FCSB în grupele Ligii Campionilor? Cum pot suporterii și Gigi Becali să se bucure iar de imnul Champions League și de ce riscă roș-albaștrii să rămână la manelele din Berceni ale triumfului intern. Opt argumente față în față într-o analiză tranșantă de Gabriel Berceanu

FCSB în grupele Ligii Campionilor? Cum pot suporterii și Gigi Becali să se bucure iar de imnul Champions League și de ce riscă roș-albaștrii să rămână la manelele din Berceni ale triumfului intern. Opt argumente față în față într-o analiză tranșantă de Gabriel Berceanu
  • Publicat:

În așteptarea trofeului de campioană, cu tricourile jucătorilor încă sclipind de șampanie desfăcută pe merit în avans, cea mai iubită echipă de fotbal din România trăiește inevitabil o metamorfoză. După 9 ani de așteptare pentru suporteri, descătușarea gloriei interne nu face decât să augmenteze așteptările pentru cupele europene. Champions League și grupele ei. Pentru că a visa e gratuit dar și pentru că FCSB în grupele Ligii Campionilor agață colțul de inimă al unei generații care a prins ultimele nopți roș-albastre de poveste: eliminarea Ajax-ului, victoria cu Chelsea, acum mai bine de un deceniu…

Cât de relevantă e această perspectivă? Priviți aici la rezultatele campaniei ProSport în care zeci de mii de suporteri au ales lotul din epoca Gigi Becali! Memoria afectivă e fixată de eroii meciurilor din cupele europene. Iar memoria afectivă fixează istoria. Dar este realist visul lui Gigi Becali și câte șanse sunt ca manelele euforiei din Berceni să se transforme în imnul Champions League?

FCSB în grupele Ligii Campionilor? Parcursul ar putea spune da, valoarea lotului…

Firește că orice discuție legată de parcursul prin tururile preliminare spre grupele Champions League ține mult de noroc. Dar, raportat la ce știm azi, ar fi șanse bune ca roș-albaștrii să ajungă unde își doresc.

  • Cap de serie în turul 1, FCSB are până și procentual șanse uriașe să evite adversari tari, doar un accident groaznic și rușinos ar opri-o aici
  • Aproape sigur fără statut de cap de serie în turul 2, FCSB s-ar duela cu echipe din categoria Ludogoreț – Ferencvaros – Maccabi Tel Aviv. Sună a probă regională, deloc ușoară, dar nu imposibilă
  • E greu de prezis ce vine în turul 3 și în play-off, dar FCSB își recapătă statutul de cap de serie (eliminând un cap de serie în turul 2). Pentru play-off, posibil adversari, Steaua Roșie Belgrad, Young Boys Berna, Galatasaray. Tare greu. Dar există multe opțiuni care nu par să închidă categoric poarta FCSB în grupele Ligii Campionilor.

SURSA FOTO: INSTAGRAM FLORIN TĂNASE

Însă, în același timp, avem valoarea lotului actual. Palma cifrelor, bumerangul numerelor. FCSB are un lot de puțin peste 30 milioane euro în acest moment. Cu doi fotbaliști evaluați la peste 5 milioane de euro, Olaru și Coman, dintre care al doilea aproape plecat. În sezonul actual, 2023/2024, al grupelor Champions League cele mai slabe loturi au fost cele ale formațiilor Young Boys Berna (Elveția) și Steaua Roșie Belgrad (Serbia). Fiecare cotat la peste 60 milioane euro, dublu decât FCSB!

Atât Gigi Becali, cât mai ales Mihai Stoica, știu bine că valoarea actuală nu recomandă, realist, echipa pentru o prezență în grupele competiției continentale supreme. Cei 7 jucători despre care se tot vorbește că vor fi transferați reprezintă o miză determinantă pentru ca FCSB în grupele Ligii Campionilor să nu rămână o iluzie de primăvară, răspândită ca puful păpădiilor doar din entuziasmul unui titlu mult așteptat…

Patronul Gigi Becali versus antrenorul Gigi Becali

Aș spune că un mare avantaj pentru FCSB în grupele Ligii Campionilor e patronul Gigi Becali. A căpătat suficientă experiență, tot greșind și iluzionându-se, încât nu poți să nu admiți că în calitate de patron și-a îmbunătățit prestația comparativ cu perioade din trecut. Vezi marea majoritate a fotbaliștilor la care a renunțat vara trecută și pe parcurs, în acest sezon. Unii, ajunși la Rapid.

În plus, patronul Gigi Becali e singurul care a menținut echilibru în club și pe banca tehnică. Apoi, orice abordare autoritară aduce, pe alocuri și beneficii. Gigi Becali a construit o stabilitate pentru că nu depinde de nimic și de nimeni. La FCSB, acum, ai condițiile optime pentru a face performanță de cel mai înalt nivel. Dacă nici aici nu poți spera la grupele Ligii Campionilor, atunci unde în România?!

Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: „Am vorbit cu el la semafor, cred că va veni la noi”

Doar că patronul Gigi Becali e și antrenorul Gigi Becali. Când fiecare tur preliminar înseamnă doar două meciuri, va putea să-și stăpânească impulsurile știind că orice pripeală îmbrăcată în pretenție de tehnician poate să-i îngroape visul Champions League? Se va stăpâni din schimbări care să pericliteze întreaga aventură? Va accepta și mai mult argumentele staff-ului său?

Nu va fi cumva gustul victoriei în fața lui Mihai Rotaru, Nelu Varga și Dan Șucu picătura de trufie care îi va zgudui bruma de echilibru adusă la echipă? Nu o să creadă că antrenează mai bine decât face afaceri? Și nu va încerca să și demonstreze asta tocmai în meciurile cu miză excepțională?

Întărită de dragostea oameni dar laureată și pe neputința adversarilor

FCSB e prezentă pe primele 8 poziții în top 10 meciuri cu cea mai mare asistență pe stadion din Superliga, în acest sezon, până azi. Sprijinul tribunelor a fost unul real în parcursul echipei, în creștere și sigur va rămâne la nivel impresionant în provocarea Champions League. Istoricul recent dovedește că nopțile europene de poveste ale roș-albaștrilor s-au scris pe stadioane pline iar afecțiunea oamenilor a ieșit din limba de lemn a presei ori din metaforă și a contat decisiv în foarte multe praguri cu echipa în postură de outsider. FCSB pare acum în ipostaza echipei naționale, care și-a redobândit încrederea maselor. Un mare plus pentru ce bătălii se anunță pentru FCSB spre grupele Ligii Campionilor!

Din spatele sentimentelor pândește însă un adevăr-cuțit. FCSB e campioana unui ligi slabe. Regină peste un teritoriu ale neputinței. Deși a câștigat titlul cu propriile arme, cu jucători de excepție, un staff echilibrat și de calitate, convingător de cele mai multe ori pe teren, echipa lui Gigi Becali a beneficiat, și felicitări pentru că a avut forța să facă asta!, de un context fără mai provocări. CFR Cluj din etapă de neregăsire în tranziție fără logică. Farul Constanța, în picaj, revenire, picaj și revenire după titlul din 2023. Universitatea Craiova blocată în deja tradiționalul statut de… Universitatea Craiova. Vise mari, împotmoliri dese. Iar Rapidul, înălțat pe investiții și fotbaliști, zguduit de ceva care încă ne scapă, cert e că departe de-a fi un concurent solid.

În 2021/2022, CFR Cluj a dominat sezonul regular mai strașnic decât FCSB, cu 24 de victorii din 30 de meciuri și doar două eșecuri. A eliminat-o din primul tur Champions League… Pyunik Erevan din Armenia! Anul trecut, Farul Constanța, campioană cu un joc entuziasmant pentru Superliga. Eliminată din primul tur, de Sheriff Tiraspol (Moldova).

Concluzia e că nimic din tot ce a făcut FCSB campioană nu reprezintă un argument suficient pentru ca FCSB în grupele Ligii Campionilor să devină adevărat!

Staff de top și lot… în plop!

Exceptându-l pe Gică Hagi, care în postura specială de antrenor-patron la Farul Constanța, FCSB e singura echipă cu pretenții la titlu care a început sezonul cu un antrenor și îl termină cu el în funcție. FCSB, clubul lui Gigi Becali, atenție!

În același timp, lângă Elias Charalambous există Mihai Pintilii, există Mihai Stoica, există mai mulți profesioniști rămași într-o echipă veritabilă din spatele echipei. Aducând perspective de experiență și competență diferite, au arătat că se poate. Staff-ul FCSB e un mare avantaj spre grupele Ligii Campionilor.

Să nu vă imaginați că Gigi Becali, care orice poate fi dar nu un om de afaceri fără fler și expertiză, ar fi acceptat să mărească salariul lui Charalambous, să premieze staff-ul, să ofere bonusuri mari de performanță dacă aceștia erau doar oameni care îi puneau în practică ideile. Nicidecum! Nu ar fi plătit vreun euro dacă nu știa clar, indubitabil, rolul lor! Executanți tăcuți găsea el pe bani mult mai puțini!

De la bancă spre teren încep să scârțâie lucrurile. Pe Florinel Coman îl considerăm deja plecat, e greu de acceptat scenariul că o soluție externă de înlocuire ar putea, foarte repede, să dea același randament, fără să coste milioane de euro. Mihai Stoica îl încurajează public pe Tavi Popescu marșând pe potențialul lui pe termen mediu și lung, dar să fim drepți, cu Tavi în locul lui Florinel ai șanse considerabil mai mici să elimini adversari tari pe drumul spre grupele Ligii…

Nu este exclus să mai plece și alți oameni de bază din echipa-tip de acum, până la startul preliminariilor Champions League. În același timp, orice jucători ar putea transfera Gigi Becali, adaptarea lor funcțională și eficientă într-un timp atât de scurt la parametri necesari pentru o performanță de excepție cum se va cere în tururile preliminare e măcar problematică.

FCSB nu are atacant. Iarăși, Mihai Stoica accentuează cu exagerări de înțeles, pe o soluție din lot, Miculescu. Poate fi, are multe din ce i-ar trebui un atacant de top. Dar acum, lunile acestea, e Miculescu oare atacantul cu care să elimini 4 echipe europene, în dublă manșă fiecare, din ce în ce mai grele?

Nu în ultimul rând, Târnovanu, Șut, Ngezana, Baba, Dawa, Lixandru, Radaslavescu au o experiență europeană limitată sau nu o au deloc. Și tot staff-ul FCSB știe cât contează asta când pleci la un drum la capătul căruia vrei să auzi iarăși imnul acela, obsedant, fermecător, în timp ce tribunele cântă „Europa, Steaua…”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi…
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone interzise
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone interzise
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Câți euro primește un român, la cules de sparanghel în Germania. Salariul este uriaș!
Câți euro primește un român, la cules de sparanghel în Germania. Salariul este uriaș!
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×