Moment istoric, Gigi Becali a plătit 100 de milioane de euro pe jucători! Dovada că patronul FCSB ține de 21 de sezoane Superliga în viață? Spre cluburile românești au mers 83% din banii miliardarului! Cum arată harta plăților și top cei mai scumpi fotbaliști aduși. EXCLUSIV

Moment istoric, Gigi Becali a plătit 100 de milioane de euro pe jucători! Dovada că patronul FCSB ține de 21 de sezoane Superliga în viață? Spre cluburile românești au mers 83% din banii miliardarului! Cum arată harta plăților și top cei mai scumpi fotbaliști aduși. EXCLUSIV
  • Publicat:

Cum, potrivit instanțelor, FCSB funcționează din 2003, sezonul în curs de desfășurare din Superliga este cel cu numărul 21 pentru Gigi Becali în postura de patron al roș-albaștrilor, dacă plecăm din ediția 2003 / 2004 ca fiind prima integrală cu miliardarul în această postură. Ei bine, suntem aproape de un moment istoric în acest context! Gigi Becali a plătit 100 de milioane euro pe jucători pentru FCSB, un record uluitor și greu de egalat curând în fotbalul nostru!

Iar această bornă fabuloasă e prilejul ideal pentru o analiză în premieră cu concluzii spectaculoase dezvăluite în exclusivitate de ProSport! Cât și cum a ținut Gigi Becali în viață cluburile din fotbalul românesc? Cine a încasat cel mai mult de la patronul FCSB? Care sunt jucătorii pentru care a investit cele mai mari sume până acum?

Gigi Becali a plătit 100 de milioane euro pe jucători, aproape 5 milioane pe sezon!

În acest mercato de iarnă, Gigi Becali a adăugat aproape 1 milion de euro la capitolul plăți efectuate pentru fotbaliști în istoricul său și al FCSB. Venirile lui Baba Alhassan (0,6 milioane euro), Luis Phelipe (0,2) și Nana Antwi (0,1) sunt ultimele mutări din această categorie. Prin ele, miliardarul se apropie de o investiție cumulată, exclusiv în transferuri, care sparge orice record în istoria fotbalului românesc!

  • În 21 de ediții ale primului eșalon, adică începând cu sezonul 2003/2004 și până azi, Gigi Becali a plătit 100 de milioane euro pe jucători!
  • Mai exact, 97,18 milioane euro, ceea ce înseamnă o medie de 4,6 milioane euro investiți în fiecare sezon!

Atenție, ne referim exclusiv la transferurile FCSB din acest interval de timp pentru care s-au plătit bani, nu pentru jucători legitimați din postura de fotbaliști liberi de contract sau aduși gratis. Iar când spunem bani plătiți, includem atât transferurile definitive, cât și sumele achitate pentru împrumuturi de jucători, când a fost cazul.

Au încasat 39 de cluburi românești un total de 81,03 milioane euro

În fotbalul nostru s-a conturat deja un mit care spune că „Gigi Becali ține cluburile românești în viață”. Care este realitatea indiscutabilă și fundamentată pe date concrete din spatele mitului?

Gigi Becali a plătit 100 de milioane euro pe jucători iar un procent copleșitor a ajuns la cluburi din fotbalul românesc. Asta și pentru că viziunea de transferuri a patronului s-a bazat mai mereu fie pe fotbaliști autohtoni, fie pe străini pe care el i-a urmărit în prealabil în competiția noastră, după cum Becali a mărturisit în nenumărate rânduri. Cifrele?

  • 83,4 % din toți banii plătiți de Gigi Becali pe jucători pentru FCSB au ajuns la cluburi românești!
  • Un total de 81,03 milioane euro din cele 97,18 milioane euro achitate până azi
  • Nu mai puțin de 39 de cluburi românești au încasat bani de la Becali în ultimele 21 de sezoane!

Gigi Becali, prima reacție după ce Anamaria Prodan a câștigat 500.000 de euro în procesul cu Dennis Man!

Ca o primă concluzie, au primit bani pe jucători de la Gigi Becali, până în prezent:

  • Toate cluburile din Superliga de azi
  • 6 din cele 20 de cluburi ale Ligii 2 de azi
  • 5 cluburi care în prezent evoluează în eșaloanele inferioare
  • Cluburi dispărute

Iar acum, firește, să descoperim cât a primit fiecare! Dar și care sunt cluburile care au făcut obiectul celor mai multe transferuri către FCSB și Gigi Becali în aceste 21 de campionate!

Gică Hagi, Timișoara și Urziceni au primit cel mai mult

Din cele 39 de cluburi românești care au încasat bani de la Gigi Becali pentru jucători, top 10 potrivit sumelor cumulate primite înseamnă, la nivel financiar, un total de 53,47 milioane euro. O sumă uriașă, raportat la bugetele cluburilor de la noi și la realitățile fotbalului românesc!

Cumva de așteptat, Viitorul Constanța & Farul domină ierarhia, singurul club cu peste 10 milioane euro încasate de Gică Hagi în proiectul său de la Gigi Becali. Culmea, pe locurile 2, 3, 4 și 5 avem cluburi care fie au dispărut, fie evoluează azi în eșaloane inferioare!

  • 10,36 milioane euro – Viitorul & Farul Constanța
  • 7,55 – Poli Timișoara
  • 6,65 – Unirea Urziceni
  • 5,34 – Astra Giurgiu
  • 4,45 – Pandurii Tg. Jiu
  • 4,37 – FC Botoșani
  • 3,75 – CFR Cluj, FC Vaslui
  • 3,70 – FCU Craiova
  • 3,55 – UTA Arad

Cel mai „eficient” furnizor pentru Becali din top 10 este UTA Arad, club care a vândut doar doi jucători, pe Man (foto jos) și Miculescu, suficient cât să ajungă în această postură! Toate celelalte cluburi au fost parte, fiecare, la minimum 7 mutări pe bani spre FCSB.

Toți au „mâncat”, de la Brănești la Jiul, via Voluntari și Brașov

În a doua categorie a cluburilor românești care au încasat de la Gigi Becali, cele cu minimum 1 milion euro primit, avem 9 cluburi. Suma totală transferată de patronul FCSB către ele este de 19,83 milioane euro, după cum urmează:

  • 3,50 – Oțelul Galați, 3,45 – FCM Bacău, 2,50 – FC Brașov
  • 2,15 – Rapid București, 2,05 – FC Argeș, 2,03 – Gaz Metan Mediaș, 2,00 – Gloria Bistrița
  • 1,15 – Poli Iași, 1,00 – Internațional Curtea de Argeș

Alte 7,73 milioane euro se împart spre ultima categorie de cluburi, cele care au primit sume sub 1 milion de euro fiecare.

  • 0,90 – FC Național, 0,85 – Concordia Chiajna, 0,65 – Sportul Studențesc, Ceahlăul Piatra Neamț, FC Voluntari
  • 0,60 – FC Hermannstadt, 0,45 – Farul Constanța (anterior 2016), 0,40 – „U” Cluj, Universitatea Craiova
  • 0,35 – Sepsi Sf. Gheorghe, 0,30 – Petrolul Ploiești, Jiul Petroșani, 0,25 – Dinamo București, Chindia Târgoviște
  • 0,20 – CS Mioveni, Victoria Brănești, ACS Poli Timișoara, 0,10 – Academica Clinceni, Gloria Buzău, 0,03 – Foresta Suceava

Dincolo de bani, ce cluburi au furnizat echipe întregi spre FCSB?

În cele 21 de sezoane, la nivel numeric, principalii furnizori de jucători pentru Gigi Becali (indiferent dacă s-au plătit sume de transfer sau au fost aduși gratis dinspre aceste cluburi) sunt Poli Timișoara din ultima ei perioadă de glorie, CFR Cluj, Astra Giurgiu și Viitorul + Farul Constanța. Fiecare, peste 10 mutări către FCSB și Gigi Becali.

Iată cum arată lista fotbaliștilor ajunși în tricoul roș-albastru de la principalele partenere interne de transfer pentru FCSB, la capitolul veniri:

Poli Timișoara: frații Karamian, Eder Bonfim, Emeghara, Latovlevici, Bourceanu, Pleșan, Ov. Petre, Nicoliță, Nikolic (sumă împrumut + sumă transfer), G. Coman

CFR Cluj: Jakolis, Larie, Vinicius, Bouhenna, Muniru, Carp, Semedo, Moutinho, Tade, Kapetanos (foto jos), Omrani, Surdu

Astra Giurgiu: Belu, G. Enache, Radunovic, J. Morais,  Al. Stan, Boldrin, Teixeira, Budescu, Alibec, Amorim, V. Gheorghe

Viitorul & Farul: Benzar, Boboc, Toșca, Nedelcu, Vînă, Radaslavescu, Târnovan, Iancu, R. Grecu, Fl. Tănase, Fl. Coman

Alte cluburi predilecte în relații de transfer cu Gigi Becali au fost, cu câte 10 mutări, Oțelul Galați și Pandurii Tg. Jiu, cu câte 9 mutări Unirea Urziceni și FC Botoșani, iar cu câte 7 mutări, FC Vaslui și Concordia Chiajna.

