Victorie mare pentru "noul Rapid". Tribunalul Bucureşti a respins cererea şefului AFC Rapid de a anula trecerea palmaresului la FC Rapid 1923 | UPDATE Horia Manoliu nu renunţă: "Facem apel. Suntem singurii care pot demonstra continuitatea sportivă 1923-2019"

13 iun 2019 4827 afişări Fotbal Intern
Victorie mare pentru "noul Rapid". Tribunalul Bucureşti a respins cererea şefului AFC Rapid de a anula trecerea palmaresului la FC Rapid 1923 | UPDATE Horia Manoliu nu renunţă: "Facem apel. Suntem singurii care pot demonstra continuitatea sportivă 1923-2019" Pasiunea şi interesele din jurul Rapidului sunt atât de mari, încât nici la trei ani după falimentul clubului nu s-a ajuns la o înţelegere între numeroasele tabere. FOTO: Mediafax

UPDATE Învins de lichidator şi de FC Rapid 1923 în primă instanţă, preşedintele AFC Rapid, Horia Manoliu, a sunat la ProSport pentru a anunţa că nu renunţă la luptă şi pentru a face nişte completări: “Contestaţia a fost făcută de mine, personal, şi vizează un raport al lichidatorului făcut în august 2018, despre care noi am aflat chiar din ProSport. Atunci am aflat mult prea târziu ca să-l contestăm. Atenţie, nu vorbim de palmares, vorbim de istoria clubului. Sunt trei puncte aici. 1. Transmiterea istoriei s-a făcut neconform legii. 2. Lichidatorul a transmis gratuit site-ul, prejudiciind FC Rapid SA. 3.Dispariţia unor cupe şi trofee din vitrina Rapidului. Nu se ştie cum, după faliment, pe drumul de la ProRapid până la lichidator, acestea au dispărut. Cu acest proces n-am urmărit un scop anume. Palmaresul nu intră aici. Partea cu ce ţine de palmares e un alt proces care e intentat de AFC Rapid şi e cu totul altceva. Această acţiune despre care aţi scris a fost făcută de mine, în nume personal. Da, voi face recurs după ce văd motivarea. În ceea ce priveşte palmaresul, AFC este singurul club care poate demonstra cu acte continuitatea sportivă din 1923 până azi. Vom face această dovadă. Să fie toată lumea sigură că o vom face!”.


Palmaresul FC Rapid rămâne în proprietatea “noului Rapid” – SC FC Rapid 1923 SA –, a stabilit judecătoarea sindică de la Tribunalul Bucureşti. Instanţa a respins miercuri contestaţia făcută de Horia Manoliu, preşedinte la AFC Rapid, grupare rivală a clubului proaspăt promovat în Liga 2.

Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid (Liga 4), a contestat decizia lichidatorului Sierra Quadrant de a ceda şi palmaresul clubului, împreună cu mărcile, către câştigătorul licitaţiei de anul trecut. FC Rapid 1923 a intrat în posesia mărcilor plătind 407.000 euro plus TVA către lichidatorul “adevăratului Rapid”, clubul intrat în faliment în 2016. Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid şi creditor la “adevăratul Rapid”, a reclamat că regulamentul privind licitaţia nu a fost aprobat de creditori şi că, în textul anunţului oficial făcut de lichidator, nu scria nicăieri că se dă palmaresul împreună cu mărcile. În instanţă a fost adus, ca probă, un interviu acordat ProSport de Mihai Florea, reprezentantul Sierra Quadrant, în care lichidatorul a subliniat, de mai multe ori, că nu va scoate la licitaţie palmaresul, explicând că acesta nu poate fi atribuit nimănui. Aici, interviul acordat de Mihai Florea pentru ProSport.

Sentinţa prin care Tribunalul Bucureşti a stabilit, miercuri, că palmaresul rămâne la FC Rapid 1923
 

Povestea palmaresului buclucaş

Sursele ProSport spun că Horia Manoliu va face recurs la această sentinţă.
Dacă această soluţie va fi confirmată şi la apel, FC Rapid 1923 SA va deţine în mod oficial palmaresul istoric al “adevăratului Rapid”, din 1923 şi până în prezent. În ultimii ani, ProSport a scris de mai multe ori despre lupta care s-a dat între mai multe facţiuni rapidiste după falimentul FC Rapid, în iunie 2016.

CS Rapid, prin preşedinta Vali Caciureac, a revendicat de mai multe ori palmaresul făcut între anii 1923-1994. Caciureac a explicat pentru ProSport că, atunci când Copos a luat secţia de fotbal de la clubul-mamă, nu s-a întocmit niciun act prin care se ceda şi palmaresul. Şefa CS Rapid s-a îndreptat către FRF şi LPF, solicitând acte lămuritoare. Cele două instituţii n-au fost în stare să ofere niciun răspuns concret.

AFC Rapid, prin Horia Manoliu, revendică, de asemenea, palmaresul, invocând nişte articole din actul constitutiv al FC Rapid SA (societatea care a dat faliment în 2016).

Mihai Florea, lichidatorul care se ocupă de administrarea FC Rapid SA, a avut o atitudine oscilantă. Iniţial, a afirmat răspicat că nu există niciun act care să indice un moştenitor clar al istoriei şi că scoate la licitaţie mărcile fără palmares. Ulterior, după ce a vândut mărcile către FC Rapid 1923 SA, Florea a trecut şi palmaresul pe listă.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.