie oficiala: „Mai devreme sau mai tarziu se intampla peste tot!”
Premiera istorica pentru Romania! Sezonul de fotbal s-a terminat pentru ei din cauza tragediei provocate de coronavirus! ...
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Preferatul lui Gigi Becali, gratis la CFR Cluj din vară! Poate fi o nouă lovitură după plecarea lui Cristian Bălgrădean
Preferatul lui Gigi Becali, gratis la CFR Cluj din vară! Poate fi o nouă lovitură după plecarea lui Cristian Bălgrădean
Armata a ieșit în stradă! Ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în România
Armata a ieșit în stradă! Ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în România
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
Simona Halep, anunț uriaș. E prima dată când i se întâmplă așa ceva: ”E cea mai lungă perioadă!”
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
BREAKING! Unul dintre cele mai cunoscute branduri de modă intră în faliment din cauza crizei coronavirusului
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Gina Pistol nu mai poate ascunde asta! Secretul rusinos din viata intima
Gina Pistol nu mai poate ascunde asta! Secretul rusinos din viata intima
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
PACIENTUL ZERO cu coronavirus din China, scos la lumină. Document secret: cum a luat boala de la un liliac
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
Asia Express Taiwan 5 aprilie 2020. Urmărește live stream Antena 1
Asia Express Taiwan 5 aprilie 2020. Urmărește live stream Antena 1
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII fac mai mulți bani decât cu Audi, BMW și Mercedes. Pe seama ta!
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII fac mai mulți bani decât cu Audi, BMW și Mercedes. Pe seama ta!