Bătaie pe identitatea defunctului. Lichidatorul judiciar al Rapidului: „Palmaresul nu se duce la niciun AFC. Va fi scos la licitație”. „Rapizii” debutează duminică în Liga 5

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Sep. 2016, 13:28 Actualizat: 09 Sep. 2016, 13:29 Fotbal Intern

Problema palmaresului, liantul între micuțele grupări apărute după falimentul clubului lui Moraru și identitatea istoricului Rapid, se îndreaptă cu pași repezi tot către tribunal. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, grupare intrată în faliment pe 13 iunie, a menționat pentru ProSport că pretendenții la marca Rapid, inclusiv palmaresul și sigla, vor fi valorificate împreună cu toate celelalte bunuri ale clubului.

Lămurirea vine într-un moment în care Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid (asociație care i-a aparținut lui George Copos până în aprilie acest an), susține că palmaresul și toate celelalte însemne ale FC Rapid au trecut în proprietatea sa. Brihac spune chiar că președintele AFC a încercat să acrediteze această idee deși știe că nu e adevărat. „Palmaresul nu se duce la niciun AFC Rapid. Manoliu și-a dat seama. În actul constitutiv scrie clar: numai prin lichidare voluntară a actualei societăți, FC Rapid SA, poate trece palmaresul la AFC. Lichidarea voluntară presupune că trebuia ca proprietarii să meargă la Registrul Comerțului și să închidă firma. Palmaresul, sigla, tot ce ține de marcă, este la FC Rapid. Vor fi scoase la licitație”, a afirmat Brihac pentru ProSport.
Acesta spune că palmaresul va fi licitat împreună cu celelalte bunuri: echipamentele, aparatele de aer condiționat, mobilierul etc.

„Chicițele” strecurate de Copos au creat confuzie


Articolul 26, punctul 4 al statutului FC Rapid e foarte clar: în cazul lichidării societății, doar dreptul de joc în competiții e cesionat gratuit către AFC. Respectiva asociație are drept de preemțiune pentru însemne, siglă, marcă etc doar în caz de dizolvare voluntară a FC Rapid, ceea ce nu e cazul acum

Horia Manoliu invocă un paragraf din statutul FC Rapid, introdus în 2010 de George Copos, care prevede că, în cazul lichidării voluntare a clubului, palmaresul, sigla și toate celelalte revin AFC Rapid. Manoliu a declarat pentru ProSport că e sigur și că la AFC este întregul palmares, inclusiv perioada 1923-1994. El nu a putut confirma însă că deține documente în acest sens. 
După cum puteți vedea în facsimilul pe care vi-l prezentăm, textul conține câteva subtilități. La Articolul 26, privind Lichidarea, punctul 4, se menționează că, în cazul lichidării societății, va fi cesionat gratuit către AFC dreptul de a juca în competițiile interne și internaționale, lucru total nefolositor în momentul de față, pentru că FC Rapid este exclusă și nu mai joacă nicăieri. În propoziția următoare apare expresia „lichidare voluntară” și nu se mai pomenește cuvântul „gratuit”, ci „un drept de preferință”. Așadar, prin respectivele modificări, Copos a stipulat că, dacă FC Rapid este desființată de proprietarul său, va face o primă propunere de vânzare a însemnelor, palmaresului, siglei etc către AFC Rapid. 
Cel mai probabil, fostul patron al grupării giuleștene s-a gândit la cu totul altceva decât situația falimentului când a modificat actul constitutiv. Copos a deținut oficial, în acte, AFC Rapid (acționar minoritar la FC Rapid) până acum cinci luni și l-a cedat în acte către fostul său angajat, Manoliu, cu două luni înainte să se pronunțe falimentul. Magnatul a jonglat, de-a lungul timpului, cu statutul juridic și financiar al Rapidului pentru a-i scoate din joc pe potențialii adversari din interior. Prin capitalizarea și decapitalizarea asociației, el a reușit, la un moment dat, să-l elimine pe Jean Valvis. O altă victimă a fost Fathi Taher, care nu și-a mai recuperat niciodată milioanele investite în 2008.
Practicianul în insolvență Brihac, care are acum misiunea de a lichida falimentarul FC Rapid, atrage atenția că societatea nu s-a lichidat din inițiativa patronilor săi, ci e lichidată forțat, de stat, din cauza intrării în faliment, ceea ce face ca respectivul articol din statut să fie fără consecințe juridice.

Publicația noastră a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar președintele AFC Rapid nu a putut fi contactat. În această situație descrisă de Aurel Brihac, AFC Rapid ar mai avea în comun cu Rapid decât coincidența numelui. Proprietar al mărcii Rapid, cu siglă, palmares, culori, trofee etc, va deveni cel care va câștiga la licitația organizată de stat. Doctorul Mihai Pârvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid și inițiator al celeilalte formații înscrise în Liga 5, Mișcarea CFR, a declarat deja pentru ProSport că „în această situație, sigur că suntem interesați. Vom urmări ce se întâmplă”.

 

Ce argumente au cele două urmașe ale FC Rapid: AFC și CFR

În ultimele două luni, mai multe grupări au apărut, în încercarea de a menține în viață spiritul Giuleștiului după moartea clubului deținut de Moraru. Două au făcut pasul spre competiție: AFC Rapid și Mișcarea CFR. Amândouă s-au înscris în Liga 5 la Asociația Municipală de Fotbal București.

AFC se revendică a fi continuatoarea UFC Rapid înființată de Copos după ce acesta a desprins secția de fotbal de Clubul Sportiv Rapid, în 1994. Horia Manoliu a afirmat pentru ProSport, în două interviuri separate, că are acte care demonstrează că deține palmaresul FC Rapid și că el este conducătorul adevăratului continuator al tradiției giuleștene.

Echipa de fotbal Mișcarea CFR a apărut la ideea președintei CS Rapid, Vali Ionescu-Caciureac, și este susținută de o parte a membrilor Clubului Aristocratic Rapid, în frunte cu doctorul Mihai Pârvu. Vali Ionescu-Caciureac a afirmat pentru ProSport că palmaresul 1923-1994 este la Clubul Sportiv și că, printr-o asociere cu Mișcarea CFR, va trece la această formație. Mișcarea CFR este clubul sindicatului feroviarilor.

Nu e clar dacă marca Rapid scoasă la vânzare conține și palmaresul 1923-1994 sau doar istoria ultimilor 22 de ani


Singura persoană care încearcă să afle dacă palmaresul Rapidului e la CS sau la FC este Vali Ionescu Caciureac. Fosta vicecampioană olimpică la săritura în lungime, care este președinta Clubului Sportiv, a făcut o adresă la FRF și LPF, unde a cerut lămuriri. FOTO: Mediafax

Discuția privind palmaresul Rapidului e destul de încâlcită. Pe scurt, CS Rapid afirmă că, în 1994, când Copos a „privatizat” fotbalul giuleștean, nu s-a semnat niciun document care să specifice că palmaresul 1923-1994 trece la noua entitate și, prin urmare, istoria primilor 71 de ani rămâne la Clubul Sportiv. La gruparea falimentară a lui Valerii Moraru ar fi, deci, doar ultimii 22 de ani (1994-2016).

Pentru a clarifica situația și a afla dacă palmaresul 1923-1994 e la Clubul Sportiv sau la FC Rapid, Vali Ionescu-Caciureac s-a adresat FRF și LPF. „Cei de la Ligă ne-au răspuns imediat, a doua zi, și ne-au spus că nu e de competența lor. Cei de la federație încă nu ne-au răspuns. Cererea am făcut-o pe 22 august. Mai au timp, termenul legal pentru răspuns este de 30 de zile”, a declarat șefa CS Rapid pentru ProSport.

Moment de referință duminică: Milanneto – CFR și AFC Rapid – ASSC Rapid

Campionatul Ligii 5 a început săptămâna trecută, dar atât AFC Rapid, cât și Mișcarea CFR și-au amânat prima etapă din cauza problemelor organizatorice. Cele două formații fac parte din serii diferite.

În Seria I, Mișcarea CFR va debuta în deplasare, la Milanneto, duminică, de la ora 17:00. Meciul se va juca pe stadionul „Electroaparataj”.

În Seria II, AFC Rapid va debuta acasă, duminică, de la ora 11:00, cu o altă formație care are același nume: ASSC Rapid. Membrii acestei ultime echipe au declarat, pentru DigiSport, că ei țin cu Dinamo. Meciul se va juca pe stadionul „Rapid”.

Indiferent care dintre aceste echipe va supraviețui și va reuși să intre în posesia moștenirii Rapidului, duminică va fi, deci, un moment important pentru susținătorii grupării giuleștene.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Sep. 2016, 13:28 Actualizat: 09 Sep. 2016, 13:29 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Abi Talent îl desființează pe Velea: „Orfanule, ești un…” Ce batjocură
Abi Talent îl desființează pe Velea: „Orfanule, ești un…” Ce batjocură
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
VESTE PROASTA pentru pensionarii din Romania! Anuntul e DEVASTATOR...
VESTE PROASTA pentru pensionarii din Romania! Anuntul e DEVASTATOR...
Moment şocant la Australian Open. Un tenismen i-a cerut ceva bizar fetei de mingi care i-a adus o banană | VIDEO
Moment şocant la Australian Open. Un tenismen i-a cerut ceva bizar fetei de mingi care i-a adus o banană | VIDEO
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
ATENŢIE! Puteţi să vă cumpăraţi maşină nouă direct de la ANAF. O Skoda Octavia costă 1.000 de euro
ATENŢIE! Puteţi să vă cumpăraţi maşină nouă direct de la ANAF. O Skoda Octavia costă 1.000 de euro
DESCOPERIREA care răstoarnă tot ce se spunea până acum despre alcool. Risc MORTAL pentru persoanele care nu beau. Concluzia obţinută după 20 de ani de studii
DESCOPERIREA care răstoarnă tot ce se spunea până acum despre alcool. Risc MORTAL pentru persoanele care nu beau. Concluzia ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
S-a aflat marele secret al lui Liviu Dragnea! Cum a murit tatăl său? E de-a dreptul rușinos
S-a aflat marele secret al lui Liviu Dragnea! Cum a murit tatăl său? E de-a dreptul rușinos
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Ce DRAMA! DOLIU la STEAUA! A anuntat ca A MURIT in urma cu putin timp
Ce DRAMA! DOLIU la STEAUA! A anuntat ca A MURIT in urma cu putin timp
Cel mai mare asalt pe piaţa muncii: În Bucureşti trebuie angajaţi 1 milion de oameni ca să nu intre în faliment mallurile şi clădirile de birouri
Cel mai mare asalt pe piaţa muncii: În Bucureşti trebuie angajaţi 1 milion de oameni ca să nu intre în faliment mallurile ...
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber
Prima reacţie publică a prinţului Harry, după criza din Familia Regală: Decizia retragerii a fost luată cu o „mare tristeţe” - VIDEO
Prima reacţie publică a prinţului Harry, după criza din Familia Regală: Decizia retragerii a fost luată cu o „mare ...
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! Vești proaste pentru toți pensionarii
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! Vești proaste pentru toți pensionarii
Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată
Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea în brațele unei superbe blonde
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea ...
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'