Bătaie pe identitatea defunctului. Lichidatorul judiciar al Rapidului: „Palmaresul nu se duce la niciun AFC. Va fi scos la licitație”. „Rapizii” debutează duminică în Liga 5

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Sep. 2016, 13:28 Actualizat: 09 Sep. 2016, 13:29 Fotbal Intern

Problema palmaresului, liantul între micuțele grupări apărute după falimentul clubului lui Moraru și identitatea istoricului Rapid, se îndreaptă cu pași repezi tot către tribunal. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, grupare intrată în faliment pe 13 iunie, a menționat pentru ProSport că pretendenții la marca Rapid, inclusiv palmaresul și sigla, vor fi valorificate împreună cu toate celelalte bunuri ale clubului.

Lămurirea vine într-un moment în care Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid (asociație care i-a aparținut lui George Copos până în aprilie acest an), susține că palmaresul și toate celelalte însemne ale FC Rapid au trecut în proprietatea sa. Brihac spune chiar că președintele AFC a încercat să acrediteze această idee deși știe că nu e adevărat. „Palmaresul nu se duce la niciun AFC Rapid. Manoliu și-a dat seama. În actul constitutiv scrie clar: numai prin lichidare voluntară a actualei societăți, FC Rapid SA, poate trece palmaresul la AFC. Lichidarea voluntară presupune că trebuia ca proprietarii să meargă la Registrul Comerțului și să închidă firma. Palmaresul, sigla, tot ce ține de marcă, este la FC Rapid. Vor fi scoase la licitație”, a afirmat Brihac pentru ProSport.
Acesta spune că palmaresul va fi licitat împreună cu celelalte bunuri: echipamentele, aparatele de aer condiționat, mobilierul etc.

„Chicițele” strecurate de Copos au creat confuzie


Articolul 26, punctul 4 al statutului FC Rapid e foarte clar: în cazul lichidării societății, doar dreptul de joc în competiții e cesionat gratuit către AFC. Respectiva asociație are drept de preemțiune pentru însemne, siglă, marcă etc doar în caz de dizolvare voluntară a FC Rapid, ceea ce nu e cazul acum

Horia Manoliu invocă un paragraf din statutul FC Rapid, introdus în 2010 de George Copos, care prevede că, în cazul lichidării voluntare a clubului, palmaresul, sigla și toate celelalte revin AFC Rapid. Manoliu a declarat pentru ProSport că e sigur și că la AFC este întregul palmares, inclusiv perioada 1923-1994. El nu a putut confirma însă că deține documente în acest sens. 
După cum puteți vedea în facsimilul pe care vi-l prezentăm, textul conține câteva subtilități. La Articolul 26, privind Lichidarea, punctul 4, se menționează că, în cazul lichidării societății, va fi cesionat gratuit către AFC dreptul de a juca în competițiile interne și internaționale, lucru total nefolositor în momentul de față, pentru că FC Rapid este exclusă și nu mai joacă nicăieri. În propoziția următoare apare expresia „lichidare voluntară” și nu se mai pomenește cuvântul „gratuit”, ci „un drept de preferință”. Așadar, prin respectivele modificări, Copos a stipulat că, dacă FC Rapid este desființată de proprietarul său, va face o primă propunere de vânzare a însemnelor, palmaresului, siglei etc către AFC Rapid. 
Cel mai probabil, fostul patron al grupării giuleștene s-a gândit la cu totul altceva decât situația falimentului când a modificat actul constitutiv. Copos a deținut oficial, în acte, AFC Rapid (acționar minoritar la FC Rapid) până acum cinci luni și l-a cedat în acte către fostul său angajat, Manoliu, cu două luni înainte să se pronunțe falimentul. Magnatul a jonglat, de-a lungul timpului, cu statutul juridic și financiar al Rapidului pentru a-i scoate din joc pe potențialii adversari din interior. Prin capitalizarea și decapitalizarea asociației, el a reușit, la un moment dat, să-l elimine pe Jean Valvis. O altă victimă a fost Fathi Taher, care nu și-a mai recuperat niciodată milioanele investite în 2008.
Practicianul în insolvență Brihac, care are acum misiunea de a lichida falimentarul FC Rapid, atrage atenția că societatea nu s-a lichidat din inițiativa patronilor săi, ci e lichidată forțat, de stat, din cauza intrării în faliment, ceea ce face ca respectivul articol din statut să fie fără consecințe juridice.

Publicația noastră a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar președintele AFC Rapid nu a putut fi contactat. În această situație descrisă de Aurel Brihac, AFC Rapid ar mai avea în comun cu Rapid decât coincidența numelui. Proprietar al mărcii Rapid, cu siglă, palmares, culori, trofee etc, va deveni cel care va câștiga la licitația organizată de stat. Doctorul Mihai Pârvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid și inițiator al celeilalte formații înscrise în Liga 5, Mișcarea CFR, a declarat deja pentru ProSport că „în această situație, sigur că suntem interesați. Vom urmări ce se întâmplă”.

 

Ce argumente au cele două urmașe ale FC Rapid: AFC și CFR

În ultimele două luni, mai multe grupări au apărut, în încercarea de a menține în viață spiritul Giuleștiului după moartea clubului deținut de Moraru. Două au făcut pasul spre competiție: AFC Rapid și Mișcarea CFR. Amândouă s-au înscris în Liga 5 la Asociația Municipală de Fotbal București.

AFC se revendică a fi continuatoarea UFC Rapid înființată de Copos după ce acesta a desprins secția de fotbal de Clubul Sportiv Rapid, în 1994. Horia Manoliu a afirmat pentru ProSport, în două interviuri separate, că are acte care demonstrează că deține palmaresul FC Rapid și că el este conducătorul adevăratului continuator al tradiției giuleștene.

Echipa de fotbal Mișcarea CFR a apărut la ideea președintei CS Rapid, Vali Ionescu-Caciureac, și este susținută de o parte a membrilor Clubului Aristocratic Rapid, în frunte cu doctorul Mihai Pârvu. Vali Ionescu-Caciureac a afirmat pentru ProSport că palmaresul 1923-1994 este la Clubul Sportiv și că, printr-o asociere cu Mișcarea CFR, va trece la această formație. Mișcarea CFR este clubul sindicatului feroviarilor.

Nu e clar dacă marca Rapid scoasă la vânzare conține și palmaresul 1923-1994 sau doar istoria ultimilor 22 de ani


Singura persoană care încearcă să afle dacă palmaresul Rapidului e la CS sau la FC este Vali Ionescu Caciureac. Fosta vicecampioană olimpică la săritura în lungime, care este președinta Clubului Sportiv, a făcut o adresă la FRF și LPF, unde a cerut lămuriri. FOTO: Mediafax

Discuția privind palmaresul Rapidului e destul de încâlcită. Pe scurt, CS Rapid afirmă că, în 1994, când Copos a „privatizat” fotbalul giuleștean, nu s-a semnat niciun document care să specifice că palmaresul 1923-1994 trece la noua entitate și, prin urmare, istoria primilor 71 de ani rămâne la Clubul Sportiv. La gruparea falimentară a lui Valerii Moraru ar fi, deci, doar ultimii 22 de ani (1994-2016).

Pentru a clarifica situația și a afla dacă palmaresul 1923-1994 e la Clubul Sportiv sau la FC Rapid, Vali Ionescu-Caciureac s-a adresat FRF și LPF. „Cei de la Ligă ne-au răspuns imediat, a doua zi, și ne-au spus că nu e de competența lor. Cei de la federație încă nu ne-au răspuns. Cererea am făcut-o pe 22 august. Mai au timp, termenul legal pentru răspuns este de 30 de zile”, a declarat șefa CS Rapid pentru ProSport.

Moment de referință duminică: Milanneto – CFR și AFC Rapid – ASSC Rapid

Campionatul Ligii 5 a început săptămâna trecută, dar atât AFC Rapid, cât și Mișcarea CFR și-au amânat prima etapă din cauza problemelor organizatorice. Cele două formații fac parte din serii diferite.

În Seria I, Mișcarea CFR va debuta în deplasare, la Milanneto, duminică, de la ora 17:00. Meciul se va juca pe stadionul „Electroaparataj”.

În Seria II, AFC Rapid va debuta acasă, duminică, de la ora 11:00, cu o altă formație care are același nume: ASSC Rapid. Membrii acestei ultime echipe au declarat, pentru DigiSport, că ei țin cu Dinamo. Meciul se va juca pe stadionul „Rapid”.

Indiferent care dintre aceste echipe va supraviețui și va reuși să intre în posesia moștenirii Rapidului, duminică va fi, deci, un moment important pentru susținătorii grupării giuleștene.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Sep. 2016, 13:28 Actualizat: 09 Sep. 2016, 13:29 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Unul dintre cei mai bogaţi români se zbate între viaţa şi moarte: Are COVID-19! Ce spun medicii
Unul dintre cei mai bogaţi români se zbate între viaţa şi moarte: Are COVID-19! Ce spun medicii
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului  pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Sumudica a luat-o RAZNA dupa golul dat cu VAR! I-a atacat pe oamenii de pe banca adversa! Imaginile fac inconjurul Europei
Sumudica a luat-o RAZNA dupa golul dat cu VAR! I-a atacat pe oamenii de pe banca adversa! Imaginile fac inconjurul Europei
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Klaus Iohannis A ȘOCAT toată România. Cum a apărut azi președintele (FOTO)
Klaus Iohannis A ȘOCAT toată România. Cum a apărut azi președintele (FOTO)
Exclusiv. Ce se întâmplă în aceste momente cu Anamaria Prodan. Dezvăluiri făcute de o persoană apropiată
Exclusiv. Ce se întâmplă în aceste momente cu Anamaria Prodan. Dezvăluiri făcute de o persoană apropiată
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
Greșeala pe care o fac șoferii la volan și te lasă fără 435 de lei în buzunar. Poliția nu iartă
Greșeala pe care o fac șoferii la volan și te lasă fără 435 de lei în buzunar. Poliția nu iartă
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
A facut accident cu un BMW reparat după ce a fost declarat daună totală. Cum arată acum mașina?
A facut accident cu un BMW reparat după ce a fost declarat daună totală. Cum arată acum mașina?
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Bulevard de 10 milioane de euro, la Oradea. Cum va arăta artera rutieră
Bulevard de 10 milioane de euro, la Oradea. Cum va arăta artera rutieră
Una dintre cele mai mari multinaţionale taie în carne vie şi concediază mii de angajaţi
Una dintre cele mai mari multinaţionale taie în carne vie şi concediază mii de angajaţi
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Lili Sandu a fost surprinsă alăptându-și copilul! Imaginea a devenit virală: ”Ești superbă” / FOTO
Lili Sandu a fost surprinsă alăptându-și copilul! Imaginea a devenit virală: ”Ești superbă” / FOTO