UEFA nu acceptă renunțarea la licențiere în Liga I, dar propune adoptarea altor sancțiuni. Reacția lui Iorgulescu: „E tardiv. Nu se fac modificări”

UEFA nu acceptă renunțarea la licențiere în Liga I, dar propune adoptarea altor sancțiuni. Reacția lui Iorgulescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 15:00 Președintele LPF, Gino Iorgulescu, spune că răspunsul UEFA în privința licențierii pentru sezonul următor este tardiv și că nu se mai pot face modificări asupra sancțiunilor pentru cluburile care nu îndeplinesc criteriile, deoarece procesul a început.

„În cursul zilei de astăzi am primit răspunsul de la UFEA în ceea ce privește sistemul de licențiere. Iar UEFA ne spune că nu este de acord cu suspendarea sistemului de licențiere, dar a sugerat că federația poate elibera o licență pentru participarea în campionatul Diviziei A. Din câte știu eu, acest răspuns de la UEFA este puțin tardiv pentru că procesul de licențiere s-a încheiat și acum așteptăm hotărârile în ceea ce privește echipele„, a spus Iorgulescu.

El a adăugat că LPF a ajutat financiar mai multe cluburi din Liga I pentru a-și plăti datoriile și a putea depune dosarul de licențiere la FRF. Oficialul nu a dezvăluit sumele, nominalizând doar trei dintre cluburi: Astra Giurgiu, FC Vaslui și FC Brașov.

Într-o discuție cu domnul Duru dânsul mi-a spus că nu poate să îmi indice acum dacă vreo echipă sau alta că nu ar primi licența, dar îmi spunea că în mare parte lucrurile au fost rezolvate. Și din acest punct de vedere am mai pus și noi umărul pentru ca echipele să își rezolve problemele. Nu la toate, doar la cele care au solicitat și care au avut probleme mai mari. Este un sprijin financiar, vă pot spune că au fost Vaslui, Astra, Brașov… Mai multe au fost, nu am monitorizarea lor exact, dar sunt destule. Pe care le-am putut ajuta, le-am ajutat. Nu ne trebuia o hotărâre a Adunării Generale. Am făcut o recalculare, pentru că nu am dat bani decât din banii cluburilor. Am făcut o recalculare din ce mai aveau de luat din drepturile TV și cu ajutorul directorului economic s-au găsit soluții să putem ajuta„, a precizat Iorgulescu, citat de MEDIAFAX.


UEFA se opune „cu fermitate” suspendării procesului de licențiere în România, se arată în răspunsul forului european la o chestionare pe această temă făcută de FRF, însă recomandă adoptarea altor sancțiuni decât excluderea din Liga I, în cazul grupărilor care nu îndeplinesc criteriile de licențiere.

„Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015. O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile domestice”, se arartă în scrisoarea UEFA.

Însă, ținând cont de dificultățile economice cu care se confruntă cluburile, forul european recomandă „alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la campionatul național al primei divizii.”

„Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confuntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească. Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii”, preciează forul de la Nyon.

UEFA menționează că au fost și ale federații care au adoptat sancțiuni într-o manieră care să permită cluburilor cu probleme participarea în competițiile interne, atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară.

„O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociații afiliate UEFA și permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competițiile interne atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară. Departamentul de Licențiere și Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziția FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licențiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediția 2014-2015”, se mai arată în scrisoarea trimisă de președintele Departamentului de Licențiere și Far Play Financiar al UEFA, Andrea Traverso, președintelui FRF, Răzvan Burleanu.

În 19 martie, la seminarul având ca temă „Licențierea cluburilor din Liga I”, reprezentanți ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamț și FC Astra s-au abținut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondențe cu UEFA în vederea renunțării la condiția licențierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediția de campionat 2014/2015, urmând ca licențierea să se desfășoare numai pentru cluburile participante în competițiile europene.

Măsura suspendării obligativității deținerii licenței pentru participarea în Liga I s-ar fi aplicat doar pentru ediția de campionat 2014/2015, cu condiția aprobării ei de către UEFA și de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competițiile organizate de UEFA trebuie să îndeplinească toate criteriile de licențiere prevăzute în Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor – ediția 2013, inclusiv condițiile prevăzute la criteriul financiar.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrița, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obținerea licenției, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenței a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și modificarea componenței Ligii I după începutul competiției.

Sursa: Mediafax

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen