Bătaie pe identitatea defunctului. Lichidatorul judiciar al Rapidului: „Palmaresul nu se duce la niciun AFC. Va fi scos la licitație”. „Rapizii” debutează duminică în Liga 5

Redactor:
Matei Udrea
Bătaie pe identitatea defunctului. Lichidatorul judiciar al Rapidului:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Problema palmaresului, liantul între micuțele grupări apărute după falimentul clubului lui Moraru și identitatea istoricului Rapid, se îndreaptă cu pași repezi tot către tribunal. Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, grupare intrată în faliment pe 13 iunie, a menționat pentru ProSport că pretendenții la marca Rapid, inclusiv palmaresul și sigla, vor fi valorificate împreună cu toate celelalte bunuri ale clubului.

Lămurirea vine într-un moment în care Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid (asociație care i-a aparținut lui George Copos până în aprilie acest an), susține că palmaresul și toate celelalte însemne ale FC Rapid au trecut în proprietatea sa. Brihac spune chiar că președintele AFC a încercat să acrediteze această idee deși știe că nu e adevărat. „Palmaresul nu se duce la niciun AFC Rapid. Manoliu și-a dat seama. În actul constitutiv scrie clar: numai prin lichidare voluntară a actualei societăți, FC Rapid SA, poate trece palmaresul la AFC. Lichidarea voluntară presupune că trebuia ca proprietarii să meargă la Registrul Comerțului și să închidă firma. Palmaresul, sigla, tot ce ține de marcă, este la FC Rapid. Vor fi scoase la licitație”, a afirmat Brihac pentru ProSport.
Acesta spune că palmaresul va fi licitat împreună cu celelalte bunuri: echipamentele, aparatele de aer condiționat, mobilierul etc.

„Chicițele” strecurate de Copos au creat confuzie


Articolul 26, punctul 4 al statutului FC Rapid e foarte clar: în cazul lichidării societății, doar dreptul de joc în competiții e cesionat gratuit către AFC. Respectiva asociație are drept de preemțiune pentru însemne, siglă, marcă etc doar în caz de dizolvare voluntară a FC Rapid, ceea ce nu e cazul acum

Horia Manoliu invocă un paragraf din statutul FC Rapid, introdus în 2010 de George Copos, care prevede că, în cazul lichidării voluntare a clubului, palmaresul, sigla și toate celelalte revin AFC Rapid. Manoliu a declarat pentru ProSport că e sigur și că la AFC este întregul palmares, inclusiv perioada 1923-1994. El nu a putut confirma însă că deține documente în acest sens. 
După cum puteți vedea în facsimilul pe care vi-l prezentăm, textul conține câteva subtilități. La Articolul 26, privind Lichidarea, punctul 4, se menționează că, în cazul lichidării societății, va fi cesionat gratuit către AFC dreptul de a juca în competițiile interne și internaționale, lucru total nefolositor în momentul de față, pentru că FC Rapid este exclusă și nu mai joacă nicăieri. În propoziția următoare apare expresia „lichidare voluntară” și nu se mai pomenește cuvântul „gratuit”, ci „un drept de preferință”. Așadar, prin respectivele modificări, Copos a stipulat că, dacă FC Rapid este desființată de proprietarul său, va face o primă propunere de vânzare a însemnelor, palmaresului, siglei etc către AFC Rapid. 
Cel mai probabil, fostul patron al grupării giuleștene s-a gândit la cu totul altceva decât situația falimentului când a modificat actul constitutiv. Copos a deținut oficial, în acte, AFC Rapid (acționar minoritar la FC Rapid) până acum cinci luni și l-a cedat în acte către fostul său angajat, Manoliu, cu două luni înainte să se pronunțe falimentul. Magnatul a jonglat, de-a lungul timpului, cu statutul juridic și financiar al Rapidului pentru a-i scoate din joc pe potențialii adversari din interior. Prin capitalizarea și decapitalizarea asociației, el a reușit, la un moment dat, să-l elimine pe Jean Valvis. O altă victimă a fost Fathi Taher, care nu și-a mai recuperat niciodată milioanele investite în 2008.
Practicianul în insolvență Brihac, care are acum misiunea de a lichida falimentarul FC Rapid, atrage atenția că societatea nu s-a lichidat din inițiativa patronilor săi, ci e lichidată forțat, de stat, din cauza intrării în faliment, ceea ce face ca respectivul articol din statut să fie fără consecințe juridice.

