LIVE BLOG | Victorie de senzaţie obţinută de Ovidiu Ionescu! L-a răpus pe marele Samsonov şi şi-a asigurat bronzul la Europeanul din Alicante. Bernadette Szocs a ratat podiumul, învinsă de poloneza Li Qian

22 sep 2018 5544 afişări Tenis de masa
LIVE BLOG | Victorie de senzaţie obţinută de Ovidiu Ionescu! L-a răpus pe marele Samsonov şi şi-a asigurat bronzul la Europeanul din Alicante. Bernadette Szocs a ratat podiumul, învinsă de poloneza Li Qian
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

SFERTURI C.E. DE LA ALICANTE: Bernadette Szocs - Li Qian (Polonia) 1-4 (9-11, 6-11, 16-14, 6-11, 7-11)

SFERTURI C.E. DE LA ALICANTE: Ovidiu Ionescu - Vladimir Samsonov (Belarus) 4-3 (11-7, 8-11, 10-12, 15-13, 13-11, 6-11, 11-9)

Ovidiu Ionescu l-a învins în această seară pe bielorusul Vladimir Samsonov, scor 4-3, şi s-a calificat în semifinalele Campionatului European de tenis de masă din Alicante. Prin victoria obţinută în faţa celebrului jucător în vârstă de 42 de ani, triplu campion european, Ovi şi-a asigurat medalia de bronz indiferent de rezultatele de duminică. În penultimul act, duminică, de la 14:30, buzoianul va da piept cu suedezul Kristian Karlsson, în timp ce duelul din prima semifinală îi va opune pe nemţii Timo Boll şi Patrick Franciska. E prima şi singura medalie a delegaţiei conduse de Cristinel Romanescu la competiţia care se încheie duminică. Tot sâmbătă, Bernadette Szocs a ratat prezenţa în semifinale, după 1-4 cu poloneza Li Qian.

23:11 Samsonov controlează clar actul 6 şi împinge meciul în decisiv.

22:59 Se vede că Ionescu joacă în Germania! Samsonov a condus cu 10-5 în actul 5, dar Ovidiu a revenit fantastic. A egalat la 10, antrenorul bielorusului a cerut time-out, dar sportivul tricolor s-a impus printr-o adevărată lecţie de tenis de masă. 3-2 la seturi în favoarea românului, după ce s-a hrănit cu otrava aruncată de multiplul participant la Jocurile Olimpice. Cu un mix de lovituri, Samsonov a încercat să-l deplaseze continuu pe Ovidiu, pentru a puncta decisiv, dar vivacitatea buzoianului a fost decisivă, anticipând constant loviturile venite ca din tun din poigneul uriaşului din Minsk.

22:45 Aflat pe locul 26 în Europa, Ionescu nu doar că-i ţine piept lui Samsonov, dar îl şi uzează. Punctele sale sunt şi estetice, şi consistente. Ovi intră în schimburi intense, în forţă, cu mingi în mare viteză. Beneficiază de două şanse de a închide setul, 10-8, dar nu le poate specula. Tensiunea creşte, prosopul e din ce în ce mai prezent pe fruntea celor doi. Se merge cap la cap, 12-12, dar Samsonov, unul dintre puţinii europeni care au făcut ochii oblici ai chinezilor să plângă, mai pune un strop pe tabelă, 13-12. Lucid, jucătorul descoperit de Mircea Dinu se autodepăşeşte şi îi face zile fripte marelui campion. Cu calm, Ionescu îşi valorifică forehandul curat, precis, scor 15-13, 2-2 la seturi.

22:40 Sportiv incredibil, înalt de 1,89 m, cu o îndemânare senzaţională şi cu un joc de picioare excelent, Samsonov acoperă bine masa. Şi cum marii campioni au întotdeauna de partea lor şi norocul, bielorusul mai prinde şi câteva tuşe. E echilibru la 10, dar Ovidiu se grăbeşte şi pierde setul. Filimon îi transmite ultimele sfaturi pentru a anula jocul plin de surprize al triplului campion european la individual.

22:32 Vicecampionul mondial din 1997 joacă un tenis mai solid, pare mai concentrat şi punctează prin toate loviturile posibile. Ovidiu ripostează printr-un rever necruţător în cross, însă sportivul din Minsk echilibrează meciul, 11-8, 1-1 la seturi. În optimi, Samsonov a trecut de liderul european, Dimitri Ovtcharov, german cu părinţi ruşi. În colţul lui Ovidiu stă unul dintre cei mai buni jucători din istoria tenisului de masă românesc, Andrei Filimon.

22:28 Început excelent de meci pentru Ovidiu Ionescu. Considerat unul dintre cei mai spectaculoşi jucători din circuit, buzoianul a câştigat setul inaugural, scor 11-7. Ovi a pus tot pe masă, a replicat în forţă, exercitând presiune constantă pe backhandul celebrului bielorus.

Aflat pe locul 26 ETTU, Ovidiu Ionescu îl întâlneşte în această seară pe bielorusul Vladimir Samsonov (42 de ani, 10 ETTU), unul dintre cei mai valoroşi jucători din istoria tenisului de masă mondial. "Nu numai că impresionează de ani buni, Samsonov e şi un monument de simplitate. A oferit mereu respect şi toată lumea tenisului de masă îl respectă. E un model pentru toţi tinerii care vin din urmă", spune preşedintele FRTM, Cristinel Romanescu. Samsonov a fost unul dintre puţinii europeni care au reuşit să le pună mari probleme sportivilor din China. S-a aflat mai bine de 10 ani în TOP 10 ITTF, doar legendarul Jan Owe Waldner reuşind o clasare în Top Ten mai mult de un deceniu. Acum în vârstă de 42 de ani, Samsonov a jucat finala Campionatului Mondial din 1997, pierdută în Manchester chiar în faţa lui Waldner.

Samsonov traversează o formă excelentă. Tot azi, în sesiunea de dimineaţă, bielorusul care debuta la Campionatul European în 1992, la doar 16 ani, l-a învins pe cel mai bun jucător din Europa, germanul de origine rusă Dmitri Ovtcharov, scor 4-2. În carieră, Samsonov a câştigat trei tiluri la simplu, ratând o singură ediţie a Campionatului European, anul trecut.


Bernadette Szocs, ultima româncă rămasă în cursa pentru medalie la individual, în cadrul Europeanului de tenis de masă din Alicante, a fost învinsă în această seară, în sferturi, de Li Qian, nr.5 ETTU, jucătoare care reprezintă Polonia. Setul inaugural a arătat exact partitura pe care o abordează Li. Cu un joc defensiv fără cusur, poloneza a mizat pe ruperi de ritm care au provocat scurt-circuite în jocul lui Bernie. Eleva lui Viorel Filimon a contracarat jocul solid al adversarei doar la început, actul secund arătând în ţarcul de joc o poloneză mai sigură. Setul al treilea a căpătat accente dramatice. Bernie a revenit de la 8-10 şi, cu un top-spin devastator, a închis actul la 16-14. Fără soluţii în următoarele seturi, sportiva din Târgu Mureş şi-a pierdut precizia din raliurile intense, iar Li Qian urcă în semifinale.

"Chinezoaica a controlat tot. Bernie a jucat bine, dar nu a avut cu ce să facă punct. Li a fost mai constantă, Bernie nu s-a concentrat suficient. A jucat-o prea mult pe rever, a ratat mingi decisive. Păcat! Era şansa ei, jocul mergea la un moment dat", a sintetizat Beatrice Romanescu, managerul FRTM.

21:00 Jocul defensiv ireproşabil al polonezei o încurcă mult pe jucătoarea din Târgu Mureş. La 1-3 în setul 5, Viorel Filimon cere time out şi jocul lui Bernie devine mai consistent. Începe să câştige raliurile, deplasând-o mai mult pe Li, şi revine, scor 5-5. Se merge cap la cap, 6-6, 7-7, iar delegaţia României îi transmite forţă nr.4 ETTU, strigându-i numele. Szocs îşi pierde concentrarea, gestionează greşit următoarele mingi şi capotează. 11-7 pentru Li, la finele unei partide în care Bernie nu a reuşit să străpungă un joc defensiv de nota 10 al nr.5 din Europa.

20:55 Mingile româncei n-au profunzime în setul patru, iar atacurile se opresc în fileu. Mai agresivă, poloneza de pe 5 în ierarhia europeană acoperă bine masa şi se distanţează treptat. Eleva lui Viorel Filimon aruncă o privire scurtă către antrenor, dar setul e jucat, 6-11.

20:39 Bernie pare să fi găsit soluţia să devină mai eficientă în schimburile lungi şi intense. Îşi ridică nivelul de încredere cu un strigăt "ŞIO!" marcă înregistrată şi revine de la 4-6, la 7- 6. Mai stăpânită, Li ia un avans consistent, 10-8, dar Bernie anulează ambele oportunităţi ale asiaticei de a mai confisca un set. Bernie atacă, prinde bine tuşele, acoperă tot, dar nu poate închide setul, la 12-11. Se face 14-14, setul capătă accente dramatice, iar Bernie pare din plastilină. Se arcuieşte după fiecare forehand devastator al polonezei şi taie aerul cu pumnul, la 16-14. Chipul lui Bernie se înseninează şi setul câştigat vine ca un balsam după 30 de minute de joc.

20:33 A cincea jucătoare a Europei, Li Qian, arată constanţă, iar partitura afişată o incomodează pe Szocs. Asiatica îmbrăcată cu tricoul Poloniei imprimă un efect înşelător mingii, de fiecare dată, iar Bernie îşi face cu greu jocul şi în actul secund, încheiat tot în favoarea adversarei, 11-6. Viorel Filimon se agită mult în colţul ţarcului, rezumă în două minute tot ce trebuie să schimbe românca stabilită în Franţa, dar Li începe în avantaj, 5-1.

20:30 Bernie e susţinută din tribune de tatăl său, Janos, profesor de pian, şi de masa sa, Reka. Cu un joc combinativ şi un forehand în forţă, Bernie se desprinde în setul al doilea, scor 4-1, dar poloneza revine succesiv, scor 4-4. Sunt aproape 1.000 de spectatori în sala din vecinătatea stadionului de fotbal din Alicante, arenă care a găzduit meciuri de la CM 1982.

20:25 A început partida dintre Bernadette Szocs şi poloneza Li Qian. Meciul se joacă pe sistmul cel mai bun din 7 partide. Qian e o apărătoare cu un stil incomod, marşează pe mingi liftate şi îşi construieşte cu migală punctele. În colţul lui Bernie stă reputatul Viorel Filimon. Qian se desprinde, 10-7, şi are minge de set. Szocs anulează două oportunităţi ale asiaticei, apărându-se bine, departe de masă, dar Li o valorifică pe a treia şi închide primul set.


România îşi consolidează statutul de forţă a tenisului de masă şi la Campionatul European de la Alicante, iar în această seară, Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu forţează asigurarea unei medalii la individual.

 

Încurajată din tribune de părinţii săi, Janos şi Reka, Bernie (23 de ani) o va întâlni în sferturile de finală pe poloneza născută în China, Li Qian, după ce în optimi a trecut de Nina Mittelham (Germania), scor 4-0, la finele unei confruntări în care sportiva născută în Târgu Mureş a contracarat fără cusur jocul variat al nemţoaicei. Meciul pentru pătrunderea în semifinale - bronz asigurat, la CE nu se joacă finală mică - are loc azi, de la 20:15, ora României. "Mi-am  făcut jocul aşa cum am ştiut mai bine şi sunt bucuroasă că am ajuns până aici. Voi avea un meci greu în sferturi, dar sunt învăţată să joc contra sportivelor născute în Asia. Aveţi încredere în mine", a declarat Bernadette Szocs pentru ProSport. Românca e pe 4 ETTU, în timp ce adversara sa se situează pe 5 ETTU.

Pentru Ovidiu Ionescu, penultima zi a Campionatul European îi va testa şi rezistenţa fizică, dar şi capacitatea mentală. Sportivul din Buzău, pasionat de tenis, fotbal şi călătorii în cele mai inedite colţuri ale lumii, a stat mult la masă, în optimi, după o încleştare dramatică împotriva danezului Jonathan Groth (6 ETTU), scor 4-2. În lupta pentru avansarea în semifinale, Ovi va încerca să se autodepăşească, tratând cu ştiinţă şi calm, ciocnirea cu legendarul bielorus Vladimir Samsonov, una dintre figurile care au marcat tenisul de masă în ultimii 25 de ani. Disputa are loc de la ora 22:15, ora României. "E o mare provocare pentru mine şi sunt conştient de valoarea unui adversar precum Samsonov. Am încercat să mă recuperez din punct de vedere fizic în câteva ore pe care le-am avut la dispoziţie şi voi da tot ce am mai bun în mine pentru o medalie", a spus Ionescu pentru ProSport.

În urmă cu doi ani, la CE de la Budapesta, Szocs şi Ionescu luau împreună medalia de bronz la dublu mixt, probă câştigată în Ungaria, pentru prima dată în istorie de un cuplu soţ-soţie: Dana Dodean şi Joao Monteiro. Accidentat, portughezul nu a făcut deplasarea la Alicante.

În Spania, delegaţia condusă de preşedintele Cristinel Romanescu nu a cucerit vreo medalie până în penultima zi a competiţiei din oraşul în care ziua temperatura ajunge în această perioadă până la 33 de grade Celsius.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.