Surpriză pentru fanii „Șepcilor Roșii”. Cel mai important meci al „Centenarului U Cluj” intră sub umbrela Sports Festival 2019. Cu ce echipe sunt în tratative organizatorii și cum se va transforma „esplanada dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena într-un showroom al sportului”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Dec. 2018, 06:56 Actualizat: 14 Jun. 2019, 12:40 Fotbal Intern

Meciul de gală din cadrul „Centenarului U Cluj” va fi inclus în ediția 2019 a Sports Festival. Parteneriatul a fost semnat la începutul acestei săptămâni, iar ProSport a aflat detaliile noului proiect de la Patrick Ciorcilă și Mirel Alexa, doi dintre oamenii care se ocupă de organizarea celui mai important ”Festival al sportului” din România.

La Sports Festival ne vom ocupa de organizarea celui mai important meci din cadrul Centenarului FC Universitatea Cluj. Nu va fi un meci de old-boys, ci un adevărat spectacol. Vom aduce o echipă de afară, în prezent tratăm cu 4-5 nume din străinătate. Nu vorbim de legende, din acest motiv am dus meciul de fotbal și festivalul în luna iulie, deoarece în iunie ei sunt în vacanță, toți. Avem în minte echipe din Turcia, Austria, Grecia, Germania, toate echipe de tradiție„, anunță Mirel Alexa, care oferă ca exemple Galatasaray sau Fenerbahce, păstrând totodată suspansul.

Patrick Ciorcilă afirmă că, în acest moment, „România nu este pregătită pentru aducerea unei echipe din Vest, a unei legende gen Milan, Liverpool sau Barcelona, din punct de vedere financiar. Costul este între 1 și 2 milioane de euro, doar onorariul lor, pe lângă toate costurile de cazare, pretenții„, iar partenerul său, Mirel Alexa explică:  „Am făcut un calcul relativ simplu, pentru ce înseamnă să aduci o astfel echipă. Prin parteneri poți susține doar până la un punct, o mare parte trebuie susținută de spectatori. Gândind prețul biletului raportat la prețul cerut de echipă, rezultă un preț pe bilet pe care, din punctul nostru de vedere, România nu are cum să îl plătească, oricât de mare ar fi echipa despre care vorbim, oricât de mare ar fi pasiunea pentru fotbal a oamenilor”.

În colaborare cu U Cluj, înaintea meciului-vedetă vom avea și un meci de legende, U-Cluj cu legendele unei alte echipe, posibil Dinamo, pentru că echipele sunt înfrățite. Vrem să fie, per total, un show. Nu este doar un meci. Cu un duel al legendelor, poate un concert, vrem să oferim un eveniment foarte mare de Centenar pentru U Cluj„, mai punctează fostul tenismen, devenit manager și om de business la doar 20 de ani.

Sports Festival se extinde, acoperind trei luni, în loc de patru zile

„Schimbăm puțin structura față de 2018. Îl vom extinde la trei evenimente punctuale. Sunt evenimente faine în sport, în destule orașe, dar sunt foarte disipate. Cel puțin așa se vede. Ai un maraton X, îți spui  – wow, foarte fain! O săptămână se vorbește despre el, dar, apoi… Așteptăm următorul maraton sau următorul eveniment. Sau ne rugăm – Dă, Doamne să se califice nu știu cine, să joace echipa nu știu care! De aceea, noi am împărțit evenimentul în trei etape, ca toată expunerea să dureze mai mult și să vorbim din martie până în septembrie despre sport, mișcare și evenimente. Este o continuitate benefică. Vom avea 4 luni sau 5 luni să vorbim despre sport, în general, la Cluj. Și Sports Festival, desigur! Avem noroc cu muzica, iar pe sport începem să ne mișcăm și trebuie să se vorbească despre asta în următorii ani. Schimbăm puțin cutumele”, spune Mirel Alexa.

Cum va arăta Sports Festival 2019:

  • 15 iunie, la o săptămână după Roland Garros, un meci demonstrativ de tenis, „cu o componentă românească”
  • la jumătatea lunii iulie, patru zile de Sports Festival, în care va fi inclus meciul de fotbal din cadrul Centenarului U Cluj, pe Cluj Arena
  • în luna septembrie – un meci sau meciuri de baschet în mini-turneu, în care obiectivul este de a aduce o echipă cel puțin de nivelul lui Panatinaikos (2018).

Una dintre misiunile sau valorile Sports Festival este aceea ca, prin noi, cât mai multă lume să facă sport. De aici pornim. Obiectivul nostru principal este de a aduce cât mai multă lume să facă mișcare și deci îi ajutăm să încerce cât mai multe sporturi în mod gratuit. Cu meciurile demonstrative, vrem să ‘educăm publicul’, să se obișnuiască cu meciuri de tip show. Nu sunt foarte multe la noi, dar afară e plin! De regulă, lumea vine la stadion, sau la o sală să vadă doar dacă este o miză foarte mare. Vedem cazul Fed Cup, meciurile de handbal, mai puțin la baschet sau la fotbal„, afirmă Alexa. „Ne-a dat putere faptul că la fotbal am avut 25.000 de oameni, pentru două echipe de Old Boys. Nu a fost niciun fel de miză, dar, e drept, Generația de Aur nu se mai reunise de niște mulți, mulți ani. Am avut și Barça Legends. Când se strâng 25.000 de oameni e ceva. Am setat ștacheta destul de sus, ca așteptări și record de audiență. Asta va fi provocarea pe care o vom avea an de an, să alegem evenimentele potrivite, care să fie și fezabile, dar și interesante pentru public, la o anumită anvergură”.

Evenimentul este împărțit pe partea de main-event, cu staruri, și partea de masă, în care promovăm sporturi. În 2019, vom avea 30 de sporturi, după ce la ediția precedentă am avut 20. Zece în plus. Scopul este să creem o legătură, care e cam ruptă, între asociații sportive, cluburi sportive și pepinieră – oamenii tineri, copiii, care să vină să facă sport”, mai spun cei doi, pentru ProSport.

  • Marea ambiție Sports Festival 2019 este de a avea un trial de moto. „E la nivel de dorință, de wishlist. Cine vine, vrem să poată oferi un nivel de calitate. Vrem să aducem profesioniști care să arate maximul ce se poate face în acel sport. Trial de bike, tir cu arcul în parc, skateboarding și role„, spune Ciorcilă. În condițiile în care parcurile din Cluj au deja infrastructura, provocarea va fi aceea de a aduce totul în Parcul Central, în ceea ce va fi gândit ca o zonă de showroom în centrul Clujului, pe esplanada dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, pentru că este mult mai ușor să treci pe la cât mai multe sporturi. Sperăm ca ei să învețe regulile. Este un must pe care îl cerem specialiștilor cu care lucrăm. Mulți nu știu regulile, mai ales la sporturile ‘exotice'”.

Goana după ambasadori

Planul Sports Festival a prins deja contur, cu negocieri la București și Cluj.


Echipa de organizare Sports Festival 2018. Foto: arhiva personală

„Vom avea mai mult entertainment decât data trecută, o zonă de food, o zonă de shop cu suveniruri de la echipele invitate – baschet, fotbal. Iar un alt element la care vom lucra mai mult – să aducem mai mulți ambasadori. Ghiță Mureșan, pe care l-am avut anul trecut, a prins extraordinar. Este o oportunitate de a share-ui din knowledge, să ne dea exemple. Vom avea zonă de discursuri motivaționale în zona sportivă. Anul acesta a fost un succes, alegând o modalitate sobră, sub un cort, unde am introdus între 30 și 50 de oameni. Este o provocare să găsești ambasadori cunoscuți la unele sporturi – uneori nici nu poți aduce un ambasador, pentru că, cinstiți fiind, publicul larg nu știe pe nimeni. Am avut o surpriză anul trecut, cu kendama. Nu am crezut că avem atât de mulți adepți!

La bicicletă, toată lumea îl știe pe Edi Novak. Încercăm să aducem și alte sporturi mai aproape de ei, pentru că un tânăr sau un copil care este pasionat de bicicletă și îl vede pe Edi Novak, stă de vorbă cu el, s-ar putea să fie motivat să meargă mai departe. La urma urmei, și Nadia a început de undeva, și Hagi, și Simona la fel. Aici trebuie lucrat în România și îmi dau seama că aici nu prea s-a lucrat în ultimii ani. Încercăm să dăm o mică-mare mână de ajutor cu evenimentul ăsta„, pledează Mirel Alexa.

„Ne dorim ca promenada dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena să devină un loc în care să poți veni în fiecare weekend și unde să ai o activitate, oamenii să învețe despre sport. Dacă se face mișcare, e un lucru bun. Haideți să stați de vorbă cu un specialist, vedeți ce și cum, apoi mergeți mai departe pe malul Someșului. Asta e ideea”,
Patrick Ciorcilă

Sports Festival, în comunitate. Goana după sponsori

„Sports Festival este un eveniment de sport, dar și un eveniment de masă, pus sub umbrela cuvântului festival. De fapt, o multitudine de evenimente de sport. Ca și muzica, unde Untold-ul a făcut treabă incredibilă, și sportul, în egală măsură, unește toate categoriile de persoane. Astfel, companiile sunt receptive. Dacă o companie are target de comunicare – noi îl avem la fel – copii, tineri, familii. Noi ne adresăm către principalul public-target. Este un avantaj și, de aceea, multe companii rezonează”, explică Patrick Ciorcilă.

Gândit ca o parte a industriei show-ului, festivalul nu s-a poticnit în probleme legislative, spun cei doi organizatori pentru ProSport. „Am reușit să trecem peste anumite probleme în hățișul acesta legislativ. În momentul de față nu am simțit că nu se poate răzbate. Noi nu avem un portofoliu sportiv. Scopul este acela de a crea o umbrelă mare, să aducem niște sportivi, niște oameni, cărora noi le punem la dispoziție numai cadrul, încât să dea ce au mai bun la festival. În Cluj, suntem niște norocoși. Avem infrastructură, autoritățile ne susțin și se vede că se investește în zona asta, de show, există dorință în continuare ca evenimente de genul ăsta să se întâmple  și să fie în Cluj.

Investiția a fost sută la sută privată, dar Primăria ne-a susținut cu promovare și cu orice legat de asta, dar nu financiar. Poate în anii următori ne gândim să facem un dosar de finanțare și să aplicăm, cum fac toate evenimentele, printr-o procedură publică, pentru componenta socială. Vom vedea. Este un gând, o posibilitate de viitor. Însă acesta nu este elementul care să facă diferența între a face sau a nu face la un anumit nivel festivalul”, punctează Mirel Alexa.


Mirel Alexa, alături de Patrick Ciorcilă. Foto: arhivă personală

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Dec. 2018, 06:56 Actualizat: 14 Jun. 2019, 12:40 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita pe geam şi a văzut totul“
Cum au încercat trei români să păcălească un englez la cumpărarea unei maşini: „Din fericire, soţia mea se uita ...
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil ...
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la FCSB
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la ...
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Horoscop sâmbătă, 27 februarie. Care este cea mai ironică zodie? E foarte bună de gură. Tăcerea este de aur, vorba de tinichea!
Horoscop sâmbătă, 27 februarie. Care este cea mai ironică zodie? E foarte bună de gură. Tăcerea este de aur, vorba ...
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Fără cuvinte! Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui să afle acest SECRET
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui ...
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Vreă să vezi cum se mișca, atunci când era vie, o rudă care a murit înainte de a te naște? Acum poți face asta!
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ  pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?