Publicația noastră a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar președintele AFC Rapid nu a putut fi contactat. În această situație descrisă de Aurel Brihac, AFC Rapid ar mai avea în comun cu Rapid decât coincidența numelui. Proprietar al mărcii Rapid, cu siglă, palmares, culori, trofee etc, va deveni cel care va câștiga la licitația organizată de stat. Doctorul Mihai Pârvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid și inițiator al celeilalte formații înscrise în Liga 5, Mișcarea CFR, a declarat deja pentru ProSport că „în această situație, sigur că suntem interesați. Vom urmări ce se întâmplă”.

 

Ce argumente au cele două urmașe ale FC Rapid: AFC și CFR

În ultimele două luni, mai multe grupări au apărut, în încercarea de a menține în viață spiritul Giuleștiului după moartea clubului deținut de Moraru. Două au făcut pasul spre competiție: AFC Rapid și Mișcarea CFR. Amândouă s-au înscris în Liga 5 la Asociația Municipală de Fotbal București.

AFC se revendică a fi continuatoarea UFC Rapid înființată de Copos după ce acesta a desprins secția de fotbal de Clubul Sportiv Rapid, în 1994. Horia Manoliu a afirmat pentru ProSport, în două interviuri separate, că are acte care demonstrează că deține palmaresul FC Rapid și că el este conducătorul adevăratului continuator al tradiției giuleștene.

Echipa de fotbal Mișcarea CFR a apărut la ideea președintei CS Rapid, Vali Ionescu-Caciureac, și este susținută de o parte a membrilor Clubului Aristocratic Rapid, în frunte cu doctorul Mihai Pârvu. Vali Ionescu-Caciureac a afirmat pentru ProSport că palmaresul 1923-1994 este la Clubul Sportiv și că, printr-o asociere cu Mișcarea CFR, va trece la această formație. Mișcarea CFR este clubul sindicatului feroviarilor.

Nu e clar dacă marca Rapid scoasă la vânzare conține și palmaresul 1923-1994 sau doar istoria ultimilor 22 de ani


Singura persoană care încearcă să afle dacă palmaresul Rapidului e la CS sau la FC este Vali Ionescu Caciureac. Fosta vicecampioană olimpică la săritura în lungime, care este președinta Clubului Sportiv, a făcut o adresă la FRF și LPF, unde a cerut lămuriri. FOTO: Mediafax

Discuția privind palmaresul Rapidului e destul de încâlcită. Pe scurt, CS Rapid afirmă că, în 1994, când Copos a „privatizat” fotbalul giuleștean, nu s-a semnat niciun document care să specifice că palmaresul 1923-1994 trece la noua entitate și, prin urmare, istoria primilor 71 de ani rămâne la Clubul Sportiv. La gruparea falimentară a lui Valerii Moraru ar fi, deci, doar ultimii 22 de ani (1994-2016).

Pentru a clarifica situația și a afla dacă palmaresul 1923-1994 e la Clubul Sportiv sau la FC Rapid, Vali Ionescu-Caciureac s-a adresat FRF și LPF. „Cei de la Ligă ne-au răspuns imediat, a doua zi, și ne-au spus că nu e de competența lor. Cei de la federație încă nu ne-au răspuns. Cererea am făcut-o pe 22 august. Mai au timp, termenul legal pentru răspuns este de 30 de zile”, a declarat șefa CS Rapid pentru ProSport.

Moment de referință duminică: Milanneto – CFR și AFC Rapid – ASSC Rapid

Campionatul Ligii 5 a început săptămâna trecută, dar atât AFC Rapid, cât și Mișcarea CFR și-au amânat prima etapă din cauza problemelor organizatorice. Cele două formații fac parte din serii diferite.

În Seria I, Mișcarea CFR va debuta în deplasare, la Milanneto, duminică, de la ora 17:00. Meciul se va juca pe stadionul „Electroaparataj”.

În Seria II, AFC Rapid va debuta acasă, duminică, de la ora 11:00, cu o altă formație care are același nume: ASSC Rapid. Membrii acestei ultime echipe au declarat, pentru DigiSport, că ei țin cu Dinamo. Meciul se va juca pe stadionul „Rapid”.

Indiferent care dintre aceste echipe va supraviețui și va reuși să intre în posesia moștenirii Rapidului, duminică va fi, deci, un moment important pentru susținătorii grupării giuleștene.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen