Transferul lui Radu Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid! Cum ar ajunge giuleștenii la o „gaură” de 5 milioane euro după ce au dizolvat Centrul de Performanță Rapid și care e explicația conducerii pentru această decizie! EXCLUSIV

Transferul lui Radu Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid! Cum ar ajunge giuleștenii la o
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ieri, 12 ianuarie, ProSport a dezvăluit cum Rapidul va pierde aproape sigur o sumă uriașă care i s-ar fi cuvenit din afacerea transferul lui Radu Drăgușin de la Genoa la Tottenham. Toate detaliile, cu informații susținute de documente, sunt disponibile AICI. Dar amploarea pagubei are toate șansele să devină una mult mai mare pentru giuleșteni! Pentru că transferul lui Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid!

ProSport îți prezintă azi în exclusivitate, pe baza normelor FIFA și având în vedere realitățile de fapt din evoluția Centrului de Performanță Rapid, cum poate ajunge „gaura”, cu șanse mari să fie așa!, spre 5 milioane de euro! Dar și motivele pentru care s-ar fi decis dizolvarea Centrului de Performanță Rapid, prin petentul Victor Angelescu!

De ce transferul lui Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid

Ca să rezumăm repede și clar, pe baza materialului anterior, de ce poate pierde bani Rapid astăzi din transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham:

  • Regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorilor prevede: fiecare club care a contribuit la formarea unui jucător în perioada 12 – 23 de ani a acestuia primește contribuție de solidaritate la transferul jucătorului (5% din transfer)
  • Radu Drăgușin a petrecut acest interval de timp la Regal Sport și Juventus Torino
  • În 2018, Regal Sport devine Centrul de Performanță Rapid
  • În mai 2023, la cererea lui Victor Angelescu (foto jos), acționarul Rapidului, instanțele dizolvă Centrul de Performanță Rapid

Informații extinse despre parcursul rezumat mai sus poți descoperi AICI.

Ce spune Articolul 2, alineatul 3 din Anexa 5 al Regulamentulului FIFA pentru o astfel de situație? Că banii vor ajunge la FRF, și nu la Rapid! Iată traducerea normei FIFA:

O asociație națională este îndreptățită să încaseze contribuția de formare care în principiu ar fi fost cuvenită unuia dintre membrii săi afiliați, dacă se face dovada că acel club, unde jucătorul a fost legitimat și s-a antrenat, a încetat între timp să mai participe în fotbalul organizat și/sau nu mai funcționează, din cauza falimentului, lichidării, dizolvării sau pierderii afilierii. Contribuția de solidaritate va fi destinată programelor de dezvoltare a fotbalului juvenil de către asociația în speță”

Dar de aici… începe nebunia! Iar transferul lui Drăgușin poate dezlănțui infernul pierderilor la Rapid!

Primul efect: cât va plânge Giuleștiul la transferurile lui Tavi Popescu, Blănuță sau Perianu?

Cel puțin în anii în care Radu Drăgușin a activat la Regal Sport, au fost alături de el legitimați o serie întreagă de juniori cu potențial. E suficient să evocăm grupa de excepție care a devenit campioană națională de juniori în 2017 și care a făcut subiectul unui material ProSport semnat de jurnalistul Daniel Nazare:

 

În imaginea reprezentativă de mai sus regăsim numele tinerilor fotbaliști laureați și cuburile la care activau la acel moment. Parte dintre ei au ieșit din parcursul către marea performanță. Dar… unii se află pe un drum mai mult decât promițător!

Ce legătură are asta cu Rapid?

Clubul giuleștean, în urma deciziei instanței la solicitarea acționarului Victor Angelescu de a desființa Centrul de Performanță Rapid, fostul Regal Sport, va pierde în mod normal orice contribuție de solidaritate care i-ar fi revenit din transferurile ulterioare ale celor de mai sus! Și ale altor foști juniori Regal Sport!

De ce pot ajunge giuleștenii curând la o „gaură” de 5 milioane euro?

Octavian Popescu (FCSB) și Vladislav Blănuță (FCU Craiova 1948) sunt cei mai bine cotați dintre foștii juniori Regal Sport la acest moment, din grupul performant în care se afla și Radu Drăgușin. Cât ar putea pierde, concret, Rapid în perioada următoare?

Am analizat, pe baza indicilor de calcul oficiali furnizați de Regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorilor, în Anexa 5 a documentului, plecând de la o proiecție realist-pesimistă, atenție!, a parcursului celor doi fotbaliști de mai sus.

Octavian Popescu (FCSB) a petrecut la Regal Sport, Rapid (împrumut), Universitatea Craiova (împrumut) și FCSB perioada dintre 12 și 21 de ani pe care îi are în prezent. Dintre acestea, la Regal Sport aproximativ 4 ani și jumătate.

Dacă Tavi Popescu se va transfera de la FCSB până la 23 de ani, contribuția de solidaritate va fi undeva la 4%, dacă va fi după 23 de ani, va fi de 5% Cota lui de piață e de 3,4 milioane euro pe transfermarkt, Gigi Becali i-a fixat clauză de reziliere de 100 de milioane euro.

  • Dacă Popescu se transferă pe 10 milioane de euro în următorii doi ani, atunci Rapid ar pierde minimum aproximativ de 150.000 euro DOAR la acel transfer

Vladislav Blănuță (FCU Craiova 1948) a petrecut la Petrocub Hîncești (Moldova), Regal Sport, Rapid și Pescara (Italia) perioada dintre 12 și 22 de ani pe care îi are în prezent. Dintre acestea, la Regal Sport aproximativ 2 ani.

  • Dacă un club va achita pentru Blănuță clauza de reziliere fixată de Adrian Mititelu la 6 milioane euro, atunci Rapid ar pierde minimum 60.000 de euro DOAR la acel transfer

Adăugați acestor doi jucători și pe Ovidiu Perianu (FCSB, împrumutat la „U Cluj”), Robert Ion (Poli Iași), Alexandru Chilili și Valentin Mărgărit (FC Voluntari). Toți fac parte din această categorie, fiecare transfer ulterior al acestora va însemna bani pe care Rapid i-ar fi încasat prin contribuția de solidaritate! Și pe care, în mod normal, nu-i mai încasează!

  • Adăugați și cei aproximativ 500.000 de euro în urma transferului lui Radu Drăgușin de la Genoa la Tottenham, despre care am vorbit deja!

În plus, mare atenție!, vine al doilea efect! Și de aceea poate ajunge Rapid la o gaură de 5 milioane euro!

Rapid ar pierde contribuția de solidaritate din TOATE transferurile ulterioare ale acestora! Și din împrumuturi!

Normele FIFA în materie sunt clare și adâncesc perspectivele amare pentru Rapid după transferul lui Radu Drăgușin. Astfel, două prevederi ar cam trebui să le cauzeze insomnii „vișiniilor”:

  • Contribuția de solidaritate de 5% se aplică la FIECARE transfer pe care Drăgușin, Tavi Popescu, Blănuță sau ceilalți de mai sus îl vor efectua în carierele lor de fotbaliști!

Cum arată orizontul în aceste condiții?

  • Dacă Drăgușin se va transfera de la Tottenham pe măcar aceeași sumă, 25 milioane euro, Rapid mai pierde jumătate de milion de euro! Și tot așa, de fiecare dată!
  • Cum stoperul tricolor are doar 21 de ani și perspective excelente, pierderea giuleștenilor ar putea ajunge ușor la 3-4 milioane euro doar din Radu Drăgușin!
  • Adăugați, în minte, toate transferurile ulterioare, câte 3-4 în medie per jucător, pentru carierele lui Tavi Popescu, Perianu, Blănuță și toți ceilalți!

A doua prevedere FIFA care întărește realitatea că transferul lui Drăgușin dezlănțuie infernul pierderilor pentru Rapid și Victor Angelescu, la Articolul 10, alineatul 1, din Regulament:

Suma încasată la împrumutul unui jucător face subiectul acelorași norme care se aplică la transferul definitiv al acestuia, incluzând prevederile pentru mecanismul de solidaritate”

Așadar, inclusiv sumele care vor fi plătite, în toată cariera lor de jucători, pentru împrumutul acestor fotbaliști vor fi „taxate”, de fiecare dată, cu 5% contribuție de solidaritate care ar fi putut ajunge în bugetul Rapidului. Și, aproape sigur, nu va ajunge!

BiIanț total, spre 5 milioane euro. Minimum!

Dacă e să rezumăm din punct de vedere financiar, și asta într-o prognoză extrem de rezervată!, concluziile celor de mai sus, putem construi un tablou care duce la următoarele posibile pierderi aproximative pentru Rapid în următorii 10 ani, având în vedere că jucătorii la care ne-am referit au 21-22 de ani în prezent:

  • 3 milioane euro – Radu Drăgușin (transferul la Tottenham, minimum 4 alte transferuri similare și un împrumut până la final de carieră)
  • 1 milion euro – Tavi Popescu (4-5 transferuri în jurul a 10 milioane euro și împrumuturi)
  • 1 milion euro – estimat din transferurile și împrumuturile întregii cariere pentru Blănuță, Perianu, R. Ion, Chilili, Mărgărit etc.

Un bilanț negativ de 5 milioane de euro plecând de premisa că Radu Drăgușin nu va crește mai mult de nivelul actual, că Tavi Popescu nu se va apropia de cota lui Drăgușin vreodată, la fel și Blănuță, iar că toți ceilalți jucători menționați vor rămâne în sume de transfer relativ mici, toată cariera lor.

Sumele vor ajunge probabil la FRF. De ce ar fi dizolvat rapidiștii Centrul de Performanță

Surse din conducerea Rapidului au dezvăluit care sunt argumentele din spatele deciziei de a solicita instanței, în mai 2023, dizolvarea Centrului de Performanță Rapid. Asta după ce ieri, Victor Angelescu, acționar Rapid și petent în dosarul acesta de dizolvare, declara în exclusivitate pentru ProSport:

Nu mai avem echipele de juniori pe Centrul de Excelență, sunt pe FC Rapid. Nu ştiu cât ar fi suma pe care am fi primit-o (contribuția de solidaritate pentru transferul lui Drăgușin la Tottenham – n.n.), dar noi nu ne-am bazat pe ea, ne-am făcut treaba aşa cum era nevoie pentru club şi pentru performanță. O să ne interesăm să vedem dacă legal putem obține vreo sumă de bani, dacă nu, asta e. Activitatea nu e făcută pentru acei bani. Nici nu ştiu dacă ar fi fost vorba de 500.000 de euro, nici nu contează. O să vedem”

Informațiile proaspete obținut acum de ProSport în exclusivitate completează interesant tabloul. Iată ce spun sursele din conducerea giuleștenilor:

S-a decis să se facă acea solicitare către instanțe anul trecut pentru că FRF nu ne-ar fi permis participarea în competițiile de elită la nivel de juniori câtă vreme exista acel mod de organizare din punct de vedere juridic pe care îl avea Centrul de Performanță, era problema legată de ONG. Așadar, ideea a fost să oferim copiilor șansa unor competiții adecvate formării lor iar interesul lor și al Rapidului a fost primordial! Dacă în trecut diferențele față de Farul sau FCSB erau uriașe, acum juniorii Rapidului se luptă de la egal la egal.

 

Noi credem că suntem îndreptățiți să primim contribuția de formare pentru că Centrul de Performanță nu e lichidat definitiv, e sub controlul unui lichidator judiciar. În plus, nu ar fi corect să ți se impună participarea sub o formă și apoi să nu mai poți primi drepturi ce ți se cuveneau dacă tu nu ai fi trecut la ceea ce ți s-a cerut. E o problemă juridică și clubul se va interesa cum își poate apăra drepturile”

Cum nici Regal Sport, nici Centrul de Performanță Rapid nu mai există ca entități, potrivit articolului 2, alineatul 3 din Anexa 5 a Regulamentulului FIFA în materie, toate contribuțiile de solidaritate la care am făcut referire în acest material, de la transferul lui Drăgușin la Tottenham spre viitor, ar trebui să se îndrepte către FRF, cu obligația ca aceasta să investească sumele încasate în dezvoltarea juniorilor. Iată textul FIFA:

O asociație națională este îndreptățită să încaseze contribuția de formare care în principiu ar fi fost cuvenită unuia dintre membrii săi afiliați, dacă se face dovada că acel club, unde jucătorul a fost legitimat și s-a antrenat, a încetat între timp să mai participe în fotbalul organizat și/sau nu mai funcționează, din cauza falimentului, lichidării, dizolvării sau pierderii afilierii. Contribuția de solidaritate va fi destinată programelor de dezvoltare a fotbalului juvenil de către asociația în speță”

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc și o respectă
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…