Bani „puțini” peste graniță, mize mari doar pe sud-americani

Gigi Becali a pltăti 100 de milioane euro pe jucători, iar din acești bani spuneam că un procent masiv, de peste 83%, au fost direcționați către 39 de cluburi autohtone. Diferența de 16,15 milioane euro a mers către 30 de cluburi din străinătate.

Raportul echilibrat dintre numărul de cluburi autohtone vs străine care au vândut spre Gigi Becali comparativ cu latura disproporționată la nivel financiar (97,18 milioane euro vs 16,15 milioane euro) se explică prin faptul că Gigi Becali a evitat să achite prea des sume de bani pe jucători străini. Când a făcut-o, a investit considerabil în câteva cazuri de fotbaliști cu precădere sud-americani, considerând că au o valoare certă. În rest, investiții minimale pe fotbaliști pe care, după cum spune, „nu îi cunoaște”.

Cei mai scumpi au fost Dayro Moreno (Once Caldas – 1,75 milioane euro, foto jos), Elton (Corinthians – 1,65), Toja (FC Dallas – 1,5).

Iată cum arată harta cluburilor din străinătate care au încasat bani de la Gigi Becali în cele 21 de sezoane:

  • 1,75 milioane euro – Once Caldas (Columbia), 1,65 – Corinthians (Brazilia), 1,50 – FC Dallas (SUA), 1,30 – Korona Kielce (Polonia)
  • 1,00 – Seongnam (Coreea de Sud), Deportivo Cucuta (Columbia), 0,80 – Deportivo Alaves (Spania), Esbjerg (Danemarca)
  • 0,70 – Charleroi (Belgia), 0,60 – Kaizer Chiefs (Africa de Sud), 0,50 – AS Roma, Chievo Verona (Italia), 0,40 – Maccabi Haifa (Israel), Figueirense (Brazilia)
  • 0,30 – Vojvodina Novi Sad (Serbia), Estrella Amadora (Portugalia), Independiente (Argentina), 0,25 – Hapoel Tel Aviv (Israel)
  • 0,20 – Xhanti (Grecia), Murcia (Spania), Botev Plovdiv (Bulgaria), Volyn Lutsk (Ucraina), Club Wilstermann (Bolivia)
  • 0,10 – APOP Kinyras (Cipru), FC Urartu (Armenia), Corinthians Paranaense (Brazilia)
  • 0,05  – ȚSKA Sofia (Bulgaria), AEL Limassol (Cipru), Lokomotiv Plovdiv (Bulgaria), Rakow Czestochowa (Polonia)

Descoperă AICI top 10 transferuri inspirate în mercato de iarnă al ultimilor ani din Superliga!

Florinel ține recordul, Hagi și UTA Arad au „lovit” impresionant

Care sunt fotbaliștii pentru care Gigi Becali a scos din buzunar cele mai mari sume de bani? Top 7 jucători la acest capitol provin, cum era de așteptat, de la cluburi din România. Și, exceptându-l poate pe Nedelcu, și Alibec, dacă vreți, nu putem spune că patronul FCSB a dat greș cu investițiile lui majore. Fie acești jucători au adus ulterior bani buni în buget la revânzare (cazurile Man, Chipciu), fie au avut prestații solide pentru FCSB (Coman, Stancu, Chipciu, Man) sau chiar ambele puncte au fost atinse.

Iată ierarhia celor mai mari sume plătite de Gigi Becali pe fotbaliști în cele 21 de sezoane:

  • 3 milioane euro  – Florinel Coman (Viitorul), 2,13 – Nedelcu (Viitorul), 2,04 – Alibec (Astra), 2 – B. Stancu (Urziceni)
  • 1,95 – Chipciu (FC Brașov), 1,85 – Man (UTA), 1,8 – Cr. Tănase (Argeș), 1,75 – D. Moreno (Once Caldas)
  • 1,7 – Miculescu (UTA), 1,65 – Elton (Corinthians), 1,6 – Rada (Rapid)
  • 1,5 – Fl. Tănase (Viitorul), Ov. Petre (Poli Timișoara), Compagno (FCU Craiova), J. Szekely (Oțelul), Tătărușanu (Bistrița), Toja (FC Dallas)

Rămâi pe ProSport pentru episodul 2: cât a încasat Gigi Becali pe jucători la FCSB? E pe plus sau pe minus?

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele